Skocz do zawartości
Sammath

Grafika Do 100-120zł

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż, mam dość stary komputer, w którym siedzi jeszcze radeon 9600.

Płyta główna: MSI 848P Neo-V (MS-6788) - wg Everesta.

512MB RAMu

Chcę wymienić w nim kartę, bo z tą jest coś nie tak. Czasem wywala mi kompa jak gram w głupie flashówki na miniclipie.

Kompletnie się na tym nie znam, dlatego pytam: jaka karta do takiej konfiguracji? Nie wymagam wiele, ten komputer już i tak wiele nie zobaczy, ale chciałbym móc grać w starocie typu CS, Half Life, jakieś Fallouty no i te nieszczęsne flashówki tak, żeby mi sięnie restartował i nie uciekał do pulpitu.

Z góry dzięki za sugestie i porady :)

Aha, dodam, że sprawdziłem czy nie jest zakurzona itd, wszystko jest cacy, więc nie wiem czy ona się jakoś grzeje, czy co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywalanie do pulpitu to szybciej błąd ramu niż grafiki. Przy uszkodzonej grafice powinieneś widzieć jakieś błędy w wyświetlaniu obrazu. Przeleć pamięć memtestem, przetestuj kompa orthosem na stabilność. Szkoda wydawać kasę jeśli to ma nie rozwiązać problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasugerowałem się tym:

- jak włączałem CSa w trybie OpenGL i np. otwierałem menu, opcje, czy szukajkę serwerów, to pojawiały siętakie przeskakujące kwadraciki i kompletna zawieszka i reset

- we flashówkach kolorowe poziome paski na ekranie

- w Mafii błąd Game.exe (wyślij/nie wysyłaj raportu)

Ale zrobię, jak mówisz, za chwilę dam znać jaki rezultat

Otóż MemTest zrobił 500% i 0 błędów

Orthos za to prawie 5 minut na opcji BLEND (CPU+Ram) i też bez błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

To teraz jeszcze możesz w AtiTool zrobić Scan for Artifacts i będziesz miał pewność, że musisz szukać innej grafiki :)

Na programie defaultowym po 2-3 minuty bez błędów, nawet jak podniosłem trochę suwaki CPU i Mem. to bezbłędnie było. Jak podniosłem je na maxa to pełno kresek, rozmazany obraz itd.

Czyli co, jestem w pupie i nie wiadomo co jest nie tak? :D

Edytowane przez Sammath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Format byłdaaaawno, wolałbym uniknąć formatowania teraz ;)

Hm, Orthos jakaś Beta by Johnny Lee, to źle? :P

I teraz, jak gdzieśtam poczytałem, to chyba powinienem odpalić te programy na dłużej? Tak na 3-4h? Czy niekoniecznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wypadało by, a co do twojego wywalania to raczej wydaje mi się ze windows ci się już po prostu sypie, pewnie zwykły format rozwiąże sprawę... Chociaż ciężko powiedzieć skoro w flashówkach jakieś paski ci się pojawiają, ale wypadało by jednak zacząć od świeżego systemu, jak dalej będą się takie bajery dziać to można szukać problemu w sprzęcie. Błąd w mafii ewidentna wina systemu.

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy stabilności to tak minimum godzinkę.

Może to wskazywać na zasilacz. Orthos nie obciąża grafiki, AtiTool nie obciąża zbytnio cpu. W grze jedno i drugie jest obciążone i może zasilacz mówi "mam dość". Spróbuj na innym zasilaczu. Jaki masz zasilacz tak wogóle? Marka, model, moc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz raz sięspalił, zaraz na początku kariery komputera i wymienili go na inny, ale nie wiem jaki, nie mam możliwości rozebrania komputera w tej chwili. Dam znać jutro, ale faktycznie to może być wina zasyfionego Windowsa, trochę porządków by się przydało, a ja tak nie lubię formatować :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz raz sięspalił, zaraz na początku kariery komputera i wymienili go na inny, ale nie wiem jaki, nie mam możliwości rozebrania komputera w tej chwili. Dam znać jutro, ale faktycznie to może być wina zasyfionego Windowsa, trochę porządków by się przydało, a ja tak nie lubię formatować :P

Zeby przetestowac sprzet nie musisz instalowac windowsa.

Sciagnij livecd z linuxem np. ubuntu i zobacz czy sprzet ci siada.

Jesli nie lubisz/nie znasz zainstaluj tymczasowo np win7 albo viste czy tez xp na osobnej partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby przetestowac sprzet nie musisz instalowac windowsa.

Sciagnij livecd z linuxem np. ubuntu i zobacz czy sprzet ci siada.

Jesli nie lubisz/nie znasz zainstaluj tymczasowo np win7 albo viste czy tez xp na osobnej partycji.

Linuxa nie znam i trochę się boję, że sobie nie poradzę. Dziewczynie zainstalowali równolegle Linuxa i XP, miała używać Linuxa, ale jakoś Jej nie siedzi ;) Poza tym chodzi mi o gry, a w Linuxie chyba nie dam rady odpalić CSa? :P

W ogóle zauważyłem coś takiego: grając w CSa na rozdziałce 640x480 mam 30-50fps, a jak przestawiłem na 1024x769, to było stałe (prawie) 100fps, ale po kilku minutach zawieszka, monitor się wyłączył (migała dioda czuwania) i pomógł tylko reset.

Tzn. ja zdaję sobie sprawę, że mam zasyfiony system, bo formatu to on daaawno nie widział (studiuję 100km od domu, przyjeżdżam co 2-3 tyg na weekendy, z komputera korzysta matka, która wszystko ściąga na pulpit itd...). No i wiem, że muszę ten format zrobić, ale męczy mnie jedna kwestia: co, jak zrobię ten format, reinstall systemu itd. a to nic nie pomoże? ;)

Póki co nawet jeszcze nie miałem chwili, żeby zostawić kompa na te 2-3 godziny na te testy stabilności... Mógłbym odpalić Orthosa, AtiTool i MemTesta na raz? Czy to przesada? :P Albo może chociaż Orthosa i AtiTool (Bo Orthos, z tego, co pamiętam, chyba ma możliwość obciążenia pamięci i procesora? a atitool chyba tylko grafike, tak?)

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi