gwiazdorek88 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) Chciałem zmienić bios na karcie HIS X1650XT i niestety coś poszło nie tak :( Mam kopie biosu w formacie .rom Czy ktoś powie jak mogę odratować tą kartę ? Jestem w posiadaniu innej kary aktualnie. Nie posiadam karty PCI ale czytałem (na forum) że można bez niej odratować kartę jeśli się uruchamia komputer z uszkodzoną kartą. Utworzyłem dyskietkę startową i wrzuciłem na nią 3 pliki z programu flashrom 2.40 oraz bios w formacie .rom Dyskietka się wczytuje podczas uruchamiania komputera i co mam wtedy zrobić jakie polecania wpisać ? Będę wdzięczny za pomoc. No i zapomniałem powiedzieć dlaczego zmieniałem bios a raczej chciałem obniżyć taktowania na stałe. Dlatego iż karta fabrycznie jest przetaktowana i się wiesza. 630/1540. EDIT: Uruchomiłem dyskiete startową zrobioną pod windowsem. Podpatrzyłem co tam się dzieje po jej uruchomieniu i włożyłem starą kartę. Wpisywałem takie polecenia: flashrom -p -f 0 bios.rom flashrom -p -f -sst 0 bios.rom flashrom -p -f -newbios 0 bios.rom flashrom -p 0 bios.rom *bios to nazwa pliku który umiejściłem na dyskietce. Wszystko robione programem flashrom 2.40 Pobrałem bios Shapire do mojej karty w formacie .bin i dalej nic. Po wpisaniu komendy niby coś się tam robi ale efektów żadnych. Ktoś coś poradzi ??? Edytowane 30 Lipca 2009 przez gwiazdorek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Udało mi się kartę jako tako przywrócić do normalnego stanu wgrywając bios Shapire ale karta się wiesza i ma arfekty ponieważ bios ma pamięci 1.3ns a ja potrzebuję 1.4ns. Czy ktoś poratuje takim biosem który moge wgrać do mojej karty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...