Skocz do zawartości
StaryDzon

Komp Do Grania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcę samodzielnie poskładać kompa z podzespołów kupionych w sklepie internetowym. Myśle, że jestem na tyle zaawansowany :blink: , że dam sobie radę. Ale nie w tym problem. Chcę aby ktoś ocenił czy części które chce zamówić są na tyle dobre aby można było komfortowo grać w gry, które niedawno wyszły. Klawiaturę, monitor i takie inne duperele już mam, chodzi mi tylko o jednostkę centralną. Części jakie sobie upolowałem kosztują 1667 zł. Oto one:

Procek:AMD Phenom II x2 550 Black Edition AM3 BOX Opis

Karta Graficzna:Gigabyte Radeon HD 4850 OC Zalman 1GB DDR3 PCI-E BOX Opis

Płyta Główna:MSI 770-C45 Opis

RAM:Kingston DDR3 2048MB 1333MHz CL9 BOX Opis

Twardy Dysk:Samsung SpinPoint F1 HD322HJ (320GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300, NCQ) Opis

Obudowa:Mustang 2224A Silent Long 450W Opis

Napęd:LG GH22NS30RBB czarny OEM Opis

Na moje oko wszystko jest ok, ale wole się zapytać kogoś kto jest z tym na teraz na czasie :wink:

Aha, chce się wymieścić w 2000 zł.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi się bardzo nie podoba...

Obudowa:Mustang 2224A Silent Long 450W Opis

W zasilacz trzeba inwestować, to podstawa komputera.

Za przyklejonych:

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 430 zł

Płyta Główna : ASRock M3A780GXH - 340 zł

RAM : 2x A-Data 2GB 1333MHZ - 230 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4870 512MB DDR5 - 499 zł

Zasilacz: Chieftec CTP-500-12G - 235 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

Razem : 2019 zł (esc.pl)

Jeśli nie podkręcasz (choć powinieneś...), zamień X3 na Phenoma II X2 545 (3GHz), kosztuje 330 zł.

Do tego dolicz obudowę - najlepiej jakiś Asus z serii TA.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzuciłbym kasy na phenoma 2 x3 710 , w końcu 3 rdzenie to lepiej niż 2 a i szansa na 4 rdzeń większa niż na 2 dodatkowe sprawne rdzenie.

Niektórzy twierdzą że ten gigabyte jest głośny inni że wręcz koszmarnie głośny , jeśli Ci to nie przeszkadza to bierz podobno świetnie się kręci (jaki masz monitor bo może nie potrzebujesz 1G na karcie)

Mobo niby ma wszystko co trzeba , ale polecany dość powszechnie Gigabyte GA-MA770T-UD3P jest w podobnej cenie , więc wybrałbym jego.

Obudowa z zasilaczem marki mustang - konstrukcjom marketowym mówimy zdecydowane nie! Zasilacz zmień na be quiet e6 400 a obudowę kup jakiego CM Elite 3xx .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby jeszcze ta buda kosztowała 50-60 zł ale ona kosztuje 115 zł.

W tej cenie można dostać Asusa serii TA , w samym Agito ceny tych Asusów to 85-110 zł , CM Elite 33x to wydatek 145 zł

sama buda pewnie kosztuje 60zł , drugie tyle płacisz za zasilacz marki mustang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. A jeśli chodzi o zasilacz to o jakiej mocy byście radzili? Nie wiem może zamiast tego dwurdzeniowego wezmę AMD Phenoma II x3 720. A karta graficzna może jest faktycznie troche przesadzona. Zamiast tej 1 GB wezmę Asusa Radeon HD 4870 Dark Knight 512 MB. Co do płyty głównej to ciekawą propozycją jest ta Gigabyte o której pisze BLiT. Nie przeszkadza mi hałas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

facet... obudowa z zasilaczem 120zł?.......

same zasilacze nisko/średniej klasy kosztują ok. 145zł...

Pewno oczekujesz żeby zasilacz był mega cichy i mega wydajny lecz w rozsądnej cenie....

mhm... szykuj 300zł :D nieno serio to kup amacroxa warriora 400w 80+ (za 180zł można dorwać) - jes cichy i dobry..

poszukaj może po kieszeniach zaskórniaków i wydłub jeszcze z 200-300zł

Na Twoim miejscu kupił bym dysk o większej pojemności (też ten sam tylko 1TB - 300zł a ma te same osiągi co Ty pokazałeś w tamtym)

:lol2:

bo raczej 450W byś potrzebował na czterordzeniowca proca, bo 400w owszem radzą sobie jeszcze ale w tych słabszych modelach cpu...

pamiętaj - mniej dysków tym lepiej - nieważne czy tylko 160GB czy 320GB prawie tyle samo każdy ciągnie (kupując tamtego 1TB miałbyś 3x więcej pojemności niż z tamtym a cena tylko o 150zł większa... więc na małpi rozum jakbyś dostał 320GB za darmochę)

Edytowane przez Genesi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 430 zł

Płyta Główna : ASRock M3A780GXH - 340 zł

RAM : 2x A-Data 2GB 1333MHZ - 230 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4870 512MB DDR5 - 499 zł

Zasilacz: Chieftec CTP-500-12G - 235 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

To tylko zmiana mobo na Gigabyte GA-MA770T-UD3P. No i zasilacz możesz wziąć ten: Fortron FSP500-60APN

Ewentualnie poszukaj na allegro Delty 700W, ostatnio było kilka, taki zasilacz da radę ze wszystkim co byś włożył do kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko zmiana mobo na Gigabyte GA-MA770T-UD3P. No i zasilacz możesz wziąć ten: Fortron FSP500-60APN

Ewentualnie poszukaj na allegro Delty 700W, ostatnio było kilka, taki zasilacz da radę ze wszystkim co byś włożył do kompa.

a czym zasili grafike cwaniaku?

no chyba że mu pożyczysz chomiki, aby biegały mu w kołowrotkach... to badziew a nie zasilacz - po 1 roku będzie wyć jak cholera na bank

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem jestem pewny.

Zauważ - miał by tylko dwa molexy - jeden do dysku (o jeżeli miał by tylko jeden dysk twardy)

a drugi pewno by używał do wiatraczków - z przejściówka molex - 2x5v - 2x12v

w zestawie z grafą pewnie będzie przejściówka na pci-e - molex więc zamontował by zamiast wiatraczków - finito z molexów

no chyba zę może bawić się w złodziejki molex - ale ja bym tego nie pochwalał.....

lepiej mieć molexy na zapac - chociaż 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie "cwaniaku". Dyski i dvd są zasilane wtyczkami sata. A tak poza tym to co ma wycie do molexów??

andrew777

sądząc po tym:

PSU CodeGen 300x

To bardzo możliwe że nie wie ;) Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz ciekawy jak za takie pieniadze. Link do strony FSP

Efficiency meet 80plus Bronze level requirement

Sprawność powyżej 85% (czyli norma 80plus Bronze) ale bez certyfikatu :rolleyes: Nie było kosztów zwiazanych z certyfikacją 80plus wiec cena atrakcyjna? Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem, mam ten zasilacz lecz jest w szafie :P

w moim kompie kreci sie juz inny :D

i nie sądze zeby zasilacz 500w kotry kosztuje 170zł byl cudem technologii... zalezy tez jak go bedzie mial dlugo odpalanego (3-4h dziennie? ; 8h dziennie? ; 24h na dobe?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie sądze zeby zasilacz 500w kotry kosztuje 170zł byl cudem technologii... zalezy tez jak go bedzie mial dlugo odpalanego (3-4h dziennie? ; 8h dziennie? ; 24h na dobe?)

no to bardzo zle sadzisz , widac ze nie masz bladego pojecia o zasilaczach :damage_wall: Fortron to bardzo dobra firma i robi ona zasilacze dla : Modecom MC, Amacrox, OCZ, Zalman, Mushkin, Tacens, BeQuiet, Nexus :wink: i jest to cud technologiczny ;) i moze chodzic bez problemu nawet 365 dni w roku ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, nie jest cudem technologi. Zasilacz byłby cudem technologi, gdyby miał minimum 101% sprawności. Do 100% sprawności to wszystko wytwory technologi.

Ile niby ten zasilacz ma kosztować? Toz to totalny OEM: okablowanie bidne, najbardziej boli brak wtyczek dla zasilania grafik pci-e. Blacha szara, pudła brak, wentylator nie podświetlany itd.

Ten sam zasilacz (wnetrzności) może być przez Be Quiet. Zapłacisz wtedy za certyfikat 80plus, lakierowana obudowę, fajne kartonowe pudełko, bogatsze okablowanie oraz dłuższą gwaranję (to jedyne przydatne rzeczy), dodatki typu kilka opasek do organicacji przewodów, naklejkę na obudowę, baner reklamowy który będzie Cię wkur**ał na co drugim serwisie/forum komputerowym. Cena będzie wtedy podwójna ale adekwatna dla zasilacza 500W :lol2:

Obawiasz sie o to: zalezy tez jak go bedzie mial dlugo odpalanego (3-4h dziennie? ; 8h dziennie? ; 24h na dobe?) Duża moc oraz brak pci-e wskazywać może, że zasilacz jest pomyślany dla serwerów / silnych stacji roboczych. Te mają pracować tylke ile HP / Dell / IBM daje gwarancji przez 24h na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi