loon Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Witam, składam serwerek do małej firmy. Jakie podzespoły byście polecili. Głownie chodzi mi o stabilność platformy, brak awaryjności i wydajność. Generalnie jaka płyta gł, procek ( Intel ), zasilacz no i szybki dysk. Co do dysku - WD Raptor wpadł mi w oko ale nie wiem czy to dobry pomysł. Zależy mi na krótkich czasach dostępu, byle nie dyski ssd. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 płyta, hmm jakiś Asus na P35, Proc E8200 lub Quad 65nm (ważny cache), zasilacz chieftek GPS350 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 płyta, hmm jakiś Asus na P35, Proc E8200 lub Quad 65nm (ważny cache), zasilacz chieftek GPS350Procesora 65nm (żłopoprąda) bym nie kupił ... ale quad 45 nm z odpowiednią ilością cache czemu nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 A nie lepiej kupić jakiś profesjonalny z supportem? Mogę Ci dać namiar na handlowca od IBMa lub od Della, albo od HP jak wolisz. Dane firmowe często są warte setki razy więcej niż serwer i robienie składaka w tym przypadku uważam za błędne. A markowe serwery da się już kupić za niewielkie pieniądze 2-3 tys, łatwo się je potem rozbudowuje ze wzrostem firmy montując w szafach rackowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Dodatkowo przy zakupie gotowego serwera można zakupić świetne wsparcie techniczne ... lub jakieś tam opcje mamy w standardzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Popieram przedmówców :rolleyes: Składak, może zrobić więcej szkody niż pożytku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Obudowy rackowe są dostępne również w sprzedazy detalicznej: http://angela.pl/p5124,acutake-industry-just-4u.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ancientdwarf Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 http://www.ntt.pl/index.php?c=543&l=pl& Serwery rodzimej produkcji. Warto wspierać naszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 http://www.ntt.pl/index.php?c=543&l=pl& Serwery rodzimej produkcji. Warto wspierać naszych. Dell też ma fabryki w Łodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Dzieki za porady. Macie racje co do skladakow z tym ze teraz wszystkie kompy to skladaki czy to dell czy hp etc Ale moja wina bo zle sie wyrazilem. Komputer bedzie zlozony w komputroniku z ich gwarancja ale z moja konfiguracja. Chodzilo mi raczej o porade jakich podzespolow uzyc najlepiej bo w konfigutowaniu serwerow nie mam zbyt duzego doswiadczenia. Ma to byc desktop typu tower. Wymogi podalem jak na wstepie. Generalnie chyba wybiore mobo Gigabyte na X48 z tym ze nie wiem jaka. Dysk WD Raptor. No i procek ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 (edytowane) Najważniejsze jest bezpieczeństwo danych jeśli chodzi o taki sprzęt. Chociaż tak naprawdę to nic nie wiadomo o potrzebach. Co ma chodzić na takim serwerze? WWW oraz poczta dla kilku osób? Składowisko plików? Specjalistyczne oprogramowanie? Może się okazać, że z takich zastosowaniach radzą sobie z powodzeniem PIII 1GHz. Nie mówię, że masz składać coś na PIII ale w takie sytuacji zbędny jest raptor oraz płyta na X48, Ważniejszy może być raid 1 lub inny mirroring. Może lepsza karta sieciowa. Warto się zastanawiać nad dyskami ssd. Edit: Kolejna sprawa to kwestia zasilania awaryjnego. Ważniejszy od mega wydajności może być czas pracy bez 230V a już napewno pozamykanie aplikacji i baz danych przed wylaczeniem serwera. Następnie kwestia backup'ów. Płyta z chipsetem wspierającym crosfire x16&x16 może być najmniej potrzebna. Edytowane 31 Lipca 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 (edytowane) to ma być serwer czy stacja robocza? no i najważniejsze za ile? Edytowane 31 Lipca 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Dell też ma fabryki w Łodzi ;) czyli juz wiadomo co lepiej kupic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ancientdwarf Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 to ma być serwer czy stacja robocza? no i najważniejsze za ile? czyli juz wiadomo co lepiej kupic :)Lecz Dell nie jest PL firmą :) NVM. Trzeba wybrać najlepszy stosunek cena/jakość/support :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 ale dell ma lepszy serwis :) Nie polecam NTT bo miałem z ta firma doczynienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 ja rowniez nie polecam firmy ntt B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Najważniejsze jest bezpieczeństwo danych jeśli chodzi o taki sprzęt. Chociaż tak naprawdę to nic nie wiadomo o potrzebach. Co ma chodzić na takim serwerze? WWW oraz poczta dla kilku osób? Składowisko plików? Specjalistyczne oprogramowanie? Może się okazać, że z takich zastosowaniach radzą sobie z powodzeniem PIII 1GHz. Nie mówię, że masz składać coś na PIII ale w takie sytuacji zbędny jest raptor oraz płyta na X48, Ważniejszy może być raid 1 lub inny mirroring. Może lepsza karta sieciowa. Warto się zastanawiać nad dyskami ssd. Edit: Kolejna sprawa to kwestia zasilania awaryjnego. Ważniejszy od mega wydajności może być czas pracy bez 230V a już napewno pozamykanie aplikacji i baz danych przed wylaczeniem serwera. Następnie kwestia backup'ów. Płyta z chipsetem wspierającym crosfire x16&x16 może być najmniej potrzebna. Tak bedzie to oprogramowanie specjalistyczne wspolpracujace z baza danych. Raid odpada ( takie wymogi ). Raczej zewnetrzny backup na dysku twardym ( odlaczasz i przenosisz w inne miejsce ). Mega wydajnosc nie jest potrzebna ale dotychczasowy serwerek tez chodzi na raptorze z tym ze starszym. Zaleznosc musi byc taka zeby stacje robocze mialy dluzszy czas dostepu niz dysk w serwerze. Zasilanie jest oczywiscie kluczowe a raczej niedopuszczenie do jego utraty jak wspomniales do momentu zamkniecia aplikacji chocby. Co do mobo oczywiscie nie jest mi potrzebny wynalazek wspierajacy multimedia ale nie chce sie ladowac w cos starego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Jeśli chodzi o czas dostępu, to do ssd raptor nie ma się co równać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Coś takiego http://www.allegro.pl/item700403113_dell_p...owy_okazja.html znalazłem, ale na tej stronce z allegro jest bardzo mało danych (wygląda jak copy-paste, a nie specyfikacja) niemniej może warto podrążyć temat. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 co jest do wszystkiego jest do niczego. zalecam stworzenie konkretnego serwera danych i oddzielnie stacji roboczej. ten z linka wyżej się nada, tylko należy wybrać wersję z kontrolerem sas i rozbudowywać sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Ja muszę pochwalić HP - w zeszłym miesiącu sypnął nam się dysk w macierzy SAS w serwerze firmowym. Kontroler stwierdzał że jest wadliwy i zatrzymywał system. W ciągu 48h dostaliśmy nowy bez żadnego wnikania co i jak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...