Skocz do zawartości
stichus

Ram + Zasilacz + Grafika + Chłodzenie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój komputer ma już 2 lata i nie wystarcza już czasem do grania w nowe gry :angry:

Chciałbym, żebyście doradzili mi do niego dobrą kartę graficzną, ram, chłodzenie do procesora i jakiś zasilacz, który da temu wszystkiemu radę :rolleyes:

Mój komputer to:

-2 gb ram OCZ cl4 800 mhz

-procesor c2d E6550 2,33 ghz

-karta grafiki Galaxy 7900 gs 256 mb (niestety nie "Zalman Edition":( )

-dysk Seagate 320 gb

-płyta główna Asus P5k z chipsetem p35

-zasilacz Be Quiet e5- 450 W

-obudowa Thermaltake "Soprano Dx"

-OS Windows Vista 64 bit Home premium.

Do dyspozycji mam 2000zł. Na razie nie wymieniam procesora, bo już nie starczy mi na niego kasy :<, na razie go podkręcę, a za kilka miesięcy kupię nowy.

Co do karty graficznej to mam już upatrzony model - GeForce gtx 275 ale nie wiem jakiego producenta wybrać.

Chciałbym też dołożyć 4 gb ramu - 2x 2gb, najlepiej firmy OCZ ale nie wiem dokładnie jaki model, jakie timingi i częstotliwość.

Co do zasilacza to słyszałem, że mój jest dość dobry, ale chciałbym mieć pewność, że wszystko będzie dobrze działało i będzie się dobrze podkręcało.

Na koniec chłodzenie - nie wiem czy to sławne już Pentagram Karakorum zmieści się do mojej obudowy i czy nie będą mu przeszkadzały radiatory na płycie głównej, jeśli nie to jakie inne będzie dobrze chłodziło procesor przy O/C ?

Na koniec jeszcze jakaś pasta termoprzewodząca - najlepiej taka bez żadnych dodatków metali typu srebro itp.

Do tej pory nic nie było podkręcane, ale teraz będzie, dlatego jeśli możecie to doradźcie mi komponenty dobre do O/C :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: AMD Phenom II X4 945 - 689zł

Chłodzenie procesora: Arctic Cooling Freezer XTREME - 118zł

Płyta Główna: Gigabyte MA770T-UD3P - 305zł

RAM: 1600MHz OCZ Reaper (2x2GB, DualDDR, CL7) - 384zł

Karta Graficzna: Radeon HD4890 PowerColor 1024MB - 745zł

Razem: 2250zł Jeżeli nie masz tyle kasy to tańsze ramy i procek P2 710\810.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką konkretnie masz płytę? Bo jeśli P5K z wyższej półki, to można być coś lepszego wsadzić... Jeśli z niższej, to rzeczywiście wtedy przejście na AM3 jest dobrym wyjściem.

Jeśli nie jesteś przekonany do ATi, to czas się przekonać - HD4890 to karta też bardzo dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz na myśli mówiąc o wyższej/ niższej półce? O jaki konkretnie parametr chodzi?

p.s. gdzieś na forum czytałem, że do obudowy takiej jak moja może nie zmieścić się karta gtx 275 - będzie jej przeszkadzać blok w którym jest np dysk twardy/ czytnik kart pamięci/ stacja dyskietek - co wtedy zrobić ?

edit: zmierzyłem odległość od tylnej ścianki obudowy do tego bloku i wyszło ok 29 cm

moja karta ma 21,7cm a gtx 275 26,7cm - czy te 2 cm od dysku może być przyczyną jakichś problemów ?

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręcić to, obciąć, cokolwiek, żeby karta się zmieściła.

Zestaw podany wyżej przez Megol`a jest bardzo dobry, stare graty mógłbyś sprzedać i wtedy dokupić np szybszy dysk, jakieś dodatkowe chłodzenie, ewentualnie wymienić zasilacz bo podobno z serią E5 były jakieś problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz na myśli mówiąc o wyższej/ niższej półce? O jaki konkretnie parametr chodzi?

Są różne P5K, na przykład:

P5K:

http://www.century-micro.com.hk/gif/p5k.jpg

P5K Pro:

http://i00.twenga.com/p/11/69/411169vb.png

P5K-E:

http://i00.twenga.com/p/41/36/124136vb.png

Otwórz obudowę i zobacz, jak wygląda. Jeśli tak, jak ta pierwsza, to jestem za zestawem Megola.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są różne P5K, na przykład:

P5K:

http://www.century-micro.com.hk/gif/p5k.jpg

P5K Pro:

http://i00.twenga.com/p/11/69/411169vb.png

P5K-E:

http://i00.twenga.com/p/41/36/124136vb.png

Otwórz obudowę i zobacz, jak wygląda. Jeśli tak, jak ta pierwsza, to jestem za zestawem Megola.

ehh niestety moja płyta to ta zwykła p5k, ale mógłbyś mi powiedzieć co jest lepsze w tamtych niż w mojej ?

edit: jeśli chodzi Ci o ddr3, którego w mojej płycie nie ma, to spokojnie się bez niego obejdę ;)

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh niestety moja płyta to ta zwykła p5k, ale mógłbyś mi powiedzieć co jest lepsze w tamtych niż w mojej ?

edit: jeśli chodzi Ci o ddr3, którego w mojej płycie nie ma, to spokojnie się bez niego obejdę ;)

Na pierwszy oka rzut to różnią się sekcją zasilania cpu, najprawdopodobniej 3 vs. 8 faz. Przy dwóch niekręconych rdzeniach to bez różnicy. Dla kręconego quada różnica ogromna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro się tak bardzo trzymasz intela kup

Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR MOA - 339 zł

RAM : Corsair 2x2GB 1066MHZ Twin2X XMS2 - 199 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4890 1GB Plus - 769 zł

Zasilacz: Chieftec CFT-700-14CS Cable Management - 339 zł

kręć proca na max i szybko dozbieraj do q9550 + mugen 2 +as5

Wymiana na e8400 w tej chwili się nie opłaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o, właśnie o to mi chodziło - jakaś płyta pod procesor Intela :)

tylko mam jeszcze takie pytanko - nie lepsza byłaby jednak karta gtx 275 od konkurencji? Podobno jest wydajniejsza w nowych grach, dobrze się kreci, interfejs pamięci ma 448 bitów (w tym Radku 256), a do tego kusi mnie jeszcze CUDA.

A co z chłodzeniem procesora ? Może być Karakorum (przy zamkniętej obudowie) ? Czy lepszy będzie np mugen 2 ?

p.s. Lepszy będzie procesor 2 czy 4 rdzeniowy do gier? Czytałem, że gry nie wykorzystują jeszcze tych 4 rdzeni.

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być i GTX275 , ale różnice między HD4890 są nieznaczne , dałem przykładowo radka. Dwujajowce są opłacalne tylko w najtańszych konfigach , dostałeś 2 zestawy z 4-ro rdzeniowymi prockami , więc po co pytanie czy brać 2 czy 4 rdzeniowca , to chyba łatwo odgadnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o, właśnie o to mi chodziło - jakaś płyta pod procesor Intela :)

tylko mam jeszcze takie pytanko - nie lepsza byłaby jednak karta gtx 275 od konkurencji? Podobno jest wydajniejsza w nowych grach, dobrze się kreci, interfejs pamięci ma 448 bitów (w tym Radku 256), a do tego kusi mnie jeszcze CUDA.

A co z chłodzeniem procesora ? Może być Karakorum (przy zamkniętej obudowie) ? Czy lepszy będzie np mugen 2 ?

p.s. Lepszy będzie procesor 2 czy 4 rdzeniowy do gier? Czytałem, że gry nie wykorzystują jeszcze tych 4 rdzeni.

Ale radek ma pamięci GDDR5, które są znacznie szybszy niż GDDR3 w tym GTX`ie. CUDA do niczego Ci się nie przyda, już prędzej obsługa PhysX. Lepszy będzie Mugen, bo jest wydajniejszy, ale Karakorum też da radę. Coraz więcej gier korzysta z 4 rdzeni, np takie GTA IV, 4 rdzenie są jak najbardziej wykorzystywane i to całkiem nieźle.

No i dam Ci taka radę na przyszłość, nie przywiązuj się do żadnej firmy bo w końcu poczujesz jak portfel zacznie chudnąć zdecydowanie zbyt szybko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy dobrze poradzili.

E6550 jest oparty na rewizji G0, która się bardzo dobrze kręciła - 3.6GHz jest jak najbardziej możliwe.

Podobno jest wydajniejsza w nowych grach, dobrze się kreci, interfejs pamięci ma 448 bitów (w tym Radku 256), a do tego kusi mnie jeszcze CUDA.

CUDA Cię nie dotyczy, bo to technologia nie do gier... Przy aktualnych cenach - GTX 275 nie bardzo się opłaca, a HD4890 jest zbliżony wydajnościowo. Wiele zależy od gry, czasem jest lepszy, czasem gorszy, ale różnic dużych między nimi nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za rady :)

Mam jeszcze pytanie - czy chłodzenie mugen 2/ karakorum zmieści się do mojej obudowy (tak, żeby zamknęła się ścianka)? Ma ona 21 cm szerokości, ale chciałem się upewnić.

edit: Chciałem się jeszcze zapytać jakiego producenta doradzilibyście mi przy kartach GF gtx 275 i Radeon HD4890?

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi