Skocz do zawartości
maniek321

Szare Plamy Na Matrycy Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio na matrycy mojego laptopa zauważyłem skupisko szarych plamek. Plamki te znajdują się przy krawędziach (wszystkich czterech).

Dołączona grafika

Plam nie można usunąć płynem do czyszczenia ekranów LCD oraz szmatką z mikrofibry.

Co może być przyczyną powstania tych plam? (kurz?) Czy matryca jest do wymiany?

Co dziwniejsze, to przy wyłączonej matrycy, ustawionej pod odpowiednim kątem, plamy również są widoczne :blink:

Mój laptop to: Fujitsu Siemens Amilo Pi 1505

Procesor: Genuine Intel® CPU T2250 @ 1.73GHz, 1733 MHz,

Rdzenie: 2,

Procesory logiczne: 2

Nazwa systemu operacyjnego: Microsoft® Windows Vista™ Home Basic

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podejrzewam że wcześniej za dużo płynu do czyszczenia lcd używałes i cześc plynu dostała się pod matryce

musiałbys rozbierac matryce i ręcznie usunac wilgoć, ale jest to dosyc niebezpieczne dla matryy bo łatwo mozna ją "uwalić"

jeśli ci to nie przeszkadza to mozesz spokojnie uzywać laptopa

nowa matryca to koszt 300 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podejrzewam że wcześniej za dużo płynu do czyszczenia lcd używałes i cześc plynu dostała się pod matryce

Faktycznie, kiedyś była taka sytuacja, że zamiast spryskać szmatkę z fibry, spryskałem bezpośrednio matrycę :damage_wall: A z faktu, że zawsze czyszczę na płasko, to najprawdopodobniej trochę spłynęło :???:

a czy te zaciemnienia nie powstały przypadkiem od zbyt dużego nacisku na matrycę np przy zamkniętej klapie?

Nie, gdyż laptopa zawsze chowam do torby i ją zamykam, a bezpośrednio na torbę niczego nie kładę :smile2:

Czy istnieją jakieś mniej inwazyjne, a zarazem w miarę bezpieczne możliwości usunięcia tej wilgoci?

BTW dziękuję: romek-o oraz toman za pomoc :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.laptopy.info.pl/f22/rozbieram...html#post299666

tu masz opisane jak gośc rozbierał matryce w Lenovo Y530

ogólnie to cieżka sprawa, ja osobiscie mimo iż siedze juz troche czasu w laptopach i spokojnie je umiem rozłożyc to na taki proces rozbiórki samej matrycy bym się nie zabierał, za łatwo coś zepsuć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich

pare dni temu na laptopie mojej cioci acer 3693 pojawily sie dokladnie takie same zacieki (plamki) z lewej i prawej strony matrycy, jednak komputer nie zostal zalany poniewaz caly czas byl przechowywany w torbie. czy przyczyna mogla byc nadmierna wilgoc w pokoju, czy moze tez jakis nacisk? czy istnieje jakas metoda na usuniecie tych zacieków? czy matryca jest do wymiany?

prosze o porade i z gory dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi