Skocz do zawartości
Greeney

Pytanie Teoretyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o komputery, dlatego prosiłabym żeby mówić do mnie 'po ludzku'. (:

Popsuła mi się właśnie karta graficzna i jestem 'w trakcie' kupowania nowej. Powiedziano mi, żebym nie uruchamiała nic co ma grafikę 3D (np. jakiejś gry czy czegoś). Mam więc czysto teoretyczne pytanie: Co stałoby się, gdybym mimo to włączyła jakąś grę(choćby internetową) z grafiką 3D? Czy po prostu by się nie uruchomiła, wyskoczyłby jakiś 'mały' błąd (tj. okienko z błędem, gdzie można kliknąć OK :P), czy może 'duży' błąd (czarny/niebieski ekran z jakimiś literkami w języku komputerowym), czy może jeszcze co innego?

Z góry dziękuję za odpowiedź. ^^'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System operacyjny: Microsoft Windows XP Home Edition

Dodatek service pack systemu operacyjnego: Dodatek Service Pack 3

DirectX: 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Typ procesora: Intel Pentium 4 530J, 3000 MHz (15 x 200)

Nazwa płyty głównej: Biostar P4M80-M7 (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)

Typ BIOS'u: Award (04/15/05)

Karta wideo: VIA/S3G UniChrome Pro IGP (64 MB)

Akcelerator 3D: VIA/S3 UniChrome

Karta dźwiękowa: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Karta sieciowa: Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płycie masz zintegrowaną grafikę, na której obecnie działa komputer. W przypadku próby uruchomienia jakiejś nowsze gry może się okazać, że albo gra będzie wolno chodzić, albo w ogóle się nie włączy. Nie powinno być natomiast żadnego niebieskiego ekranu itp. Jeśli takowy się pojawi, oznacza problem ze sterownikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam osiągów tej karty, ale myślę że coś pokroju Quake 3 powinno chodzić bez oporu.

Jak nie sprawdzisz, to się nie dowiesz.

zgadza się

karta jest kaszana na masę, ale starocie typu Q3 odpalisz :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi