Pioy Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zakładam, że przy HTT rzędu 260 i więcej obniżasz mnożnik NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIvO Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zakładam, że przy HTT rzędu 260 i więcej obniżasz mnożnik NB? wiedzialem ze to cos prostego - chyba nie :) HTT wynosilo w tym wypadku 2080 z tego co pamietam wiec nie tak duzo? przy 300 wynosilo 2100 i smigalo ladnie. dziwi mnie ta zmiana.. ktos potrafi to wyjasnic? dzieki za hint. zaraz sprawdze czy nie zapomnialem o ustawieniu NB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordek Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Mam takie może trochę głupie pytanie. Czy trzeba tam coś podpiąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zasilanie proca. Wtyczka 4/8 pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darus84 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) Zasilanie proca. Wtyczka 4/8 pin. Czy w zasilaczu BQ L7 430 W bedzie to takie cus? ( Sry za jakosc zdjec, ale robilem je w trybie expresowym : D ) http://i46.tinypic.com/2i2318j.jpg http://i47.tinypic.com/18n15c.jpg Wedlug instrukcji zasilacza i plyty glownej ( GA-M770T-UD3P ) napiecia sie zgadzaja, ale wole sie zapytac zanim cos popsuje : P Edytowane 14 Grudnia 2009 przez Darus84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Tak, o tą wtyczkę chodzi. Na płycie powinieneś mieć połowę tego gniazda zatkaną i wtedy wtyczkę do tego odsłoniętego wkładasz. A jeżeli nie masz zaślepki, to włóż tak, aby pasowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darus84 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Tak, o tą wtyczkę chodzi. Na płycie powinieneś mieć połowę tego gniazda zatkaną i wtedy wtyczkę do tego odsłoniętego wkładasz. A jeżeli nie masz zaślepki, to włóż tak, aby pasowało.Zaslepki nie ma, ale na szczescie jest tylko 1 mozliwosc na zamontowanie tego :D Dzieki i pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Nie ma problemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioy Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Ale ja nie mówię o mnożniku HT tylko NB, genralnie jak wychodzisz z jego taktowaniem powyżej 2400MHz to przy wszelkich problemach w pierwszej kolejności mnożnik od niego oczko w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Jest nowy bios, robił ktoś aktualkę? Bo ja za chwilę zamierzam i pytam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztymba Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) i jak po aktualizacji biosu? Mam takie pytanko: jak ten bios zrestartowac bo ostatnio na wakacjach jak wgrywalem bios f3 to komp odpalil, próbowałem odblokować rdzenie ale coś nie pyklo i komp się wlaczal i dawal sygnaly dzwiekowe (nie moglem zrestartowac biosu, wyjmowalem baterie na 15 min z odlaczonym zasilaniem i [gluteus maximus], wiec zanioslem do komputeroweg) mam jeszcze taki problem ze nie moge ustawic pamieci OCZ Platinum 4gb 1333 cl7 1.8 Jeżeli zle upne bios to jak przywrócić stary bios? (chyba sie da? dual-bios). Może mi jeszcze ktoś napisać jak się upalo bios "biosem bo zapomniałem jak to się robi wiem, ze niegramatycznie, ale pisałem na szybko pod presja i tak wyszlo :lol2: Edytowane 16 Grudnia 2009 przez sztymba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Jeszcze się przymierzam, ofc jak zrobię update to zdam relacje co nowego, czy coś zmieniło się na + czy może wręcz przeciwnie :P Spokojnie :D Sam jestem ciekaw, ale widzę, że będę musiał update'ować w ciemno :) EDIT: Hmm.. właśnie jestem po aktualizacji biosu, jedno mnie jednak zastanawia: dlaczego w moim phenom II x2 550 BE od razu zostały odblokowane dodatkowe rdzenie? Zapewno to przez ta opcje: keep dmi data, pozostawioną na enabled, radzicie stosowac disabled? Edytowane 16 Grudnia 2009 przez ziom2123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 sztymba, nagraj bios na pendrajwa, wejdz do biosa, wciśnij F8, wskaż lokalizacje nowego biosa, updejtuj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztymba Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 moze mi ktos napisac co trzeba ustawic na tym biosie f5 żeby odblokować zablokowane rdzenie? Zeby zrestarowac bios wystarczy wujac baterie na ok 30min z odcietym zasilaniem? tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) MIT > ACC > ECFS @ Hybrid > ACC @ Auto co do kasowania biosa, na płycie jest do tego dedykowana zworka edycja: bios F5 wgrany, zmian w OC zadnych nie zaobserwowalem, dodali zaawansowane opcje włacznia/wyłaczania poszczegolnych rdzeni, to tyle co widzę w pierwszych minutach po upgrejdzie Edytowane 18 Grudnia 2009 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jestem po update dobre 2 dni, no więc: wreszcie moje memorki działają jak należy: http://www.agito.pl/pamieci-do-pc/patriot-...374141|1:330087 Jednak mam problem, po zapisaniu ustawień(tzn. po uprzedniej zmianie ustawień, zapisaniu i następnie resecie) komp staje na teście post ;/ Co z tym fantem zrobić? I czy podkrecenie NB da jakiś zysk? Warto kręcić? Podbić na nim napięcie czy jeszcze gdzieś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztymba Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Wreszcie udalo mi sie ustawic pamieci, nawet z mniejszymi timingami! validacja tutaj Trafiłem na jakąś słabą wersje i nadal mi nie idzie powyżej 3.7ghz ;/ mimo iz mam mugena 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Jakie masz napięcie proca obecnie? Próbowałeś odblokować 1 rdzeń? Edytowane 18 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Wie ktoś ile mogę dać maxymalnie voltów na NB? Docelowo chce uzyskać 2400MHz, lecz jak ustawiam tyle to nawet nie wstaje.. Mobo: Gigabyte Ma-770t-ud3p. Procesor Phenom II x4 B50 (Phenom II x2 550BE) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 1.3V spokojnie możesz dać. O ile więcej nie wiem. Po co napisałeś to w 2 tematach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztymba Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 andrew777 napiecie na procu wynosi 1.37v a max temp 42*C. Tak i nie dzialaja mi 2 zablokowane rdzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Napięcie możesz spokojnie zwiększyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 1.3V spokojnie możesz dać. O ile więcej nie wiem. Po co napisałeś to w 2 tematach? 1,3 V i dalej nie wstaje ;/(tzn. wstaje, lecz robi podwójny start i mam komunikat o nie udanym podkręceniu.) Co do dwóch takich samych postów w dwóch różnych tematach, to napisałem tak bo userzy przeganiają mnie z jednego tematu do drugiego, więc pozwoliłem sobie wyprzedzić coś takiego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztymba Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 andrew777 na 1.42 nawet nie idzie na 3.8ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Daj 1.45-1.5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztymba Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 na 1.5 nie chce go tak meczyc ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam, mam problem z którym bawię się już od kilku miesięcy, co prawa problem był sporadyczny lecz teraz się nasilił.. Moja konfiguracja: Gigabyte Radeon HD 4890 1GB DDR5 PCI-E BOX Gigabyte GA-MA770T-UD3P AMD Phenom II x2 550 Black Edition AM3 BOX odblkowany do x4 B50 + oc do 3,4 GHz Patriot DDR3 2x2048MB Viper II Series 1600MHz CL7.0 EP LLK WD Caviar SE16 WD3200AAKS (320GB, 16MB, SATA/300) Cooler Master ELITE 335 czarna Chieftec CFT-600-14CS 600W Lite-On iHAS124-19 czarny OEM Po złożeniu kompa wszystko było ok, przez jakiś czas, niestety. Zaczęło się od resetu po ukończonej instalacji GTA IV, ku mojemu zdziwieniu komputer nie wstał, wyłączył się i już się nie włączył. Myślałem, że to problem biosu, zresetowałem go i komputer wstał. Jednak ten "restart" był na tyle dziwny, że zakopciło lekko z zasilacza, no i w małym stopniu śmierdziało spalenizną. Jakoż i tak miałem zamiar wysłać płytę + ram na gwarancje(problem z ustawieniem na 7-7-7-20 + 1600MHz na 1,9 V) to dorzuciłem i zasiłkę, bo nie wiadomo co jej się stalo. Na przyjście paczki z częściami czekałem prawie dwa tygodnie, po przyjściu złożyłem wszystko i za działało, nawet memorki mogłem ustawić na 1600MHz + 7-7-7-20, lecz wieszało w teście post, sporadycznie, ale jednak(z reguły przy jakiś zmianach w biosie), ustawiłem więc na def i po zostawiłem.. Któregoś to pięknego dnia wstałem z łózka i włączyłem komputer, jakie było moje zdziwienie gdy po ok 2s wyłaczył się, odłączyłem go od kontaktu, podłączyłem i się uruchomił. Zaniepokoiłem się, wertowałem fora, zarówno polskie jak i zagraniczne, nic nie znalazłem, co by pomogło mi rozwiązać mój problem. Problem jakoś przycichł, takie incydenty zdawały się sporadycznie, więc z braku czasu zostawiłem go.. Komp nie irytował aż tak bardzo, jednak do czasu update biosu do F5 i ponownego bawienia się z memorkami.. Dziś przy 1333MHz + 1,9V + 7-7-7-20 komp tak bawił się ze mną 3 razy! Co poradzicie w takiej sytuacji zrobić? Z góry dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...3p-t303728.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Hmm. link do tematu, po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Skoro komp się całkowicie wyłącza, to masz walniętą płytę lub zasilacz. Podłącz inny zasilacz i potestuj przez tydzień. Jak będzie to samo, to zapewne płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...