Schranzer Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) Juz chyba wczesniej wspominałem ale nikt nie pisał wiec spytam ponownie. Mam obecnie 4 dyski i naped. Tak jak w podpisie. Dwa dyski sata w kanale 1 i nowa 750 tka na kanale drugim. Odkad podlaczylem ten dysk pod drugi kanal komputer uruchamia sie wyraznie dluzej (sam start do momentu pojawienia sie czegos na ekranie wydluzyl sie 3 krotnie). Start systemu chyba juz jest w normie. Od czasu do czasu slysze tez jakby dysk gasl i wlaczal sie. Oczywisie najpierw podejrzanym byl sam dysk jednak co tam nie podlacze na sate w drugi kanal to dzieje sie tak samo a podlaczalem juz oba pozostale dyski i naped dvd. Tak jakby drugi kanal mial zamule jakas. Czy ktoś z was ma podobnie? Samo uzytkowanie dysku po uruchomieniu systemu nie sprawiwa problemow. Predkosci w normie i wszystko gra. Edytowane 14 Marca 2010 przez Schranzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2010 Witam! Od tygodnia mam w/w płytę i... pora zabrać się za instalację na nowo visty. Moje pierwsze pytanie to: - jak powinny być poprawnie podłączone napędy?? Obecnie mam je powkładane obojętnie jak... starałem się je wkładać numerycznie. Mam dwa dyski twarde i napęd DVD pod Sata oraz CD-RW pod IDE. W przypadku ostatniego nie ma problemu... ale z tymi trzema na Sata to sam nie wiem jak je poprawnie podłączyć. Na po przedniej płycie z podpisu było wszystko prosto opisane... tutaj już trochę to rozbudowano. - jak poprawnie ustawić opcje Sata w biosie. Teraz mam tak: OnChip SATA Controller [Enabled] OnChip SATA Type [AHCI] OnChip SATA Port4/5 Type[As SATA Type] Po takim ustawieniu opcji dla SATA i wybraniu napędu DVD na SATA jako pierwszego bootującego, włożeniu płyty z Vistą bez żadnego SP, instalacja strasznie długo się wczytuję... jak mniemam brakuje mi jakiegoś sterownika. I teraz mam czekać, aż zacznie instalator wołać o jakiś sterownik czy instalować tak vistę?? Tak samo miałem na poprzednim zestawie...Z płytą na P35 w trybie IDE wszystko się mozolnie długo ładowało i instalowało ( oczywiście chodzi o instalator visty ). Po przestawieniu tego trybu IDE na AHCI wszystko znacznie przyspieszyło i nawet instalator visty znacznie przyspieszył. Dodam tylko, że teraz siedzę na viście, która została zainstalowana na poprzednim zestawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztymba Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 Niestety nie moge odblokowac 2 rdzeni na moim phenomie 550. Zatem jak odblokowac 1 z 2 zablokowanych rdzeni? Jak nalezy to ustawaiac ( w biosie jest jakos tak w -2% ustawione na auto??) w aodzie tez da sie to ustawic tylko nie wiem na jakie wartosci http://images.anandtech.com/reviews/chipsets/2008/sb750/aodPC1s.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 (edytowane) Za pomocą CPU Core Control. Tyle tylko, że w przypadku GB płyta musi wstać po odblokowaniu rdzenia, żeby można go było zablokować . Edytowane 16 Marca 2010 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 (edytowane) A mnie zastanawia jedna rzecz... dlaczego po ustawieniu dysków w trybie IDE vista szybciej chodzi niż ustawiając AHCI?? Nie powinno być na odwrót?? Do tego po włączeniu EasySaver ciął mi się winamp szczególnie jak skakało taktowanie procka... teraz ten badziew wyłączyłem i jest dobrze, ale ktoś wie może dlaczego tak się działo?? Edytowane 16 Marca 2010 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztymba Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 no dobra ale jak wybiorę opcje w acc per core i tam mam core 1,2,3,4 jest to podawane w procentach. Teraz pytanie do czego to służy? ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil3233 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 pojawił się nowy bios a z nim informacja o 6 rdzeniowych Phenom'ach na nasza płytę :D F6B - 1. Beta BIOS 2. Update AGESA 3.6.6.0 for AMD 6core CPU AMD Phenom II X6 1055T 2800MHz 512KBx6 6MB Thuban 45nm 4000 F6B AMD Phenom II X6 1035T 2600MHz 512KBx6 6MB Thuban 45nm 4000 F6B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BRVideo Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Super wiadomość :) !. Żeby tylko cena tych 6-cio rdzeniowców była do przyjęcia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 Wie ktoś może jakim sposobem mogę regulować na tej płycie obroty wentylatora(Zephyr 120mm)? Na poprzedniej płycie głwonej było to możliwe przez speedfana, teraz ani rusz. Ciągle na max obrotach. Zmieniałem w biosie opcje System smart fan control i nic to nie dawało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2010 Pytanie do posiadaczy, ile max Vcore na tej płycie możecie ustawić w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2010 Domyślne napięcie proca + 0,6 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLen Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Na stronie Gigabyte'a nie widać już beta biosu F6. Ciekawe czy niedługo wyjdzie oficjalny, czy też zrezygnują z wspierania nowych X6... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BRVideo Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 No właśnie, wczoraj już był bios F6 ( nie beta ) wgrałem go, a dzisiaj wchodzę na strone gigabyte'a, a tam go już nie ma :| ( bios który wtedy jeszcze wisiał na stronie jest z dnia 9 Kwietnia 2010 ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawtg Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 (edytowane) Może F6 miał jakiś feler ;p i go zdjęli na jakiś czas aż naprawią błąd, raczej rezygnować ze wsparcia x6 nie będą gdyż te mobo było na liście płyt, które będą wspierać sześciojajowce :lol2: Edytowane 17 Kwietnia 2010 przez slawtg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BRVideo Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Nowy bios F7 :P GIGABYTE - Support&Download - Motherboard - BIOS Download Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Nowy bios F7 :P Instalowałeś już? W przypadku takich nowości zawsze lubię poczekać aż ktoś inny sie wyrwie do roli królika doświadczalnego? :) Co ciekawe widać że to ten sam plik do obu wersji płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 Update AGESA 3.7.0.0 for AMD 6core CPU za wiele to on pewno nie wnosi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2010 Po takim ustawieniu opcji dla SATA i wybraniu napędu DVD na SATA jako pierwszego bootującego, włożeniu płyty z Vistą bez żadnego SP, instalacja strasznie długo się wczytuję... jak mniemam brakuje mi jakiegoś sterownika. I teraz mam czekać, aż zacznie instalator wołać o jakiś sterownik czy instalować tak vistę?? Tak samo miałem na poprzednim zestawie...Z płytą na P35 w trybie IDE wszystko się mozolnie długo ładowało i instalowało ( oczywiście chodzi o instalator visty ). Po przestawieniu tego trybu IDE na AHCI wszystko znacznie przyspieszyło i nawet instalator visty znacznie przyspieszył. Dodam tylko, że teraz siedzę na viście, która została zainstalowana na poprzednim zestawie. Podobny problem miałem na P35 od MSI. Nie wiedzieć czemu isntalator Visty/7 zwalniał w momencie, w którym miało pojawiać się okienko z możliwością wyboru ( jest ich kilka -jezyk, dyski, etc ). Podczas poszukiwani w necie wyczytałem, że jest to kwestia niektórych konfiguracji sprzetowych i w MS o tym wiedza. Nie jest to problem z Twoją płytą, a co najwyżej z akuratnie podpiętymi urządzeniami typu dyski/CDROM. Spróbuj przegrać instalke na pendrive'a i instalować stamtąd po uprzednim odłączeniu napędu DVD. Osobiście mam napęd na IDE, dyski SATa w radzie 0, i na tej płycie nie miałem żadnego problemu z instalacją 7mki. Całość trwała może kilkanaście minut i miałem system "up and running". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BRVideo Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 (edytowane) Po takim ustawieniu opcji dla SATA i wybraniu napędu DVD na SATA jako pierwszego bootującego, włożeniu płyty z Vistą bez żadnego SP, instalacja strasznie długo się wczytuję... jak mniemam brakuje mi jakiegoś sterownika. I teraz mam czekać, aż zacznie instalator wołać o jakiś sterownik czy instalować tak vistę?? Tak samo miałem na poprzednim zestawie...Z płytą na P35 w trybie IDE wszystko się mozolnie długo ładowało i instalowało ( oczywiście chodzi o instalator visty ). Po przestawieniu tego trybu IDE na AHCI wszystko znacznie przyspieszyło i nawet instalator visty znacznie przyspieszył. Dodam tylko, że teraz siedzę na viście, która została zainstalowana na poprzednim zestawie. Wyłącz w biosie stacje dyskietek, też mi długo wczytywało, poszukałem w google w czym problem, po wyłączeniu stacji instalacja szybko się wczytuje. ( szukałem rozwiązania dlatego, że na starych częściach też wolno wczytywało, po zmianie to samo, więc szukałem rozwiązania). Edytowane 21 Maja 2010 przez BRVideo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLen Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2010 I znowu nowy BIOS do naszej płyty, to już F8! Zmiany: "Support On/Off Charge function" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 słuchajcie, GA MA770T-UD3P znika ze sklepów. Praktycznie nigdzie nie można już jej dostać, jak dzwoniłem do Proline to mi powiedzieli, że Product Manager od gigabyte'a wycofuje to ze sprzedaży i że już więcej nie będą tego mieć. Price/performance jest to chyba najlepszy produkt na rynku pod AM3. Myślicie, że płyta była za tania i za dobra? a może jakiś feler z nią jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil3233 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Po prostu pojawił się nowszy model tej płyty z kontrolerem USB3.0 GA-770T-USB3 to jest powód jej wycofania. Jesli zamierzasz kupować to spokojnie możesz brać GA-770T-USB3. Nie ma sensu szukania poprzedniego modelu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 Po prostu pojawił się nowszy model tej płyty z kontrolerem USB3.0 GA-770T-USB3 to jest powód jej wycofania. Jesli zamierzasz kupować to spokojnie możesz brać GA-770T-USB3. Nie ma sensu szukania poprzedniego modelu... http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3272 To jest ta płyta. Wcześniej samo T juz miało 8+2 VRM, teraz musi być TA żeby to było. Widze też, że jest Marvell SE9128 - to jest gorsze od ICH10, wiadomo. Zastanawiam się jak to wygląda w stosunku do kontrolera na UD3P jeśli chodzi o wydajnośc, bo dyski konsumenckie i tak nie zbliżyły się jeszcze do 3Gbps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 A bedziesz kupowal szybkie dyski SSD w przeciagu najblizszego roku/dwoch/trzech? Jesli nie to mozesz olac sata 3 cieplym moczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil3233 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2010 Sata II i raid wystarczy to i tak transfery kosmos są :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Ostatnio moja płyta główna nie wykrywa urządzeń podłączonych do przedniego panelu usb natomiast te podłączone do tylniego działają z prędkością usb 1.0 Problem wystąpił z dnia na dzień, wszystko jest dobrze podłączone, w biosie nic sie nie przestawiło. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Na pewno nic się nie przestawiło? O ile nie masz tam za dużo nazmieniane, to przeczyść go zworką. Mejbi pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BRVideo Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Pojawiła się nowa rewizja naszej płytki: GIGABYTE GA-MA770T-UD3P (Rev. 1.3) | Płyty główne - Obsługa Procesorów Chyba tylko różni się tym: On/Off Charge - szybkie ładowanie urządzeń firmy Apple Edytowane 22 Czerwca 2010 przez BRVideo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil3233 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 rev 1.0 też to wspiera z nowym biosem F8 14/05/2010 1. Support On/Off Charge function Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil3233 Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 Kolejny bios F9 28/06/2010 1. Update CPU AGESA3.7.0.1 662.6 Kb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...