pho Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Dyski mają zasilanie? Nie wypięła się wtyczka z zasilacza? Komputer nie wykrywa tego dysku na którym był system nawet gdy jest podłączony jako jedyny? Wszystko jest podpięte dobrze, maja zasilanie plus slychć i czuc wibracje jak pracuje ... sęk w tym, ze ich nie wykrywa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Clear cmos robiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) Clear cmos robiłeś? Tak, zaraz zrobie update bios'a. EDIT: update biosa i efekt taki sami, czyli nadal nie wykrywa. Bo raczej kontroler sata nie mógł się uszkodzić... Może potrzeba jakis sterowników SATA? bo juz całkowicie zgłupiałem. Edytowane 4 Maja 2011 przez pho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Wygląda na uszkodzony kontroler. Poszczególne kanały kontrolera są widoczne w biosie? Dla pewności, wchodzisz do biosu przez "del"? czy w boot menu "F12" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) del, tak kanały są widoczne. EDIT: Jednak kontroler powiedział "żegnaj", więc problem rozwiązany. Edytowane 8 Maja 2011 przez pho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_11 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2011 Witam Mam płytkę z tematu rev1 i pojawił mi się problem z biosem to znaczy nie może przejść postowania wyświetla tylko komunikat "CMOS checksum error - Defaults loaded" i pod tym mam niebieskie okienko "POST error occurs" są tam pola wyboru ale niestety nie działa klawiatura. Jest jakaś możliwość wgrania biosu bez klawiatury i możliwości wejścia do biosa? Wyjmowałem baterie i robiłem przywracanie ustawień domyślnych nic nie pomaga. Trzeba wgrać nowy bios na mój gust tylko jak? Mam chyba jeszcze na nią gwarancje ale wolałbym nie wysyłać bo czas oczekiwania by mnie dobił da to się jakoś zrobić w domowym zaciszu czy jestem skazany na serwis? Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2011 Baterię próbowałeś zmienić na nową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2011 Jak masz klawiaturę na USB, to spróbuj z PS/2. Może w tym problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_11 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2011 (edytowane) klawiatura na ps2 wiec raczej nie powinno być problemu <_< bateria jest sprawna sprawdzałem miernikiem chyba że miernik oszukuje albo nie wiem co mogło by się z nią stać jakieś inne pomysły Edytowane 12 Czerwca 2011 przez szary_11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2011 Może coś się gryzie, padło. Spróbuj minimalną konfigurację. Mobo, zasilacz, cpu, vga, jedna kość ram (kolejna próba z inną kością jeśli masz ich więcej). Całą resztę (hdd, napędy optyczne, wszystko na usb, czytniki kart flash, karty rozszerzeń) odłącz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_11 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) kompa startuje bez dysków, wszystkie peryferia odłączone zaraz sprawdzę co z tą pamięcią wyjmę jedną kostkę niestety posiadam tylko 2 kości i nie mam od kogo pożyczyć do tej pory wszystko śmigało około roku a teraz nagle ni z gruszki ni z pietruszki padł :angry: sprawdzałem te pamięci po jednej i nic to nie dało jest jakas możliwość wgrania biosa z automatu? tzn pen, dyskietka, cd obojętnie tylko żeby nie była klawiatura potrzebna Edytowane 13 Czerwca 2011 przez szary_11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Można spróbować wymusić odtworzenie BIOS-u z drugiej kości (klyk), ale bardzo prawdopodobne, że to płyta zdycha. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocieque Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 Posiadam wersje z sekcją 4+1. Czy to normalne, że po 10 minutach w occt sekcja parzy? Po dotknięciu palcem po 3 s. czuć ból. Procek athlon x4 3.66GHz 1.4V NB 1950MHz, czy to bezpiecznie dla płyty głównej mieć takie ustawienia na codzień? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2011 Jest to normalne. Zresztą wersja UD3P też przy takich ustawieniach miałaby gorącą sekcję zasilającą. Skoro jesteś w stanie utrzymać palec przez 3 sekundy, to i tak pewnie elementy sekcji zasilającej nie mają więcej niż jakieś ~70 *C. A są w stanie wytrzymać sporo więcej. ;) Jeśli przeszkadzają ci tak bardzo temperatury, to możesz dać jakiś nadmuch na sekcję (jakiś mały wentylator puszczony na 5 V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.mb Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Mam taki problem: Sprzęt z podpisu i miałem procek podkręcony na 3328MHz (FSB 256), RAM 1364MHz (mnożnik 5.33) około 1 rok czasu bez problemu. Dzisiaj kupiłem sobie nowy ram Kingston HyperX 2x2GB 1600MHz i chciałem zmienić mnożnik RAM na 6.66 oraz musiałem obniżyć FSB na 250 żeby ram miało 1665MHz ale okazało się, że Ram nie daje rady :( NB cały czas i HT miałem auto na 2000MHz. Teraz mam problem bo chcę mieć RAM jak najbliżej 1600MHz oraz procek w okolocach 3.2-3.3GHz ale niestety zmniejszając FSB 'sypie' mi się reszta ustawień i komp cały czas niestabilny. Mam popularną płytę Gigabyte gdyby ktoś mi mógł napisać jak ustawić wszystkie mnożniki żeby jakoś osiągnąć cel bo narazie mam lepszy Ram ale w sumie procek muszę mieć na standard 2,6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 (edytowane) Ustaw odpowiednie napięcie na pamięci, timingi ręcznie. Wcale nie jest powiedziane, że pamięci 1600MHz będa chciały łatwo zrobić 1666MHz. Możesz ustawić mniejszy mnożnik pamięci, mniejszy mnożnik cpu i podnieść FSB aby osiągnąć upragnione 1600MHz na pamięciach. Edytowane 28 Września 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Oczywiście (upewniam się) używasz tylko HyperX? Na HTT 240 - 245 MHz przy 7-9-7-24 1T 1,65 V komp działa stabilnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 Wiecie może dlaczego od grudnia zeszłego roku nie jest wydawany sterownik do mostka północnego? Co miesiąc instaluję nowe stery, żeby mieć aktualne i zauważyłem, że wersja 11.11 czyli z listopada poprzedniego roku jako ostatnia ma ten sterownik - nowsze wersje mają jedynie stery do AHCI oraz USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość glasser Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Wiecie może dlaczego od grudnia zeszłego roku nie jest wydawany sterownik do mostka północnego? Dołączam się do pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...