hardy99 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Piszę tu bo nie bardzo wiem, w jakim miejscu powinienem spytać. Właśnie zakupiłem nowy sprzęt (Gigabyte MA-770T-UD3P, X3 720BE i 2x2 DDR3 A-Data) i oczywiście zabrałem się za kręcenie. I tu mam problem. Otóż ten proc wg sprzedającego robi 3.4 GHz na 1.35 V, u mnie jednak robi on 3.2 GHz @ 1.35 V. Stwierdziłbym, że po prostu zostałem oszukany, jakby nie jedna bardzo dziwna rzecz. Otóż jak zapuszczę Prime95 na 3.4 GHz @ 1.35 V to działa on do 30-40 min, a następnie resetuje kompa. Dokładnie to wygląda to tak: zawias na sekundę, następnie dziwne artefakty na ekranie (coś takiego miałem jak za wysoko przetaktowałem pamięci na grafie), a później samoczynny reset kompa, kilka razy zamiast resetu wyskoczył bluescreen oznaczony 0x00000124. Kręciłem w swoim życiu sporo proców, ale nigdy ich niestabilność nie objawiała się resetowaniem kompa. Bluescreen czasami się zdarzył przy ostro przesadzonym podkręceniu, ale nie po 30-40 min w Orthosie/Primie95. Po takim czasie to były jedynie błędu. Zasilacz to Corsair CMPSU-550VX, napięcia trzyma dobrze (12.17-12.18 V, 5.11-5.12 V - sprawdzane oczywiście miernikiem). Jednak jeśli zwiększę napięcie proca to działa dobrze. Czy to może być wadliwa sekcja zasilnia proca na płycie ? Ma ona niby 80-81'C, ale na dotyk może mieć max. 60'C. I może nie tylko czujnik jest uszkodzony, ale tez sekcja zasilania albo jedna jej faza. I wtedy występują spadki napięć i trzeba dać wyższe napięcie by go zasilić. Tylko takie coś mi przychodzi do głowy. Ma ktoś jakieś pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Sprawdź może przy niższym taktowaniu ramu. Na tamtym zrzucie ma taktowanie Pci-e na 108MHz. Ustaw może je na sztywno w biosie na 101MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Sprawdzałem na PCI-E 100, 101 i 108 MHz, nic nie daje. RAMu nie ruszam bo jadę mnożnikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel1908 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 lol każda sztuka kreci się inaczej mój na 3.4ghz przechodzi godzinnego occt dopiero przy 1,45v, tak wiec podbijaj napięcia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Sprawdzałem na PCI-E 100, 101 i 108 MHz, nic nie daje. RAMu nie ruszam bo jadę mnożnikiem.Tylko, że to nie intel. W intelu masz dzielniki pamięci w stosunku do fsb, w amd masz cpu/x=mem gdzie cpu - taktowanie procesora, np 3400MHz; x - dzielnik; mem - taktowanie pamięci. Tak to miało miejsce na s.939, am2. Raczej na am3 to się nie zmieniło. Popatrz sobie na taktowanie pamięci w cpu-z przy różnych taktowaniach cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 To było na athlonach. Na phenomach jest inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 (edytowane) @ Klaus Z tego co ja wiem to na AM3/AM2 taktowanie pamięci liczy się tak: HTT * x = mem, gdzie x to dzielnik pamięci np. 6.66. U mnie jest to 200 * 6.66 = 1333 MHz. CPU-Z odczytuje pamięci cały czas na 671 MHz (1342 MHZ DDR). Nikt nie wie o co chodzi z tymi resetami podczas obciążenia ? Tak Phenomy objawiają swoją niestabilność ? Nie sypią błędami tylko reset ? Edytowane 1 Sierpnia 2009 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 To było na athlonach. Na phenomach jest inaczej.Cpu na am3 zgodne są z płytami am3 oraz am2+, mobo na am2+ obsługuje acu na am3. Nie podziewałem się, że w PII będzie to wyglądało zupełnie inaczej niż w Athlonach na am2. A jednak, zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Nikt nie wie o co chodzi z tymi resetami podczas obciążenia ? Tak Phenomy objawiają swoją niestabilność ? Nie sypią błędami tylko reset ? Często się zdarza że po przesadzonym OC komp się resetuje, przynajmniej na AMD. Inteli już jakiś czas nie kręciłem to nie jestem pewny. Też się raz zdziwiłem jak zapuściłem orthosa i wyszedłem, gdy wróciłem za godzinę przywitał mnie panel logowania, czyli był reset w międzyczasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 @ NeoMagNeT Aha czyli reset w czasie testu w Prime95 na AMD to nic niezwykłego ? Bo ja dawno nie kręciłem AMD (ostatni to X2 4400+ S939 rok temu), a na Intelu to się nigdy nie zdarzyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minskiss Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Tez mam ta płyte i tego procka i tak samo mi sie resetuje ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Moja poszła na serwis. Niech się pobawią chłopaczki i mi powiedzą czy tak ma być, bo trochę to dziwne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) Mam coś takiego jak Ty jeżeli zbyt mocno podkręcę proca. Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 To bardzo ciekawe ale miałem już dwa przypadki, które zostały rozwiązane przez obniżenie napięcia do 1,3V !!!. Radzę ustaw 1,3 V i zobacz czy pójdzie na 3,4 GHz. Powinien pójść i wtedy testuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...