Skocz do zawartości
mikaelus

Ryzykować czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm... mam dylemat...

Wygrałem aukcję na Allegro - Herca 9100 za 335zł 8O

Kolo jest bez komentarzy, ale zarejestrował się po zmianach i ma w pełni aktywowane konto. Z drugiej strony chce przelew na konto (20% lub full i wtedy przesyłka free). Konto ma w mBanku co utrudniałoby ew. identyfikację.

Nie wiem co robić, kolo mówi, że mu się bardzo spieszy i mam czas do wtorkowego popołudnia.

Ryzykować czy nie?

Podał nawet swój pesel i nr dowodu... (można to gdzieś zweryfikować?)/

Kurcze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie, to za pobraniem tez ci może szajs przysłać - chyba, że byś przy listonoszu sprawdził i jeszcze 3DMarkiem przetestował.

Skoro już licytowałeś to przelej mu na konto - cóż czasem trzeba zaryzykować - w końcu nie każdy nowy user to oszust.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spróbuj gościa spytać co z odbiorem osobistym :D Jeśli ma czyste sumienie to powie ci jedynie kiedy można go zastać jeśli będzie się wykręcał znaczy że wałki kręci !! Nawet jeśli ci przyśle kartę będzie ona pewnikiem uszkodzona, za takie pieniądze to chyba tylko skończony kretyn (albo desperat na głodzie :D) Herca 9100 sprzedaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spróbuj gościa spytać co z odbiorem osobistym :D

Rabbi ma racje powiedz gostkowi ze bedziesz przejedrzal w poblizu i osobiscie mozesz odebrac karte, jezeli co poda dokladny termin spotkania to mu powiedz ze jedna mu wplacisz cah na konto 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za taką cenę to trochę podchwytliwe jest. A poza tym jak Rabbi... wspomniał pozbywać się Herca, to już coś nie teges jest. Skontaktuj się telefonicznie z nim :D będzie bardziej wiarygodnie, i w razei czego wyczujesz go po głosie, czy kręci czy nie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwieraj przy listonoszu, zeby nie bylo, ze podmieniles.... jak to nie to, oddaj mu przesylke (niech do na 'zwroty') i list do allegro, ze to nie to co zamowiles..... jak kolo nie bedzie chcial oddac kasy, to allegro sie nim zajmie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak zdaje się, że był oszust. Dostałem maila od innego gościa, który coś u niego wygrał. Gdy pytał się o odbiór osobisty kolo zamilkł :/ Dziś usiłowałem się do niego dodzwonić, ale miałem wrażenie, że jak zobaczył mój nr na komie to celowo przerwał połączenie. Nie ryzykuję.

No i jeszcze dostał pierwszego negatywa - za nie zapłaconą kasę za wygrany przedmiot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze jest tak. Wszystko zależy od dobrej woli. Kiedyś miałem taką sytuację - kupiłem RAM (SIMM :)), odebrałem na poczcie, przychodzę do domu, otwieram - tekturka w środku zamiast RAM'u :) (wtedy tak wesoło mi nie było...) Kosztował mnie on 73zeta (może nie jakaś astronomiczna kwota, ale...). Wracam na pocztę i mówię co i jak. Kierowniczka wporzo, dogadałem się - nie wysłała kasy. Potem na policję - zgłoszenie i potwierdzenie na karteczce. Z karteczką znowu na pocztę - musieli mieć jakiś prawny powód na zatrzymanie przelewu. 2 miechy czekania i kasa zwrócona.

Jak widać wszystko zależy od dobrej woli urzędnika - wszystko się da załatwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi