Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko :)

Taki maly problemik mam, zacina mi dzwiek jezeli wciskam wiecej jak dwa klawisze na klawiaturze. Podczas grania obojetnie w jaka gre rowniez przycina dzwiek, sa takie male zaciecia, dotyczy to rowniez winapma i wmp.

Nawet podczas pisania tego posta leci muza i kiedy go pisalem caly czas zacinalo doslownie na ulamek sekundy, jezeli nic nie wciskam na klawiaturze takie cos nie ma miejsca 8O 8O

Sterowniki mam najnowsze do abita, zreszta na tych starszych tez tak sie robilo

Da sie cos z tym zrobic :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos na sb :?:

ps pytanie do Abitowców radiatory na mosfetach powyzej jakiego fsb i vcore :/ bo u mnie komp pracuje bezproblemów przy fsb 220 vcore 1.75 2-3h dooma no problem ale prime jest stabilne dopiero przy 210 :/ mem 433 max temp na cpu to 42* wc ;] jakies sugestie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki maly problemik mam, zacina mi dzwiek jezeli wciskam wiecej jak dwa klawisze na klawiaturze. Podczas grania obojetnie w jaka gre rowniez przycina dzwiek, sa takie male zaciecia, dotyczy to rowniez winapma i wmp.

Da sie cos z tym zrobic  :?:

Sprobuj podlaczyc inna klawiature, watpie ze to wina plyty.

Przy okazji ja mam problem z plytka a raczej z SoundStormem. Smiga mi wszystkie 6 glosnikow ale tylko w WindowsMediaPlayer (nawet jak odtwarzam tam mp3) a w Winampie sie buntuje i chodza tylko 2 przednie a po stworzeniu kanalu centralnego, Dolby Digital itp, chodza tylko 4 (3przod+sub). Moj system to Win2000, wczesniej mialem XP i nie bylo takiego problemu, wszystko bylo git! Spotkal sie ktos kiedys z taka dziwna przypadloscia? Pozdrawiam!!

buman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj tego buman

w winampie>options>preferences>output>directsoundoutput v.xxx[...] - dajesz configure>w zakłądce device zaznaczasz opcje "allow hardware acceleration" i powinno być gut, chyba ze masz juz to zaznaczone to wtedy problem leży gdzie indziej...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z dźwiękiem, nie ma go w ogóle. Parę informacji :

- kombinowałem z dwoma różnymi sterownikami audio

- skasowałem raz starą wersję przed instalacją nowszych

- w biosie dźwięk jest włączony

- restartowałem komputer po instalacjach sterowników

- w Menedżerze urządzeń nie widzę jakiś konfliktów powiązanych z audio

- nie ma ikonki głośniczka ani programu od audio w tray'u

- głośniki są na moje oko w sprawnym stanie

Modlę się o to, żeby ktoś wiedział jak rozwiązać problem i odpowiedział..

Pozdrawiam

Tonic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie cos z tym zrobic  :?:

Sprobuj podlaczyc inna klawiature, watpie ze to wina plyty.

To samo, nie wiem co robic dalej, bo zostalo mi tylko 4 miesiace gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam wypożyczonego Abita NF7-SL i chciałbym przekonać się co on potrafi...

Na razie na domyślnym biosie mam stabine FSB 240.

Czy poleceli byście mi jakiś wydajny i BEZPIECZNY (płyta wypożyczona, jest więc wielce niewskazane by padła ;) ) bios do tej płyty?

Sytuacja moja jest taka, że moge tego Abita zostawić sobie zamiast serwisowanego aktualnie DFI Infinity. A jako, że wydajność i możliwości tych płyt są bardzo podobne to decydująca będzie możliwość OC. A nóż trafiłem jakąś świetną płyte? Mój cel to FSB 260.

Najlepiej by było aby to był jakiś firmowy bios, ale jeśli bedzie modyfikowany (i nie wyciągający wysokiego FSB kosztem wydajnosci) to niech też będzie, byle nie miał na koncie zamordowanych płytek :)

Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popróbój z biosem TAIPAN od Merlina cpc on.

Thx, poszukam go rano.

Mam jeszcze inne pytanie...

Otóż mam dziwną sytuacje...

Na FSB 239 moge sobie nawet włączyć CPU Interface i działa jako-tako stabilnie, ale już poniżej tego mam zwiechy, nawet na FSB 225 :?

Naprawde tego nie rozumiem :(

Pozatym w prównaniu z DFI, na którym robiłem testy z FSB 220-230 (nie pamiętam dokłądnie) mam niższe wyniki w Aquamarku 3 i 3dmarku 2k1 na FSB 240 abitowym (3dm2k1 miałem 17 tys. a na abicie przy FSB 240 nawet z CPU Interface mam najwyżej 15tys. z groszami).

Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam pytanko ile dodatkowych wiatraczków (do obudowy) mozna podłaczyc do tej płyty    dziekuje

Do obudowy raczej jeden :? Masz 3 wejścia na mobo -> jedno cpu, drugie np. zasilacz i trzecie do budy z tyłu wiatrak. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodatkowe kilka wentyli podłączyć do molexa :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące NB.

Doszły mnie słuchy że podobnież miernik temperatury NB w rezczysiwtosci jest jakims miernikiem pomiędzy gniazdami PCI??

Problem leży w tym że założyłem WC i na procu mam mniej niz na NB (28 na procu a 30 na NB O_O - teraz w tej chwili doszlo 33 do 33 :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące NB.

Doszły mnie słuchy że podobnież miernik temperatury NB w rezczysiwtosci jest jakims miernikiem pomiędzy gniazdami PCI??

Problem leży w tym że założyłem WC i na procu mam mniej niz na NB (28 na procu a 30 na NB O_O - teraz w tej chwili doszlo 33 do 33 :P)

tak .. czujnik jest miedzy socketem a 1 dimm'em .. a nie w NB .. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Panowie, z gory mowie, ze mam male problemy z netem od kilku dni i lacze sie przez modem, zeby zadac to pytanie. Prosze o szybkie i konkretne odpowiedzi. Kupilem sobie Abita NF7-S v2.0. Od dawna uzywalem Epoxa i za dobrych starych czasow rozpoczalem tego typu tematy. Wiec tak :

-jaki bios do jak najlepszych osiagniec? Skad go ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>?

-jakie stery do plyty? Od dawna mialem 2.03 chyba..

-Zalozylem zlotego Zalmana na NB, czy to staryczy? Jest troszke za maly, a ten wiatrak w standardzie pokrywal caly mostek.

-inne.. Co jeszcze radzicie?

Pozdrawiam i z gory dzieki. Jak tylko wroci stalka to bede czytal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

kupilem NF7 v2.0 i mam problem, podczas instalacji windy jeszcze na samym poczatku zaraz po ladowaniu sterownikow na ekranie przed tym na ktorym trzeba wcisnac F8 komputer sie wylacza! i to calkiem kulturalnie, cedek zwalnia i komputer bez zadnego komunikatu is off.

Mandrake 10.1 sie zainstalowal i hula bez problemu, poszla kompilacja jadra, filmy odtwarza, gimpem 2.0 zarzynalem i ok.

Proc barton 2500+. pamieci wkladalem no-name a potem twinmosy, zasilacz chieftec 360W, wyjete wszystko co zbedne, sprawdzane na dwoch grafach, dwoch dyskach (seagate 120GB i cos tam), w biosie wylaczalem usb, dzwiek, sieciowke.

Jakies pomysly? bo mi sie skonczyly :( Ta plyta moze byc walnieta? albo cos innego?

pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boze!! caly dzien w plecy a wystarczylo jedna opcje w biosie zmienic.

BIOS pokazuje predkosc wiatraka 0 chociaz wiatrak jest podlaczony do CPUFAN. opcja CPU Fan failure shutdown byla wlaczona. Wylaczylem to i dziala!

Tylko wie ktos co zrobic z tym pomiarem predkosci? moze walniete jest cos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,mam pytanko do posiadaczy NF7.Mam ta płytkę i wyskakuje mi blue screen i napis IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL.W związku z tym chciałem się zapytać czy dobrze mam poumieszczane urządzenia na PCI.Mam SB LIve na przedostatnim slocie i kartę sieciową w ostatnim.Czy ktoś też tak ma? Bo czytałem o problemach Abita z SBLive...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wlaczyc smart w nf7 ?

przejrzalem caly bios i nic takiego nie znalazlem a dysk twrady strasznie wolno mi pracuje i strasznie wolno czyta

w sandra pisze mi ze dysk nie jest prawidlowo skonfigurowany

nie da sie przynajmnie ja o niczym takim nie wiem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za podpowiedzi wyzej, przeczytalem..

Co do sterownikow to sie nie dowiedzialem ale bede instalowal 5,10, dobry wybor? I jeszcze jedno, da sie wylaczyc wyjscie OPT1? Chce odciazyc jak najbardziej SB, wylaczylem IEEE, LAN..

A co do mosfetow to radiator musi byc wysoki, czy wystarczy taki co ma kolo 17 mm?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Co polecacie odnośnie ramu na NF7.

Mam obecnie 256MB i nie wiem czy dokupic drugie 256 czy tez wymienic na 512. Dual wiele nie daje, ale niewiem co bedzie łatwiej podkręcić

2x256 czy 1x512?

Dual daje troche w zapisie, a zapis się najbardziej liczy...

Lepiej by się kręciła jedna kość ponieważ dual jest dużo bardziej wymagający... (wyższe vdimm, luzniejsze timingi..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Świder - dzięki za odpowiedz, czyli muszę wybrać prawdopodobnie wyższe fsb kosztem braku duala.

Mam jeszcze jeden problem. Procek idzie max tyle co w podpisie, jest zablokowany, wchodzi do Windy przy FSB230(VCore 1.7V) ale jest niestabilny. Jakakolwiek zmiana napiecia powyzej 1.8V to syrenka na płycie i brak startu. Tak było jak miałem Megabajta 350W i obecnie Modecon 350GTF. Pamięć to 256 Hynix D43. Nie mam radiatorów na SB i na mostefach ale przy tym napięciu są ledwo ciepłe.

Co może być przyczyną syreny przy VCore powyżej 1.8V?

Czy max procka to moze byc to co robi na def. VCore?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...