lopik_ Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 A ja opowiem moją chistorię: Mam to znaczy miałem bo chyba zepsułem Abita NF7 v2.0 procek 1700+ i ram 256/266 wogule sie nie chcą kręcić i w związku z tym ustawiłem asychro. ram na 266 cpu domyślnie był na 10x133 a ja dałem na 10x166 i poszedł vcore 1,775 i temp była 48C idle 54C po 30min prime i se mówie a jeszcze kilka MHz weszłem do biosa i dałem FSB170 zapisałem uruchamiam kompa nie wstanie no i tak poszedł abit te 4MHz było dla niego za dóżo reset biosu nic nie daje baterie wyciągłem na 1h nic nie dało wniosek ABIT ZGON :( :( :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm$[mm]_ Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 yo all mam sprzet jak w podpisie i wydaje mi sie ze mam cos nie tak z sata niby chodzi szybko ale jak wlanczam jakas gre to skacze na zwyklym ide jak podlanczam dysk i zgrywam gre to nie skacze to nie jest wina dysku bo podlanczalem inne do tego sata probowalem biosow do sata 4.2.27 i 4.2.47 i 4.2.50 i sterwonikow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 ty chłodzisz proca 244*10 PENTAGRAMEM ?? 8O Ile on ma stopni? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 jak ma male vcore to czemu nie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natan33 Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Witam wszystkich którzy są obyci w tym temacie i mają ową płytkę! :) Chcę kupić taką płyte no i mam lekkie zamieszanie. :? Nie wiem którą z tych płyt kupić, byłem pytać i mają chyba ze 5 modeli i np. czy mam kupić NF7, NF7-S2G czy NF7-SL :?: W innym sklepie miał jeszcze NF7-S ale ona była ze wszystkich najdroższa! Czytałem trochę i wiem że ma być ver2.0 ale nie oglądałem tych płyt i nie wiem w jakiej są ver. Chciałbym aby miała jak największe możliwości do O/C :wink: o szynie 250mhz nie myślę ale 220-230mhz chciałbym kiedyś osiągnąć. ....i tak:NF7-S2G ma takie coś jak:RAID 0/1, LAN, ABIT Softmenu, ABIT FanEQ, ABITCPU ThermalGuard i Abit FlashMenu, NF7-SL ma SPDIF in/out,2xFireWire, Soundstorm i Abit SoftMenu, Lan a przy NF& jeszcze mniej tego wypisali-tylko SPDIF in/out :? Jeszcze np. przy typ chipsetu napisali:NF7 - nForce2 SPP przy NF7-S2G - nForce2 Ultra 400 i znowu przy NF7-SL - nForce2 SPP... Czy jeżeli kupę NF7-S2G będzie dobrze??? Bo nie jest ona najdroższa a wydaje mi się że była by odpowiednia-bede miał na niej mojego Durona i chciałbym go trochę pogonić FSB :D Pozdrawiam wszystkich! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 w kompedium o NF7:"] NF7 - (nForce2 SPP + MCP2) - lan, audio 5.1 ALC 650 NF7 S - (nForce2 SPP + MCP2-T) - sata, firewire, Soundstorm, SERILLEL NF7 SL - (nForce2 SPP + MCP2-T) - to co wyzej bez serillel* NF7 M - (nForce2 IGP + MCP2) ? NF7 ze zintegrowanym GF4MX Z tego co sie doczytalem to NF7 S2G ma Gigabitowy lan a tak to sie raczej nie rozni od poprzednikow. Bylo o tym z tego co pamietam na 180 stronie 8) :roll: Zajrzyj tez: http://www.abit-poland.com/prod_mb_main.php http://www.nvidia.com/object/nppa.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 ej sorki mam takie pytanie, zmieniłem z epoxa 8rda3i na abita nf7 i mam taki problemy gdy ustawie fsb ponad 200 to komp sie resetuje i wyłącza, a na epoxie było 227 fsb i było dobrze, mam bios z cpc on wgrany i acpi wyłączone !! Proszę o radę, ps napięć nie zmieniałem ustawiłem takie jakie były na epoxie ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Nie ustawiaj napiec jak na Epoxie, musisz sprawdzić jakie są potrzebne na Abicie bo jedne mobo drugiemu nie równe. Abit zaniża Vcore np więc to moze byc problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm$[mm]_ Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 dawid_69 mam max 57 stopni;d odpowie ktos na mojego posta poprzedniego?:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 @natan33 i KosiMazaki NF7 S2, S2G różni się od NF7 i NF7-S/SL Bierz NF7-SL (to samo co NF7-S, bez serillela) a wogóle walka na socet A toczy się między NF7 -/S/SL vs DFI infinity nfII/lanparty ultra b pozdro@natan33 i KosiMazaki NF7 S2, S2G różni się od NF7 i NF7-S/SL Bierz NF7-SL (to samo co NF7-S, bez serillela) a wogóle walka na socet A toczy się między NF7 -/S/SL vs DFI infinity nfII/lanparty ultra b pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ana Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Witam! Przymierzam sie do kupna płyty pod A2500+ i rozważam miedzy innymi Abit'a NF7-S v.2. Jednak w sklepie ostrzeżono mnie, że ta płyta może nie pracować stabilnie z kartami przechwytującymi video - na przykład przy nagrywaniu z karty telewizyjnej na BT878. Nie do końca w to uwierzyłam, więc szukam rady u fachowców :) - czy ktoś ma taką konfigurację? I druga sprawa: komputer pracuje u mnie prawie cały czas, ale czasami potrzebna jest pełna moc - a nawet nadmoc (gry, kompresja filmów...). Ponoć program 8rdavcore umożliwia dynamiczną zmianę Vcore i FSB. W jakim zakresie na tej płycie jest to bezpieczna operacja, czyli możliwy zakres zmian z poziomu W2k w porównaniu z biosem. Serdeczne dzięki za pomoc i nie krzyczcie, jeśli pytam o sprawy oczywiste - ja tego nie wiem :cry: P.S. przepraszam, że tak sie ładuję w Waszą rozmowę... :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 do Ana: Spoko ta płytka jest ok, ja sam używam i nie mam problemu przy nagrywaniu z karty tv, kompresji filmów etc. no i ten 8rda jest tesh ok, można zmieniać fsb w locie i vcore bezpiecznie będzie napewno jeśli zwiększysz o 10 fsb :P! A teraz pytanie do was : Mam tego abita, wcześniej miałem epoxa i nie umiem wyjechać więcej niż 200fsb, pomóżcie coś na epoxie bylo 227fsb, zasilacz odpada bo mam cheifteca 420w Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 yhy i jeszcze biosu używam mantarays d-26 xt cpc on :!! Proszę o pomoc ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Witam! Przymierzam sie do kupna płyty pod A2500+ i rozważam miedzy innymi Abit'a NF7-S v.2. Jednak w sklepie ostrzeżono mnie, że ta płyta może nie pracować stabilnie z kartami przechwytującymi video - na przykład przy nagrywaniu z karty telewizyjnej na BT878. Nie do końca w to uwierzyłam, więc szukam rady u fachowców :) - czy ktoś ma taką konfigurację? I druga sprawa: komputer pracuje u mnie prawie cały czas, ale czasami potrzebna jest pełna moc - a nawet nadmoc (gry, kompresja filmów...). Ponoć program 8rdavcore umożliwia dynamiczną zmianę Vcore i FSB. W jakim zakresie na tej płycie jest to bezpieczna operacja, czyli możliwy zakres zmian z poziomu W2k w porównaniu z biosem. Serdeczne dzięki za pomoc i nie krzyczcie, jeśli pytam o sprawy oczywiste - ja tego nie wiem :cry: P.S. przepraszam, że tak sie ładuję w Waszą rozmowę... :oops: Co do karty telewizyjnej sie nie wypowiadam, bo nei mam - tym samym nie mam ewentualnych problemow :wink: A co do programiku 8rdavcore to w razie potrzeby z ustawien 225x12 @ 2,05V schodze stabilnie na 133x12 @ 1,35Vcore stabilnie - rewelacja :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 doczekam się odpowiedzi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Zasiłka powinna odpaść, ale... Epox bierze z raila 5V (chieftec ma na nim 30A), a Abit z raila 12V (chieftec ma na nim tylko 18A) więc... ale to raczej odpada... Zostaje L12 mod, zawsze można spróbować, oraz sprawdzenie chłodzenia na NB, może masz tam zamało pasty ? albo co... No i jeszcze bios... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Ok, ale zasilacz napewno jest good, ale faktycznie może nb jest źle chłodzony, ale pokazuje że jest na nim 24 stopnie :D przesmaruje pastą ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 i L12 mod mam wykonany ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Ok, ale zasilacz napewno jest good, ale faktycznie może nb jest źle chłodzony, ale pokazuje że jest na nim 24 stopnie :D przesmaruje pastą ...A masz jakis zewnetrzny termometr 3 co :?: Po raz chyba setny w tym temacie trzeba napisac, ze na tej plycie nie ma czujnika temperatury na NB, tylko raczej wskazuje on temperature wewnatrz obudowy....... :? PS edytuj posty a nie dodawaj jeden pod drugim :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 I jest umieszczony między CPU a dimm... Lookaj do instrukcji... I spróbuj posadzić RAM w innym slocie... Sprawdz jeszcze ustawienia w biosie... (default, optimized..) sprawdz opcje z ram/fsb (6/6), jak się ma cpu interface -> spróbuj z off PS. Sprawdz wyższe FSB np. 220MHz ;) niektórzy tak mieli, że nie działa jakieś FSB, a wyższe wchodzi... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 właśnie przełożyłem do trzeeciego slotu ram i [gluteus maximus] to samo ... ej a czy pci i agp sie nie podkręca na nf7 z tego co wiem to sie nie oc... może to mój sb 5.1 coś wadzi, sprawdze bez ! :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 właśnie przełożyłem do trzeeciego slotu ram i [gluteus maximus] to samo ... ej a czy pci i agp sie nie podkręca na nf7 z tego co wiem to sie nie oc... może to mój sb 5.1 coś wadzi, sprawdze bez ! :twisted: Nie podkręca sie. Chociaż mozesz zwiększyc szybkosć AGP w biosie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lump_erator Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Witam , ponieważ siedzę na intelu a znajomy chce kupić coś z amd mam pytanko czy ta Abit NF7-SL będzie dobrym zakupem....ostatnio ktoś kupił Abita o podobnym oznaczeniu i okazało się , że mnozniki , magistrala poblokowane itp...dzięki za pomoc :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Płytka spoxo, ale ja bym wziął NF7-S bez tego l ! A pytanie teraz do innych, czy moje kingstony mogą się nie podkręcać na abicie ? Na epoxie miałem 227 czyli 452, na standard napięciu czyli 2.6 proszę o pomoc bo nie chcę siedzieć na fsb 200 :( :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Płytka spoxo, ale ja bym wziął NF7-S bez tego l !Dlaczego, przecież NF7-SL=NF7-S-przejściówka sata->ide :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 yhy sorki pomyliłem się ... ale płytka ok ... i na płycie podkręcisz spoxo, fsb napewno odblokowane będzie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 yhy sorki pomyliłem się ... ale płytka ok ... i na płycie podkręcisz spoxo, fsb napewno odblokowane będzie :PNie czaję. Czemu to miaoby być zablokowane? :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 to miało być do lump_erator :twisted: to on coś mówił o zablokowanym ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lump_erator Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 yhy sorki pomyliłem się ... ale płytka ok ... i na płycie podkręcisz spoxo, fsb napewno odblokowane będzie :PNie czaję. Czemu to miaoby być zablokowane? :evil: Ktoś niedawno pisał na forum , że kupił płytę o podobnym oznaczeniu zwiedziony lepszym wyposażeniem i okazało się , że do OC się wogóle nie nadaje. Nie wiecie gdzie można jeszcze taniej wersję z l dostać ?? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lump_erator Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Płytka spoxo, ale ja bym wziął NF7-S bez tego l !Dlaczego, przecież NF7-SL=NF7-S-przejściówka sata->ide :D Czyli wersja S też ma SATA + SOUNDSTORM :?: Sorry jak pytam o sprawy dla was oczywiste ale tak jak pisałem jestem z drugiej strony barykady (socket478).... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...