piwczan Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Tak ma sounstorma i sata http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lump_erator Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Tak ma sounstorma i satahttp://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100 To już ostatnie pytanie i spadam....Czy śledź do FireWire jest na wyposażeniu czy tylko wyprowadzenie na płycie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Tak ma sounstorma i satahttp://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100 To już ostatnie pytanie i spadam....Czy śledź do FireWire jest na wyposażeniu czy tylko wyprowadzenie na płycie :?: Jest standardowo w S i SL, w NF7 nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lump_erator Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Już wiem - kolo kupił NF7-S2 .Oznaczenie może być bardzo mylące :!: A tu kupa.... :!: Mało brakło sam bym kupił...dzięki za odpowiedzi :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm$[mm]_ Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Moze ktos by odpowiedzial na moje pytanie na moj problem z sata dlaczego mi przycina pl;pis o helpa!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Witam Mam zamiar zmienic mojego biednego asrocka k7s8xe na nf7 rev2 bede musiał doplaic jakies 130 zł ale czego nier obi sie dla wzrosu wydajności. Ale nie o to chcialem zapytać, interesuja mnie ustawienia: 1. czy jest zmiana timmingów standardowo w biosie 2. czy jest możliwość obnizania (do ilu?) i podwyzszania (do ilu?) napięć 3. Czy jest zmiana mnożnika w biosie w dół i w góre? 4. Czy jest możliwość obnizenia fsb niżej niz standardowe?? Interesuje mnie to dlatego ze mam zamiar gdy pracuje w IE , wordach itp. obniżyć pobór enegrii a kiedy trzeba zagrać to zawaliście podkręcić z góry dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Wszystko co napisałeś powyżej jest możliwe na abicie nf7 v 2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Ad1. Tak Ad2. o ile dobrze pamiętam to Vcore od1.1V do2.3V Vdim od 2.6V do 2.9V Vdd 1.4V do 1.7V Vagp 1.5V do 1.8V Ad3. Tak od 5x do 22x Ad4. FSB od 100 do 300 MHz[tab:b508e84d19] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 dzieki chlopaki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ti Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 A ja mam takie pytanko: niedawno przesiadłem się z Solteka DRV5 na NF7-S 2.0 , po starej płycie został mi taki mały czujnik temperatury na kabelku.. mierzyłem sobie nim temp. na pamięciach grafy itp. Da się to gdzieś wtyknąć w Abicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanti Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 nie da rady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Do wczoraj wieczorem komp chodzil mi jak w podpisie na napieciu chipsetu 1.6V. Komp byl stabilny wygrzewany 4 godziny prime95. Jednak wieczorem zachcialo mi sie wyciagnac wiecej z proca. Po tej akcji do dzis nie moglem go odpalic na 9x240. Zawiecha byla juz przy fsb 220. W tej chwili idzie 9x230 i leci prime. Problem rozwiazalo zmiejszenie napiecia chipsetu do 1.5V 8O . Co moze powodowac ze im wyzsze napiecie chipsetu tym komp nie che nawet wstac na fsb 220. Na nb mam niebieskiego zalamana. Moze cos nie tak jest moja plyta, przeciez powinno byc na odwrot. Update: Komp wstal na napieciu chipsetu 1.6V. Prime 95 leci. Troche wyczesana ta plyta. Zero logiki. Zejde z fsb poki nie zaloze cos na sb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 nie da radyHardcorowo da, trzeba by dolutować gdzieś wyprowadzenie bo ta płytka ma obsługę więcej niż dwóch czujników. Ale nie pytajcie jak bo nie mam teraz czasu szukać :arrow: fr3zer Może ci się coś przegżewa przy 1.6V - chipset (SB) EDIT: Pełna logika: Vdd1.6V, SB parzy > Zwiech. Vdd 1.5V, SB prawie parzy lub jest cieplutki > Brak zwiecha Sam sobie odpowiedziałeś: Zejde z fsb poki nie zaloze cos na sb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ti Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 U mnie SB wcale nie parzy. Osiągnąłem FSB 250 i nie zmieniałem żadnego vdd. Chłodzenia na SB nie mam. Przy FSB 265 już musiałem podnieść vdd na 1.8... ale SB dalej nic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Ja niestety nie mam tak różowo, ale u fr3zera stawiam na Hot SB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Wkońcu NB też są różne serie... ;) Apropo chłodzenia SB -> Ja jechałem bez chłodzenia SB na 246x11, miałem wyłączone wszystkie porty (poza usb), dzwięk, lan i SB nie grzał się zbytnio i oczywiście wszystko stabilne -> patrz ranking fsb ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Pytanko do Świder, i ogólnie mam problem bo nei mogę osiągnąć fsb powyżej 200, jak ustawie na manual i dam 202 to są restarty ... zasilacz cheiftec 420w, podajcie może jak skonfigować bios ... chłodzenie wodne na nb i sb radiator i w budzie mam 3 wentyle , prosże o pomoc ! zwiększenie v na dimm nic nie daje na 2.9 jest to samo co na 2.6, pamięci działały na epoxie jako 433 ... :twisted:, może coś z napięciem od vdd ? na procku moge mieć nawet i 2.1 i dalej to samo czyli d..a ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 ja miałem tem sam problem ale zaopatrzyłem SocketA w L12 Mod i poszło FSB powyżej 200. Narazie idzie 220. Także u ciebie jest to samo!!! Potrzebujesz L12 Mod Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ti Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Ja na oryginalnym biosie osiagnąłem maksymalnie 220 MHz, po zmianie na Merlin'a udało mi się osiągnąć 265 :) Wgrywając Merlina nie ma sensu robić L12 mod, ponieważ ten bios zawiera Softmod L12 - efekt ten sam jak wsadzenie drucika w socket, tylko bezstresowo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Powyłączaj spread spectrumy, wyłącz cpu disconnect, cpu/mem 6/6, throttle off, itd... chyba było o tym w kompenium ... poczytaj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Ja na oryginalnym biosie osiagnąłem maksymalnie 220 MHz, po zmianie na Merlin'a udało mi się osiągnąć 265 :) Wgrywając Merlina nie ma sensu robić L12 mod, ponieważ ten bios zawiera Softmod L12 - efekt ten sam jak wsadzenie drucika w socket, tylko bezstresowo a co jest stresujacego we wkladaniu druta w socket? nic sie nie moze stac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ti Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Gdyby nic sie nie mogło stać, to każdy by takiego moda sobie zrobił. A niewielu go ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 @Chaos > słyszałeś żeby komuś sie coś stąło po L12??!! :? @TI > wiesz dobrze że to różnie bywa, na jednych płytach UPDATE biosu pomaga u innych nie!! Trafiłeś na fajny model. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Gdyby nic sie nie mogło stać, to każdy by takiego moda sobie zrobił. A niewielu go ma. hehe .... niektorzy sie obja cooler sciagnac wiec wiesz .. o czym mowa co moze byc niebezpiecznego w modzie w ktorym nic nie trzeba lutowac ani zmieniac w mobo wystarczy wykrecic mobo polozyc na stole ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> drucik wygiac sobie .. przypasowac i wlozyc pencseta (czy jak to tam sie pisze) jak upadnie to bierzesz i wkladasz az sie uda ... zadnego ryzyka ... tlyko chwila tluczenia sie z wyciagnieciem mobo IMHO najprostrzy i jedyny mod jaki zrobilem .. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ti Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 ok, tylko teraz: z czego ma być drucik, jakiej ma być grubości, jakiej długości ... wsadzę drut nie z tego materiału co trzeba i po płycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Stary, nie chce cie gnoić. ALE!!!! z czego masz w ścianie instalacjie elektryczną?! i dlaczego taką a nie inną?! :? PS. @Chaos - zrobiłem L12 (ah28^ah30) i zatrzymałem się ma FSB 220 i nie moge wyjść dalej. Objawy podobne do tych z przed L12. CO radzisz? Kolejny drut, czy szukać Bios'u? Już raz zaktualizowałem na ten w podpisie. Z góry dzięki. PS.2 wystarczy wykrecic mobo polozyc na stole ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> drucik wygiac sobie .. Ja wcisnołem druta w Socket bez wyjmowania mobo z obudowy. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ana Opublikowano 25 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2004 Dzięki piwczan :D , dzięki Dimek :D ! Pozwolę sobie jeszcze raz nawrócić do pytania: piwczan - czy Twoja karta jest na BT878? Czy ktoś jeszcze nagrywa z 878? a z tunera satelitarnego? Dimek - udało Ci się zejść 8rdavcore poniżej 133MHz - czy ten poziom jest granicą? ... w sklepie ostrzeżono mnie, że ta płyta może nie pracować stabilnie z kartami przechwytującymi video - na przykład przy nagrywaniu z karty telewizyjnej na BT878. Nie do końca w to uwierzyłam, więc szukam rady u fachowców :) (...) I druga sprawa: (...) program 8rdavcore umożliwia dynamiczną zmianę Vcore i FSB. W jakim zakresie na tej płycie jest to bezpieczna operacja, czyli możliwy zakres zmian z poziomu W2k w porównaniu z biosem. (...) A na wątku Asusa nikt mi nie chce odpowiedzieć na temat 8rdavcore :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 25 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2004 więc zaopatrzyłem swojego Abit'a w kolejną modyfikacje (ah32^ag31) ale moge pójść tylko do FSB 222 :/ Po załadowaniu Load Optimized Defalts proc wstsaje domyślnie na FSB166 nie tak jak powinien. Przy FSB 225 * 11 przy 1,85 system się uruchamia, po czym słychac syganał, na przemian 1 długi jeden krutki. :( TZW. DRAM error. Czy to wina pamięci że nie moge iść dalej z FSB??? :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 25 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2004 L12 moda mam zrobionego wszystkie spectrumy powyłączane ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ti Opublikowano 25 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2004 Stary, nie chce cie gnoić. ALE!!!! z czego masz w ścianie instalacjie elektryczną?! i dlaczego taką a nie inną?! :?Szczerze? Nie wiem! Ziomuś, nie mam pojęcia o takich rzeczach. Chciałem kiedyś tego moda zrobić. I nawet przygotowałem sobie drucik - kawałek wygiętego spinacza... dobrze że kiedyś na jakimś forum zapytałem się czy można tego użyć, bo pewnie miałbym po abicie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...