Świder Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Sprawdz możliwości OC... zwiększ FSB... jeśli pójdzie więsze niż wtedy to będziesz wiedział, że L12 mod działa... Masz dwie możliwości... [teoretycznie i tak łączysz te same punkty] http://www.geocities.com/trats102002/nf7sFsbsense.html http://downloads.modlabs.net/bios/pic/L12mod.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Ja bym proca przelutował, wtedy to już pewniak :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_HuBi_ Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Jeszcze raz pytam: Jaka jest maxymalna temperatura na chipsecie tej plyty/ pytam bo nie mam jak zamontowac dodatkowego chlodzienia(teraz mam zalmana niebieskiego)????????? Moze macie jakies propozycje jaki i jak zamontowac na tego zalmana wentylatorek (byle cichy)??? Za wszystkie odp. THX... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Jaka jest maxymalna to raczej nikt Ci nie poda... bo nikt nie mierzy... Ja na stockowym coolerze 1.9vdd miałem...i bez problemów... Czyli pasywniak przy 1.7V i powiedzy 250FSB spokojnie starcza... jak Ci zależy to spróbuj 40-ke bokiem przymocować do tego zalmana... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoob Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Ahoj to znowu ja!! :wink: Teraz krótko podsumuje moje testy na Abicie nf7-sl i poprosze o porady co jeszcze moge zrobić!!??A więc po kolei na orginalnym biosie max co bylo to 220 fsb (procesor 2400 T-beard odblokowany mnoznik) zmiana biosu na Taipan 3 beta nic nie zmienia zabawa napięciami Vcore nic nie pomaga radiator na southbridge nic nie pomaga L12 mod nic nie pomaga(zarówno 166 jak i 200MHZ) wszystko co powyzej 220 ful niestabilne zwiechy itp :evil:??!! Co WY na to drodzy koledzy??!! :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 @_HuBi_ przecież to czy ten wentylek będzie cichy to zależy tylko od ciebie. Sam mam na boku "niebieskiego" 40x40 tak dla pewności narazie 250 przy 1.9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Spróbuj singla... zabawa slotami... chłodzenie mosfetów... vtt i inne kontrolery... zwiększenie vdd... spróbuj dać kompa za okno, jak teraz jest zimno... jeśli pójdzie wyżej to znaczy, że coś się przegrzewa... no i jeszcze mnożnil... róznie biosy z nim reagują... daj 9.5x ,9x... pobaw się z tym... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoob Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Świderku drogi mam chłodzone wszystkie kontrolery prócz mosfetów które się praktycznie nie grzeją(sprawdzałem paluchem :? )Co do pamięci to mam Hynixa D43 512Mb w singlu w 1 slocie więc powinny sobie radzić z dużo większym fsb(tak mi się wydaje jeśli sie myle to popraw mnie :wink: )mnożnik też odpada próbowałem na wielu na 9.5 też i nic powyżej 220 :evil: co radzisz więc teraz??? jest jeszcze coś czego mogę spróbować??!!jestem zdesperowany wymieniłem pół kompa żeby osiągnąć konkretne fsb a tu taka porażka!!!ratuj proszę!!! :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 :idea: Przedewszystkim zmoduj coś, będziesz miał większą kontrole nad mobo. Sprawdz czy coś się nie przegżewa najlepiej paluchem :D bo najdokładniej :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Próbowałęś biosu tictaca... ? Jeśli nie to próbuj.. [także na moim ftp..]Jeszcz zobacz na coś z D25..np 2.0.01... spoko biosy.. Jw... temp. komponentów... może te Hyny coś nie tak.. musisz je sprawdzić u kogoś... może to być też mobo...choć w to szczerze wątpie.. 220FSB ;] Procek także nie powinien mieć problemów z dużym FSB... Spróbuj zrobić L12 moda na cpu-> mostki... Jeszcze timingi... i napięcie wyższe/niższe... Mogą to zawsze być jakieś ułomne Hyny... w hardware i oc nie ma nic pewnego... ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoob Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Chłopaki w której zakładce w biosie sie ustawia APIC OFF??!! :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Niepamiętam teraz dokładnie ale Advanced chipset ..... albo Integrated par....... a jak nie to szukaj czegoś takiego: APIC suported mode i jest 1.1 lub 1.4 lub disabled i ma dyć ostatnie. Chociaż nie jestem pewien czy czegoś nie pokręciłem w nazwach :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moll47u Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Witam! Wątek dotyczący tej płycie głównej jest naprawde imponujący. Przez 2h udało mi się przejrzeć 20 stron z 200. Posiadam płytę Abit NF7S v2.0 z 2x 512 KingMax Hardcore 500 + ATi Radeon X800Pro@XT (500/500) i Audigy 2 ZS. Za chłodzenie są odpowiedzialne 3x wiatraki Zalmana + radiator na SB Zalmana i TT SilentBoost "przyciszony". Od ponad roku nie uaktualniałem biosu. Pracuje na wersji 2.0 (bios referncyjny). Kilka miesięcy temu kupiłem mobilnego Bartona 2500+. Udało mi się podkręcić go do 2200Mhz. Temperatura waha się od 40 do 52-58 (przy graniu w DIII czy HL2). Wiem że procesor stać na więcej ;> ale nie chce go za bardzo przekęcić i nie chce zmieniać systemu chłodzenia. Czytając Wasze posty doszedłem do wniosku że powinienem spróbować któregoś z modowanych biosów. Po pobierznej lektórze wybór padł na bios: D26_ver.2.0.05C_TaiPan_0.1_25.09.04.rar Czy jest to dobry wybór? Biorąc moje komponęty/części pod uwagę jaki byłby najlepszy bios? Czy ktoś z Was "wyciskał 7 poty" z pamięci Hardcore 500 na Abicie? Chciałbym osiągnąć stabilną pracę przy 2400mhz i niskich timingach pamięci w dualu ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 no moze najpierw sobie zapodaj cos lepszego na proca bo takie tempy to nic ciekawego i napewno nie pomoze mobo ps juz prawie 200 ston :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Takie memki to raczej mało kto ma... ;] A bios to Taipan... tylko on ma dość ciasne alpha... ale może pójdzie... a jak nie to discovery... luzniejsze timingi... oraz pogrzebać można w D25 ;) Tak 250 powinno być... potem albo memki, albo mobo... ;] Ale to i tak nie u każdego... ;] EDIT: HA I jestem pierwszy na jubileuszowej 200etce :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Pamieci tu nic nie pomogą. Ja mam temperaturu max. 43 a procek i tak wyżej nie idzie Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AcT!vE Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 mam abita nf7 oraz pamiatki no name 266 ktore leca na 340 (2,9V) . CHcialbym zrobic moda vmem na abicie ~3.1V . Moze ktos zapodac schemat ? bo widzialem juz wiele schematow na wiele sposobow i nie wiem ktory dobry ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=81124 ciezkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moll47u Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Takie memki to raczej mało kto ma... ;] A bios to Taipan... tylko on ma dość ciasne alpha... ale może pójdzie... a jak nie to discovery... luzniejsze timingi... oraz pogrzebać można w D25 ;) Dobrze, to jaki mam bios wgrać aby wszystko dobrze chodziło? Co do pamięci, to udało mi się okazyjnie je kupić ;> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 moje 433 biegaly na 450@2.8v ale juz sie troche grzaly ;] 11-3-3-2.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ediee Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 wlasnie panowie dzisiaj(pn) ide do sklepu po płyte ale sie zastasnawiam nad epoz 8rda3I albo abit nf7(bez koncówek) albo ewentualnie cos na kt880. co mi doradzacie z tych płyt?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Najlepsze w oc i wydajności ;] NF7... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 chłopaki w biosie w softmenu jest taka zakładka z ustawieniami ramu czy coś np :4/4, 5/5 itp ja ustawiam 4/4 czy dobrze a moż etrzeba inaczej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 to jest stosunek częstotliwości pamięci do FSB proca. Najlepiej właśnie jak jest "synchro" tzn 1:1 ale w biosie najlepiej ustrawić 6/6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mangi Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 ....jak już piszemy o memorkach i ich stosunku do szynki....mam takie pytanie: Czy jeżeli posiadam pamięć 266 to nie będzie ona zwalniać Bartona na taką właśnie częstotliwość? (inaczej....jak rozumiem na nf7 można ustawić asynchro bez znacznej straty wydajności i kręcić fsb ewentualnie zmieniając proporcje fsb do taktowania pamięci?) Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjjack Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 hi @ll z malym zapytaniem jakie stery zasysac do plytki NF7-SL skoro takie oznakowanie wytepuje tylko w sklepach i nigdzie wiecej ???? -S; Sv2?; V2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 stery od nf7-s to te same płyty tylko -s ma dodatkowo przejściówkę sata/ide Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Witam! Niedługo zamierzam zmienic płyte(myślę ze w najbliższym tygodniu, bo epox na gwarancje :/ ) i sie zastanawiam nad Abitem NF7-SL i Epoxem 8RDA3+PRO...i teraz mam pytanko: czy miał ktoś pamięci ELIXIR(nanya) na jakiejs z wymienionych powyzej płyt? bo kasy na pamiec nie mam bo i tak zasilacz do płyty musze zmienic wiec musi działac na elixirach :/ obydwie płyty mam po tej samej cenie(375zł-380zł) wiec zalezy tylko od tego;/ P.S do nf7-sl mozna podłączyć dyski ATA???:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 tak można podłączyć dyski ata i sata płyta posiada obydwa kontrolery Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Witam! Niedługo zamierzam zmienic płyte(myślę ze w najbliższym tygodniu, bo epox na gwarancje :/ ) i sie zastanawiam nad Abitem NF7-SL i Epoxem 8RDA3+PRO...i teraz mam pytanko: czy miał ktoś pamięci ELIXIR(nanya) na jakiejs z wymienionych powyzej płyt? bo kasy na pamiec nie mam bo i tak zasilacz do płyty musze zmienic wiec musi działac na elixirach :/ obydwie płyty mam po tej samej cenie(375zł-380zł) wiec zalezy tylko od tego;/ P.S do nf7-sl mozna podłączyć dyski ATA???:P marne szanse ze te mem beda dzialac na nf2 jakimkolwiek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...