Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co pamietam (pare godzin minelo od ostatniego startu ) to u mnie pokazuje tylko "1700+"...

a 2400+ to nominalnie 2000 MHz

pozdrawiam

tigrris

no tak ale jak zaczniesz podkrecac to juz nie pokazuje quasi speed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy 10,5 x 200 na standard czyli 1.6, za to pamieci na 2.7 bo mam zwykle Kingstony 333. Nawet zasilka Codegen 300 "S" wyrabia sie, tylko -5V ma jakies nie takie :)

Chyba dobry procek mi sie trafil ;) A pare dni temu mialem w lapkach 1700+ DLT3C AIRGA 0323 (0.13um) i ta franca za cholere nie chciala isc na wiecej niz 1833Mhz nawet na VC 1.7V :( niestety....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widze ze Abit tym razem nieparzystego biosa sypnal :D

Jaryx testowales tego biosa 1.7 ?? jakies wieksze zmiany ??

Bo w opisie na stronce ciagle przewija sie "NVidia's recommendation"

ciekawe.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest 15-ta i smigam do domu wrzucac biosa. Przez weekend sie pobawie na nowym biosie i moze rekorda pobije.. czego sie z nudow nie robi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój to AXDA 1700DLT3C 9824507282997 JIUHB 0308MPMW PCB zielony ale skurkowany ma problemy z przejściem powyżej 2000MHz pewnie z powody tego policyjnego Batch-a. Kingstony Value Ram?? na jakich kościach??, bo ja ma takie tylko 400 ale z cl 3. Na 2000Mhz to vcore mam na 1.6V. A 1.7 na 2100Mhz też za bardzo mu nie pomaga, prime 95 nie przechodzi. Bios mój to ver 14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w takim razie tez wieczorkiem zapodam new wersje.

Rekord powiadasz.....niewyzyty ty :)

A ty Hulk probuj, bo mysle ze powyzej 2000 powinno sie dac.

Jak ustawiles fsb/mnoznik ??

POzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia 10x200 jak magistralą ruszę to [gluteus maximus] owszem jak dam mnożnik wiekszy niż 10 to procek zgłasza się ale gorzej ze stabilnością w prime95 pewnie będę musiał jechać na 1.9V ale mam badziewne chłodzenie Titan AL 80mm. Zasilacz wspaniały badziewny Rubikon 300W bez złącza 4 pinowego 12V ha.. jak on to wszystko wytrzymuje. Czekam na recenzję nowego biosu 17 wtedy zapuszczę go u siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jade tez na titanie i nie narzekam, gorzej maja sie sprawy jesli chodzi o twoj zasilacz. A ze tak spytam 10x200 masz przy jakim napieciu ?? A co do biosika to tak jak mowilem....wieczorkiem testne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie teraz komp chodzi przy 1.5, dochodzilem nawet do 2300 bez zmiany napiecia ale wtedy ze stabilnoscia bylo roznie. Przetestuj mocniejsza zasilke w koncu jeszcze masz Radka wiec mysle ze mocno wysilasz swoja 300W. Chociaz pamietam zanim zapodalem biosika w wersji 1.4 (obecnie jade na 1.6) to nie moglem przekroczyc magicznej bariery 166,(wtedy 12,5x166) myslalem ze mnie powali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wiem o tym muszę pomyśleć o nowym albo Forton z Allegro ale na razie ni mają tam 300W tylko 245W, albo to co ty masz tylko ze z 2 wentylami + Aktywne PFC. Ale pewnie masz lepszą serię proca o nizszym batchu mniej niż 300 bo u mnie 997 ten twój 1700 to pewnie DLT jakie jest jego PCB zielone czy brazowe ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie moj proc to DLT, ale jeden z ostatnich z tej serii (wczesniejsze byly lepsiejsze), PCB zielone, batcha i reszte moge ci napisac jak dotre do domu i lookne pod radiator. W kazdym razie jak go kupowalem to prawie wszedzie mieli juz DUT. Ale widac trafila mi sie dobra sztuka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zaraz flash-uję Bios z 1.4 do najnowszego 1.7 zobaczymy co jest wart jak się nie odezwę dzisiaj tzn że zabiłem swojego abita :( . Nie pierwszy raz flash-uję biosa ale zawsze kosztuje mnie to sporo nerwów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważone zmiany w stosunku do v1.4

1) Wyższa temperatura o 6-7 C

2) W biosie więcej ustawień dotyczących temp zabezpieczenia wcześniej minimalna ustawialna temp była 85C

3) Zmiany OC zadne w stosunku v 1.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foxx i wszysto jasne... wystarczy spojrzeć na twojego batcha 307 miałeś chol...erne szczęście z kupnem tego modelu (pójdzie spoko na 2400Mhz) al w wawie całą giełdę obleciałem 1 po godzinie szukanie i marudzenia znalazłem jednego DLT ale z batch-em 997 pewnie to jest przyczyną że idzie do 2.0Ghz. Dzięki za trud (ze spisaniem serii procka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok powtórzę się bo jeszcze nie znalazłem wiedzącego co robią i dają poniższe funkcje w Biosie

1)CPU DISCONNECT FUNCTION

2)ENHANCE PCI PREFORMANCE

Jak ktoś wie do czego słuzą to niech pchnie posta z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac to nie mozna sie sugerowac tylko batchem, liczy sie tez kolor i jakos chyba nawet AMD podawalo na stronie ze jak patrzysz na 5 miejsce od konca (u mnie 28) to ze nie sa to modele ktore sie kreca tak dobrze jak bodajze 27. U mnie jeszcze na koncu masz 313 co bynajmniej nie jest na plus tego procka. Mysle ze trzeba miec odrobine farta (oczywiscie oprocz jednostki ktora pozwoli na wiekszy o/c).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem nowy.

Proszę o pomoc ' puszczony nominalnie na 1700+ 133*11

prime95, na każdej pamięci 512 PC3200 Corsair chodzi przynajmniej jakiś czas potem się sypie, po włożeniu dwóch dual sypie się losowo od 1 do nawet 300 testów

czas działania do błędu nie więcej niż pół godziny.

Rożne ustawienia napięć i pamięci zawsze błędy na prime95

mam słabą grafikę na PCI matrox millenium (może ona jest przyczyną)

na razie nie mogę wymienić

Jakieś pomysły czy reklamować pamiątki

--------------------------------------------------------

Abit NF7-S R 2.0 bios 1.6 (dziś zmienię) Athlon 1700+ AXDA 1700 DUT3C

............270304 JIUHB 0313 SPMW CHIEFTEC 360 AEOROFOW 7+

CORSAIR PC3200 2*512

BARACUDA 80 8MB WD CAWIAR 120 8MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu marnujesz pamięci puść proca na 10x200. Nastaw pamięci najpierw na optimal lub by SPD napięcie na pamięciach daj 2.7V. Jeżeli masz Proca DLT to daj vcore 1.6V a jeżeli DUT to 1.6- 1.65. I sprawadz. niestabilnośc pewnie bierze sie ze złych ustawień w Biosie bo zsiłkę masz porządną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za brak pełnych danych o procku chodził max na 194*11 potem siada ustawienia z poprzedniego postu to downcloock przy probie znalezienia takich gdzie prime95 nie wywala ale wychodzi na to że przy dwóch kościach pamięci zawsze wywala. Puszczałem już chyba na wszystkich możliwych ustawieniach v i procka i pamięci i chipsetu

Myślę że jednak pamiątki lub przynajmniej jedna jest walnięta.

Abit NF7-S R 2.0 bios 1.6 (dziś zmienię) Athlon 1700+ AXDA 1700 DUT3C

CORSAIR PC3200 2*512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok więc zrób tak wsadz 1 kostkę pamięci i przetestuj. Jeżeli będzie ok to wyjmij ją i wsadz drugą (test). Może któraś jest walnięta choć twoje kości do cienkich nie należą chyba jedynie lepsze są Mushkin-y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za zainteresowanie.

Też to przerabiałem przy czym jedna kość jakby szbicej wysiadała pezechodziła miniejszą ilośc testów.

Po zmianie z pojedyńczych na dwa miałem problemy z uruchomieniem systemu tak jakby walnięty był drugi slot pomimo zaskoczenia zapinek system dawał przy uruch. długi pisk i nie wstawał dopiero po chyba 6-tej próbie włożenia tej pamięci wstał ale skutki były takie jak w poście poprzednim.

Juz zmieniłem bios na 1.7 teraz idzie prime95 przeszedł perszych 20 testów i na razie nie wywala. Temp w HD zmieniła się o 7 stopni wyżej w tej chwili przy prime95 wynosi 43 C. ustawienia z biosu

Pomęczę go trochę na tych ustawieniach jak idzie potem dam wyżej.

Już wywalił taki komunikat Test 380, 1000.... 8K itd. (Rounding was 0.4998340607 expeceted less than 0.4)

----------------------------------

Abit NF7-S R 2.0 bios 1.7 Athlon 1700+ AXDA 1700 DUT3C

CORSAIR PC3200 2*512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie wpiąć tą 3 bolcową wtyczkę do monitoringu wiatraków od zasilacza w płytę główną czy z złącze PWRFAN1 albo CHFAN1 oznaczenia wg instrukcji Abita ???

Ja użyłem do tego celu PWRFAN1 i działa bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...