ma3ek Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Uważaj na kondensatorki przy gniezdzie procesora na foli powinno być napisane Rubycaps taka płyta pociągnie więcej MHz na magistraliwszystkie kondensatory to Rubycon :? czy "A3" w koncowce numeru na SB oznacza te gorsze mosty? a jesli tak to czy wystepuja na SB te lepszejsze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Przed paroma dniami wreszcie poskładałem sprzęt. Niestety, nie obyło się bez problemów. Nie che mi działać czytnik kart Smart Media podłączany do USB. Działa drukarka, skaner, Pen Drive a czytnik nie chce. Niezależnie czy to Win XP czy 98 i czy włączę USB 2.0 czy tylko 1.1 (w BIOSie). Czytnikw jest rozpoznawany, nawet wyświetla się czasami lista plików, ale wszelkie dalsze operacje dławią Explorera a kontrolka na czytniku przestaje migać. Czytnik jest w porządku, bo działał mi na SA6R, u kolegi działa na ST6, a także na ECS K7VZA. Nawet nie zacząłem niczego podkręcać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris75 Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Hmm no mam WD Raptor na SATA i chodzi jak żyleta ,system startuje w 12 sek. :) Raptor rządzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Hmm no mam WD Raptor na SATA i chodzi jak żyleta ,system startuje w 12 sek. :) Raptor rządzi :)A mozesz powiedziec jak (od ktorego do ktorego momentu) liczysz te 12 sekund :?: Czy moze chodzi ci o wychodzenie ze stanu hibernacji :?: :roll: More detailz pliz :idea: Swiezo zainstalowany XP, nawet z tak szybkim dyskiem IMHO nie wystartuje w 12 sekund... (ja licze od momentu jak pojawi sie zgloszenie karty graficznej). Pytam, bo porownalbym sobie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris75 Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Hmm mi tak podaje bootvis czyli od początku gdy tylko dysk zaczyna wczytywać system do ostatiego wczytania sterownika jest około 12-13sek. Mój system na zainstalowane sporo programów które się ładują odrazu po uruchomieniu np. Norton Antyvir. czy CleverCache PRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qpa111 Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 pal55-przetlumacz mi toto na polski, zapodaj odp. fotki to moge sie pobawic ;) moze mi ktos powiedziec jakie oznaczenie maja twin mosy 512 na m tecach??? powinny miec na kosciach m.tec czy twin mos i oznaczenie tmd ??? wiem ze troche glupie pytanie ale tego nie jestem pewien :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Niewiem jakie masz problemy sprzęt mam taki jak poniżej w sygnaturce Baraccudę mam podłączoną pod SATA poprzez przejściówkę i u mnie wszysko działa na starym biosie 14 i na nowym 17. Dodatkowo mam IBM-a 20Gb podłączonego pod IDE1 i 2 drive-y CD. sprawdz zwory na twardzielach. Z alcochola też korzystam i nie mam żadnych zawieszeń. A mówią ponoć że Caviary lepsze U mnie to nie jest problem sprzętowy tylko programowy. Przypuszczam że na 99% któraś z tych cholernych łatek do windowsa mi rozkłada virtualnego CDroma dlatego w weekend sobie przeinstaluje jeszcze raz winde i będe szukać która to franca powoduje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Nie lepiej zamiast virtuala zapodać nowego clona ?? On ma wbudowaną bajere z virtualnymi dyskami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Nie lepiej zamiast virtuala zapodać nowego clona ?? On ma wbudowaną bajere z virtualnymi dyskami. Widać nie czytałeś mojego wcześniejszego posta. Każdy program który ładuje virtualny napęd to instaluje jakieś tam urządzenienie SCSI. I tutaj w tym momencie umnie się windows rozpada. Dlatego mam taki a nie inny problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pal55 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 qpa111 -> w linku masz zdjecie - a w skrocie - od jakiego czasu bylo wiadomo, ze jesli masz procesor na FSB 333 - musisz sprawic, zeby plyta widziala go jako proca na 266 (daje to lepsze osiagi OC - mowie o FSB) -> natomiast na nowych plytach z chipsetem NF2 400 ultra jesli masz proca na 133 (mowa o TB oczywiscie) to robisz pokazanego na zdjeciu moda jednego mostku L12 i proc jest rozpoznawany przez plyte jako taki, ktory ma defaultowo FSB 166 - u wiekszosci osob daje to mozliwosc uzycia FSB wiekszego o 15-20 niz na dokladnie tym samym sprzecie i procu rozpoznawanym jako 133. oprocz podanego juz wyzej watku mozna takze poczytac http://www.amdforums.com/showthread.php?s=...threadid=219508 i http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=23899 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qpa111 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 hej.ok jutro jak nie zapomne to kupie glukona i sie zobaczy. moglbys mie powiedzec jak to jest z tymi twinMos`ami??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagber Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 WCZORAJ PODŁĄCZYŁEM DYSK NA SATA I ZROBIŁEM DEFRAGMENTACJĘ DYSKU C W WYNIKU CZEGO PO URUCHOMIENIU PRZYWITAŁ MNIE NIEBIESKI EKRAN, NIEDA SIĘ URUCHOMIC KOMPUTERA W TRYBIE AWARYJNYM, MOŻE KTOŚ MA POMYSŁ CO Z TYM ZROBIĆ OCZYWIŚCIE POZA FORMATEM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pal55 Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 ktory dysk podlaczyles do SATA? C? czy inny. ten drugi dysk zostal jako master na IDE czy jako slave? probowales naprawiac winde z cd? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 WCZORAJ PODŁĄCZYŁEM DYSK NA SATA I ZROBIŁEM DEFRAGMENTACJĘ DYSKU C W WYNIKU CZEGO PO URUCHOMIENIU PRZYWITAŁ MNIE NIEBIESKI EKRAN, NIEDA SIĘ URUCHOMIC KOMPUTERA W TRYBIE AWARYJNYM, MOŻE KTOŚ MA POMYSŁ CO Z TYM ZROBIĆ OCZYWIŚCIE POZA FORMATEM. podlacz go spowrotem na ide i sproboj, jak nic/nikt nie pomoze to pusc instalke Winzgrozy bez formata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 czy sie różni NF-s rev 1.2 od 2.0 :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 czy sie różni NF-s rev 1.2 od 2.0 :?: LUDZIE czytajcie caly temat. Jakbys przeczytal watki wczesniej to bys wiedzial ze z punktu koncowego uzyktownika rev. 1.2 i 2.0 roznia sie mozliwosciami overclockingu of course pomijajac nie istotne dla nas dane jak: wyglad plyty, tudziez nowe rewizje NB i SB i takie tam) SZUKAJ I CZYTAJ Ps. no chyba ze to pytanie z w stylu: rozpoczne na nowo dyskusje i znowu bede mial kilka postow wiecej. Jesli tak to sorki. :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Mam do Was prośbę, możliwe że jeszcze dzisiaj pojadę kupić nowe mobo :!: :twisted: Początkowo miała to być płyta Solteka, ale brak dziur wokół socketa dyskryminuje ją :( (z powodu bloczku od WC, którego bałbym się przypiąć do plastykowych ząbków socketa)! Tak więc wybór padł na ABITA ;] Teraz mam pare pytań, przeczytałem dopiero parę postów z tego tematu i nie wiem czy zdąże przeczytać wszystko do wyjazdu po kartę:( Tak więc na co zwracać uwagę? Oczywiście brać revision 2.0 tak? Jak rozpoznać że to jest akurat ten revision? Czy są jakieś oznaczenia charakterystyczne wskazujące na lepsze możliwośći O/C? Czy on ma dziury wokół socketa? No i czy ta płytka będzie najlepsza? (wiem to ostatnie każdy pewnie sądzi inaczej, ale chodzi mi czy macie z nią dużo problemów? Teraz mam MSI KT 3 ULTRA 2 i max 2000mhz na niej, a chcem zmienić na coś nowszego, więc obstawiam na ABITA jako że uważam tę firmę za najlepszą zaraz po solteku) Proszę o w miarę szybkie odpowiedzi, prosze nie każcie mi szukać, bo o to chodzi że chyba nie zdąże, musze wiedzieć jak najszybciej! Z góry dzieki!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 rev. 2.0 poznasz po naklejce :) oczywiscie na tejze naklejce powinno byc NF7-S 2.0. Najlepiej z S bo masz soundstorma i sata i takie tam. Mostkow i tak przed zakupem nie sprawdzisz chyba ze Ci ja podlaczą albo dadzą zwalic ten kawalek blachy (zwal go w domu i przesmaruj). To nowa plyta wiec nie powinna miec dziur :P ale ma. Na SB nie ma (to dla niektorych tez wazne) Wg mnie plytka bedzie najlepsza biorac pod uwage wyposazenie i overclocking a raczej glownie jego prostote. A problemem w 99% jest czlowiek, nie maszyna. No chyba ze bedziesz mial do czynienia z bledem w matrix'sie :) ? No i to tyle. Biegnij do sklepu Ps. Zadam Ci ćwieka i powiem ze ostatnio czytalem na forum posty ludzi ktorzy maja solteki puszczone na 230-240Mhz. No i znowu problem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 O taką odpowiedź mi chodziło ;] Wielkie dzieki jaryx!! Hehe, co do solteka to niby tak, ale nie uznaje zaczepiania bloku za ząbki, poprostu już miałem przygody z pęknieciem podstawki lub w najlepszym przypadku ułamaniem ząbka :( Czyli jesteś za tą płytką czy przeciw (abit'a)? :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 chodzi mi czy macie z nią dużo problemów? Ja nie miałem ŻADNYCH. A rev 2.0 poznasz po naklejce na płycie. Najpewniejsze sprawdzenie to jednak program który poda ci rodzaj mostka NB. Jeśli będzie miał oznaczenie Crush18D albo C1 (w różnych programach jest różnie) to masz rev. 2.0 Umów się ze sprzedawcą aby w razie czego wymienić na 2.0. U mnie bez niczego poszło 200x10 a więcej jeszcze nie testowałem, ale myślę że 220x10 albo 230x10 może się uda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Czyli jesteś za tą płytką czy przeciw (abit'a)? :twisted: Jak najbardziej za ABITem! Wbrew moim radom kupil sobie Epoxa i antka 2000+ i po 5 minutach pusilem go na 14x166, na badziewnym 250W noname'owym zasilaczu. I badz tu mądry ;) Ale do mnie zielen epoxa nie przemawia i nie ma takiego wyposazenia jak ja na Abicie :) A poza tym to uwazam ze na sprzet do oveclocku trzeba miec szczescie albo duuuze mozliwosci wybor sposrod poszczegolnych szt. i przede wszystkim wiedziec czego sie chce i co chce sie osiagnac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Ja chcem dobrą, stabilną, bezproblemową płytę! Tak jak moje MSI, z tym że chcem wyciągnać na nim 2300mhz lub więcej! Muszą być także dziruy wokół socketa byu mój bloczek WC mógł się dobrze zagnieździć ;] Chyba już zdecydowałem na tego Abita ;] Jeszcze jednym konkurentem był ASUS, ale on też chyba jest gorszy ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hancock Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 mam pewny dylemat :? za niedlugo (tydzien moze dwa) kupuje mobo, proca, pamiec, k.graf, obudowe. O to chodzi ze musze miec kompa wlaczonego 24H/dobe, dlatego oc chyba nie wchodzi w gre - ale jeszcze nie wiem proc - chyba Barton 2500 BOX pamiec - 2x256(400mhzKingston), albo 1x512(400mhzKingston-nie mam kasy narazie na druga taka samą kość) k.graf - chyba jestem skazany na ti4200, ale mysle o modowalnym R9500 obudowa - chyba modecom 300W(w komputroniku jest jedna fajna) plyta glówna - ???????????? No i tu jest wlasnie dylemat - w sumie mysle tu tylko o dwóch: Abit NF7-S rev 2, lub EPOX 8RDA+. Czytam te wszystkie posty i czytam i w koncu nie wiem - mam pewien sentyment do Abita(ze wzgledu na bepeszóstke) ale widze ze duzo ludzi ma problemy z biosami, temperaturami, z dźwiekiem, SATA itp. Czytalem takze ze EPOX - jest równie dobry i troszku tańszy. Co mam zrobić?? Moglibyscie mi poradzić jeszcze w sprawie Proca czy tego Bartka mozna jakostako podkrecać(slyszalem ze niepodkrecony sie strasznie grzeje-AMD go chyba podkrecilo czy jak)chcialbym wiedziec czy ta magistralia 333 i w sume te 640Cachu cos daje - w porownaniu np do zwyklego 2400, lub do 2600(tez z magistralia 333) ??? Niektorzy napewno mi poradza zebym kupil 1700 i go wykrecil na 2600(zastanawiam sie nad tym), tylko znowu nie wiem czy trafie na ta superpodkrecalną serie) - moglibyscie mi podac nr takiej serii - bo choć przeczytalem caly ten topic zdązylem sie juz pogubic. Co z tym DualDDR - aby to dzalalo wystarcza np 2x256(kingston400mhz), bo jeszcze ktos mi pierd**** ze musza sie zgadzac jakies nr serii czy cus prosze jeszcze brac pod uwage ze komp mi bedzie chodzil 24h/dobe ufffff.... ale sie rozpisalem - !! z góry dziekuje za odpowiedzi !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 jaryx ochłoń troche. pytałem, bo nie wiem a akurat potrzebowałem szybkiej podpowiedzi. dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 proste pytanko: co mi da jak podlacze swojego Maxtora ATA133 przez przejciowke do SATA :?: (bo chyba do tego sluzy ta przejsciowka?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 proste pytanko: co mi da jak podlacze swojego Maxtora ATA133 przez przejciowke do SATA :?: (bo chyba do tego sluzy ta przejsciowka?)maxtor osiagnie predkośc 5 machów -heh a na powaznie co ma dac?? to ze dysk ide bedzie pracował na kontrolerze sata i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 proste pytanko: co mi da jak podlacze swojego Maxtora ATA133 przez przejciowke do SATA :?: (bo chyba do tego sluzy ta przejsciowka?) Jedyne co Ci może dać to problemy ze stabilnością, blędy zapisu i inne tego typu bonusy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaCa Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 http://www.amdforums.com/showthread.php?s=...threadid=219508 ihttp://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=23899 witam wszystkich !!! spasob zrobienia auto FSB mod na athlon na podstawie linkow @pal55 wszystko mowi rys, gorzej z wykonaniem co potrzebne do wykonania: lutownica (tzw kolba pozyczylem od starego jego ulubiona, transfo 100W nie dala rady) drucik jak najcienszy, wziolem od sluchawk dousznych cyna najlepiej bez topnikow i klafoni (nie zostawia powloki) no i chyba najwazniejszy fosol czyli mieszanina kwasow bardzo zrace ale dobrze odtluszcza srubokretem ceinkim nanosimy klopeleczki fosolu a nastepnie dotykamy rozgrzana lutownica o drobina cyny gdy punkty z mostka sa pokryte cyna bierzemy drucik i pokrywamy go cienka warstwa cyny lopatka labortoryjna umieszczamy zworke na miejscu przytrzymujac ja dotykamy rozgrzanym grotem jak mam szczescie uda sie za pierwszyb razem multimertrem spawdzamy czy jest przejscie scieramy pozostalosci fosolu po wlozeniu ulubienca na miejsce odpalamy kompa w biosie wybieramy ustawienia optymalne i save po restarcie powinno byc fsb166 lub wyzej Aha zapomniałem chyba o tym, że umnie wszystko chodzi spox wszystko, co robisz, robisz na wlasna odpowie...itd, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 http://www.amdforums.com/showthread.php?s=...threadid=219508 ihttp://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=23899 witam wszystkich !!! spasob zrobienia auto FSB mod na athlon na podstawie linkow @pal55 wszystko mowi rys, gorzej z wykonaniem co potrzebne do wykonania: lutownica (tzw kolba pozyczylem od starego jego ulubiona, transfo 100W nie dala rady) drucik jak najcienszy, wziolem od sluchawk dousznych cyna najlepiej bez topnikow i klafoni (nie zostawia powloki) no i chyba najwazniejszy fosol czyli mieszanina kwasow bardzo zrace ale dobrze odtluszcza srubokretem ceinkim nanosimy klopeleczki fosolu a nastepnie dotykamy rozgrzana lutownica o drobina cyny gdy punkty z mostka sa pokryte cyna bierzemy drucik i pokrywamy go cienka warstwa cyny lopatka labortoryjna umieszczamy zworke na miejscu przytrzymujac ja dotykamy rozgrzanym grotem jak mam szczescie uda sie za pierwszyb razem multimertrem spawdzamy czy jest przejscie scieramy pozostalosci fosolu po wlozeniu ulubienca na miejsce odpalamy kompa w biosie wybieramy ustawienia optymalne i save po restarcie powinno byc fsb166 lub wyzej Aha zapomniałem chyba o tym, że umnie wszystko chodzi spox wszystko, co robisz, robisz na wlasna odpowie...itd, O rzesz ty !!! Brzmi jak instrukcja dla poczatkujacego kata :) Pozostane przy 133 z moimi zdolnosciami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 a laczenie mostkow srebrnym lakierem przewodzacym prad (tak jak w Palomino z mnoznikiem) juz nie wystarczy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...