Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Częstotliwość Jaka uzyskałem:

na Abicie NF7-s :2568MHz(Barton2500+!!!)

na Epoxie 8rda :2305MHz(ten sam proc!!!)

nie watpie ze zle zalozyles radiator ale zdejmowales go i zakladales spowrotem ? Wplyw na o/c mogl miec takze twoj zasilacz ktory moglby miec mocniejsza linie 12V (nf7 bierze z 12V a 8rda z 5V)... Inni uzytkownicy robili takie testy i wychodzilo im na korzysc epoxa..

Stabilność dual DDr400Twinmos(M.tec):

na Abicie NF7-s :207MHz(wyżej nie próbowałem)

na Epoxie 8rda:187MHz (mialem Vdd moda i to samo!)

Cos nisko... Testowalem 8rda+ na C1 i biegal na 225mhz, twinmosy pc3200 na mtec'ach... probowales zamienic miejscami kostki pamieci (wiem ze to dziwnie brzmi ale to ma wplyw :0

Max FSB synchronicznie:

na Abicie NF7-s : 237MHz(wiecej pamięci nie puszczały albo procesor nie wytrzymywał takiej magistrali)

na Epoxie 8rda: 221MHz(z Vdd modem, 197MHz bez Vdd moda)

Nie zaprzecze ze NF7 to krol magistrali (niektorzy powiedza ze soltek ale nie mialem go w rekach) ale epox 8rda+ ktorego mailem bez vmoda chodzil na 225mhz fsb z 1.55V vdd (blagal o moda)...

napiecia Vcore maksymalne:

na Abicie NF7-s : 2,25V(wyżej nie próbowałem bo się balem o zasilacz)

na Epoxie 8rda:1,85V(potem się wyłączał-przeciążenie kondensatorów-omówię to później)

Haha, wylaczanie sie to nie przeciazanie kondensatorow ale zle skonfigurowany kontroler, w topicu "8rda3+ vcore" masz rozwiazanie problemu ^^ Ja i na 8rda+ i 8rda3+ dojechalem do 2.2V ^^ Bez tego moda ^^

Chipset:

na Abicie NF7-s:

Crush 18D (nowszy 200 MHz FSB w/g specyfikacji)

mniej się grzeje-wentylator firmowy jest dołączony

na Epoxie 8rda:

Crush 15D(starszy obsługuje FSb do 166MHz w/g dpecyfikacjii)

bardzo sie grzeje-tylko chłodzenie pasywne na NB: mały radiator

Fakt, chlodzenie epoxa nadaje sie do pu.. ale tutaj dochodzisz do sedna sprawy- epox byl na starszym chipsecie

Dźwięk:

na Abicie NF7-s:6 channel soundstorm rewelacyjna jakość i mozliwości konfiguracjii

na Epoxie 8rda:AC97 2channel-średnia jakość i mozliwości konfiguracyjne.

Zgadzam sie w 100%

Elektronika:

(...)

na epoxie 8rda:

słabe kondensatory nie wytrzymują przy Vdd modzie

Na jakiej podstawie tak sadzisz? Dales 2.2V na Vdd i dalej nie chcialo chodzic ? Dalej nie chodzic bo nForce mowi papa ^^ (przynajmniej nf7s ktorego mialem i 1 epox z rezystorem wieloobrotowym), dalo sie ustawic 2.3V ale wieszalo sie w biosie

i przeciążaja komputer przy wyższym napięciu Vcore.

Rozwiazanie wyzej

kondensatory blisko socketu

Hahahahaahahhahaahah, ty chyba ewidentnie probojesz osmieszyc epoxa :mrgreen: Odleglosc kondensatorow jest taka sama ;] Moze rozni sie o 1mm...

temperatura mierzona z rdzenia

Ze co ?

zaniżona temperatura(!)

Bo czujnik znajduje sie na mobo (blad epoxa) w pcb niemalze, taka czarna kropka

słabe mosfety

Krotko mowiac- nie sa slabe.. Wyjasnij mi czemu wszystkie "mastachy" na np. XS pisza ze na abitcie zle kreci sie procka... Bo ma mniejsza pojemnosc kondziolkow i widac slabsze mosfety.. Pogadaj np. z JCViggen'em i innymi ktorzy maja TB 1700+ @ >3ghz ... Wszyscy zjada abita, mi takze nie przypadl on do gustu pod wzgledem zasilania ale musze przyznac ze gdybym nie krecil to abit byl by jedyna plyta o ktorej bym myslal..

Akcesoria:

Abit NF7-s:

Doskonale, serial ata,karta sieciowa, raid, Friewire1394,USB 2.0, ATA133, przejściówka seriell(sata->ATA133)

Epox8rda:

-USB 2.0, ATA133

Aha, czyli porownujesz najbardziej mocarnego abita z najslabszym epoxem ? ^^ Fajnie :mrgreen: Epox 8rda+ juz niewiele ustepuje abitowi (brak SATA) a 8rda3+ ustepuje tylko dzwiekiem ale co fakt to fakt- abit tutaj rozgniata epoxy

Bios

Abit NF7-s:

Ustawianie napieć Vcore do 2,3V,Vdd do 1.7,Vagp do 1.8 ,Vdimm do 2.9

błędy przy zapisie (ustawiał czasem przy zmianie FSB mnoznik na domyśly , wiec trzeba było zmieniac na żądany)

rzeczywiste napiecie Vcore mniejsze o 0,05V od ustawionego

A @ 2.75ghz ustawione bylo 1.975V czy inne podobne (nie pamietam co jest tego odpowiednikiem) a przy obciazeniu do 1.85V spadalo :mrgreen: Nie mozna bylo przez to krecic bo moj TB 1700+ nie wytrzymywal >1.95V

epox 8rda:

takie same mozliwości overclockerskie(epox 8rda3+ ma wieksze mozliwości)

rzeczywiste napięcie wyższe o 0,02V od ustawionego

żadnych problemów z biosem.

Takie same ? 8rda i 8rda+ maja gorsze o brak kontroli nad Vdd i nie zawyzaja tak ladnie jak abit napiecia Vddr

Ja napisałem same fakty i z tych faktów mozna wyciagnąc wnioski:

Nie to ze jestem zlosliwy ale chyba nie wyciagneles ich a od poczatku glosiles "Sieg Heil ABIT"

dla mnie lepsza płytą jest Abit NF7-s rev.2 jest rewelacyjnie stabilna i jest lepsza do podkręcania i bardziej stabilna!

Nie zgodze sie z podkrecaniem ale widze ze przy koncowym opisie napisales tylko "bardziej stabilna", nie podales najwiekszej zalety: duzo lepiej wyposarzona, a stabilnosc jak rozumiem to wiele dziesiat godzin testowales by wylonic zwyciezce? Jak sprawdzalem 8rda+, nf7s i teraz mam 8rda3+ to kazda uzywalem kilka tyg. i zadna sie nie wieszala poza 8rda3+ na poczatku dopuki nie zmienilem biosa

To chyba tyle , mam nadzieje że jest to rzeczowe i konkretne

I nieobiektywne ^^

porównanie tych dwóch płyt głównych i komuś sie przyda.

Jakby ktoś mial jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem.

Taak, jak juz mowilem, porownujemy najbardziej wypoasiona muzyne jaguara do kaszlaka ^^ I chyba nie ma watpliwosci co wygra

1.Miałem mostki A3 a C1 to juz inna bajka(są spoko)

2.Jeśli chodzi o wyłączanie płyty to dzieki za rade

3. Kaszlak fajna nazwa-podoba mi sie :D choc lubie tego kaszlaka :D

4.nieobiektywne? chyba masz rację ciągle jestem pod wrazeniem, iż na tym abicie udalo mi sie tyle wyciągnąć :o , jeśli chodzi o "Sieg Heil ABIT" to zrobiła na mnie ta płyta ogromne wrażenie, choc wkurzyło mnie że sa błędy przy flashowaniu biosu , wiec nie do konca "Sieg Heil ABIT" a raczej WOW :o

5. Jeśli chodzi o testowanie stabilnosci to wode zagotowałem w wiaderku :D . 12 h katowania prime 95 i potem lekko 3dmark2000, 2001Se i gra na return to Castle Wolfstein też sporo.

Chyba nie byłem do końca obiektywny ale chcialem sie podzielic moimi odczuciami, nie miejcie mi za złe jakis wpadek i błędów za które przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnialem dodac cen:

Abit NF7S 2.0: 547zl (z siriusa)

Epox 8rda: 372zl, jedyne 170zl roznicy

8rda+: 438zl

8rda3+: 524zl

2 ostatnie pozycje to dla porownania sa, musze przyznac ze dosc komicznie wyglada ten rozstrzal cenowy miedzy 2 pierwszymi

Ja abita kupilem za 480 zł na allegro, a epoxa wcześniej za 460zł wiec dla mnie to różnica 20 zł. A widziałem tego abita u mnie w lokalnym sklepie za 514zł!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Częstotliwość Jaka uzyskałem:

na Abicie NF7-s :2568MHz(Barton2500+!!!)

na Epoxie 8rda :2305MHz(ten sam proc!!!)

nie watpie ze zle zalozyles radiator ale zdejmowales go i zakladales spowrotem ? Wplyw na o/c mogl miec takze twoj zasilacz ktory moglby miec mocniejsza linie 12V (nf7 bierze z 12V a 8rda z 5V)... Inni uzytkownicy robili takie testy i wychodzilo im na korzysc epoxa..

Mam blok wodny nukleon, wiec pomysł z źle zapiety radiatorem odpada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś z Was blok wodny na NB Abita??

Jak kontrolować temperaturę NB??

Nie mam bloku wodnego na nb, zamierzam sobie założyc, ale mam wentylator na NB i do wentylatora wpiety w radiator na samym prawie dole czujnik cyfrowy z kontrolerem temperatury-bardzo fajna rzecz.

oto link http://www.fan.w.interia.pl/parametry.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz zainstalowany sterownik kontrolera dysków?? Standardowy windowsa czy może z pakietu sterwoników do płyty głównej?? Bo jeżeli to drugie to zmień na to pierwsze i sprawdź.

nic to nie dalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"

Hahahahaahahhahaahah, ty chyba ewidentnie probojesz osmieszyc epoxa :mrgreen: Odleglosc kondensatorow jest taka sama ;] Moze rozni sie o 1mm...

1. Jeśli chodzi o odległość kondensatorów od socketu jest inna i od razu mi się rzucilo w to oczy nie przesadzaj z tym 1 mm!!! Przecież socket na Abicie jest dużo bliżej krawędzi!!!!(to jest minus!!)

"

Bo czujnik znajduje sie na mobo (blad epoxa) w pcb niemalze, taka czarna kropka

2. Wiem gdzie jest czujnik nie musisz mi przypominać!!!

"

Krotko mowiac- nie sa slabe.. Wyjasnij mi czemu wszystkie "mastachy" na np. XS pisza ze na abitcie zle kreci sie procka... Bo ma mniejsza pojemnosc kondziolkow i widac slabsze mosfety.. Pogadaj np. z JCViggen'em i innymi ktorzy maja TB 1700+ @ >3ghz ... Wszyscy zjada abita, mi takze nie przypadl on do gustu pod wzgledem zasilania ale musze przyznac ze gdybym nie krecil to abit byl by jedyna plyta o ktorej bym myslal..

3.Ja też podkecilem i widzialem różnicę, moze nie >3GHz ale widzialem dużą różnicę i to na korzyść ABITa

"

Taak, jak juz mowilem, porownujemy najbardziej wypoasiona muzyne jaguara do kaszlaka ^^ I chyba nie ma watpliwosci co wygra

4.Porównuje dwie płyty które miałem i stwierdzam że z pośród tych dwóch plyt które miałem Abit jest lepszy, dla mnie wczale epox 8rda nie jest kaszlakiem ma mniejsze wyposażenie ale wcale do niego tak nie podchodzę, obrażasz wszystkich którzy mają te epoxy!!!

"

Nie zgodze sie z podkrecaniem ale widze ze przy koncowym opisie napisales tylko "bardziej stabilna", nie podales najwiekszej zalety: duzo lepiej wyposarzona, a stabilnosc jak rozumiem to wiele dziesiat godzin testowales by wylonic zwyciezce? Jak sprawdzalem 8rda+, nf7s i teraz mam 8rda3+ to kazda uzywalem kilka tyg. i zadna sie nie wieszala poza 8rda3+ na poczatku dopuki nie zmienilem biosa

5. Masz rację zapomniałem dodać bardziej wypasiona, dzięki za przypomnienie, jak testowałem to już napisalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)))))

Wreszcie!!!

Zlozylem zestaw na NF7 -S v2.0 - poki co dziala wysmienicie

Czas zabrac sie za to, co lubimy najbardziej...;]

Jakie ustawienia biosu proponujecie? (Chodzi o te "rozne" funkcje typu cpu interface itp itd... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie!!!

Jakie ustawienia biosu proponujecie? (Chodzi o te "rozne" funkcje typu cpu interface itp itd... :)

Cpu Interface -DisableD

V Chipset core -1.7

podsuń mi jeszcze co tam masz bo nie mam tej płytki przy sobie i nie moge do biosu zaglądnąć.

Zaaktualizuj bios do versji z 02.07.2003 (1.17)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Advanced Chipset Feature:

fsb spread spectrum...???

agp -||- ???

cpu thermal throttling ???

enhance pci performance ???

cpu disconnect ???

wlaczac ide bus master dla barracudy 7200 120GB?

co z ide prefetch mode?

z reszta sobie poradze ;)

z gory dzieki za wskazowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Advanced Chipset Feature:

fsb spread spectrum...???

agp -||- ???

cpu thermal throttling ???

enhance pci performance ???

cpu disconnect ???

wlaczac ide bus master dla barracudy 7200 120GB?

co z ide prefetch mode?

z reszta sobie poradze ;)

z gory dzieki za wskazowki

fsb spread spectrum - bez znaczenia (u mnie ustawiłem na 0.50)

agp -||- - bez znaczenia (u mnie ustawiłem na 0.50)

cpu thermal throttling ENABLED

enhance pci performance -nie wiem

wlaczac ide bus master dla barracudy 7200 120GB ENABLED -podepnij sobie dysk do serial ata za pomocą przejściówki serillel i ustaw w biosie bootowanie z sata, ale najpierw zainstaluj sterownik w winowsie.

ide prefetch mode ENABLED

cpu disconnect - myslę ze bez znaczenia, podobno pokazuje o kilka stopni niższą temperaturę, u mnie nie było różnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie!!!

ZANIM BĘDZIESZ PODKRĘCAŁ TO DAJ WENTYLATOR NA MOSTEK POŁUDNIOWY!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez znaczenia?????

to bardze wazne ustawienia przy o/c!!!

fsb i agp spectrum-disabled

cpu th.thro. disabled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez znaczenia?????

to bardze wazne ustawienia przy o/c!!!

fsb i agp spectrum-disabled

cpu th.thro. disabled

Bartezjusz dlaczego jest to ważne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

agp i fsb spectrum to obniżanie EMI -Electromagnetic Interference czyli zakłócen elektromagnetycznych,redukcja problemów z interferencją z innymi urządzeniami elektronicznymi znajdującymi się w pobliżu

cpu thermal throttling to w skrócie ustawienie przepustowosci procesora na jego temp. czyli generalnie obniżenie jego wydajnosci proporcjonalnie do osiaganej temp.-takze na disabled pamietajac jednoczesnie o właczeniu cpu warning temp oraz shotdown temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

agp i fsb spectrum to obniżanie EMI -Electromagnetic Interference czyli zakłócen elektromagnetycznych,redukcja problemów z interferencją z innymi urządzeniami elektronicznymi znajdującymi się w pobliżu

cpu thermal throttling to w skrócie ustawienie przepustowosci procesora na jego temp. czyli generalnie obniżenie jego wydajnosci proporcjonalnie do osiaganej temp.-takze na disabled pamietajac jednoczesnie o właczeniu cpu warning temp oraz shotdown temp.

Ja u siebie testowalem te opcje i nie widziałem żadnej różnicy, a jak to wyglądalo u ciebie, czy mógłbyś coś więcej napisać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testuje NF7s i jest problem z bootowaniem WIN XP pro... zawsze bootuje z CD.

jak wyłącze CD w biosie to mam BOOT FAILURE :(

foramtowałem dyski i zakładałem winde od nowa

zmieniłem bios - 17 obecnie

HELP :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testuje NF7s i jest problem z bootowaniem WIN XP pro... zawsze bootuje z CD.

jak wyłącze CD w biosie to mam BOOT FAILURE :(

foramtowałem dyski i zakładałem winde od nowa

zmieniłem bios - 17 obecnie

HELP :([/quote

Może masz źle w biosie ustawione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...