Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie zamontowałem to cudeńko Zalman 7000A-CU :D ... obciąłem zapinkę i założyłem odwrotnie kolorki uchwytów .

Temp otoczenia 25 stopni (mieszkam na południu Polski a dzisiaj tutaj jest upał )

Abit NF7-S rev. 2.0 bios 1.4

Athlon 1700+@2300 MHZ ; 1.675 V , buda zamknięta , wentyl z boku wpycha , wentyl z tyłu wypycha powietrze .

idle - wejście do windy

load - United Devices nieźle wygrzewa

VOLCANO 9 (4000 obrotów = głośno )

idle: CPU 41 BUDA 30

load: CPU 50 BUDA 36

ZALMAN (2600 obrotów - bez fan mate - niesłyszalny , słychać tylko wentyl boczny ślizgowy na ok ~3000 obrotów)

idle : CPU 33,5 BUDA 25 :!: :!:

load : CPU 40,5 BUDA 27 :!: :!: :!:

powiem krótko ... jakbym nie zobaczył na własne oczy to bym nie uwierzył :twisted: Zalman rządzi , zdecydowanie mój najlepszy zakup ostatnim czasem i polecam go każdemu . Kosztuję dużo ale jest wart swojej ceny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc,

nie chce sie czepiac, ale czy bios 1,4 nie zaniza temp???

chyba dopiero od 1.6 podaje juz realna,

ja na vulcano 6+ i wiatrak 80x80 w biose 1.4 na moim axp 1700+ 1,65V mialem 30 *C dopiero na 1.6 jest 40 idle

nie czepiam sie, prosze sie nie wkurzac,

pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc,  

nie chce sie czepiac, ale czy bios 1,4 nie zaniza temp???  

chyba dopiero od 1.6 podaje juz realna,

ja na vulcano 6+ i wiatrak 80x80 w biose 1.4 na moim axp 1700+ 1,65V mialem 30 *C dopiero na 1.6 jest 40 idle

nie czepiam sie, prosze sie nie wkurzac,

pozdrawiam  

Tomek

Tak masz rację ale zauważ żę porównuje tutaj Volcano 9 do Zalmana . Jak będę miał trochę czasu to zmienię bios . Bo jak dla mnie 1.4 to najlepszy bios do podkrecania , 1.6 już mniej stabilny ale lepsze są transfery z dysku , natomiast 1.8 u mnie tragedia jeśli chodzi o taktowanie pamięci i FSB jakoś nie przechodzi stabilnie 218 mhz . Wracając do tematu różnica jest spora obojętnie na jakim biosie by to nie było u mnie akurat -9 stopni w stresie . Porównam go do Aero 7+ może jak tylko znajomy do mnie wpadnie z nim .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem ze sa problemy pomiedzy ta plyta a karta dzwiekowa i wiem tez ze zaleca sie montaz sb na 3 slocie i tak tez zrobilem. W czym tkwi problem: podczas odtwarzania mp3 przez wmplayer (ver 9.00.00.2980) piosenki na ułamek sekundy sie zatrzymuja, slychac dziwne trzaski (jest to cos w stylu "przeskakujacej plyty w cdromie kiedy plyta jest porysowana").Wgrałem nowe stery do sb 128 i do nforce ze strony nvidii i dalej to samo.Moj sys to Xp prof + sp1.To samo dzieje sie z filmami, obraz sie zatrzymuje a pozniej gwałtownie przyspiesza

I jeszcze cos, za cholere nie moge zainstalowac "Portu gier dla Creative". Cały czas sie swieci ten wykrzyknik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie możesz zaistalowac portu masz problem z przerwaniami. Założe się, że dla portu zabrakło, a karta gryzie się z jakims urządzeniem. Ja po tygodniu walki zmieniłem system i miejsce karty. To jednak było na ECS KTVTA3, w Abicie 0 problemów. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie. Odkad kupilem tego Abita mam z nia tylko same problemy.Jak nie z karta dzwiekowa to z graficzna, Qrwa!!! :evil:

O to kolejny problem:

Zamieniłem wczoraj pamiatki z pc 2100 czyli 266mhz na pc 2700 czyli 333mhz (obie sa firmy SPECTEC). Przestawiam w soft menu III z "ddr 266" na "ddr 333" i komp sie nie uruchamia, a jezeli sie uruchomi to wystarczy uruchomic cokolwiek na windowsie i od razu restart.Ciekawe jest tez ze gdy dla pamieci mam ustawione Auto to podczas uruchamiania wykrywa mi "ddr 200" i tak samo było tez z poprzednimi pamiatkami (dodam ze duron chodzi na 13x100, moze to ma jakies znaczenie)

Zaczynam powoli zalowac ze kupilem tego Abita bo zniechecaja mnie ciagle problemy, poradzcie cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci ze asynchro na Abicie nie jest gut. Sam bawilem sie wczoraj asynch. I mialem cos takiego ze przy dzielnikach 4/5 i 5/6 komp nie wstawal przy wyzszych czestotliwosciach. Chodzil tylko na 3/4 (tutaj dojechalem do 466, wiecj cos pamieci odwalaly). Dlatego najlepiej ustaw w biosie dzielnik FSB/RAM (chyba tak to sie nazywa - jest w SoftMenu) na sync (3/3 lub 4/4 lub 5/5) - bedziesz mial 200 ale za to synchro, ewentualnie tak dobierz FSB zeby przy 3/4 ramy chodzily na 333. Auto wybiera Ci 200 poniewaz Abit ustawia ramy na sychro od razu. Na Twoim miejscu zostawilbym sync i krecil FSB :D, najlepiej jednoczesnie zmniejszajac mnoznik.

PS. Mam nadzieje ze za bardzo nie namotalem. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci ze asynchro na Abicie nie jest gut. Sam bawilem sie wczoraj asynch. I mialem cos takiego ze przy dzielnikach 4/5 i 5/6 komp nie wstawal przy wyzszych czestotliwosciach. Chodzil tylko na 3/4 (tutaj dojechalem do 466, wiecj cos pamieci odwalaly). Dlatego najlepiej ustaw w biosie dzielnik FSB/RAM (chyba tak to sie nazywa - jest w SoftMenu) na sync (3/3 lub 4/4 lub 5/5) - bedziesz mial 200 ale za to synchro, ewentualnie tak dobierz FSB zeby przy 3/4 ramy chodzily na 333. Auto wybiera Ci 200 poniewaz Abit ustawia ramy na sychro od razu. Na Twoim miejscu zostawilbym sync i krecil FSB :D, najlepiej jednoczesnie zmniejszajac mnoznik.

PS. Mam nadzieje ze za bardzo nie namotalem. :wink:

Troche :)

To moze jeszcze tak: lepiej bedzie chodził ram ustwiony na 266 i lepsze timingi, czy 333 i slabsze timingi ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to by bylo odblokowac mnoznik na durniu, zmniejszyc go i puscic na FSB 166 synchro z pamieciami :D. A tak na serio to sprawdz czy bedzie szybciej na 333 asynch czy 200 synch jeszcze, ale cos mi sie widzie ze 333 bedzie szybsze.

EDIT: Tutaj topik o odblokowywaniu mnoznika na starych durniach i antkach: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=7964

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to by bylo odblokowac mnoznik na durniu, zmniejszyc go i puscic na FSB 166 synchro z pamieciami :D. A tak na serio to sprawdz czy bedzie szybciej na 333 asynch czy 200 synch jeszcze, ale cos mi sie widzie ze 333 bedzie szybsze.

EDIT: Tutaj topik o odblokowywaniu mnoznika na starych durniach i antkach:http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=7964

He he tylko jak to zrobic, podaj moze gg na priva bo zaraz ktos sie zbuntuje i kaze mi szukac a przeczytanie tego zajmie mi wieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

333 i słabsze

THX.

A jak do tego wszystkiego ma sie zasilacz 200W i dlaczego takie same pamiatki (tylko ze ddr 266) smigały mi na "agressive lub turbo" i ddr266, moze te sa jakies uszkodzone czy cus takiego

Z pamieciami noname to nigdy nie wiesz na jakie trafisz egzemplarze - jedne chodz super ekstra, inne nawet na defaultach maja problemy :(, a zasilke to zmien czym predzej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=7964 << tego linka miales w poscie wyzej :D, nie wiem tylko czy to odnosi sie do duronow 1300 :? musisz zapytac kogos innego. U mnie na 850 podzialalo i biegal wtedy na 137 zamiast 100 :D, ogolnie to nie łam sie jak nie wyjdzie Ci za pierwszym razem, mi sie udalo dopiero za ktoryms :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=7964 << tego linka miales w poscie wyzej :D, nie wiem tylko czy to odnosi sie do duronow 1300 :? musisz zapytac kogos innego. U mnie na 850 podzialalo i biegal wtedy na 137 zamiast 100 :D, ogolnie to nie łam sie jak nie wyjdzie Ci za pierwszym razem, mi sie udalo dopiero za ktoryms :D.

Wybacz, niedopatrzenie :oops: , nie chce sie czepiac za bardzo tego durnia bo idzie do sprzedania, co bedzie jak cos spapram (180 do tyłu) ale dzieki za podpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam do was wielka prośbe czy moglibyscie krok po kroku opisać aktualizację biosu w ABIT NF7 rev 2.0. Jestem w tej sprawie kompletną lamą. i jaki bios jest najlepszy dla tego ABITA?

bylo juz.. ale ja tez mialem z tym problem wiec napisze :)

sciagasz ze strony abita pliczek nf7dxx (gdzie xx to wersja biosu, np 18 najnowsza), odpalasz i rozpakowujasz do katalogu na dysk widziany spod DOSa (FAT16 lub 32), odpalasz system z dyskietki systemowej, wchodzisz do katalogu gdzie rozpakowales pliczek nf7dxx i odpalasz plik runme.bat

zrobione :) powodzenia

aha.. http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/nf7-s2.htm to stronka z biosami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam do was wielka prośbe czy moglibyscie krok po kroku opisać aktualizację biosu w ABIT NF7 rev 2.0. Jestem w tej sprawie kompletną lamą. i jaki bios jest najlepszy dla tego ABITA?

bylo juz.. ale ja tez mialem z tym problem wiec napisze :)

sciagasz ze strony abita pliczek nf7dxx (gdzie xx to wersja biosu, np 18 najnowsza), odpalasz i rozpakowujasz do katalogu na dysk widziany spod DOSa (FAT16 lub 32), odpalasz system z dyskietki systemowej, wchodzisz do katalogu gdzie rozpakowales pliczek nf7dxx i odpalasz plik runme.bat

zrobione :) powodzenia

aha.. http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/nf7-s2.htm to stronka z biosami

Dzięki kolego. mam jeszcze bardziej lamerskie pytanie? :) jak odpale kompa z dyskietki systemowej to jaką komende mam wpisać aby odnależć nf7dxx ? może np. c:pulpitnf7dxx czy inaczej się to wpisuje ?i załużmy ,że plik z biosem zapisałem na pulpicie. i jak wejde już w ten plik to jaką komende mam wpisać aby odpalić runme.bat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich jestem tu nowy więc badzcie dlamnie wyrozumiali, tą strone polecił mi godzine temu kolego więc niemiałem jak przeczytać tego co napisaliście w tym temacie za co odrazu chiałem przeporsić ale jest tego stanowczo za durzo. W piątek kupiłem swojego Abita NF7-S v2.0, i mam nastepujące prblemy z nią: zainstalowałem ją dział ale pojawił się problem z połaczeniem z SDI, łacze sie normalnie , internet exploler wysyła dane do netu ale niedostaje nic spowrotem albo tylko kilka KB i żadna strona sie nie wyświetla, gg ani tlen się niełaczą. W tym momenciew kożystam z kompa matki, Kilka minut temu zainstalował mi się win xp od nowa(już drugi raz), kumpel poradził mi bym zainstalował na nim SP1 i Sp1A a do tego jeszcze najnowy sterowni Nvidi NV2.45, co do patcha który umozliwia dzialajnie SDI na XP to był zainstalowany. NA tej płycie jest LAN wyłaczyłęm wszystkie jego funkcjie w BIOSIE bo myslałem że on może jakiś konflikt wytwarzać, ale nadal nic.

Drugi problem to po instalacji płyty podłączyłem dwa dyski Seagate Barracuda ATA III 20GB i Fujitsu Limited 10GB oba dyski zamiast normalnie pokazywać liste plików to w przypadku 20GB nie pokazują nic żadnej listy ale na dysku jest zajetych nadal 16 GB więc te dane są na nim, co do dysku 10GB to tam zamiast listy plików są pokazane jakieś dziwne pliki z wręcz chińkimi znakami które zajmuja łacznie ponad 32 GB wedłók komputera ale we właściwościa jest pokazana prawidłowa ilość zajetego i dostepnego miesjca.

Jesli już o tym było to byłbym wdzieczny za Link do miejsca w który to jest bo ja znaleść tego niemogłem.

W końcu się Dogrzebałem tematu Forum Tweak.pl I juz zaczynam patrzeć co to da mam nadzieje że się uda!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak lepiej to zrobić? :) nie chce niczego spartolić a wiem że można łatwo.

widze ze zupelnie nie znasz DOSa ani organizacji katalogow systemowych na dysku. trudno :( nie przypuszczalem ze kiedys takie czasy nastapia :( poniewaz flashowania z dyskietki nie polecam (to najbardziej zawodny nosnik naszych czasow i gdyby cos sie walnelo to plyta idzie do piachu)pozostaje ci jedynie winflash ze strony abita.. tylko modl sie zeby ci sie np. winda nie powiesila :?

ewentualnie mozna jeszcze przy starcie systemu, wtedy kiedy naciskamy "del" zeby wejsc do BIOSu, mozemy wejsc do awdflash przez nacisniecie ALT-F2.. ja tego nie robilem i nie wiem jak dziala, jednak wiem ze dziala bo niektorzy uzytkownicy zacnego forum wlanie tak postepuja

powodzenia i zycze DUZO szczescia :!:

p.s. i naucz sie podstaw DOSa, przynajmniej jak poruszac sie po katalogach (komendy: cd, md, dir, rd, copy, del) to podstawa a baaardzo czesto sie przydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...