maxpp Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Czy ktoś wie jak sprawdzić /włączyć DMA CD na w2K, w 98se nie było problemu tu niestety nie wiem. Bo moja nagrywara u kumpla chodzi cacy wypala w 2,5min u mnie 6 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Mam pytanie. Konfig taki jak w podpisie z boxobym coolerem do 18+ i temp 55-58* max. Czy to nie za duzo. Jezeli tak to co radzicie jakis volcano czy lepiej zbierac do WC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Ja składam WC, ale dobry cooler powinien wystarczyć. Temperatura lepiej niech nie przekracza 50 stopni, ale te odczyty z płyty to mżonki jakoweś :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpp Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Jęsli to temp przy stresie to spoko że może taka być u mnie na zalmanie dochodzi do 50 stopni przy stresie ale na low obroty ustawienia takie jak w opisie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidy Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Jęsli to temp przy stresie to spoko że może taka być u mnie na zalmanie dochodzi do 50 stopni przy stresie ale na low obroty ustawienia takie jak w opisie to rzeczywiscie ten zalman dobry jest, interesuje sie nim ostatnio, bo mam kupca na wc i trzeba bedzie cos wzamian zalozyc, a przeciez nie zaloze starego coolerka.. :wink: wiem juz, ze trzeba go troche docinac (zapinke), zasilacz chyba bede musial podniesc i nie wiem czy na nb mi wejdzie zalmanik ten taki zolty zastanawiam sie tylko czy brac Cu czy AlCu, bo roznica w cenie spora (50pln), a nie wiem czy te 2-3 stopnie mniej sa tego warte, chyba ze roznica jest duzo wieksza, jak to jest? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpp Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Nie wiem jak jest rużnica między miedzianym a tym z alu, więc nie moge ci nic sugerować ani polecić mój jest dobry, nie narzekam. A co docinania jedenej ze stron mój wszedł, troszke odchyliłem kondesator i pasuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpp Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 i nie wiem czy na nb mi wejdzie zalmanik ten taki zolty Ja wsadziłem tego niebieskiego tylko opciołem kilka pinów i też jest spoko, załączył bym zdjęcie ale nie potrafie tu go podklejić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz81 Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 witka, mam problem z moim abitkiem, wczorja po kilku godznach zaowazylem ze zegra w windzie spieszy sie o 40min, pomyslalem pewnie cos sie przestawilo. otwarlem wlasciwosci zegara i daty i okazuje sie ze moj zegar w xp chodzi tak, 1,2,3,4,5, zatrzymuje sie na 2 se, i znowu 1,2,3,4,5 itd. wychodziloby na to ze powinien sie spozniac, a on sie spieszy. to wszedlem do biosu, ale tam chodzi normalnie. zresetowalem bios, wgralem na nowo xp, i juz podczas instalki to samo. plytke mam z komputrona, czy cos takiego nadaje sie do reklamacji, chyba tak. jednym zdaniem, bylo dobrze, ale juz nie jest :( help Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotruś Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Jestem Zdesperowany !!! Krew mnie zalewa jak widze innych jak sobie zmieniają magistrale na 210 , 220 , 230 itd. U mnie za cholere nie chce iść więcej niż 209 i to też nie zawsze od 205-209 raz zadziała a raz nie (NIE DZIAŁA-RESET-NIEDZIAŁA-RESET-DZIAŁA!!!HURRRA może mu pogoda nie odpowiada) jedynie 2x udało mi się 210FSB ustawić , poza tym więcej niż mnożnik 12,5 nie mogę ustrawić czyżby mnożnik 13x był pechowy?? Moje max ustawienie to 209x12,5 = 2612MHz 1,6V Jeżeli wiecie jak te bariery przekroczyć to dajcie znać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Ja po maksymalnym odpuszczeniu pamięci doszedłem do 219. 209x12,5 = 2612MHz 1,6V 8O to działa??? Odpuść procesorowi bo to najwyraźniej jego wina. Testy na magistrali rób z małymi mnożnikami a potem szalej... Pamiątki to samo...(timingi) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotruś Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Czasy pamięci nawet przy ustawieniach min. płyty głównej nierobią różnicy. Co do procka to wydaje mi się że nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Miał to być SUPER DZIK 3100+ A MOZE I WIECEJ więc chcę looknąć ile. (od czasu Dziwnowa mam zboczenie) :) Właśnie skończyłem upojną noc przy analizowaniu i wydaje mi się że jest to wina mojej zasiłki Rubikon ATX 2.03 P4 300Watt mam kupe sprzętu w kompie m.in to co w opisie i 300Watt nie wyrabia juz na przetaktowanie procka. Zmoich wyliczeń wyszło że muszę mieć 378W na default a co dopiero na taki ostry O/C. Ale Zasiłka jest super bo do tej pory nie poszła z dymem. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 U mnie po malych przebojach plyta max 223, z 225 juz nie stabilna. Bez L12 moda. Piotruś >> Wyp.... rzuc tego rubikona jak najszybciej i kup cos porzadnego! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Moim zdaniem to jak już to nie przy takim niskim napięciu. Może poodpinaj wszystko co niepotrzebne od zasilacza (masz tego). i popróbuj na małych mnożnikach do 220 powinieneś dojść bez moda... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Troche pomajstrowalem i mam teraz 50* na idle i 60* na full stress przez ponad godzine. Proch chodzi stabilnie ale martwi mnie temp. Czy powinna byc nizsza czy moze dac sobie spokoj. Nie bardzo chce wymieniac cooler. Co radzicie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Troche pomajstrowalem i mam teraz 50* na idle i 60* na full stress przez ponad godzine. Proch chodzi stabilnie ale martwi mnie temp. Czy powinna byc nizsza czy moze dac sobie spokoj. Nie bardzo chce wymieniac cooler. Co radzicie.Torche za duzo. U mnie powyzej 50 sa zwisy :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 dobra.... no wiec takie pytanie... czy ten L12 mod to polega tylko na wrzuceniu tych dwoch drucikow do poszczegolnych "dzior" i tyle?? czy mozecie troche to wytlumaczyc... duzo ludzi o to pyta a jest takie zamieszanie na forum ze nawet nie mozna tego w spooju nigdzie przeczytac ( znalezc ) please... pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 dobra.... no wiec takie pytanie... czy ten L12 mod to polega tylko na wrzuceniu tych dwoch drucikow do poszczegolnych "dzior" i tyle?? czy mozecie troche to wytlumaczyc... duzo ludzi o to pyta a jest takie zamieszanie na forum ze nawet nie mozna tego w spooju nigdzie przeczytac ( znalezc ) pozdrawiam tak wystarczy - dokładnie jeden drucik chodzi o to że drucik zwiera do masy odpowiedni pin i symuluje domyślne ustawienie proca ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 dobra.... no wiec takie pytanie... czy ten L12 mod to polega tylko na wrzuceniu tych dwoch drucikow do poszczegolnych "dzior" i tyle?? czy mozecie troche to wytlumaczyc... duzo ludzi o to pyta a jest takie zamieszanie na forum ze nawet nie mozna tego w spooju nigdzie przeczytac ( znalezc ) pozdrawiam tak wystarczy - dokładnie jeden drucik chodzi o to że drucik zwiera do masy odpowiedni pin i symuluje domyślne ustawienie proca ... tzn ktory?? bo tam na rysunkach widze dwa.... a to cos zmienia w ustawieniach ( jakis system potem jest magistrali czy co?? ze np daje fsb 200 a idzie mi 220 ?? ) ktory mam drut zrobic?? przejscie z ktorego na ktory... to na prawde jest takie proste?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 dobra.... no wiec takie pytanie... czy ten L12 mod to polega tylko na wrzuceniu tych dwoch drucikow do poszczegolnych "dzior" i tyle?? czy mozecie troche to wytlumaczyc... duzo ludzi o to pyta a jest takie zamieszanie na forum ze nawet nie mozna tego w spooju nigdzie przeczytac ( znalezc ) pozdrawiam tak wystarczy - dokładnie jeden drucik chodzi o to że drucik zwiera do masy odpowiedni pin i symuluje domyślne ustawienie proca ... z tego co wiem i sam zrobilem to trzeba dwa druciki sheep :arrow: ten mod naprawde pomaga i wystarczy wlozyc dwa drucuki i tyle :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 dobra.... no wiec takie pytanie... czy ten L12 mod to polega tylko na wrzuceniu tych dwoch drucikow do poszczegolnych "dzior" i tyle?? czy mozecie troche to wytlumaczyc... duzo ludzi o to pyta a jest takie zamieszanie na forum ze nawet nie mozna tego w spooju nigdzie przeczytac ( znalezc ) pozdrawiam tak wystarczy - dokładnie jeden drucik chodzi o to że drucik zwiera do masy odpowiedni pin i symuluje domyślne ustawienie proca ... z tego co wiem i sam zrobilem to trzeba dwa druciki sheep :arrow: ten mod naprawde pomaga i wystarczy wlozyc dwa drucuki i tyle :) wielkie dzieki... jak wymienie moje kingmaxy na twinmosy ... ddr 400 ( widzialem mtec'i w sklepie... mniam mniam ) to sie za to zabiore... mam juz zajebiscie chlodzone SB , nb standart ( czy da sie przesmarowac nb bez rozkrecania budy ?? :) pytam serio... ) i mosfery... Denerwuje mnie tylko jedno.. mam wc ale bez nagrzewnicy ( akwarium 20l... ) i po dluzszym czsie ( a ja jak wlacze kompa to dziala do 1 w nocy... ) sie wiesza... a nie mam kasy na nagrzewnice bo zbieram na zestaw do mojego sound storma ... 5100.... bede musial cos wymyslec.. ( mam takie plastikowe pojemniki na lod... moze jak to wdupie to dziennie dwa takie sie tak szybko nie roztopia.. ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Ja w swoim Thortonie 2000+ zrobilem defaultowe FSB=166 poprzez wlozenie drucika w otworki oznaczone ah30 i ah28 Teraz wykrywa go jako 2600+, ale do zrobienia zostal mi jeszcze cache 512kb :twisted: Szkoda ze mam teraz zastepczy sprzet (soltek na i815 + celek 700 + 64mb ram + win98 :evil: ) bo bym zdjecia pokazal, ale nie mozna zainstalowac sterow do cyfrowki... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaYReL Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 dobra.... no wiec takie pytanie... czy ten L12 mod to polega tylko na wrzuceniu tych dwoch drucikow do poszczegolnych "dzior" i tyle?? czy mozecie troche to wytlumaczyc... duzo ludzi o to pyta a jest takie zamieszanie na forum ze nawet nie mozna tego w spooju nigdzie przeczytac ( znalezc ) pozdrawiam tak wystarczy - dokładnie jeden drucik chodzi o to że drucik zwiera do masy odpowiedni pin i symuluje domyślne ustawienie proca ... z tego co wiem i sam zrobilem to trzeba dwa druciki sheep :arrow: ten mod naprawde pomaga i wystarczy wlozyc dwa drucuki i tyle :) wielkie dzieki... jak wymienie moje kingmaxy na twinmosy ... ddr 400 ( widzialem mtec'i w sklepie... mniam mniam ) to sie za to zabiore... mam juz zajebiscie chlodzone SB , nb standart ( czy da sie przesmarowac nb bez rozkrecania budy ?? :) pytam serio... ) i mosfery... Denerwuje mnie tylko jedno.. mam wc ale bez nagrzewnicy ( akwarium 20l... ) i po dluzszym czsie ( a ja jak wlacze kompa to dziala do 1 w nocy... ) sie wiesza... a nie mam kasy na nagrzewnice bo zbieram na zestaw do mojego sound storma ... 5100.... bede musial cos wymyslec.. ( mam takie plastikowe pojemniki na lod... moze jak to wdupie to dziennie dwa takie sie tak szybko nie roztopia.. ) Włoż akwarium do lodówki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpp Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Ja nadal odnośnie mojej nagrywaryLG 52x24x52 , doszedłem do tego że wszystko chodzi oki na 98se a na w2k za cholere nie . Sandra pokazała mi transfer przy nagrywaniu rzędu 850k/s co odpowiada 6-8x jakś paranoja. I zaznaczyła że DMA nie jest włączone tylko jak włączyć DMA w w2k ??? Sprawdze jeszcze co się stanie w XP, ale nie jestem zabardzo za tym sytemem i najciekawsze jest to że mam te same objawy na 2 kompa i na Abicie i na Solteku te same sytemy w2k. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowiak Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Mam pytanie: Czy łączył ktoś w sieć NF7-S przy pomocy zintegrowanej k. sieciowej? Obyło się bez problemów? Mam XP i chce przez sieć dzielić NEO+. Polecacie Coś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Panowie mam wieką prośbe jutro kupuje Abita i nie chce zadnej miny. po czym tak naprawde można rozróżnić wersję ABITA NF7-S rev 2.0 od rev 1.2 ?( czytałem ten cały post kiedyś i w sumie nic konkretnego nie znalazłem) może po napisach na tej białej nalepce.? Pamiętam jak miałem wersję rev 2.0 to napis na tej białej nalepce kończył się tak NF7-8 v2.0 co by chyba oznaczało że miałem do czynienia z wersją rev 2.0 ? pomóżcie mi panowie bo mam czas do jutra rana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Ja w swoim Thortonie 2000+ zrobilem defaultowe FSB=166 poprzez wlozenie drucika w otworki oznaczone ah30 i ah28 Teraz wykrywa go jako 2600+, ale do zrobienia zostal mi jeszcze cache 512kb :twisted: Szkoda ze mam teraz zastepczy sprzet (soltek na i815 + celek 700 + 64mb ram + win98 :evil: ) bo bym zdjecia pokazal, ale nie mozna zainstalowac sterow do cyfrowki... :( ja wlasnie sie teraz zastanawiam czy dac standart 166 czy 200... jest pomiedzy tym straszna roznica?? bo na 11 x 200 na standardowym napieciu mi nie chula... a na 166 tak... czy jak bede wrzucal proca ( po mod L12 na fsb 200 ) to na poczatek tak jak zawsze wykryje mi 11 x 100 ?? jak to u was bylo?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Ja w swoim Thortonie 2000+ zrobilem defaultowe FSB=166 poprzez wlozenie drucika w otworki oznaczone ah30 i ah28 Teraz wykrywa go jako 2600+, ale do zrobienia zostal mi jeszcze cache 512kb :twisted: Szkoda ze mam teraz zastepczy sprzet (soltek na i815 + celek 700 + 64mb ram + win98 :evil: ) bo bym zdjecia pokazal, ale nie mozna zainstalowac sterow do cyfrowki... :( ja wlasnie sie teraz zastanawiam czy dac standart 166 czy 200... jest pomiedzy tym straszna roznica?? bo na 11 x 200 na standardowym napieciu mi nie chula... a na 166 tak... czy jak bede wrzucal proca ( po mod L12 na fsb 200 ) to na poczatek tak jak zawsze wykryje mi 11 x 100 ?? jak to u was bylo??Wszystko jest tak jak mowisz.Za pierwszym razem wstal jako 11x100,potem juz recznie przestawialem.Ale jak cos zle zrobie zawsze wstaje jako 11x100 wiec nie ma problemu z odpaleniem.Mod oczywiscie na 11x200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Ja w swoim Thortonie 2000+ zrobilem defaultowe FSB=166 poprzez wlozenie drucika w otworki oznaczone ah30 i ah28 Teraz wykrywa go jako 2600+, ale do zrobienia zostal mi jeszcze cache 512kb :twisted: Szkoda ze mam teraz zastepczy sprzet (soltek na i815 + celek 700 + 64mb ram + win98 :evil: ) bo bym zdjecia pokazal, ale nie mozna zainstalowac sterow do cyfrowki... :( ja wlasnie sie teraz zastanawiam czy dac standart 166 czy 200... jest pomiedzy tym straszna roznica?? bo na 11 x 200 na standardowym napieciu mi nie chula... a na 166 tak... czy jak bede wrzucal proca ( po mod L12 na fsb 200 ) to na poczatek tak jak zawsze wykryje mi 11 x 100 ?? jak to u was bylo??Wszystko jest tak jak mowisz.Za pierwszym razem wstal jako 11x100,potem juz recznie przestawialem.Ale jak cos zle zrobie zawsze wstaje jako 11x100 wiec nie ma problemu z odpaleniem.Mod oczywiscie na 11x200.buahahhahahahhha ... no to jak wrzuce te twinmosy... mniam mniam... tylko jeszcze niech sie zima zrobi bo okna az prosza sie o otwarcie... i bedzie bicie rekordku w 3dmarka.. ( zobaczcie moj link.. :D mam nadzieje ze dojde do 12k :D :D :D ) Dzieki wszystkim za porady... mam nadzieje ze moje pytania pomogly takze innym... jak dla mnei to juz jest wszystko jasne... jeszcze raz dziekuje.. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 apropos problemu z mnożnikami 9/10 u mnie znikną on po wgraniu najnowszego biosu tj. 19. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rox Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Witam Mam NF7-S v2.0 od tygodnia i trochę z nią kłopotów. Pierwszy to taki że gdy wsadzam kartę TV AVerMedia TV98/VCR obojętnie w który slot za nic w świecie nie chce mi się załadować nawet bios nie leci sygnał na monitor, płyta nie wydaje żadnych dźwięków po prostu martwa świecą się diody chodzą wiatraki i to tyle. Czy to jest powszechnie spotykany problem na tej płycie z kartami TV czy po prostu przypadek u mnie. Karta TV na 100% sprawna na Abicie ST6 działa bez problemu? Druga sprawa mam Bartona 2500+ o/c 3200+ i 2X KINGMAX 256MB DDR 400 problem jest taki że co pewien nieokreślony czas następuje samoistny reset kompa. Zdarza się on powiedzmy raz na 4-5 godzin ciągłej pracy. Jak szukać tego przyczyn. Od czego byście zaczęli i co po kolei eliminowali. Zasilacz co prawda CODAGEN 300W ale napięcia pokazuje dobre +4.97V +11.98 +3.28 te z minusem są trochę odbiegające -5.34 -12.35 ale nawet nie wiem co to są za napięcia. Poradźcie co posprawdzać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...