Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzial tez ze moj model nie obsluguje dualddr.

Szczerze mowiac nie mialem mozliwosci sprawdzic, ale w instrukcji jest napisane w Specifications: Dual DDR i nie ma zadnych notek w stylu 'NF7-S only" (tak jak np przy soundstormie).  

W instrukcji nie ma tez nic o modelu "SL", jest tylko "S", bez "S" i z "M" (zintegrowany geforce).

SL to S tylko bez przejściówki Serrillel (SATA - > ATA )

SL i S mają SoundStorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam to co napisał mk1 z spread spectrum na własnej skórze ;) (look at topic o 250FSB)

natomiast to o interface enabled .. hmm .. tylko transfery pamieci polepsza ?? bo jesli tak to chyba oplaca sie wylaczyc w przypadku wyskoich FSB.

U mnie na przykład z enabled komp pracuje stabilnie 11x277 przy 1.7V na NB - inaczej nie staruje  8O  

Z disabled z kolei poleci na 10x240 ale przy 1.5V na NB - wyżej z napieciem się wysypuje  8O  8O  

Ciekawe jak to wytlumaczyc ...

To jestes chyba rekordzista swiata :twisted:

Ciekawe jak to wytlumaczyc... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam to co napisał mk1 z spread spectrum na własnej skórze ;) (look at topic o 250FSB)

natomiast to o interface enabled .. hmm .. tylko transfery pamieci polepsza ?? bo jesli tak to chyba oplaca sie wylaczyc w przypadku wyskoich FSB.

U mnie na przykład z enabled komp pracuje stabilnie 11x277 przy 1.7V na NB - inaczej nie staruje  8O  

Z disabled z kolei poleci na 10x240 ale przy 1.5V na NB - wyżej z napieciem się wysypuje  8O  8O  

Ciekawe jak to wytlumaczyc ...

To jestes chyba rekordzista swiata :twisted:

Ciekawe jak to wytlumaczyc... :wink:

nie ma co ryć, chłopak zle napisał

BTW. zwiększanie VDD dla stabilizajci CPu interface ? ja dodaje Vcore :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc, na komputroniku ktos w opini tego abita napsial ze plyta sie wykrzacza i ma klopoty z dzialaniem razem z Sb Live ........ moze to byla jakas lama, kto wie..... w tym miesiacu chialbym kupic nfs's mam live'a i nie jestem pewny czy bedzie wsyztko wporzadku.

Zaznaczam ze w tym topicu przeczytalem kolo 10 stron, nie mam zcasu na wiecej, wiec jak juz to bylo to nie mieszajcie mnei z blotem :)

pozdrawiam

Ja miałem Gigabyte GA7VA :( i Live 5,1 Player

I też długo się wahałem nad płytą.

Co do Live5,1 vs SoundStorm, to ten pierwszy kurzy się na półce, jak bedę miał trochę czasu to sprzedam

Ale polecam NF7-S, płytka działa bez zarzutu. Wczoraj procek mi poszedł (220x8,0) Stepping A0 na defaultowym napięciu.

Muszę tylko zmienić pamiątki na szybsze bo te się sypią na 200Mhz synchro

czytalem testy ktxxx vs nforce2 ale zalezy mi na odczuciach, wiec

czy sam przeskok z kt 400 na nforca2 dal Ci odczuwalna roznice na + w grach ?

slyszalem tez opinie jakoby czasem mp3 trzeszczaly na SS, ale tez wydaje mi sie ze to jakies lamki rozsiewaja takie ploty.....

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jestem zmuszony zrobić mały upgrade mojego 2letniego i wysłużonego kompa i kupiłem sobie właśnie abita nf7-s rev.2.0, bartka 2500+ AQZEA, oraz PNY FX 5900 ultrę (nie jest to jakaś wymarzona konfiguracja ale do średniej krajowej obecnie chyba udało mi się dociągnąć) i mam problem z wyborem dobrych (nie bardzo dobrych bo mnie stać na 500-700zl ) pamięci oraz chłodzenia. Z tego co tu czytałem to albo geile albo OCZ

czy thermala silent broost styknie jako chłodzenie???

Mam problem z niusami w tym temacie bo nie interesowałem sie tym zbytnio. A i mam niedawno kupiony jakiś zasilacz 350W bo na tyle mnie wtedy było stać (coś koło 100zl ze sklepu nie giełdy). Wiem że nie jest to coś dobrego ale może ktoś wie czy takie coś pociągnie podobna konfigurację????

Big thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem testy ktxxx vs nforce2 ale zalezy mi na odczuciach, wiec

czy sam przeskok z kt 400 na nforca2 dal Ci odczuwalna roznice na + w grach ?

slyszalem tez opinie jakoby czasem mp3 trzeszczaly na SS, ale tez wydaje mi sie ze to jakies lamki rozsiewaja takie ploty.....

pozdro

Z tym KT400 Via miałem trochę problemów, sądzę ze SB sie przegrzewał (bledy zapisu na HDD)

Mysle ze jest odrobine szybciej, a przede wszystkim stabilniej.

Na KT400 miałem (przy procku 133x12,5) jakies 9500-9800 w 3dmark`u 2001

A z tego co pamietam to przy identycznych ustawieniach zyskałem z 1000, ale jeszcze sprawdzę to napiszę dokładnie

MP3 mi nie trzeszczy, muzyczka brzmi super, ( SB Live się wyprowadził :) )

Mic ustawia sie jako wejscie zdigitalizowane -> brak zakłocen i trzasków -> przydaje sie w grach on-line :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie gaile?. Z chęcią usłysze twoją opinię. Ja już prawie zdecydowałem się na OCZ, ale Gaile też biorę pod uwagę.

w sobote bede je mial, wiec dam znac

chociaz pewnie dam znac troche pozniej, bo jutro neostrade oddaje i nie wiem kiedy mi z powrotem sdi tepsa wlaczy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pamięci, mam OCZ 2x256 400MHz Premiere. Chodzą mi na 466 bez zmiany napięcia na CL 2,5-3-3-6 są to pierwsze pamięci z których jestem naprawde zadowolony. Żadbych trzasków, wsadziłem do kompa podkręciałem i zapomniałem że tam wogóle są. Jeśli ktoś chce takie kupić, to polecam w ciemno. Bardzo dobry zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poważnie myślę nad rev.2 Ma ktoś na Abicie CORSAIR XMS ?

Czytałem o rev.2 ale nie miałem okazji ich testować, choć musze kupić w tym miesiącu jeszcze dwie podobne pamięci i może zdecyduje się na takie, więc podam rużnice jakie wynikają między nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie pojechałem z tym 11x277 ...  :oops:  :oops:  :oops:  

Brecht w pełni uzasadniony  :lol:  

Myzykom : jesli dobrze pamietam i XMSy sa robione na Hynixach 4,3 to ja mam.

I jak śmigają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zarzutu.

Ogranicza mnie niestety NB,ale bylem w stanie wejsc do windy przy FSB 250 Mhz timingach 2.5-3-4-6 i Vmem 2,9. Pozatym zerknij na moje wyniki w topicu o pamiatkach do ostrego OC

Oczkolwiek kupilem je troche na wyrost ze wzgledu ze i tak nie mozna pracowac na ustawieniach 10x i CPU Inter... enabled, wiec sie marnuja na tym marnym 227 FSB :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec mam ogromna prozbe i pytanie. Od kupna kompa sie nim jeszcze nie nacieszylem. Kontrole Sil3112 szfankuje. Dziala jakis czas, a nastepnie robi kaszane z dyskami. Idzie to jakos poprawic ?? Wersja biosu to 18. Juz sam niewiem co mam robic :( A moze kupic osobny kontroler ?? Widzialem na forum abita ze wiecej ludzi ma taki problem. Blagam o szybka odpowiedz. Jesli ktos ma sugestie prosze o kontakt na kom 691816769 Niestety niemam jak usiasc do neta a w caffe niemam czasu tyle siedziec zeby czekac na odpowiedz. Prosze pomozcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest coś, na co powinienem zwrócic szczególną uwagę przy zakupie Abita? (konkretnie Abit NF7-SL - chodzi mi o to, czy poszczególne serie różnią się np. zastosowanym chłodzeniem, lub innymi szczegółami, co może przemawiac na korzyść danego egzemplarza, itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde, zrezygnowalem dzis z neostrady, podlaczyli mi z powrotem sdi i mam problem - strasznie sie muli, trudno wogole buszowac w necie dluzej niz 2-3 minuty!

wiem, wiem bylo juz o tym pisane, czytalem to kiedys i z tego co pamietam to rozwiazaniem byla przejsciowka rs232->usb

jednak troche drogie to "rozwiazanie", macie moze jakis inny pomysl jak zmusic tego abita, zeby z sdi normalnie dzialal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby sie cos pochrzanilo i znowu rozlaczalo to daj znac ok?

a tak wogole to gdzies kiedys czyatalem ze ten abit nf7 wogole mial nie miec portow COM, i tylko wersja z pojedynczym comem (jesli taka istnieje) dziala poprawnie z sdi.

pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam czasu/mozliwosci zeby przeczytac caly watek, tak wiec prosze o wyrozumialosc (ach te studia...i pierwszy zawalony kolos :/).

Zamienilem Solteka SL-DRV5 (splonal z Duronem 1,2 na pokladzie...) na Abita NF7-S rev 2.0 i mam kilka pytan:

1. Czy to normalne zeby komp wykrywal Barracude 7200.7 i CD-RW LiteOn jako napedy SCSI ?! (stery instalowane z plytki dostarczonej z mobo).

2. Czasem podczas grania w CS'a w sluchawkach dzwiek zaczyna mi trzeszczec (ten problem byl poruszany ale nie znalazlem rozwiazania).

3. Czy to normalne zzeby Duron 1600 (ten taki nowy co sie ladnie kreci ;)) mial temp. ok. 45C na moim Abicie a 36C na Solteku SL-DRV5 (nie ten spalony ;) - kumpel ma takiego samego). Troche to dziwne...

4.OT. Wiecie moze jaki coppershim bedzie pasowal do tego nowego Durona ? I gdzie takiego ew. kupic...

Bede wdzieczny za odpowiedzi na w/w pytania (naprawde nie mam mozliwosci przeczytania calego watku, a szkoda bo mam ochote...).

Nie po raz pierwszy Tweak ratuje mi skore :D

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...