Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie odpalałem , nowy sprzet powinien działac no nie ?? chyba ze to reguła ze abity działają losowo :|

Ale to nieważne bo nie robiłem modów ingerujących w konstrukcje płyty więc powinna działac. Jakieś sugestie moze co jeszcze zrobic ?? gdzies wyczytałem ze z niektórymi grafami lubi się gryźć ?? moze to ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak podchodzisz do sprawy to pragnę stwierdzić, że wyroby AMD działają wybiórczo, bo kiedyś mi się trafił nowy zwalony. Przy zakładaniu mogłeś uszkodzić płytę, ale wcale to nie znaczy że nie była zwalona od początku... Istatnio przywieźli do bióra 5 płyt głównych nieważne jakiej firmy ;) 2 z nich wróciły do serwisu pierwszego dnia... Proponuje sprawdzić wszystkie elementy. Proca przedewszystkim...

Jeśli chodzi o rozwinięcie to ja nie jestem Tool :) tylko muzycom a odczyt jest:

1. Inny na każdym prawie biosie

2. inny na każdej prawie płycie

3. MBM naprzykład pokazuje cuda niewidy przy pierwszym włączeniu...

4. Jedyna przydatna rzecz to to , że jak zmieniasz chłodzenie to masz jakieś porównanie i to też nie zawsze (patrz punkt wyżej). Owszem możesz ślepo wierzyć odczytą i wtedy 55 stopni na tym wiatraku to sporo za dużo, ale jak ostatnio jak zmieniłem bios temperatura spadła o 5 stopni to zwątpiłem

Najlepiej abyś sobie znalazł jakiś punkt krytyczny powyżej którego zaczynają się hece.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pytanko z innej beczki.

Gdzie kupic tasme klejaca termo przewodzaca cieplo ? Taka jak do radiatorkow ? Nie chce uzywac jakiejs normalnej. Gdzies tu slyszalem ze ktos kupil tasme 3M. Gdzie !

Dział sprzedam tweaka, albo bezpośrednio kolega Rosio. Szybko i sprawnie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muzycom ---> po pierwsze sorki za pomyłkę z xywką ... po drugie, dzięki, troszkę mi się przejśniło w głowie ... ale tylko troszkę ... testowałem go dosyć mocno i żadnych "kwiatków" nie było, zadnej zwiechy .. działa (jak narazie) stabilnie .... juz sam nie wiem.... chyba zdejme radiatorka i sprobuje złozyć to jeszcze raz i sprawdzić wtedy ...

thx anyway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam bios 18 temperatura w stresie np: 24H seti nie przekracza 40 stopni no może jak maxymalnie zwolnie wetylatory na chłodnicy to mam 40. napięcie 1,7V Twój wiatrak powinien trzymać poniżej 50... Ważne jest też napięcie procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napięcia nie rusząłem leci na 1,65. Bios 19. wg. MBM5 po godzinie grania w NFS:Underground jest 57 stopni. po dłuższym czasie (1-2 godziny) Prime na torture było 58 ... zasadniczo nigdy nie przekroczyła 60-ciu stopni (według wskazań MBM5) temp w biosie mniej/więcej poktywa się z tą z MBM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napięcia nie rusząłem leci na 1,65. Bios 19. wg. MBM5 po godzinie grania w NFS:Underground jest 57 stopni. po dłuższym czasie (1-2 godziny) Prime na torture było 58 ... zasadniczo nigdy nie przekroczyła 60-ciu stopni (według wskazań MBM5) temp w biosie mniej/więcej poktywa się z tą z MBM

Co to jest to PRIME ?????? Ew. czego dotyczy stwierdzenie "Prime stable " ??? Stable to wiem co to jest za slowo ale to pierwsze jeszcze nie wyczailem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sie nie ma kompa stabilnego w prime, a w codziennym dzialaniu jest stabilny 100% to czy oznacza, ze komp jest niestabilny ? :D:D:D:D

Zartuje oczywiscie.

Chociaz troche sarkazmu w tym jest. Niegdy jeszcze tego programu nie uzylem do sprawdzania stabilnosci procka. Bo i po co skoro wiem kiedy mam kompa stabilnego a kiedy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sie nie ma kompa stabilnego w prime, a w codziennym dzialaniu jest stabilny 100% to czy oznacza, ze komp jest niestabilny ? :D:D:D:D

Zartuje oczywiscie.

Chociaz troche sarkazmu w tym jest. Niegdy jeszcze tego programu nie uzylem do sprawdzania stabilnosci procka. Bo i po co skoro wiem kiedy mam kompa stabilnego a kiedy nie.

wyznaje ta sama zasade :idea: Po co mi prime - dla satysfakcji :?: Skoro WSZYSTKO smiga, zero zwisow (winda, gierki, divX, dvd), to po co mam opozniac timingi/zwiekszac napiecia zeby mi tylko prime dzialal...

W prime ani nie gram, ani nic nie pisze w nim, ani nie ogladam w nim filmow, wiec IMHO bez sensu :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy load mam 39-43 stopnie, po dłuższym graniu, np. w NFS: Underground tem skacze do 55-58 stopni. Jedni mówią że oki, inni "o jezu, jak dużo" ... jak to w końcu jest bo już zgłupiałem.

Dużo ? Ja miejscami mam 65 stopni. Ale lepiej nie przekraczać 60-ciu. To taka moja mała uwaga, jeśli chcecie mieć zdrowe proce. Ja swój musze nawodnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem niedobrze jest jak się komp myli w liczeniu, skoro na tym polega jego praca... To że jest stabilny akurat w tej chwili nie znaczy, że nie wywali ci błędu np: jutro albo, jak będziesz zapisywał pracę dyplomową, albo aktualizował bios spod windy. (inna sprawa, że stabilny Prime nie zagwarantuje braku takiej sytuacji, ale przynajmniej wystawia proca w krótkotrwałym czasie, na poważny stres) Ja bynajmniej Was do stosowania prima nie namawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem niedobrze jest jak się komp myli w liczeniu, skoro na tym polega jego praca... To że jest  stabilny akurat w tej chwili nie znaczy, że nie wywali ci błędu np: jutro albo, jak będziesz zapisywał pracę dyplomową, albo aktualizował bios spod windy. (inna sprawa, że stabilny Prime nie zagwarantuje braku takiej sytuacji, ale przynajmniej wystawia proca w krótkotrwałym czasie, na poważny stres)  Ja bynajmniej Was do stosowania prima nie namawiam...

Update biosa na podkreconym sprzecie :D:D:D

Musialbym sobie najpierw mozg przetaktowac do niebezpiecznych granic ludzkiego obledu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wciskasz alt+F2 przy starcie i tyle sam się bios załaduje przynajmniej powinien jak jest bootblock ok i dyskietka z biosem i awdfleshem w stacji

Sposob z dyskietka to moze dzialac z flashowaniem "w ciemno" karty graficznej a nie mobo :!: Zwykle jest tak, ze jak zle sflasciach!esz mobo, to NIC sie nie wyswietli, bo nic nie startuje, wiec nawet nie bedzie zadnego posta 3 czego zeby Alt+F2 wcisnac :idea: Raz probowalem u kumpla odzyskiwac mobo po takiej akcji (on byl pewien ze to dobry bios :wink: ) ale wynik kiepski :arrow: plyta do serwisu, gdzie jednak udalo sie wgrac bios programatorem (plytka dosc popularna kiedys wiec nei bylo problemow - Abit ST6R czy jakos tak - na i815)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest to PRIME ?????? Ew. czego dotyczy stwierdzenie "Prime stable " ??? Stable to wiem co to jest za slowo ale to pierwsze jeszcze nie wyczailem.

Prime to program to szukania jakis tam specjalnych liczb pierwszych (Prime = liczby pierwsze) oprocz standardowej funkcji ma on tez TORTURE TEST. POlega to na zadaniu prockowi iteracji o znanym wyniku .. iteracje te obciazaja proca w 100% a jak wynik jest żły to cos jest nie tak ...

PROSTE PRAWDA? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o temp to mi winbond hardware doktor pokazuje po calym dniu 46-47 dziwnie rosnie temmp po wlaczeniu Hardware doc ehehe na systemie 30-31C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :) po raz kolejny..

Ten poscik juz pisze na czystym systemiku na Abicie NF7 v2.0 :)

Plyta póki co chula ok .. pamiatki mi troche proca ograniczaja .. ale tez chlodzenei mam slabe wiec naraie ograczniczam sie do 1.6v i leci 10.5x210 nie jest żle :)

kilka pytan:

1. Czy jest mozliwosc odpalenia w czasie posta jakiegos BOOT MENU? jesli tak jakim przyciskiem :)

2. Czy mozna wylaczyc to pikanie prze glosniki?

3. napiecia mialem na MSI

3.3 = 3.41

5 = 4.98

12 = 12.4

teraz

3.3 = 3.41

5 = 5.11

12 = 11.98 :)

rozumiem ze to nromalne bo abit ciagnie na proca z 12-tki ?

4. Jakich driverów do chipsetu uzywacie? ja palnelem 2.45 i w sumie dziala all :)

to by bylo na tyle :> z góry thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wlaczam kompa to mi robi 2 razy pikanie hehe i wtdy pjawia sie opis proca i test pamieci a jak robie restaety to raz pokazuje testpamieci z procem a raz nie hehe moze on tak lubi

a co di biosu to czy on cos daje? mam nf7d19 i tak mi sie wydaje ze wlasnie po przejsciu na 19 temp mi skoczyly o 3C no ale nic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do biosu, za Frazpc.pl

"Nowy bios 2.0 dla mobo Abita NF7-S 2.0 jest już dostępny. Do flashowania wymagany jest AWDFLASH 8.23D jaki znajdziecie w paczce razem z biosem. Naprawiono błąd jaki pojawiał się z Duronem 1.2 i 1.3 (system się nie bootował). Dodano wsparcie dla nVidia System Utility; pod tym adresem do pobrania jest specjalne ini od Abita, które wgrywany do folderu programu (zamieniamy istniejące)."

to tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...