Rosio Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Golu :arrow: mozesz flaszowac o pare oczek do gory ja na tych pamiatkach osiagnalem 216-219mhz stabilnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qaz43 Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 witam szanownych Userow tego zacnego forum Jestem juz dosc dlugi czas posiadaczem NF7-S rev. 2.0 i jestem z niej upiornie zadowolny. Moje zadowolenie jedak raz na jakis czas jest macone przez malutkie problemiki labo pytanka, na ktore odpowiedzi nie znam a wiec ze sa tu nielada ffachmany wiec pomyslalem ze sie popytam. Pierwsze moje pytanko dotyczny biosa: mam wersje 22 a mialem 20 flashowalem prosto zprzez alt+F2 z 20 na 22 i pojawil sie problem komp po zakonczeniu upgade`u zaczal niemilosernie piszczec i wylaczyl monitor. Po resecie bylo ciemno za to glosno :(( no to ja w pelny szok raz juz wywalilem sie na biosie i plyta byla miech w serwisie. No ale po zwarciu biosa komp sie odpalil i jest oki. Moje pytanie to: czy powinieniem flashowac 20-21-22 czy nie ma przeszkod przeciw flaszowaniu o 2 oczka w gore, a ja po prostu mialem pecha z tym piszczeniem??? Drugie pytanie dotyczy pamitek: nabylem sobie najprostrze pamieci 400 kingstona (model KVR400X64C3A/256) kostki byly kupione jako para i generlanie sa CL 3. Obecnie smigaja na 5-2-2-2.5 w dualu i moje pytanie co max da sie z nich wyciagnac. Aktualne FSB to 195 (przy FSb 200 strzelil zwiecha) i nie notuje jakis problemow z kompem. Czy lepiej poluzowac ustawienia pamieci i podniesc FSB czy odwrotnie luzowac FSB na kozysc ustawien pamieci?? Sorry jesli moje pytania juz byly staram sie lookac na temat systematycznie ale czasem cos kazdemu moze umknac:(( Sorry rowniez jesli moje pytanka sa lamerskie ale o OC dopiero sie ucze. z gory dzieki za odpowiedzi pozdrawiam Golu Wydaje mi się że podnieść FSB. Jak u mnie w opisie. Mam tą samą pamięć tylko single Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 tyż mam takie Kingston KVR400X64C3/256 (DDR3200, 400mhz 2.6V, CL3, 5ns, 3-4-4) takie masz? zgadza sie? do 200 idą na cl2-3-3-11 do 218 idą na cl2.5-3-3-11 do 236 ida na cl3-3-3-11 i tu ich koniec :) nawet przy vdimm 2.9 bo zaczynaja sie sypac errorki w memtescie :D a co do testow to robile aidą32 i torche dziwnie to powychodzilo (szczegolnie przy fsb200 :D ) ale fsb 200 2-3-3-11 2950/1065fsb 200 2.5-3-3-11 2950/1080fsb 200 3-3-3-11 2950/1070fsb 210 2.5-3-3-11 3077/1138fsb 210 3-3-3-11 3025/1109fsb 218 2.5-3-3-11 3190/1155fsb 218 3-4-4-9 3094/1107fsb 232 3-3-3-11 3355/1184P.s: ja mam jedna kostke ino Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 1. Mozna różne nr Biosów stosować , 2. spróbój moze CL2.5 RCD=3 (polepsza stabilność) RP=2 tRAS=11 a FSB =200 powinny zaskoczyć teoretycznie. Ewentualnie CL2.5 RCD=RP=3 tRAS=11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 vadeer jak qpisz to daj znac jak chodzi bo juz mnie ta pierdziawka abita denerwooje grrr sam juz nie wiem. napisalem do abita i nie odpowiedzieli mi. chyba sami nie wiedza jaka przepustowosc ma ten oryginalny coolerek. i teraz nie wiem co lepiej kupic: 1. coolermasterka z diodkami :D (2 diody na plycie+cooler 3 kolorowy z tylu obudowy+2 diodki na coolermasterku to by fajnie wygladalo) 2. zalmana nb47 (mama zalmana 7000 wiec z chlodzeniem tego radiatora nie powinno byc problemu i zawsze to cisza) Teraz mam pytanie: jaka wartosc w decybelach jest wedlug was juz przeszkadzajaca dla ucha. wiem ze ilsoc decybeli to nie jest dobra miara bo wiadomo ze pole slyszalnosci zalezy od natezenia no ale powiedzmy ze sa to niskie tony jak w zwyklym wentylatorze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Teraz mam pytanie: jaka wartosc w decybelach jest wedlug was juz przeszkadzajaca dla ucha. wiem ze ilsoc decybeli to nie jest dobra miara bo wiadomo ze pole slyszalnosci zalezy od natezenia no ale powiedzmy ze sa to niskie tony jak w zwyklym wentylatorze. generalnie jezeli jest to szum "wiatru" to wszytko ponizej 25db jest looz :) ale zboczenies ci powie ze ponizej 15db :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tau Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Qix - dzięki serdeczne... Faktycznie radiator był wrzący... W tej chwili dałem spokój - procesor jest "odkręcony" i czeka na dobre chłodzenie. Zamówiłem nowy zasilacz, oraz 7000 Alcu. (niepodobają mi się te napięcia)Jeśli chodzi o ten cooler to nie wiem jakim sposobem wpadłeś na pomysł żeby na nim podkręcać procka do 2200 MHz. Ja ten cooler używałem na celku 633 MHz. Zaś co się tyczy napięć to bym się nie zbytnio nie przejmował i mnie standardem 12V to 11V +5 to +4,8 i tak dalej. W związku z tymi napięciami nic specjalnego się nie dzieje nawet jak procek śmiga 2500 MHz Vcore 1,9V i 12V spadnie do około10,5V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Spokojnie wystarczy ja na standardowym chłodzeniu jadę na magistrali 210. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Mam pytanie odnosnie funkcji w biosie. interesuja mnie: - system, "i inne" ....... cachable - cpu "costam" burning 50% do czego one sa i jak najlepiej je ustawic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tau Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Spokojnie wystarczy ja na standardowym chłodzeniu jadę na magistrali 210.Bartek 200x11 Vcore 1,8 i tenperaturze 60*C to jakieś 90W a to zdecydowanie za dużo na ten cooler. Mam pytanie odnosnie funkcji w biosie. interesuja mnie: - system, "i inne" ....... cachable - cpu "costam" burning 50%. A propo nie znanaych funkcji. Ja już kilku krotnie wysyłałem do Abita pytanko czy mogliby mi dać jakąś dokumentacje do rev 2.0 gdyż do mojej płytki dali dokumentacjie od rev 1.0. Rzadnej odpowiedzi nie otzrymałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 skąd ściągnąc sterowniki do usb2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 A propo nie znanaych funkcji. Ja już kilku krotnie wysyłałem do Abita pytanko czy mogliby mi dać jakąś dokumentacje do rev 2.0 gdyż do mojej płytki dali dokumentacjie od rev 1.0. Rzadnej odpowiedzi nie otzrymałem.ja sie pytalem o przeplyw powietrza w wentylu na NB. odpowiedzi tez brak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 2. zalmana nb47 (mama zalmana 7000 wiec z chlodzeniem tego radiatora nie powinno byc problemu i zawsze to cisza)własnie mam pytanie co do tego, czy przy pracy na fsb do 200 mhz wystarczy sam radiator na chipsecie?? Czy ktos juz tak próbował?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 ściągnołem sobie zestaw steroników do abita 3.13mcp w które skłąd wchodzą Audio driver 3.66 (WHQL) Audio utilities 3.66 Ethernet driver 3.63 (WinXP WHQL) GART driver 3.34 (WHQL) MemCtl driver 3.38 (WHQL) SMBus driver 3.38 (WHQL) IDE driver (In-the-box) 3.58 (WHQL) IDE 2.0 driver 3.66 (WHQL) Installer 3.77 Display driver 52.16 (WHQL) i jak odlam setup to odrazu znika jaka może być przyczyna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Mi sie tak dzialo gdy wlaczalem instalator gdy jeszcze nie mialem mobo na nForce2 :lol: Sprobuj sciagnac inne sterki... http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....t=39866&start=0 I mam pytanko :) Czemu plyta nie wyswietla mi np AMD Athlon 2400+? Przy FSB200 podaje w biosie tylko Mhz bez oznaczen + AMD? I jakiemu prockowi AMD w ich oznaczeniach odpowiada 200x10? Spotkalem sie na forum ze ludzie podpisuja to 2600+ :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tau Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Według PR 200x10 dla Bartona to 2700+ dla Palomino i Thoroughbred to 2600+. Jednak przykładowo 202x10 dla Bartona to już 2800+. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 A ja chcialem zapytac czy tez tak macie ze po wlozeniu bartona mam do wyboru ustaniewnia proca 2500+, 3200+ i User define. Po prostu skok magistrali o 33, ale czy to normalne, zeby tak mozna bylo ustawic bartona bo mi wydaje sie to troche dziwne (oczywiscie w user define to mozna zrobic bez problemu, ale zeby byla gotowa opcja :) ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tau Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 TheDed rozumniem że masz Bartona 2500+ (1826MHz 11x166), a nie jak w pospisie 1800+. Płytka wykrywa mi Bartona 2500+ dokładnie tak jak napisałeś i nie widze w tym nic dziwnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 2. zalmana nb47 (mama zalmana 7000 wiec z chlodzeniem tego radiatora nie powinno byc problemu i zawsze to cisza) własnie mam pytanie co do tego, czy przy pracy na fsb do 200 mhz wystarczy sam radiator na chipsecie?? Czy ktos juz tak próbował??ja mam na fsb 220 sam radiator ale to zalezy jaki chcesz dać radiator bo jak chcesz z tego orginalnego odłączyć wiatraczek to stanowczo nie radze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Aż taki głupi to nie jestem :D , wymieniałem ostatnio płyte i został mi zalman 32 i tak sie zastanawiałem czy mi styknie czy nie za bardzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 słyszeliście o czym takim jak abit post man debug card ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tau Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Nie bardzo może coś bliżej wyjaśnisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 słyszeliście o czym takim jak abit post man debug card ? co to takiego? karta wsadzana w slot pci i wyswietlajaca dlaczego nie wstal komp? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Qrde 99 stron wiec chyba nie znajde :( Czy zeby uzyskac FSB225 trzeba zmieniac chlodzenie na plycie albo zwiekszac napiecie? Obecnie mam okolo 30 stopni i 1.6V :) Zobaczylem do biosu i mozna zwiekszyc tylko na 1.7V :( Kumpel na Epoxie ma ustawione FSB225 na 2V i temp tez okolo 30 stopni :( Czy na NF7-S bez modow osiagne FSB225? Jutro jade po Hynixy i bedzie zabawa ale nie wiem czy jest sens... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChoosenOne Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 słyszeliście o czym takim jak abit post man debug card ? Z tego co wiem(choć mogę się mylić) jest to karta wkładana w gniazdo PCI, która wyświetla "kody serwisowe", czyli w czasie startowania kompa wyświetla kod aktualnie wykonywanej czynności jak np: test pamięci itp, dzięki czemu jeżeli komp ci nie wstaje to kod podaje aktualną czynność, którą miał zrobić ale z przyczyn sprzętowych nie może wykonać. Oczywiście dodawana jest do tego instrukcja ze spisem wszystkich kodów. Jest to to samo co Epox montuje na swoich płytach (wyświetlacz kodów serwisowych) tylko, że ma to zintegrowane z płytą. Abit AN7 też ma to zintegrowane a posiadaczom NF7 (S) pozostaje dokupić takie cacko w formie karty PCI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tau Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Qrde 99 stron wiec chyba nie znajde :( Czy zeby uzyskac FSB225 trzeba zmieniac chlodzenie na plycie albo zwiekszac napiecie? Obecnie mam okolo 30 stopni i 1.6V :) Zobaczylem do biosu i mozna zwiekszyc tylko na 1.7V :( Kumpel na Epoxie ma ustawione FSB225 na 2V i temp tez okolo 30 stopni :( Czy na NF7-S bez modow osiagne FSB225? Jutro jade po Hynixy i bedzie zabawa ale nie wiem czy jest sens...FSB 225 MHz powinieneś osiągnąć bez modów bez problemu jeśli pozwolą ci na to pamięci i procek. Sam mam teraz tyle bez podnoszenia żadnego napięcia, a nawet obniżając na procku z 1,65 do 1,425. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 no to mam taki problem kupiłem to ABIT Postman Debug Card - 1 szt. dałem coś koło 30zł w siriusie jest to ekranik z Wyświetlaczem który podaje kody powinien podaać ale od podłączenia wyświetla mi tylko FF podłączyłem pod SBM (bo tylko tu mi sie udalo włożyć) czyli chyba nie działa co może być źle ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 FF = Fszystko Fporzadalu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M3Sj4sH Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Elo, wlasnie sobie zalozylem Radka 9700, odpalam kompa, zmienilem rozdzielczosc, stronki sie troche dziwnie przewijaja, ale jakos chodzi. Muza gra, ok ;] Teraz pytanie, jest sens robic formata ? Czy wystarczy mi tylko zainstalowac sobie omegi i do krecenia ? ;] Dodam, ze wczesniej mialem GF2 i nie instalowalem zadnych sterow ;] Co o tym myslicie ? 2. Jakie omegi najlepiej zainstalowac ? Na catalystach 3.9, 3.10, 3.7 ? 3. Jakie stery do nForce`a najlepiej zainstalowac [ opcja, jesli robilbym formata] ? Remixy 3.14j ? Slyszalem, ze sa dosc dobre. Dimek chyba ich uzywa... Z gory dzieki za odpowiedzi ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Qrde 99 stron wiec chyba nie znajde :( Czy zeby uzyskac FSB225 trzeba zmieniac chlodzenie na plycie albo zwiekszac napiecie? Obecnie mam okolo 30 stopni i 1.6V :) Zobaczylem do biosu i mozna zwiekszyc tylko na 1.7V :( Kumpel na Epoxie ma ustawione FSB225 na 2V i temp tez okolo 30 stopni :( Czy na NF7-S bez modow osiagne FSB225? Jutro jade po Hynixy i bedzie zabawa ale nie wiem czy jest sens... ja osiagnolem 224 na standardowym chlodeniu, wailem sie tylko napieciami, przy 225 winda sie zawieszala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...