Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Na złoty łatwiej/estetyczniej później można jakiś mały bezgłośny wiatraczek przymocować, za to niebieski jest większy więc teoretycznie lepiej oddaje ciepło :) Wybór należy do Ciebie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niebieski jest wyższy wiec ma wiesza powieszchnie oddawania ciepła.

zołty mniejszy ale nie duzo gorszy za to dodaja 2 skladnikowy klej termoprzewodzocy wiec dobrze go przykleic na SB. No i dzieki temu zejest nizszy to jest troche wygodniejszy. na zoletego mozna tez zamontowac wentyl jaksi w razie czego a naniebieskiego nie bo ma troche nieoptymalny kształt do tego ... styka ci wyjasnienie?

do obu sa kołki i pasta tak "dziwna". Z tym ze do 32j jest klej 2 skladnikowy :)

ale jak sie ładnie prezentuje :)

Dołączona grafika

p.s: chmm duzo ludzi zapostowalo razem ze mna :> sie torche wypowiedzi popokrywały :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ty chyba mojego posta nie zrozumiales zobaczylem biosa na 250MHZ czyli pamieci szly efektowanie na 500 :!: jutro jak bede mial WC w calosci to zapodam dokladne info

No wlasnie zrozumialem - na TwinMosach nawet zobaczy posta na 250 to nie takie trudne, ale na przyklad sprobuj wejsc do windy przy tym taktowaniu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam zamontuje na oba mostki ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20921499 miedz powinna niezle dac sobie rade i jest stosunkowo tani.

A mam jeszcze pytanko jak jest z odklejeniem radiatorow z mosfetow bo nie wiem jak to bedzie jakby plyta padla bo trzeba plyte oddac taka jak sie kupilo. A na mosfety potne ten radiator http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21220294 co o tym sadzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na mosfety potne ten radiator http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21220294 co o tym sadzicie.

licytujesz go za 40 zl?? 8O

a za 15 mozesz miec to:

http://www.spirecoolers.com/hdd.asp?ProdID=37

a tez sie nadaje i to całkiem spoko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeden problem.. FSB 235 z vdimm 3.15V .. jak dalem vdimm 3.25V dalej FSB 235 i nic wiecej.. NB dobrze chlodzony.. SB i mosfety nie chlodzone.. moze to jest problemem ? na procku L12mod wiec to nie wina procka..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze kingstony juz wiecej nie polecą po prostu. albo mobo ... mi cos powyzej 232 tez ciezko stabilnosc złapac .. mimo ze pamiatki leca jeszcze nawet wyzej (kolo 236) ale sie nie dowiem dopoki nie dorwe lepszych pamiatek albo bartona z dobrej serii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeden problem.. FSB 235 z vdimm 3.15V .. jak dalem vdimm 3.25V dalej FSB 235 i nic wiecej.. NB dobrze chlodzony.. SB i mosfety nie chlodzone.. moze to jest problemem ? na procku L12mod wiec to nie wina procka..

schlodz przede wszytkim SB, Twoje KHX sa pewnie na BH-5, wiec powinny skakac wyzej wraz ze wzrostem napiecia, choc zdarzaly sie wypusty NF7 nie lubiaca wlasnie tych kostek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

schlodz przede wszytkim SB, Twoje KHX sa pewnie na BH-5, wiec powinny skakac wyzej wraz ze wzrostem napiecia, choc zdarzaly sie wypusty NF7 nie lubiaca wlasnie tych kostek.
NF7 bardzo nie lubi KHX w dualu ale w single raczej wszystkim dobrze smigaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ma chłodzenie SB do osiągów FSB ?

ja nie chlodze SB i co moze przez to nie idzie wieksze FSB? cos mi sie nie wydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ma chłodzenie SB do osiągów FSB ?

ja nie chlodze SB i co moze przez to nie idzie wieksze FSB? cos mi sie nie wydaje

A no tak się składa, że ma! Nie wiem skąd te dziwne pytanie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że ma.. skoro mój SB przy mocnym dłuższym dotyku potrafi parzyć na fsb200 to co się będzie działo na =>240 ??

Ale to nie problem. Radiator z athlona już przyglutowany na NB (hardcore;>) a radiatorek na SB "się robi" =)

Pokażę zdjęcia jak skończę. Może w radiator od SB też włożyć diodę? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj zawsze parzył odkad pamietam .. :D

hmm moze rzeczywiscie cos w tym ejst .. sie sprawdz sciagnie sie zalmanka 32 z grafy i zawali na kleja na SB :D

problem w tym ze moje mobo to chyba jakis ewenement .. mosfety sa zimne nb tez .. fsb z L12 leci na 232 stable pamiatki do 236 dolatują

teraz jezdze na 1.8v (11x215) 2370mhz i smiga wsio dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra ... :) cosik z tym zrobie :))

na razie zalatwilem mosfety:

Dołączona grafika

na sb zalman czeka ino na razie uzywam go do super cichego chłodzenia mojej graficzki :)

wczesniej nie moglem sie paluchem dopchac do wszsytkich mosfetów by je "pomacac" a teraz z radiatorami łatwije i zauwazam ze grzeje sie tylko ten najnizej z nich i ten nad nim ... te co sa połączone jednym radiatorem to niezbyt w sumie nie wyczuwam palcem. Czy to normalne?

p.s: na focie odłaczony kabelek 12v zeby lepiej było widac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra ... :) cosik z tym zrobie :))

na razie zalatwilem mosfety:

ZDJECIE

na sb zalman czeka ino na razie uzywam go do super cichego chłodzenia mojej graficzki :)

wczesniej nie moglem sie paluchem dopchac do wszsytkich mosfetów by je "pomacac" a teraz z radiatorami łatwije i zauwazam ze grzeje sie tylko ten najnizej z nich i ten nad nim ... te co sa połączone jednym radiatorem to niezbyt w sumie nie wyczuwam palcem. Czy to normalne?

p.s: na focie odłaczony kabelek 12v zeby lepiej było widac :)

Teraz to masz co raz bardziej kolorowo w budzie... NB niebieski, MOSFETy zielone i zapowiada sie zloty na SB - niezle :wink: Osobiscie zielony najmniej mi tu pasuje, ale to tylko moje zdanie :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi tez nie pasuje specjalnie :) ale nie przejmuj sie tym bo tego miejsca akurat nie widze. :)

pozatmy wentyl na procu swieci na niebiesko a dioda z abita na czerwono i generalnie takie własnie kolorki panuja w budzie :) .. planuje potem zmienic radiatory na mosfety na ciemne niebieskie .. cos w stylu koloru zm47j :)

całosc wyglada tak: http://www.kejos.republika.pl/flaczki.jpg i "pasuje" ten zielony do zieloenj naklejki NF7 w miejscu "braku kontrolera sata" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi tez nie pasuje specjalnie :) ale nie przejmuj sie tym bo tego miejsca akurat nie widze. :)

pozatmy wentyl na procu swieci na niebiesko a dioda z abita na czerwono i generalnie takie własnie kolorki panuja w budzie :) .. planuje potem zmienic radiatory na mosfety na ciemne niebieskie .. cos w stylu koloru zm47j :)

całosc wyglada tak: http://www.kejos.republika.pl/flaczki.jpg i "pasuje" ten zielony do zieloenj naklejki NF7 w miejscu "braku kontrolera sata" :D

Tym samym pasuje do pojawiajacej sie gdzieniegdzie za oknem "zielonej" trawy :lol: W sumie kolor niewazny - liczy sie to, ze spelnia swoja funkcje :idea: (a chyba spelnia :roll: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ee tam.. ja mam niechlujnie obcięty srebrny, wielki radiator na NB i tak samo niechlujnie (no, może trochę mniej) przycięty czarny porysowany radiator na SB, z pentium1 ;) na mosfety pewnie coś niebieskiego założymy, muszę tylko kupić radiatorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde musze wam powiedzieć ze do piero teraz zdałem sobie sprwe jak powaznie grzeje sie nb

Dotknełem nb palcem no goracy pomysłalem komp leze nie trza zadnego kleju połoze se radiator ( rózowy z pamieci z gf3 ti 200 gainwarda) 3 min dotykam go a on cały bardoz ciepły

kurde w czwartek biore sie za klejenie radiatorów na wsyzkim co bedize letnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ee tam.. ja mam niechlujnie obcięty srebrny, wielki radiator na NB i tak samo niechlujnie (no, może trochę mniej) przycięty czarny porysowany radiator na SB, z pentium1 ;) na mosfety pewnie coś niebieskiego założymy, muszę tylko kupić radiatorki.

generalnie najwazniejsze zeby spełniał swoja funkcje :)

W sumie kolor niewazny - liczy sie to, ze spelnia swoja funkcje  :idea:  (a chyba spelnia  :roll: )

o własnie :D

martwi mi tylko to czemu NB mi sie nie grzeje jest zwyczajnie letni .. no ale moze jak obkleje SB to on zacznie sie grzac :>> rózne cuda sie dzieją w sumie (JOKE! :twisted: ) ..

:) mosfety sie nagrzewaja chyba w jakiejsc kolejnosci :) bo mi sie grzeja tylko ten na samym dole i ten nad nim .. ale jak znize napiecie tak do 1.75 to w sumie wcale sie nie grzeja za bardzo (no takie letnie :>) wiec pozostaje mi zauwac Vipowi i uwierzyc ze przy 2v to po porostu juz sie all grzeje :)

póki co rock stable mam fsb 232 ale chcialbym wiecej ... komp chodzi non stop obciązony 100% bo licze seti dla team'u tweak .. i jak ktos z was iczy to tez zapraszam (to tak nawiasem mowiac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mosfety sie nagrzewaja chyba w jakiejsc kolejnosci :) bo mi sie grzeja tylko ten na samym dole i ten nad nim .. ale jak znize napiecie tak do 1.75 to w sumie wcale sie nie grzeja za bardzo (no takie letnie :>) wiec pozostaje mi zauwac Vipowi i uwierzyc ze przy 2v to po porostu juz sie all grzeje :)

Tutaj ciekawe zdjecie mosfetow - faktycznie widac, ze nie kazdy ma ta sama temperature (Epox 8rda+ running at 185x11.5.Vcore 1,8V, 2,77VDimm).

Dołączona grafika

Zdjecie pochodzi z tej stronki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...