Hipo Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 No i mam problem, wygląda na to że mobo nie trawi FSB 250 niezależnie od napięcia jakie zapodam na NB, wszytko jest raczej spoko chłodzone NB ->woda SB->Zalmana złoty Mosfety -> radiatorki TT Zaliczałem kolejne zwisy na 250 i w gescie desperacji dałem na mem Cl2 11 2 2 i ku mojemu ogromnemu zdziwniu system wstał i działał troche dłużej niż na CL2,5 szok w trampkach. Kto mi powie co tu sie dzieje do jasnej cholery :?: bo dla mnie to prawdziwa zagadka, widac memorki są zajefajne :D bo działaja na 250 CL2 11 2 2 przy 3,08V. Podejrzewam że albo mobo nie wyrabia ogólne albo jakis element wysiada na płycie :( Mam bios d10b4 wiec powinno być oki teoretycznie Jeśli ktoś ma jakieś sugestie jestem otwarty :) na nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 No i mam problem, wygląda na to że mobo nie trawi FSB 250 niezależnie od napięcia jakie zapodam na NB, wszytko jest raczej spoko chłodzone NB ->woda SB->Zalmana złoty Mosfety -> radiatorki TT Zaliczałem kolejne zwisy na 250 i w gescie desperacji dałem na mem Cl2 11 2 2 i ku mojemu ogromnemu zdziwniu system wstał i działał troche dłużej niż na CL2,5 szok w trampkach. Kto mi powie co tu sie dzieje do jasnej cholery :?: bo dla mnie to prawdziwa zagadka, widac memorki są zajefajne :D bo działaja na 250 CL2 11 2 2 przy 3,08V. Podejrzewam że albo mobo nie wyrabia ogólne albo jakis element wysiada na płycie :( Mam bios d10b4 wiec powinno być oki teoretycznie Jeśli ktoś ma jakieś sugestie jestem otwarty :) na nie sprawdz memorki GM na jakim Vcore lecisz na tych 250 mhz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 9x250 Vcore 1,7V dla pewności ale lata na 1,6 spokojnie przy takim taktowaniu. Myślisz ze procek nie trawi takiego taktowania FSB i potrzebuje większego woltarzu ? Zaraz spróbuje a GM zapuszcze jak tylko podepne flop bo narazie w kompie jest rewolucja :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 9x250 Vcore 1,7V dla pewności ale lata na 1,6 spokojnie przy takim taktowaniu. Myślisz ze procek nie trawi takiego taktowania FSB i potrzebuje większego woltarzu ? Zaraz spróbuje a GM zapuszcze jak tylko podepne flop bo narazie w kompie jest rewolucja :D IMHO troszki malo pradu jak na 250 mhz fsb :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Rzeczywiscie widze różnice, dałem teraz 9x250 1,8V (1,76 realnie) i prime po chwili sie wysypuje ale winda narazie pracuje bez zwisów. Niestety jak przywaliłem mu odrazu realne 1,8V to nawet nie wstał :( dałem 1,775 toi sie zawiesił przy stawianiu windy, widać nie lubić vcore duzego Upadate: Nic nie bedzie z FSB 250 wyglada ze proc nie wytrzymuje a szkoda bo reszta pięknie idzie. Dałem 9x250 i powyżej vcore 1,76 system nawet nie wstał. Widac procek toleruje wyzsze napięcie proporcjonalnie do taktowania. Na 9,5x250 wstał z vcore 1,82 (wartości realne). Przy 10x250 postował na 2V ale ogólnie nie chodzi powyżej 2,4GHz więc chyba zostane przy 10x240. Upadate 2 Widać jednak wine ponosi mostek bo jak dałem na niego 1,7V to prime przeszło 11 testów na 12 wysypka (Torture test) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Ja po L12 nie zauwazylem roznicy, ale jak wgralem bios D22 3dfire to postanowilem powalczyc FSB i zaliczylem posta na 240. Moim zdaniem nie wyrabia mostek (potrzeba wiekszego napiecia). Napiecie na memkach styknie. Szczegolnie ze sa to PQI 333. Tylko szkoda mi ze na tym biosie nie dzialaja mi mnozniki 10 i 10,5, a szkoda, bo 9.5 x 230 to zostaje mi jeszcze troche zapasu, a na 11 to duzo nie uciagne. PS. Moze ktos zna jakis bios z tych nowych, ktory pozwala ustawic te mnozniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Hipo,sprzawdz jeszcze te fsb250 na D10beta2,jest troche "delikatniejszy" niz beta4.Chyba ze jestes pewien ze memki nie wywalaja :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Niestety prawda boli :( powyżej 244MHz 11 2 2 CL2 mem sie wysypuje, sprawdzałem Memtestem, niestety zmiana na Cl2,5 nic nie daje ciągle są błędy.Na 245 chodzi ale memtest od czasu do czasu coś wyrzuci. Nie moge dać powyżej 3,28V z oczywistych przyczyn a narazie nie chce modyfikować zasilacza (gwarancja). Pozostane przy 10x242 bo w sumie to proc więcej nie idzie a tracić taktowanie na rzecz kilku MHz magistrali nie ma sensu. W Aidzie odczyt łapie 3500MB/s z haczkiem więc jest zupełnie nieźle jak na pojedyńczy kanał :) , rekord to 3696 MB/s 250 Cl2 11 2 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Rzeczywiscie widze różnice, dałem teraz 9x250 1,8V (1,76 realnie) i prime po chwili sie wysypuje ale winda narazie pracuje bez zwisów. Niestety jak przywaliłem mu odrazu realne 1,8V to nawet nie wstał :( dałem 1,775 toi sie zawiesił przy stawianiu windy, widać nie lubić vcore duzego Upadate: Nic nie bedzie z FSB 250 wyglada ze proc nie wytrzymuje a szkoda bo reszta pięknie idzie. Dałem 9x250 i powyżej vcore 1,76 system nawet nie wstał. Widac procek toleruje wyzsze napięcie proporcjonalnie do taktowania. Na 9,5x250 wstał z vcore 1,82 (wartości realne). Przy 10x250 postował na 2V ale ogólnie nie chodzi powyżej 2,4GHz więc chyba zostane przy 10x240. A może jeszcze zasilacz nie wyrabia? W budzie masz jakiś przewiew? Bo piszesz, że większość masz na WC a na MOSFETach radiatorki, a jak nie masz żadnego przewiewu koło nich to mimo wszystko moga się przegrzewać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Na 100% jestem pewnien że to ram sie wysypuje, ale to dziwne bo na 250 nawet na CL2 chodzi a zmiana na CL2,5 nie daje poprawy tj stabilności. Próbowałem już wszytkiego nawet dałem Suniona 120x120 3000obr/min nawiew do budy i nie pomogło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 panocki dziwy sie dziejaz moim sprzetem 8O Na starym radeonku AIW R256 wszystko pieknie smigalo 10x250 vcore 1.95V,Vdimm2.9V (pamieci 2.5-3-4-11),VDD1.6V...podniesienie VDD na 1.7V powodowalo zwisy, restarty,czasami nawet winda sie nieladowala. Siakos tak wyszlo ze rozwalilem radeonka i sprawilem sobie Build By ATi Radeonka AIW 9000Pro na infineonach 3.3ns :wink: .No to zapuscilem 3dsmarka no i doopa.Wywalal sie zaraz przed naturka.Zwiekszalem Vcore,przestawilem timingi na 3-4-4-6/8 i dalej to samo.Cos mnie ruszylo i przestawilem VDD na 1.7V ...no i kurde wszystko smiga 8O ,w 3dsmarku przekroczylem 10k i jestem happy :wink: a myslalem ze juz mnie nic nie zaskoczy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Dziwny jest ten świat ;) ja jednak walcze dalej, szukam moda do Chiefta 360DF na 3,3V żeby zapodac na mem w granicach 3,5V to łykne 250 i już :D spodobało mi sie prawie 3,7GB/s w Aidzie :lol: che więcej :!: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Hipo, zapodaj D10beta2 i moze obejdzie sie bez moda :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Szukałem- ale przyznam że "po łebkach". Problem- mobo (NF7rev2 ofkoz) nie widzi SB live. Zastosowałem się do rad jakie tu znalazłem, tzn trzeci slot PCI, podniesienie PCI latency do 64 i doopa. Live w trzecim PCI komp widzi jako PCI Flash (co to jest???) i kontroler joysticka (a to wporzo). W każdym innym slocie mobo nie wykrywa nic... Jest na to jakieś soluszon? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Spróbuj Clear CMOS moze pomoże. A mój problem pozostał nierozwiązany, tj stabilne 250MHz pozostaje w sferze marzeń niestety :( zmiana biosu na d10b2 zaowocowała tylko spadkiem przeustowosci w Aidzie. Widać BH6 nie lubią CL2,5 tylko dużo prądu ;) wiec wracam do d10b4 i jade na 240 i już. Jak wpadnie mi w ręce mod zasiłki to bede walczył dalej :) Narazie 246 CL2 (w biosie 245) to jest maks mem test daje jakieś 20 errorów na jeden przebieg ale prime chodzi oki. Stawiam browca jak ktoś mi powie jak rozbujac procka o te 40MHz żeby szedł 10x246 bo nie toleruje vcore powyzej 1,82V :D bestia wybredna jest i łyka do 2430MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 idz po browarka do sklepu, załóż kurtkę otwórz okno zacznij pić browarka jak się skończy to w pokoju będziesz miał 10c w tedy zapodaj mu więcej fsb jak nie pomoze to zapodaj mu wiecej vcore :D jak nie pomoze to idź po więcej browarków :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Pomysł niezły :D Ale miałem na myśli coś na dłuższą mete tj żeby działalo 24/7 a z otwartym okniem nie da rady ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 ale jak w tedy pujdzie bedziesz wiedział ze potrzeba chłodzenia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Niestety prawda boli :( powyżej 244MHz 11 2 2 CL2 mem sie wysypuje, sprawdzałem Memtestem, niestety zmiana na Cl2,5 nic nie daje ciągle są błędy.Na 245 chodzi ale memtest od czasu do czasu coś wyrzuci. Nie moge dać powyżej 3,28V z oczywistych przyczyn a narazie nie chce modyfikować zasilacza (gwarancja). Pozostane przy 10x242 bo w sumie to proc więcej nie idzie a tracić taktowanie na rzecz kilku MHz magistrali nie ma sensu. W Aidzie odczyt łapie 3500MB/s z haczkiem więc jest zupełnie nieźle jak na pojedyńczy kanał :) , rekord to 3696 MB/s 250 Cl2 11 2 2 Memtest jakby nie rozróżnia CL2 i CL2.5 bo wyniki są podobne. Polecam najnowszy Windows Memory Diagnostic ..jak przejdzie RAM bez bledów testy (6 typów) to teoretycznie nie ma bata ..ale musi byc wtedy stabilny windows, przy danych ustawieniach timingów i napieciu Vdimm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Memtest jakby nie rozróżnia CL2 i CL2.5 bo wyniki są podobne. nie wiemn co masz namysli tak formując zdanie ale wież mi ze rozróznia .. nei chodiz mi o transfer jaki tam sobie pokazuej to to sa jakeis cuda z choinki ale testujac widze roznice .. moje pamiatki toleruja cl-e od 2 do 3 (co prawda cl2 tylko tak do fsb204 ale zawsze cos) i zmiana na wyższy cl dodawał mi stabilnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Odczuwalna jest różnica w wydajności pomiędzy CL2 a Cl2,5 natomiast nie daje mi to nic jeśli chodzi o stabilność. Po prostu powyżej 240 mam błedy w memteście Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 no to very dziwne .. :/ najgorzej to dojsc jak sie nei wie do czego sie konkretnie przyczepic ..rozumeim ze nie masz gdzie pozyczyc pamiatek które na bank ida na 250mhz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Niestety jestem chyba jedynym poważnym overclockerem w okolicy :lol: niektórym u mnie to wogóle WC się kojarzy z wychodkiem :D Zmieniłem slot z dimm2 (środkowy) na dimm1 (pierwszy od lewej) i teraz na 246 nie mam błedów (używałem WMD test standardowy i poszerzony) W NSU nie mam wogóle możliwosci zmiany napięć :( a w 8rdacore jak chce wyjechać z napięciem powyżej 1,85V to mam zwis dlaczego :?: Jak ktoś chce to TU są moje dotychczasowe osiagnięcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 to testowania stabilnosci pamieci to tylko i wylacznie GM, reszte programow to mozna se wsadzic .... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Jak ktoś chce to TU a tutaj jak ładnie widac ze masz Epoxa i rive :) :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 A to stare dobre czasy :D Rosio skąd zassać GM ?? szukałem na googlach i nie trafiłem na nic sensownego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 na Hiren's Boot CD jest GoldMem ... ino ze z nim to ten myk ze ciezko znaleźc wersjr "full cracked" chyba ze ktos takową posiada to ja chetnie wciągne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 :wink: http://www.goldmemory.cz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 jedyna, swobodnie osiagalna wersja to GoldMemory 5.07, chyba sprzed ponad dwoch lat... nowsza, 6.cos jest do zdobycia tylko po rejestracji 5.07... w kazdym badz razie, link do sciagniecia 5.07 http://www.simtel.net/product.php?id=56576 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 ah, _vip_ , ubiegles mnie :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...