Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

a na podstawie czego wnioskujesz ze nie dzialaja ci porty PS/2?

moze cos ci sie pierdykneło chwilowo .. raz mialem tak ze nie wchdozilem do biosu a klawa ani drgneła .. po resecie bylo all ok .. sporóbuj reset Cmos.. a co do klawy na USB to oczywscie ze TAK .. jak ja podłączysz to ci wykryje.

P.s: na poprzedniej stronie jest moj post odnosnie mojego "nowego" FSB .. nikt nie mnie nie pochawli :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na podstawie czego wnioskujesz ze nie dzialaja ci porty PS/2?

moze cos ci sie pierdykneło chwilowo .. raz mialem tak ze nie wchdozilem do biosu a klawa ani drgneła .. po resecie bylo all ok .. sporóbuj reset Cmos.. a co do klawy na USB to oczywscie ze TAK .. jak ja podłączysz to ci wykryje.

P.s: na poprzedniej stronie jest moj post odnosnie mojego "nowego" FSB .. nikt nie mnie nie pochawli :( :( :(

no ładnie chaos łądnie tylkow aidzie masz troche mało :>

a co do giniecia uządzena pod usb czy ps2 to mi pomogło chłodzenie sb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ładnie chaos łądnie tylkow aidzie masz troche mało :>

ale to ejst single .. ja mam jedną kosc :> pozatym to mysle ze nie jest źle :> .. jak pożycze od kolegi druga kosc to sie zobaczy jak smiga .. generalnie jestem zadowolony bo dopłacilem tylko 18zł do moich kingstonow i zamienilem na Hynixa :> mam ten sam zegar przy wyższym FSB i tym samym napieciu :> Szkoda ze na d10beta4 jest dziura miedzy 245 (które swoja drogą daje u mnie 246 :) bo moze poszło by jeszcze pare MHZ wiecej .. wiec chyba jeszcze nei zalapalem sie do klubu wyoskiego FSB .. jakbym dorwał proca ktory idzie na 2500mhz to bylo by miło (w sumie moj pewnie poszedłby przy 2v na WC :)

nie wiecie czy jak dokupie sobie potem 512-tke Hynixa to bede popierdzielac w dualu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie chodzi mi o to czy bios automatycznie wykryje klawiature pod USB czy nie trzeba ustawiac tego w biosie a do biosu nie moge wejsc. bo slyszalem ze w niektorych plytach trzeba najpierw ta opcje wlaczyc w biosie i wlsnie nie wiem jak jest z tym ABITEM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze kogoś zainteresuje........było juz kiedyś...ale tutaj wszystko w jednym miejscu.....polecam

Abit NF7-S poradnik krętacza

--Chłodzenie--

*Mostek północny

*Mostek południowy

*Mosfety

--Modyfikacje napięcia, czyli don’t try this at home--

*Modyfikacja napięcia VDD przy pomocy rezystora

*Modyfikacja napięcia VDD za pomocą ołówka

*Modyfikacja napięcia pamięci

*Mod L12

http://www.sirius.pl/news.php?id=3191

http://mag.sirius.pl/artykuly.php?1,74

http://mag.sirius.pl/artykuly.php?9,74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do uzytkowników d10beta4 (.. VIP? :)).. czy zdaza wam sie ze wchodzicie do biosu (no ewidentnie trzeba ten DEL nacisnac zeby wejsc no nie?) .. a jak wejdziecie to jzu klawiatura nie działa ..

zauwazyłem taki myk kilka razy ... normalnie all smiga normalnie .. wiec nie narzekam .. zadnych zwiech .. system stabilnie popierdziela na wysokim fsb juz od paru dni z Seti w tle . tylko ten myk z wejsciem do biosu mnie dziwi ..

no i nadal jeszcze zbieram pomysły by uczynic fsb 250 stabilnym :)

p.s: mała poprawka .. te 246 na memorkach wycigam nawet na 2.7v .. (w sumie MBM5 pokazuje 2.77 .. ale u mnie zawsze zdrowo zawyza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Pytanko, czasami w czasie grania, sluchania muzyki lub oddtwarzania filmow knoci sie dzwiek.

TZN zaczyna brzmiec tak metalicznie zapetla sie i zazwyczaj powoduje zwieche systemu.

Co moze byc powodem takiego zachowania kompa reszta chodzi ok ??

Zauwazylem ze bardzo grzeje sie mostek poludniowy a z racji skapstwa ABITA nie ma na nim nawet pasywnego chlodzenia.

Jaki radiator kupic i jak go zamonotwac?? Prosze o porade.

Czy wysoka temperatura moze byc przyna wystepowania takich problemow ??

Pozdrawiam

Davidian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proste pytanie, jakie pamieci 2x512 pojda na abit nf7 w trybie dual400... bo moje twinmosy 2x512 400mhz nie chca dzialac. Wywalaja sie zarowno bez podkrecenia Barton2500+ jak i z podkreceniem barton3200+. Mam juz druga pare twinmosow i [gluteus maximus]. Na jakie ewentualnie wymienic? zastanawiam sie nad Kingmaxami 2x512 433mhz. Czy moze ktos ma podobna sytuacje z 1 gb ramu na tej plycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poprzedniej stronie jest moj post odnosnie mojego "nowego" FSB .. nikt nie mnie nie pochawli :( :( :(

Jak na Hynixy i to w singlu - to bez rewelacji (kombinuj dalej ;) )

tak sie zbijam :)) zobacze jakie bedzie transferek w dualu :) jak tylko skołuje drugą koste :)

no i nie poddaje sie ... jeszcze zrobie 250 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proste pytanie, jakie pamieci 2x512 pojda na abit nf7 w trybie dual400... bo moje twinmosy 2x512 400mhz nie chca dzialac. Wywalaja sie zarowno bez podkrecenia Barton2500+ jak i z podkreceniem barton3200+. Mam juz druga pare twinmosow i [gluteus maximus]. Na jakie ewentualnie wymienic? zastanawiam sie nad Kingmaxami 2x512 433mhz. Czy moze ktos ma podobna sytuacje z 1 gb ramu na tej plycie?

Te Kingmaxy ddr 433 512Mb mi sypały błędami w gold memory przy timingach 11-3-3-2.5 w dualu, chociąż system nie wykazywał oznaków niestabilnośći. Dzisiaj zmieniłem na Kingmax ddr466 hardcore i juz nie ma błędów. I narazie jestem w fazie testów....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wowa kombinujesz jak możesz a piszecież mówiłem ci ze muszisz wymienić RAM.......Spróbuj doplacić i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś innego....Hynix,OCZ,HypreX,Twistery, albo KingMax......najlepiej byloby Hynixy ale cieżko je dostać......tutaj znajdziesz cos na ten temat

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=552...8&highlight=512

http://forum.abit-usa.com/showthread.php?t...highlight=SLOTs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu pisałem o kłopotach z SBLive i moją NF7 rev2. Znaczy komp jej nie widział obojętnie w którym PCI siedziała. Olałem sprawę bo czytałem o problemach we współpracy NF7+SBLive- słuchałem zintegrowanki.

Wczoraj dorwałem kartę TV- no i zonk- komp jej nie widział... OOO- w ruch poszły wszystkie dostępne mi karty PCI- modem, modemISDN, sieciówa, TV i SBlive. Przetestowałem wszystkie możliwe kombinacje i oficjalne biosy- doopa. Walnięte wszystkie gniazda PCI (?).

Płytę oddałem do serwisu.

Miał ktoś podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak

***** ********* ********** ********* ABITEM

TA PLYTA MA TAKIE NIEDOCIAGNIECIA ZE **********

do dzis walcze z myszka ktora raz na 2 dziala albo nie dziala obojetnie od biosu, ustawien w nim (OS-Bios), zazwyczaj po resecie zalapie i to nie zawsze

Do dzis zaluje ze sprzedalem moja DRV5-c :(

pozdrawiam biednych posiadaczy abita (szita) NF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak

***** ********* ********** ********* ABITEM

TA PLYTA MA TAKIE NIEDOCIAGNIECIA ZE **********

do dzis walcze z myszka ktora raz na 2 dziala albo nie dziala obojetnie od biosu, ustawien w nim (OS-Bios), zazwyczaj po resecie zalapie i to nie zawsze

Do dzis zaluje ze sprzedalem moja DRV5-c  :( 

pozdrawiam biednych posiadaczy abita (szita) NF7

Myśl sobie co chcesz uważam że każdy ma prawo do własnego zdania...ale jakby tak sprawdzić to uwazam ze wieksza połowa uzytkowiników tweaka i jednoczesnie posiadaczy ABITA NF7, i NF-7S jest zadowolona z tej płyty....oczywiście wypadki się zdarzają ale tak jest ze wszystkim......nawet jak kupujesz w sklepie pare skarpetek...jeden bedzie chodzil i bedzie zadowolony a drugi nawet nie założy ich na noge.....ja mam ABita już dobre pół roku i odpukać wszystko chodzi na TIP-TOP...były problemu ale jakoś udalo mi sie z nimi uporać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mowie ze jest zla bo np w OC sprawdza sie znakomicie tj. wysokie fsb jak i mnostwo dodadkow do tego celu.

JEDNAK

MA od groma niedociagniec !

-Creative Web Cam Pro dziala by po paru godzinach spoczac i trzeba zmienic port by ja wykrylo.

-mycha niekiedy niedaje znakow zycia (w/w).

-mimo ze obsluguje napiecia do ~2.25V (zaleznie od biosu) to np: u mnie zrywa dzwiek, zawiesza sieciuwke, kontroler USB2 itp po przekroczeniu 2.15V (zasilka nie gra roli)

i wiele innych takich jak brak radiatorow na mosfach i SB (choc wtedy bylo by mniej zabawy :wink: ) ale powinno to byc.

W/W problemow nie spotkalem na zadnej dotychczasowej plycie (a bylo ich troche :D ).

Uwazam Abita NF7 jako produkt nieudany ktory wymaga wprowadzenia REV3 :twisted: ,a potem pewnie REV4 bo wszystkiego nie zalataja :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam Abita NF7 jako produkt nieudany ktory wymaga wprowadzenia REV3  :twisted: ,a potem pewnie REV4 bo wszystkiego nie zalataja :evil:

co ty pierdzeileisz jaki nieudany produkt pogieło cie nie ma lepszej płyty na rynku a ty wyjezdzasz ze to nieudany produkt, niepowiem kto tu jest nieudany, lepiej buyś sesam przykleił radiatorek na nb to by ci nieznikały uządzenia za które odpowiwada sb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie...

znikajace urzadzenia to oznaka problemow z SouthBridge... postaraj sie o troche lepsze chlodzenie zarowno na NB jak i SB. a poza tym, 2.2v to jest zajebiste napiecie... jak na chlodzienie powietrzem (chyba to masz). ciesz sie, ze i tak wszystko ci dziala... zalaze sie sie, ze nie masz takich problemow na totalnie nie podkreconym systemie...

ja tez mialem kiedys problemy z czytnikiem kart flash na USB... ale po zmianie chlodzenia NB-SB wszystko jak dotychczas jest w porzadku...

wydaje mi sie, ze nie jest to wina wadliwej plyty czy biosu, ale raczej braku rozsadku. jezeli masz zamiar az tak krecic swoj system to upewnij sie, ze chlodzenie masz odpowiednie...

a propos, czy twoj system jest prime95 stable at 2.38Ghz/2.2v ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sam latam na "realnym" 2.18v i temperatury nigdy nie przekraczaja 50C. jezeli tylko chlodzenie pozwala, to nawet 2.3v jest OK. u mnie niestety, wszystko powyzej 2.2v w BIOSie konczy sie nie odpalajacym sie Windows :(

ale to taka mala dygresja - wracamy do tematu ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...