Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Przez parę dni miałem spokoj, ale teraz znow powrocil moj problem... konkretnie dzisiaj. Dziwią mnie wysokie temperatury - płyta - 31, po pol godziny pracy dochodzi do 38, proc - 51 przy uruchomieniu komputera, po pol godziny pracy dochodzi do 57, wiatrak Pentagram Qc80-AlCu... moze to wlasnie przez to wylacza sie moj komputer? Sam juz nie wiem... wszystko bylo ok dopoki nie przyszly upaly :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strone wczesniej jest - jak wlozysz to system glupieje, nie widzi dysku przenosnego itd

tzn u mnie kaurat jest tak, ze widzi na jakas 1 sek potem go wylacza nei wiem czemu... :/

stery sie zamontowaly ok ...

i nie tylko ja mam taki problem ... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strone wczesniej jest - jak wlozysz to system glupieje, nie widzi dysku przenosnego itd

tzn u mnie kaurat jest tak, ze widzi na jakas 1 sek potem go wylacza nei wiem czemu... :/

stery sie zamontowaly ok ...

i nie tylko ja mam taki problem ... :(

Problem nadal nie zostal rozwiazany. Odeslalem odtwarzacz do sklepu internetowego, a oni maja mi przyslac ten sam model tylko ze starszym firmware (podobno ma wszystko dzialac :? ). Jak tylko go przetestuje, to wysle wam info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świder, wrzuciłem d24 subzero i temperatury mam dokladnie takie same. A na dodatek AbitEQ mi nie dziala teraz :( Powinienem zauwazyc jakiekolwiek zmiany w wygladzie menu biosu po wrzuceniu tego d24subzero? bo nie widze zadnej roznicy, wgrywalem przez Abit FlashMenu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 3 pytanka. Chcialem wgrac d24 3d Fire. Czy ma on menu jak d23 3dFire? Bylo bardzo wygodne i nie chcialbym tego zmieniac.

Mam jedna kostke Hynix 256 i kreci sie calkiem dobrze, mam zamiar dokupic druga i puscic calosc w dualu. O ile spadla wam mozliwosc OC po takiej operacji i czy trzeba bylo podwyzszyc napiecie? Pytam bo na moda napiecia raczej nie ma szans.

I na koniec czy dual jest wart tej calej roboty :) ile (na oko) zwieksza sie wydajnosc i jakie sa jego minusy o ktorych nVidia zapomiala wspomiec. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno nie wyciagniesz 243MHz w dualu

srednio spada o 10-15 ale to tylko moje obserwacje...

w amd dual to jakies 3-5 niektorzy mowia ze 7-10 % zysku, nie duzo, raczej sie nie oplaca...

Ja po dolozeniu drugiej kostki TwinMOSa osiagnalem stabilne i lepsze wyniki niz w Singlu of koz:

FSB=220, 11-3-2-2cl @ 2,7V Single vs Dual

Sandra: 3295/3078 vs 3410/3245

Aida: 3166/1229 vs 3209/1319

Czy warto miec DualChanell - musisz sobie sam odpowiedziec :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam odtwarzacz mp3 - Philips, właściwie to taki flash disk z opcją nagrywania i odtwarzania, ale mniejsza z tym. Odtwarzacz powinien być widoczny dla Win XP jako wymienny dysk - jesli coś jest nie tak to zainstaluj wszystkie update'y ze strony Microsoftu - u mnie czegoś brakowało i dlatego nie działał - były podobne objawy... . Jest też problem na systemach bez SP1 o ile dobrze się orientuję... . Ja swój podłączam przez USB jeśli ma to jakieś znaczenie... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic szczególnego z nim nie robiłem... Zainstalkowałem wszystkie update'y i po wpięciu do USB Windows wykrył go jako dysk wymienny i tyle...

Zobacz co się dzieje z tym dyskiem w zakładce "bezpieczne usuwanie sprzętu" w trayu... W menedzerze urządzeń powinien być widoczny i ewentualne problemy... Przeinstaluj sterowniki od USB, może to coś pomoże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno... wyprzedzając uwagi: wiem flood i NTF, ale co mi tam...

Właśnie pojawiła sie paczka 4.27 na nVidii do nForce - polecam, wreszcie coś na miarę oczekiwań... nie krzaczy się jak 4.24. Dzwięk super. Wg mnie lepsza niż 5.03 z Abita i 4.40 Beta ... Testujcie, czekam na opinie... . W każdym razie dla mnie rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no daj spokoj :D przeinstalowalem itd i dalej nic

u mnie tez wykryl, tez zainstalowal a potem sie wiesza

poza tym problemow nie ma :( tylko jak proboje cos odczytac / zapisc jest I/O err :/

a co do driverow to paczka od nvidii to to samo co daje abit z wyjatkiem ethernet controller driver ten jest nowszy, wiec nie ma sie czym podniecac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przypadkiem pamięć flash nie jest wal...ta ? Może spróbuj ją sformatować... wtedy zobaczysz czy nie ma błędów (o ile się da)...

Spróbuj też z szybkością portu... Może odtwarzacz nie toleruje 2.0...

Zmień programowo na 1.0, 1.4 - kurczę tylko czym (?) - gdzieś miałem ten program... jak znajdę dam link...

Sterowniki owszem w tych samych wersjach co Abit, ale w lepszych ustawieniach default - u mnie najlepsze jakie miałem... Inni zachwalają 2.41, 3.13. To był tylko news - a podniecenie uzasadnione... w moim przypadku :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nei jest, dziala dopoki nie kupilem NF7 :]

nie doszukuj sie niewiadomo czego

klopot jest w pamieci flash i nForce2 ...

poza tym port dziala jako 1.x jak sie wlozy urzadzenie 1.x, wiec to nie to...

na forum abita tez maja ten problem i nie wiedza jak sovie poradzic, jedynym wyjsciem jak do tej pory jest update firmware'u ale napa ma w [gluteus maximus] userow i tyle :/

nie kumam cie z tymi sterami, o co biega :?: przeciez to jest to samo dokladnie... wiec nic nie kumam, te same pliki tylko, ze raz w 1 raz w 2 paczce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeśli na forum abita nie rozwiązano problemu to pewnie poki co nic z tego...

Te stery mają lepsze ustawienia default, są referencyjne, konfigurowane przez nvidię... 5.03 wyszły wcześniej i niby w tych samych wersjach, ale bez ingerencji ze strony nvidii... Coś w tym jednak jest, bo paczka 5.03 wywaliła sie u mnie (mam na myslio dzwięk), a 4.27 chodzi extra. Do tej pory mialem 3.13 tcmagazine - a o dziwo żadnma kolejna wersja nie chciala chodzic... 5.03 tcmagazine i 5.03 Mordort MIX muszę przyznać nie testowalem... Może ktoś zainstalował ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EQ Hardware Monitor ver 1.210

ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/utilit...iteq_1.210w.zip

Dołączona grafika

a kto? a co? a do czego to? a o co chodzi? nowa wersja? rozwin troche posta :)

Jak to co? to jest nowa wersja progsa do monitorowania plyty...temp, obroty wentyli, napiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to wy urzywacie tego brzydactwa? .. :)

stanowczo wole MBM5

MBM nie ma sobie rownych pod wieloma wzgledami... ten Abitowski monitoring raz tylko zainstalowalem i bardzo szybko odinstalowalem pozostajac przy MBM 5 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB=220, 11-3-2-2cl @ 2,7V   Single vs Dual

Sandra: 3295/3078 vs 3410/3245

Aida: 3166/1229 vs 3209/1319

Czy warto miec DualChanell - musisz sobie sam odpowiedziec  :idea:

Warto czy nie to nie mam wyjscia, bo 256 to troche malo a jak kupie 2 kosc to bez sensu jest rezygnowac z czegos co mam mozliwosc zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta .. tylko stabilnosc w dualu jest trudniejsza niz w singlu :D

Potwierdzam niestety :( Od 4 godzin staram sie jakos ustawic 2x512Mb i powiem szczerze , ze sie powoli poddaje... W dualu nawet nie chca leciec na 400mhz (leca na CL3 lol) W singlu jak na razie stabilnie 220Mhz 11-4-4-2.5 , musze jeszcze sprawdzic jak leci jedna kosc , bo moze trafilem na lipne kosci . Innym powodem moze bys to , ze mam juz ta nowa wersje z kolorowymi dimmami :/

Nie wiem jakim cudem _VIP_ jedzie na 250Mhz na tych kostkach :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...