YaYks Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 Mam pamieci 2*kingston ddr 333 256 mb, jak w podpisie i bartka 2500+ i maksmalnie chodzą na magistrali 394mhz dalej winda sie odpala lae zachwile sie resetuje. Tajmingi to 11-3-3-2. teraz chodzi na 390mhz i jest wszystko ok. W aida32 odczyt 2850mb/s, zapis 1070mb/s. Na fsb 200mhz winda sie rusz nie odpala, czy dla sie coś zrobić żeby szło wyżej niż 390mhz?? Czy to wszystko co moge wycisnąć z tym pamiątek?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 zmiejsz timingi na 2.5-3-3-11 (albo 2.5-5-5-11) daj 2.9v na memorki i moze dojedziesz wyzej .. testuj paiec memtest'em albo goldmem'em te cl2 to jakas mania czy cos? przeciez to nie ma takich roznic w rzeczywistosci jak sie coniektorym ludziom wydaje ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaYks Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zrobiłem jak poradziłeś z 2.9v i timingach 2.5-3-3-11 (i na 2.5-3-3-11 tesz) magistrala na 200, windows sie odpala niby działa ok aida32 tesz sie odpala transfy lepsze 3000 mb/s i 1180mb/s, ale po włączeniu paru programów (np. seti na idle, winamp, opera) komp sie restaruje. Co może być nie tak zasłabe pamięci, zasialacz, czy może coś jeszcze?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hałabała Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Hmmm.... mam taki problem ze mam bartka 2600 ale zablokowany mnoznik i nie chce mi isc wyzej niz fsb 191 juz zwiekszylem napiecie do 1.9ale nic :( i czy gdybym zreobil tego moda L12 to mozliwe ze by poszedł na te 200 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zrobiłem jak poradziłeś z 2.9v i timingach 2.5-3-3-11 (i na 2.5-3-3-11 tesz) magistrala na 200, windows sie odpala niby działa ok aida32 tesz sie odpala transfy lepsze 3000 mb/s i 1180mb/s, ale po włączeniu paru programów (np. seti na idle, winamp, opera) komp sie restaruje. Co może być nie tak zasłabe pamięci, zasialacz, czy może coś jeszcze?? a przy jakich ustawieniach proca sprawdzales te fsb 200 sproboj na malym mnozniku nawet jak proc ci smiga powiedzmy na 2200mhz to nie rob 11x200 tylko sprawdz se 8x200 np i daj mu zapas napiecia zeby wykluczyc ze to proc nei daje rady a nie pamiatki .. zasialcz fakt przydalby sie dobry .. pracki biara coraz wiecej mocy na wiekszym FSB .. zeby chodzic na 10.5x210 = 2210mhz moj proc potrzebuje 1.62v a na 9.5x232 =tez 2210mhz juz 1.7v .. kleisz? obrazowo wytlumaczylem? wielu mysli ze jak da te same napiecie to bedzie smigac a nie prawda bo procek chce wtedy wiecej papu (prądu) i trza sprawdzic sobie ile bedzie chcial. Ja nie jestem dobry w tłuamczeniu jak czegos nie zkleiles to wal dalej :) jakos razem dojdziemy co jest .. P.s: kolega tez mial kingstony 333 i za ch... :) znaczy za nic nie szly na 400. Moze lepiej zmienic pamiatki .. sprawdz je u kogos .. moze cos nie tak z nimi .. Hmmm.... mam taki problem ze mam bartka 2600 ale zablokowany mnoznik i nie chce mi isc wyzej niz fsb 191 juz zwiekszylem napiecie do 1.9ale nic :( i czy gdybym zreobil tego moda L12 to mozliwe ze by poszedł na te 200 ??sprawdz .. nie zaszkodzi a najwyzej pomoze :P a te 200 sprawdzasz z jakim mnoznikiem? pomin 10 i 10.5 .. sprawdz na innych .. moze pamiatki ci nie wyrabiaja? sprawdz pamiatki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hałabała Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Chaos ale ja mam zdaje sie zablokowany mnoznik :oops: Pamieci mam twinmoski 400 , a zasilacz 360 ch..... , i nie moge wiecej zaadziałac jak 11.5x191 1.9v :( i nie wiem czy moge dac wieksze napiecie nie uszkadzajac procka (temp. mam w porzadku) ? i czy robic tego l12 jest sens ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Czy ktoś z waz używał na NF7-S v2.0 Speedfan'a i może powiedzieć która z temperatur to temp. mostka. Pokazuje mi kilka temperatur: -48C - myślę że źle odczytuje z jakiegoś czujnika; 42-50C - procek; 35-39C - tego nie wiem (wydaje mi się że mostek); 35-38C - HD0 - twardziel; 24-27C - tego nie wiem (wydaje mi się że obudowa); 8C - jakaś głupota jak w 1 pozycji. Jeżeli temp dla mostka to ta 2 pozycja t odlaczego taka wysoka, jadę na zalmanie 47J od nowości, i nie mam porównania z wentylem oryginalnym. Zalman cały czas jest ciepły ale raczej nie ma 40C a coś w granicach 30C. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 a kto ci powiedzial ze ona ppokazuje ci temp mostka .. jest temp proca (temp2) i temperatura wewnatrz (temp1, on jest miedzy cpu a pamieciami) .. resta czujnikow to jakies cuda .. Chaos ale ja mam zdaje sie zablokowany mnoznik :oops: Pamieci mam twinmoski 400 , a zasilacz 360 ch..... , i nie moge wiecej zaadziałac jak 11.5x191 1.9v :( i nie wiem czy moge dac wieksze napiecie nie uszkadzajac procka (temp. mam w porzadku) ? i czy robic tego l12 jest sens ??no jak ci nie idzie wiecej do dziwne .. mozesz zrobic drutmoda na nizszy mnoznik .. L12 tez mozesz sprobowac ... zablokowany mnożnik SUX :/ P.s moze sie myle ale te bartki z zablokowanym mnoznikiem chyba nie chodizly za rewelacyjnie .. moze ktos mnie pooprawi jak sie myle .. ale watpie bo wszyscy opuścili ten topic i odpowiadam w nim sam .. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaYks Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Ale ja mam zablokowany mnożnik w biosie ustawiam te 8x albo 10x komp sie wogóle nie odpala tylko stoji trzeba wtety odciąć zasilanie i znowu włączyć włącz sie wtety z 11*100 i znowu trzeba ustawiać stare ustawienia. Jak ustawiałem wyżej 11,5, 12 kom stertował ale z mnąznikiem 11x. To bawić sie w modowanie procka czy wymienić zasilacz (zasialacz jest to fabryczny z modekoma 300w:(, tak piszą na stronce). Pamieci postaram sie wymienić na jakieć lepsze 2*512 400mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hałabała Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Da rade jakims drut modem zmienic mnoznik na zablokowanym Bartku ?? Mogłbys dac mi jakis link albo opisac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 w FAQ na tweaku jest taki temat .. sa wszystkei ustawienia... drutem to mozna chyba wszystko na athlonach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opti Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 witam pewnie temat o ktory zapytam juz byl poruszany ale nie mam za bardzo czasu na szukanie i mozliwosci.. (tp sa + modem = brak stalego lacza).. od zeszlej srody stalem sie posiadaczem abita nf7-s v2.0 i od dzisiaj mam taki problem.. wlaczam kompa a on sie budzi z ustawiniem procka na 1100MHz a standardowo mam athlona 1700@2600.. nie wiecie czym to moze byc spowodowane i jak mozna rozwiazac ten problem..??????? czytalem ze Kowiczek mial podobny problem ale jakos mu sie samo naprawilo... aha bios na plycie mam w wersji 21.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Widze, ze witek_p zmienil plyte na sluszna ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Hej, mam pytanie dotyczace temperatury... Zamieszczam screen z SpeedFan i CPU CooL Z tego co widze to w obu przypadkach Temp 1 to chipset mobo a Temp 2 to temperatura procka :) SpeedFan dodatkowo wyswietla temperature HDD :D Ale z jakiego czujnika w SpeedFan jest Temp 42 stopnie? a w CPU Cool Temp Sens 0 ktory ma 56 stopni :( Ktos potrafi pomoc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Hej, mam pytanie dotyczace temperatury... Zamieszczam screen z SpeedFan i CPU CooL Z tego co widze to w obu przypadkach Temp 1 to chipset mobo a Temp 2 to temperatura procka :) SpeedFan dodatkowo wyswietla temperature HDD :D Ale z jakiego czujnika w SpeedFan jest Temp 42 stopnie? a w CPU Cool Temp Sens 0 ktory ma 56 stopni :( Ktos potrafi pomoc?http://members.chello.pl/j.waz/temp.jpg pisane bylo kilka postow wyzej ... skad bierze te 42 stopnie Z KOSMOSU tak samo jak te -48 dajcie spokoj nie pokazuje to temperatury NB ani zadnej innej .. nie dziwie sie ze ludzie juz tu nie pisza ja chyba tez przestane .. syf i lameria .. tak trudno przeczytac pare postow wstecz by cos znaleźć VIP where are you Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChoosenOne Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgadzam się z przedmówcą!!! Wszystkie płyty NF7 posiadają tylko dwa czujniki temperatury!!! Jeden to czujnik temp procesora umieszczony pod procesorem. Drugi czujnik jest umieszczony na płycie i wskazuje temperaturę płyty a nie northbridge. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Widze, ze witek_p zmienil plyte na sluszna ;)Czy na słuszną czy nie to się okarze za kilka-kilkanaście dni, na razie jeszcze jej nie przetestowałem do końca, muszę zmienić wentyl, bo jadę na najtańszym titanie za 20zł (TTC-5TB) i nie umiem przekroczyć 215MHz. Na razie pracuję na 205 bo pod grami na wyższym się wykrzaczał, temp podchodziła pod. 55-60C, wszystko to na standardowym Vcore którego na razie nie chcę dźwigać za względu na temperatury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Czy u Was southbrigde jest chłodzony. U mnie trochę się nagrzewa. Po około 1 minucie trzymaniu palca na środku zaczyna parzyć. Zmniejszyłem V na chipsetu z 1,6 do 1,5 i temperatura trochę spadła. Przykleiłem na taśmę dwustronną mały radiator, ale pod odklejeniu widać, że po środku nie trzyma tylko na brzegach. Może odrobinę pasty :?: Czy warto sobie tym zawracać głowę :?: Na razie FSB 100 (200) :arrow: Duron mnie ogranicza. Docelowo po wymianie CPU 200 (400). Czy przy FSB 200 (400) założyc radiator :?: Czy bez niego wpłynie to jakoś negatywnie na żywotnośc płyty :?: PS Na NB mam Zalman'a NB47J i spisuje się znakomicie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Czy u Was southbrigde jest chłodzony. U mnie trochę się nagrzewa. Po około 1 minucie trzymaniu palca na środku zaczyna parzyć. Zmniejszyłem V na chipsetu z 1,6 do 1,5 i temperatura trochę spadła. Przykleiłem na taśmę dwustronną mały radiator, ale pod odklejeniu widać, że po środku nie trzyma tylko na brzegach. Może odrobinę pasty :?: Czy warto sobie tym zawracać głowę :?: Na razie FSB 100 (200) :arrow: Duron mnie ogranicza. Docelowo po wymianie CPU 200 (400). Czy przy FSB 200 (400) założyc radiator :?: Czy bez niego wpłynie to jakoś negatywnie na żywotnośc płyty :?: PS Na NB mam Zalman'a NB47J i spisuje się znakomicie. Warto zalozyc radiator na SB (ale musi byc minimalny chociaz obieg powietrza wokol niego) :arrow: wiadomo, ze im chlodniej tym lepiej :idea: Mocno docisnac i powinno trzymac - w razie klopotow zabezpieczyc silikonem akwarystycznym w 2 punktach :idea: Zmniejszyc temp SB mozna w jakimstam stopniu wylaczajac niepotrzebne ficzersy w biosie (sound, lan, firewire itp), ale zmniejszanie napiecia NB chyba nie wplywa na temp SB :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 yo yo yo . Mam teraz abita i mam mozliwosc go testowania przez noc. Poki co niemoge uzyskac wiecj niz 220 FSB stabilne , kicha. Pamiec Hynixa 4.3 , proc 1.7 itp . na epoxie 8RDA3I chodzil spoko przy 225x10,5 ! Czy po drut dzonie bedzie płyta bardziej stabilna i wieksza szansa na wyzsze FSB ? Mam tylko noc na testy wiec piszczie wszytko ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 drut powinien pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 L12 mod i krec dalej :D - http://www.geocities.com/trats102002/nf7sFsbsense.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 tylko ktore mam zrobic ? obydwa druciki ? bo coraz bardziej mi ten abit nie pasuje wiec ratujcie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 to zalezy jaki proc, itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 1.7 antek ... cos jeszcze podac ? dobra juz czaje moda , bede , o ile cos sie nie zjebie za 15 minut :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 no to dobrze, bo chce sie dowieciec czy drut ci pomoze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 mod działa , wykrywa mi go jako 3.2 :D ale nici z wyzszej FSB , tzn do windy wchodzil do 240 ale przy primie sie wysypywał. 1.75 na CPU 2.9 na DDR 1.7 na VDD przy 225 stabilny prime. na epoxie w dualu mam 220 stabilne wiec poco mam przełacac do abita :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 na epoxie w dualu mam 220 stabilne wiec poco mam przełacac do abita :/bo jest najzajefanniejszy i najzajedwabisty :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 mod działa , wykrywa mi go jako 3.2 :D ale nici z wyzszej FSB , tzn do windy wchodzil do 240 ale przy primie sie wysypywał. 1.75 na CPU 2.9 na DDR 1.7 na VDD przy 225 stabilny prime. na epoxie w dualu mam 220 stabilne wiec poco mam przełacac do abita :/ zwieksz troche Vcore bo te 1.75V to troszke skromnie moze byc.VDD na 1.6V ,przy 1.7V czasami sa krzaczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Mam taki maly problemik a mianowicie chce sobie wyciszyc kompa ale strasznie wyje mi wentylek z chipsetu z plyty glownej. Myslalem ze tocooler master tak daje o sobie znac albo zasilacz wiec odlaczylem wentylator z proca i dalej glosno wiec zatrzymalem na chwile wiatraczek z chipsetu a tu o dziwo cichutko. Wiec mam pytanie czy mozna calkiem wylaczyc ten wiatraczek czy cos sie moze stac bo w sumie komputer jest podkrecony :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...