Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli zrobilbys projekt... z wymiarami... na jeden spojny radiator na wszystkie mosfety to byloby wiele osob wdziecznych...  :)

a czmeu niby ja? :)

a ogolnie to miedzy tymi okrągłymi cudakami a kondziorami jest 15mm

moj radiator ma 21mm wiec musze mu 6mm obciachac ... i bedzie jedno pasemko .. a miedzy kondziorkami to roznie u kazdego bo mozna miec poprzechylane jakeis albo co ... zreszta ja tam jestem zdanai ze ona rowno nei sa na jednej plaszczyznie i lepiej obkleic kazdy osobno ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

może ktoś wie o co chodzi

jak obniże fsb poniżej 215 na pamieciach to robi mi zwiechy (jak puszcze na 200 to sie komp nie włączy)

dolegliwość ta nie wystepuje w przedziale 215 -230

z napieciami już kombinowałem na wszystkie sposoby , aha timingi powyżej 215 2-2-2-3 powyzej 225 2-2-2-6 stabile (HyperX) płyta abit nf7-s rev 2.0

radiatory na mosfetach sb radiator

Jeśli ktoś wie o co chodzi to prosze o pomoc , z góry dziekuje

Pozdrawiam

ps. nie robiłem żadnych drut modów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli zrobilbys projekt... z wymiarami... na jeden spojny radiator na wszystkie mosfety to byloby wiele osob wdziecznych...  :)

a czmeu niby ja? :)

a ogolnie to miedzy tymi okrągłymi cudakami a kondziorami jest 15mm

moj radiator ma 21mm wiec musze mu 6mm obciachac ... i bedzie jedno pasemko .. a miedzy kondziorkami to roznie u kazdego bo mozna miec poprzechylane jakeis albo co ... zreszta ja tam jestem zdanai ze ona rowno nei sa na jednej plaszczyznie i lepiej obkleic kazdy osobno ...

taaaa... tylko ze co powiesz o bloku wodnym na mosfety? Plaskownik 3mm przylutowana rurka do tego i mamy wydajny bloczek na mosfety... i cisze... Ja wlasnie nad czyms takim mysle... Dlatego bede musial pobawic sie w projektanta WB... Skoro nikomu sie nie chce .. :wink: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boshe!! blok na mosefty? masakra .. to juz lekka przesada .. 

z rurami w budzie nie wyrobisz :)

Porzadnie zrobiony radiator na mosfety bedzie sprawowal sie rownie dobrze, bedzie nawet cichszy niz blok wodny ( :lol: ) i zaoszczedzi "troche" miejsca w budzie :idea: IMHO blok wodny na mosfety to juz przesada, ale dla wlasnej satysfakcji mozna robic wszystko :twisted: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO blok wodny na mosfety to juz przesada, ale dla wlasnej satysfakcji mozna robic wszystko  :twisted:  :wink:

satysfakcja satysfackją, ale przerost formy nad treścią to juz cos innego :)

P.s: Dzis dorwe brzeszczocik i wkonczu obkleje mosfety :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedzie pasowało na 100% tylko musisz odpowiednio podłaczyć nózki :)

help mam wielki problem z trybem Dual ,gdy sprawdzam 1 kosc 512Mb chodzi spokojnie przy 250FSB ale po włozeniu 2 kosci stabilnie tylko 235 FSB czego to wina ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

help mam wielki problem z trybem Dual ,gdy sprawdzam 1 kosc 512Mb chodzi spokojnie przy 250FSB ale po włozeniu 2 kosci stabilnie tylko 235 FSB czego to wina ???

niestety to chyba norma na NF7...umnie na jednej kosci jest stabilne fsb250 juz z 2.7V ,jak wloze druga to juz musi byc 2.9V...wychodzi na to ze z dwema kostkami Vdimm spada niezaleznie czy chodzi w Dual'u czy tez nie.Ja wygrzalem kostki i jest cacy,ale tak czy siak bede robil moda na wyzsze Vdimm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_VIP_ wlasie kurde zauwazylem ze po włozeniu 2 kosci trzeba zwiekszyć Vdimm ,tak jak u ciebie 1 kosc 250FSB 2,7V ale przy 2 kosciach to juz musze dawać 2,9V i oczywiscie obnizyć FSB

jak dokladnie wygrzewaleś swoje pamieci _VIP_ bo mi cosik sie nie poprawia nic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na memkach po jednej stronie jest 8 kostek,ja wygrzewalem po 4

zarowa 45W oddalona jakies 3cm od kostek i tak jak mowie, 30min na 4 kostki.Czyli godzina na jedna strone,analogiczni godzina na druga strone

po dwoch godznach memki byly tak gorace,ze az troszke strzelaly w lapach :wink: ,po wygrzaniu trzeba taka pamiec odstawic na kilka minut zeby sie ostudzila i dopiero ladowac do kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak juz o pamiatkach mowa to czy to odbry wynik jak na cl3?

fsb 232 3-3-3-11 3377/1199

fsb 232 3-3-3-11 3521/1303 DUAL DDR! (z drugim kingstonem)

moja kosc to:

KVR400X64C3/256

a druga kostka to:

KVR400X64C3A/256

edit: z tego co pisaliscie wyzej rozumiem ze to normalne ze mimo ze kazda kosc idzie 232 przy 2.9 to w dualu mi nie chca isc tyle razem .. :(

smigac smigaja ale memtest wywalił kilka (czytej: 7) bledów w ciągu 2 loopów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porzadnie zrobiony radiator na mosfety bedzie sprawowal sie rownie dobrze, bedzie nawet cichszy niz blok wodny ( :lol: ) i zaoszczedzi "troche" miejsca w budzie :idea: IMHO blok wodny na mosfety to juz przesada, ale dla wlasnej satysfakcji mozna robic wszystko :twisted: :wink:
Po pierwsze... Jak ci sie schlodza mosfety na samym radiatorku ? Ja tego nie widze w rozowych kolorach. Fajny ten radiator niebieski na pamieci... co wyzej ktos podal... ale nie wiem czy to wystarczy ( bez nawiewu ). Cos musi na nie wiac. Po drugie... wentyle chce zeby byly na nagrzewnicy ( ktora dzisiaj w koncu kupilem ( kadeciatko :lol: ... w dobrym stanie... podobno nie cieknie... jest tak ukurzona ze narazie nie chce sprawdzac... czeka mnei przeczytanie 6 stron na temat "czyszczenie nagrzewnicy" ... po raz chyba 4.... ) ) Oczywiscie o wiele schluidniej wygladalby radiator... i wyszloby to o wiele taniej... Tylko czy sam radiator wytrzyma ?

PS: przeciez Witchhunter i Popixs zrobili blok na mosfety do 8rda.... Czyli jednak nie bylo to na darmo..

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze... Jak ci sie schlodza mosfety na samym radiatorku ? Ja tego nie widze w rozowych kolorach. Fajny ten radiator niebieski na pamieci... co wyzej ktos podal... ale nie wiem czy to wystarczy ( bez nawiewu ). Cos musi na nie wiac.
Pewnie, ze same radiatorki niewiele daja, bo tylko gromadza cieplo - potrzebny jest wokol nich chocby minimalny ruch powietrza - pisalem o tym wyzej :idea: Nawet 2wiatrakowy zasilacz moze wystarczyc...

Po drugie... wentyle chce zeby byly na nagrzewnicy ( ktora dzisiaj w koncu kupilem ( kadeciatko :lol: ... w dobrym stanie... podobno nie cieknie... jest tak ukurzona ze narazie nie chce sprawdzac... czeka mnei przeczytanie 6 stron na temat "czyszczenie nagrzewnicy" ... po raz chyba 4.... ) ) Oczywiscie o wiele schluidniej wygladalby radiator... i wyszloby to o wiele taniej... Tylko czy sam radiator wytrzyma ?

Dobrze zrobiony radiatorek na mosfetach (+ nawiew) na pewno wystarczy :arrow: zob. wyniki _Vip_'a :twisted: Blok wodny w tym miejscu to juz przesada (IMHO)

PS: przeciez Witchhunter i Popixs zrobili blok na mosfety do 8rda.... Czyli jednak nie bylo to na darmo..

No bloczek zrobili - dosc prosta konstrukcja - wiecej zachwytu nad wygladem, niz rzeczywistej funkcjonalnosci i wzrostu mozliwosci OC (nie wspominajac o nierozwiazanym do konca sposobie mocowania bloku na mosfetach - blona termoprzewodzaca dosc niepewna w przypadku takiej "konstrukcji"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, ze same radiatorki niewiele daja, bo tylko gromadza cieplo - potrzebny jest wokol nich chocby minimalny ruch powietrza - pisalem o tym wyzej :idea: Nawet 2wiatrakowy zasilacz moze wystarczyc...

Dobrze zrobiony radiatorek na mosfetach (+ nawiew) na pewno wystarczy :arrow: zob. wyniki _Vip_'a :twisted: Blok wodny w tym miejscu to juz przesada (IMHO)

No bloczek zrobili - dosc prosta konstrukcja - wiecej zachwytu nad wygladem, niz rzeczywistej funkcjonalnosci i wzrostu mozliwosci OC (nie wspominajac o nierozwiazanym do konca sposobie mocowania bloku na mosfetach - blona termoprzewodzaca dosc niepewna w przypadku takiej "konstrukcji"

Hmmm chyba mnie przekonaliscie... cos wymysle... ale ten niebieski radiator jest kapitalny ( taki jak ma vip ... jezeli dobrze pamietam ).

PS: TO cos na spdif od asusa jest w plycie ten XXXXX GOLD ( nForce2 ... nie znam dokladnego modelu plytki. ) ?? Bo moj qmpel ja ma tylko ze korzysta z audiga 2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze sciagac radiatorki ? bo w sumie radiator przeniesie ciepło na pamięci

tak,musisz ogrzewac gole kostki

a na moich kingstonach to cos da? ja mam jednostronne.

P.s: Sheep: nie przesadzacie wy z tym cytowanie cytatów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cosik da :wink: ,ale trzeba uwazac bo jesli sie przesadzi to mozna przegrzac kostki beda juz tylko do kosza.Gdzies czytalem ze nie mozna doprowadzic aby pamieci mialy ok.100'C ,dlatego lapiej wygrzewac dluzej a slabsza zarowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha :) to spoko ... tyle ze skubancu masz 2 kostki to jak jedną wygrzewales to mogels pracowac na drugiej a ja mam ino jedną :x

a co do radiatorków niebieskich to ja mam takei same ino zielone :> sese a Sheep mnie nie rozpoznaje widac (moze trza miec fsb 250 by byc rozpoznawalnym)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha :) to spoko ... tyle ze skubancu masz 2 kostki to jak jedną wygrzewales to mogels pracowac na drugiej a ja mam ino jedną  :x 

a co do radiatorków niebieskich to ja mam takei same ino zielone :> sese a Sheep mnie nie rozpoznaje widac (moze trza miec fsb 250 by byc rozpoznawalnym)

hehe :)... mam nadziej ze to byl only joke... nie no rozpoznaje cie.. przepraszam za te cytaty... Po prostu myslalem ze vip ma takie radiatory... Juz jest tyle tych stron , ze nie pamietam obrazkow i wlascicieli tych obrazkow.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie podepne pod temat duala i wiekszego Voltazu :D. Wczoraj dorzucilem druga kostke - jedna robila 220 - 7/3/2/2 przy 2.6 V, po wrzuceniu drugiej wbilem 2.9 V i jak na razie stable :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy siek widac ze abicik nie jest pozbawiony krzakow,a tak go wszyscy zachwalali :wink:

ent,kupiles drugiego twistera 433 :?:

BTW - wlasnie robie moda nowego bigtowerka i chwilowo moj komp wyglada tak :lol:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy na płycie Abit Nf7 możliwe jest takie ustawienie w biosie. W którym po przekroczeniu temp. krytycznej procka następuje wyłączenie kompa a nie tylko restart?.

pozdr,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy na płycie Abit Nf7 możliwe jest takie ustawienie w biosie. W którym po przekroczeniu temp. krytycznej procka następuje wyłączenie kompa a nie tylko restart?.

pozdr,

Adam

Siur of koz, naturlich, ja wohl :idea: Sam mialem okazje przekonac sie o dzialaniu tego zabezpieczenia pewnego razu jak zapomnialem wlaczyc pompke do WC - dobrze, ze temperatury mam ustawione na minimalne jakie mozna - moze dzieki temu oszczedzilem procka

PS z tego co kiedys czytalem nie na wszystkich plytach to zabezpieczenie dziala - na Abicie NF7S jednak dziala bez zastrzezen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee .. bez przesady .. blok jest przeciez miedziany wiec jako taki radiator z niego jest .. :)

pozatym ja raz zalozylem cooler tak ze nie dociskal sie do jadra i plyta sie wylaczala w ciagu sekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee .. bez przesady .. blok jest przeciez miedziany wiec jako taki radiator z niego jest .. :)

pozatym ja raz zalozylem cooler tak ze nie dociskal sie do jadra i plyta sie wylaczala w ciagu sekundy.

Radiator z samego bloku wodnego spisal sie nad wyraz dobrze, bo komp dzialal kolo 10 minut, po czym wylaczyl sie...

Na wczesniejszej plycie (8RDA) w podobnej sytuacji zabezpieczenie choc bylo - nie zadzialalo a chwilke pozniej widzialem w biosie ponad 110stC z tego co pamietam - wtedy sam wylaczylem kompa i proc nadal dzialal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...