Zielin Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 elo!! Odnośnie vcore czy ktoś nie zauważył właśnie że ono spada poniżej ustawionego (na epoxie mój procek poszedł 11x200 na 1.7 na abicie dopiero 1.725 go pobudziło do życia )?? Nie wiem to może wina biosa #21 official co tym myślicie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Przeczytaj moje posty z poprzedniej strony.. jak widać to co Ci bios pokazuje ma się nijak do vcore ;P Jedyne co się sprawdza to to, że większe ustawienie w biosie daje większe vcore ;> Ale jakie? Musisz zmierzyć. Możliwe, że np. 1.7 na epoxie to było faktycznie powiedzmy 1.650 a na abicie 1.7 to powiedzmy 1.620 i dlatego musiałeś podnieść o 0.025 czy ileśtam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 elo!! Odnośnie vcore czy ktoś nie zauważył właśnie że ono spada poniżej ustawionego (na epoxie mój procek poszedł 11x200 na 1.7 na abicie dopiero 1.725 go pobudziło do życia )?? Nie wiem to może wina biosa #21 official co tym myślicie ?? Podobnie było u mnie tylko na odwrót.....na oficjalnym 22 BIOSIE Abita komp chodzi stable na vcore 2.0v.....a jak wgrałem 3DFire to chodzi stable juz przy vcore 1.85v.......wiec to jednak jest roznica......tylko ze z drugiej strony to wcale nie jest 1,85v.....bo ja mierzyłem miernikiem to wychodzilo mi 1,95..............1,85 było w biosie i MBM5 Kurcze....czy zycie nie moze byc prostrze.....i 1,85V nie bedzie wszedzie 1,85.......a nie w kazdym programie....biosie...i mierniku pokazuje co innego..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Kurcze....czy zycie nie moze byc prostrze.....i 1,85V nie bedzie wszedzie 1,85.......a nie w kazdym programie....biosie...i mierniku pokazuje co innego..... No niestety... pewnie trzeba przywyknąć, że przy zmianie mobo/biosu trzeba zmierzyć napięcia i sobie np. rozpisać co jest faktycznie czym ;)) BTW pochwale się, dzisiaj puściłem bartona na 2,6GHz na 217fsb ;> Tylko mosfety parzyły, czekam na radiatorki i taśmę;> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 BTW pochwale się, dzisiaj puściłem bartona na 2,6GHz na 217fsb ;> Tylko mosfety parzyły, czekam na radiatorki i taśmę;> Testowałeś przynajmniej jedną godzinę z Prime95? Bo jak nie, to zbytnio nie ma o czym chwalić ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Wyłączyłem po chwili ze względu na te temperatury mosfetów. Jak będę miał tam chłodzenie to potestuję. BTW ma ktoś linki do zdjęć płyt z radiatorami na mosfetach ? Ogólnie chciałbym zobaczyć jak to wygląda, najlepiej na NF7, przed tym jak sam będę montował. Więc jakieś fotki tego typu rozwiązań mile widziane.. póki co nie udało mi się nic samemu znaleźć.. _vim_ --> chętnie zobaczył bym zdjęcia tego co Ty zrobiłeś z płytą! w końcu masz fsb 250 na czym i mi zależy =) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Wyłączyłem po chwili ze względu na te temperatury mosfetów. Jak będę miał tam chłodzenie to potestuję. BTW ma ktoś linki do zdjęć płyt z radiatorami na mosfetach ? Ogólnie chciałbym zobaczyć jak to wygląda, najlepiej na NF7, przed tym jak sam będę montował. Więc jakieś fotki tego typu rozwiązań mile widziane.. póki co nie udało mi się nic samemu znaleźć.. grrrrrr :evil: ,nastepnym razem szukaj dokladnie,nie tak dawno to tu wlepialem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 powarczał powarczał Vipuś ale sie pochwalił :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 BTW pochwale się, dzisiaj puściłem bartona na 2,6GHz na 217fsb ;>Tylko mosfety parzyły, czekam na radiatorki i taśmę;> Ja tesz nie mam zbytniego problemu aby puscic swojego Bartka 2800+ powyżej 2650MHz nawet udało mi się ze postował powyżej 2700mhz <dokładnie nie pamiętam ale przy fsb=220> ale wszystko sie wtedy sypało.......a napiecie musiałem dac coś około przy biosowym vcore 2.2V czyli nak sie potem okazało na mierniku vcore wynosilo dobrze ponad 2,3V a mając Zalmana 7000a CU to nawet jakbym ustawił go na HIGH to i tak chłopak nie dałby rady........może czy WODZIE ............rozumie jakbys puscil go.....i komp byłby stable w prime jakis czas...........samo naklejenie radiatorów na MOFSETY....duzo nie pomoże..........zobaczysz.......dalej bedzie łapał zwiechy.....chodziac zycze ci aby było inaczej........postaraj sie z wiekszyc mu vcore na 1,85V-2.0V.........tylko ze wtedy musisz mieć dobre chlodzenie.......bo proc wydziela dużo ponad 100W........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Mam taki maly problemik a mianowicie chce sobie wyciszyc kompa ale strasznie wyje mi wentylek z chipsetu z plyty glownej. Myslalem ze tocooler master tak daje o sobie znac albo zasilacz wiec odlaczylem wentylator z proca i dalej glosno wiec zatrzymalem na chwile wiatraczek z chipsetu a tu o dziwo cichutko. Wiec mam pytanie czy mozna calkiem wylaczyc ten wiatraczek czy cos sie moze stac bo w sumie komputer jest podkrecony :?: U mnie tesz strasznie był głośny ten wiatraczek z chipsetu......zdjąłem go i zamiast tego dałem pasywnego Zalmana ZM-NB47J ale możesz tesz dać Zalmana ZM-NB32J Bedzie cicho i co najważniejsze bedziesz mial mniejsza temperature Hej wszystkim. Doszedl mi dzisiaj wlasnie zalmanik ten niebieski, po odebraniu paczki od razu zabralem sie do montowania (pasty oczywiscie było tyle co kot naplakal). Zalozylem no i super, jest ciszej ale powstał kolejny problem bo teraz wyje mi ten wariacki chieftec :evil: Co tutaj zrobic zeby gwarancji nie stracic :?: :?: P.s. dzieki za rade :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Ee.. otworz zasilacz i go przeczyść, może nailow wiatrak a jak jest głośny bo jest szybki to zmniejsc mu napięcie. A co do tych radiatorków.. ja mam wariacki pomysł trochę.. ponieważ nie chcę tracic kasy na zalmana to zakładam na NB ... radiator z mojego starego AC, duży aluminiowy radiator ze Spire WhisperRock III ;D Czekam tylko na taśmę i klej termoprzewodzący ;> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Ee.. otworz zasilacz i go przeczyść, może nailow wiatrak a jak jest głośny bo jest szybki to zmniejsc mu napięcie. A co do tych radiatorków.. ja mam wariacki pomysł trochę.. ponieważ nie chcę tracic kasy na zalmana to zakładam na NB ... radiator z mojego starego AC, duży aluminiowy radiator ze Spire WhisperRock III ;D Czekam tylko na taśmę i klej termoprzewodzący ;> Ale jak mu zmniejszyc napiecie zeby nie ciac kabla :?: :?: zreszta i tak ma 1500 obrotów wiec praktycznie powienien byc bezglosny . Oliwic go nie trzeba ani czyscic bo jest nowy a ten szum to wytwarzaja smigla przez przeplyw powietrza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Hm.. no to chyba bez utraty gwarancji nic nie zrobisz.. bo jedyna propozycja jaka mi przychodzi na myśl to wyciąć to co jest przy wiatraku gdzie wychodzi powietrze, te "siateczki".. wtedy powietrze będzie uciekać bardziej "gładko" .. powinno ja tam się cieszę, bo wiatrak w moim fortronie 300gtp z allegro od Parady jest bezgłośny =) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 co ty gadasz .. ja mam dual fana prawie non toper kolo 1600-1700rpm i bezglosny .. nie słychac ze chodzi a mam go od sierpnia tamtego roku .. smiga non toper pod 100% obciazeniem extra zasiłka .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Głośność Cheftec'ów to kwesta dyskusyjna poruszana wielokrotnie, widać niektórzy maja do przesady wyczulone uszy :) Ostrzyłem sobie dzis pazurki na vdimm moda i [ciach!]o z tego wyszło :evil: s<span style="color:red;">[ciach!]</span>iele pyty mi nie przysłali :evil: <span style="color:red;">[ciach!]</span>lić POPLAND z Wrocka :evil: w poniedziałem zrobie tam zadyme w ciach!a tną, od stycznia płyty nie mam bo z serwisu nie moze dotrzec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark Icon Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 A który Zzalman na chipset jest lepszy? Ten niebieski czy złoty? Cena praktycznie ta sama a w poniedziałek chcę kupić bo mnie ten wiatraczek zaczyna do furii doprowadzać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Głośność Cheftec'ów to kwesta dyskusyjna poruszana wielokrotnie, widać niektórzy maja do przesady wyczulone uszy :) Ostrzyłem sobie dzis pazurki na vdimm moda i <font color="#FF0000">[ciach!]</font> z tego wyszło :evil: <font color="#FF0000">[ciach!]</font> pyty mi nie przysłali :evil: <font color="#FF0000">[ciach!]</font>ć POPLAND z Wrocka :evil: w poniedziałem zrobie tam zadyme w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> tną, od stycznia płyty nie mam bo z serwisu nie moze dotrzec Hm a nie powołałeś się na prawa gwarancyjne? W ciągu 14 dni roboczych powinienieś mieć z powrotem płytę główna, jeśli nie jest tak - to sprzedawca/serwisant ma prawo powołać na koniecznośc przedłużenia okresu naprawy/wymiany do 24 dni. Jeśli te dni minęły a płyty nie dostałeś, to masz święte prawo zażądać od sprzedawcy/serwisanta inny egzemplarz tej samej płyty lub innej (w co wątpie ;)) Możesz zrobić zadymę.. ale poucz się kodeksu i dopiero posiejesz w nich strach :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 ludziska zapodawać L12 MOD przd nim procek nie wstawał powyzej 225MHZ FSB a teraz zobaczyłem post na 250 ale wyłączyłem kompa bo WC bede mial poskladane w niedziele i siedze na coolerze za 30 zł :( Ale uwaga na jakich pamieciach TWINMOS (kości też) 400MHZ@2,9V :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 ludziska zapodawać L12 MOD przd nim procek nie wstawał powyzej 225MHZ FSB a teraz zobaczyłem post na 250 ale wyłączyłem kompa bo WC bede mial poskladane w niedziele i siedze na coolerze za 30 zł :( Ale uwaga na jakich pamieciach TWINMOS (kości też) 400MHZ@2,9V :!: Yyyy... ? Pamięci ci nie działają na defaultowych napięciach i timingach przy FSB200 ? Jeśli tak, to oddaj go na gwarancję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 ludziska zapodawać L12 MOD przd nim procek nie wstawał powyzej 225MHZ FSB a teraz zobaczyłem post na 250 ale wyłączyłem kompa bo WC bede mial poskladane w niedziele i siedze na coolerze za 30 zł :( Ale uwaga na jakich pamieciach TWINMOS (kości też) 400MHZ@2,9V :!:No to juz wiadomo bylo ze L12 power!! Post to prawie kazdy zobaczy na 250, ale zeby bylo stabilne to trudniej :D, no chyba ze leci sie na Hynixach to wtedy znacznie szybciej to wychodzi :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 ale ty chyba mojego posta nie zrozumiales zobaczylem biosa na 250MHZ czyli pamieci szly efektowanie na 500 :!: jutro jak bede mial WC w calosci to zapodam dokladne info to jest do tonica :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Głośność Cheftec'ów to kwesta dyskusyjna poruszana wielokrotnie, widać niektórzy maja do przesady wyczulone uszy :)wierz mi ze duzą uwage przykladam do ciszy a jak kiedys odpalalem zasilacz sam na krotko to musialem popatrzec czy sie kreci bo nic nie slyszalem .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Complete edited :) sebkan, ale napisałeś 400MHz i napięcie 2.9V i pytanie jest odnośne do tego.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 ludziska zapodawać L12 MOD przd nim procek nie wstawał powyzej 225MHZ FSB a teraz zobaczyłem post na 250 ale wyłączyłem kompa bo WC bede mial poskladane w niedziele i siedze na coolerze za 30 zł :( Ale uwaga na jakich pamieciach TWINMOS (kości też) 400MHZ@2,9V :!:No to juz wiadomo bylo ze L12 power!! Post to prawie kazdy zobaczy na 250, ale zeby bylo stabilne to trudniej :D, no chyba ze leci sie na Hynixach to wtedy znacznie szybciej to wychodzi :wink: tak tylko na twinmosach to raczej rzadkosc a jak mowile procek był wtedy 10x250 przy (1,7Vcore :lol: ) i temp juz w bisoie byla 50 st >> coler za 3 dychy ale jutro sie to zmieni :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Znam mniej więcej kodeks i kolesie w sklepie niestety też bo bardzo cwanie sobie zredagowali tekst warunków gwarancji, 14 dni pracujących a w szczególnych przypadkach jesli trzeba coś tam naprawiac to naprawa moze przedłuzyć sie o pewnien czas ( w gwarancji nie określony) Najbardziej w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia mnie to ze dzwoniłem tam 4razy w tym tygodniu i koles wkońcu zapewnił ze sam osobiscie wyśle płyte kurierem. Minąły 2dni i ani widu ani słychu S<span style="color:red;">[ciach!]</span>iele jedni :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Znam mniej więcej kodeks i kolesie w sklepie niestety też bo bardzo cwanie sobie zredagowali tekst warunków gwarancji, 14 dni pracujących a w szczególnych przypadkach jesli trzeba coś tam naprawiac to naprawa moze przedłuzyć sie o pewnien czas ( w gwarancji nie określony) Dla mnie to jest jawne oszustwo.. Weź jakiś normalny kodeks i wetknij im pod nos ;) Ew. postrasz ich inspekcją.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark Icon Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Koledzy, towarzysze w boju i znoju powiedzcie jak to jest z tymi Zalmanami na NB. Którego kupić, złotego czy niebieskiego do mojego Abita NF7-S rev.2? Czy one oprócz mocowania czymś się różnią? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Koledzy, towarzysze w boju i znoju powiedzcie jak to jest z tymi Zalmanami na NB. Którego kupić, złotego czy niebieskiego do mojego Abita NF7-S rev.2? Czy one oprócz mocowania czymś się różnią? Kolorkami :D Na serio to nie wiem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Niebieski wygląda na większy --> oddaje więcej ciepła. tylko dziwne bo są w tej samej cenie. złoty ma chyba dodatkowe dodatki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark Icon Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 i własnie z tąd pytanie który lepszy jeśli kosztuja podobnie. i czy jest różnica w tym jak się mocuje (tzn czy na klej czy na kołki) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...