Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

ale ten ma w miare normalna wartosc i ze wzrostem fsb jego tem wzrasta

moim zdaniem, to napewno jest dysk... bardzo prosto sprawdzic...

odpal MBM, w opcjach General upewnij sie, ze masz odhaczone "Scan for IDE harddrives with temp sensors", zapisz, zamkinj i odpal na nowo MBM... po tym w Temperatures pod sensorami powienien pokazac sie dodatkowy wybor z modelem dysku...

sprawdz jaka temperature pokazuje i porownaj...

u mnie np. temp dysku dochodzi do 32C (w miare wzrostu FSB i temperatury w obudowie)... kiedys mialem inny dysk i temperatura siegala ponad 40C...

podsumowujac, to jest na 100% dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chip winbond W83627HF ma mozliwosci odczytu trzech temperatur VTIN1, VTIN2 i VTIN3 (odpowiednio piny 104, 103 i 102). w kolejnosci odczytuja one Socket, On-Die Thermal Diode (brak takiej mozliwosci na serii NF7) i System.

do tego dochodzi odczyt temperatury dysku dzieki S.M.A.R.T (to przez IDE). dodatkowe czujniki mozna podpiac pod SM Bus (np. mozna odczytac temperature On-Die dzieki specjalnemu interfejsowi polaczonemu - jest to nawet wyjasnione na stronie AMD).

zatem skoro nic nie masz podlaczonego pod SM Bus, zatem odpowiedz jest jedna.... nic waznego :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spedziłem dzisiaj wiele godzin czytajac wiekszosc postow w tym topicu jednak i tak nie na wszystko zdolalem sobie odpowiedziec wiec. Mam plyte ABITA NF-7 V.2.0 i po pierwsze: Jaki jest dla niej najlepszy BIOS (najlepiej z linkiem) Po drugie tak z ciekawosci czy obsluguje ona stare Rivy na AGP 2x i po trzecie czy jesli zdemontuje witraczek z NB to strace gwarancje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Bios: d10beta4 albo d23 Sub-zero

2. jak pasuje wyciecie to powinna smigac ..

3. Pracuje w sklepie komuterowym i z ciekawosci dzwonilem raz do serwisu z zapytaniem o dziwo uslyszalem:

"Jesli sciagnie go pan tak ze nic nie uszkodzi i przy ewentualnej odsyłce płyty załozy pan stary tak ze nie bedzie widac to nie bedzie problemów"

tak na marginesie to apropo d23 Subzero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tą płytkę dosłownie kocham :twisted: przed nią śmigałem na ECS z SiSiem...

Mam z nia tylko jeden problem :evil: nie moge ani kopiować plików z do i od otwarzacza Mp3 wali mi jakis błąd o urządzeniu We/Wy miał ktoś taki problem z tym potwrem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po drugie tak z ciekawosci czy obsluguje ona stare Rivy na AGP 2x

O ile pamiętam to te karty były jeszcze (?) na napięcie 3,3V, w odróżnieniu od obsługiwanych przez nowe płyty 1,5V. Poprawcie mnie jeśli się mylę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wszystko poskladalem na moim Abicie NF7 2.0 zainstalowalem softa z plyty dostarczonej przez producenta ( NV-1.24M) i mam taki problem otoz w programie uGuru,gdy probuje wlaczyc ABIT EQ, GURU OC to komp mysli przez 10 sec po czym nic sie nie dzieje. FanEQ wlacza sie raz na kilka razy, jedyne co zawsze zabiera to FlashMenu.

Co moze byc przyczyna takiego zachowania ?!

Mam win Xp prof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wszystko poskladalem na moim Abicie NF7 2.0 zainstalowalem softa z plyty dostarczonej przez producenta ( NV-1.24M) i mam taki problem otoz w programie uGuru,gdy probuje wlaczyc ABIT EQ, GURU OC to komp mysli przez 10 sec po czym nic sie nie dzieje. FanEQ  wlacza sie raz na kilka razy, jedyne co zawsze zabiera to FlashMenu.

Co moze byc przyczyna takiego zachowania ?!

Mam win Xp prof

Aby to oprogramowanie właściwie funkcjonowało płyta musi być wyposażona w układ uGuru, a ten jest montowany na modelu AN7 (nie NF7).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Wlasnie jestem po zmianie plyty (z Epoxa 8RDA+ 1.1 na ABITa NF7-S ver. 2.0) i mam nastepujacy problem:

Otoz jak ustawie procesor na 200x9,5 Epox (1900mhz) wykrywal mi go jako A2600xp. ABIT nie pisze nic przy poscie (tylko Athlon 1900 mhz) i niby nic w tym zlego, ale niektore programy (typu AIDA wyswietlaja blednie typ procesora - raz ze jest 1500 mhz, raz ze 1700 (zaleznosci w tym nie ma zadnej), CPU-Z i Sandra podaja dobrze. Spadla mi tez wydajnosc w AIDZie przepusotowosci pamieci (z 2850 na 2700) i nie wiem czy da sie z tym cos zrobic (oczywiscie BIOS najnowszy)?

Np teraz AIDA podaje ze mam procesor AMD Athlon XP-A, 1745 (4.75x367) 8O, a CPU-Z podaje poprawnie - 200x9.5.

Ogolnie to obiektywnie rzecz biorac musze Wam powiedziec, ze jednak Epox jest troszke lepiej rozplanowany - mam duzo szpejow w budzie i teraz jest wiekszy nielad niz byl przy Epoxie. Poza tym co mnie zmartwilo to brak GamePortu :roll:. Nie wiem jeszcze jak bedzie z OC - nie zdazylem jeszce sie pobawic, bo na razie stawialem wszystko na nogi :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

no Yo :)

Wlasnie jestem po zmianie plyty (z Epoxa 8RDA+ 1.1 na ABITa NF7-S ver. 2.0) i mam nastepujacy problem:

no zdaje sie ze dobry wybór :)))

Otoz jak ustawie procesor na 200x9,5 Epox (1900mhz) wykrywal mi go jako A2600xp. ABIT nie pisze nic przy poscie (tylko Athlon 1900 mhz) i niby nic w tym zlego...

ano bo nie ma nic zlego abit pokazuje po prostu MHZ .. :D po co ci PR .. licza sie MHZ-ty

.. ale niektore programy (typu AIDA wyswietlaja blednie typ procesora - raz ze jest 1500 mhz, raz ze 1700 (zaleznosci w tym nie ma zadnej)

a masz najnowsze werjse?

CPU-Z i Sandra podaja dobrze.

wiec all ok nie? :)

Spadla mi tez wydajnosc w AIDZie przepusotowosci pamieci (z 2850 na 2700) i nie wiem czy da sie z tym cos zrobic (oczywiscie BIOS najnowszy)?

a tu to moze byc wiele odpowiedzi .. :) włączyles w SOFT MENU opcje CPU INTERFACE: ENABLE?

Np teraz AIDA podaje ze mam procesor AMD Athlon XP-A, 1745 (4.75x367)  8O, a CPU-Z podaje poprawnie - 200x9.5.

bo Aida ma taki głupi myk ze se bierze magistrale podana w DDR a dzieli czestotliwosc brzez FSB i se wymysla taki mnoznik :)) (po polsku mowiac podaje poł mnoznika)

Ogolnie to obiektywnie rzecz biorac musze Wam powiedziec, ze jednak Epox jest troszke lepiej rozplanowany - mam duzo szpejow w budzie i teraz jest wiekszy nielad niz byl przy Epoxie. Poza tym co mnie zmartwilo to brak GamePortu  :roll:. Nie wiem jeszcze jak bedzie z OC - nie zdazylem jeszce sie pobawic, bo na razie stawialem wszystko na nogi :).

są gusta i gusciki .. ale o zadnych sie nie dyskutuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz jak ustawie procesor na 200x9,5 Epox (1900mhz) wykrywal mi go jako A2600xp. ABIT nie pisze nic przy poscie (tylko Athlon 1900 mhz) i niby nic w tym zlego...

ano bo nie ma nic zlego abit pokazuje po prostu MHZ .. :D po co ci PR .. licza sie MHZ-ty

Myslalem, ze to ma jakis zwiazek z tymi pozniejszymi wskazaniami np AIDY, ale...

.. ale niektore programy (typu AIDA wyswietlaja blednie typ procesora - raz ze jest 1500 mhz, raz ze 1700 (zaleznosci w tym nie ma zadnej)

a masz najnowsze werjse?

CPU-Z i Sandra podaja dobrze.

wiec all ok nie? :)

Spadla mi tez wydajnosc w AIDZie przepusotowosci pamieci (z 2850 na 2700) i nie wiem czy da sie z tym cos zrobic (oczywiscie BIOS najnowszy)?

a tu to moze byc wiele odpowiedzi .. :) włączyles w SOFT MENU opcje CPU INTERFACE: ENABLE?

Np teraz AIDA podaje ze mam procesor AMD Athlon XP-A, 1745 (4.75x367)  8O, a CPU-Z podaje poprawnie - 200x9.5.

bo Aida ma taki głupi myk ze se bierze magistrale podana w DDR a dzieli czestotliwosc brzez FSB i se wymysla taki mnoznik :)) (po polsku mowiac podaje poł mnoznika)

A widzisz jednak to AIDA i Motherboard Monitor mialy racje - okazalo sie, ze mialem wlaczona funkcje CPU Disconnect w BIOSie i napiecie 1.7 zamiast 1.65 (profilkatycznie na epoxie na 200mhz i 1.65 potrafil sie wywalic), co owocowalo tym, ze rzeczywiscie spadaly megaherce - plyta obnizala zegar procesorowi, bo sie jej wydawalo ze cos jest nie tak. Zorietnowalem sie jak zerknalem na systemowy zegar, ktory chodzil spieszac sie dosc znacznie - zaczalem drazyc, szukac i znalazlem - najpierw obnizylem napiecie do defaultowego 1.65 - wowczas AIDA zaczela pokazywac w porzadku 1900 mhz jak powinna. Potem wylaczylm ta opcje i podnioslem napiecie - teraz juz wszystko jest OK. Czlowiek uczy sie cale zycie :lol: .

Ogolnie to obiektywnie rzecz biorac musze Wam powiedziec, ze jednak Epox jest troszke lepiej rozplanowany - mam duzo szpejow w budzie i teraz jest wiekszy nielad niz byl przy Epoxie. Poza tym co mnie zmartwilo to brak GamePortu  :roll:. Nie wiem jeszcze jak bedzie z OC - nie zdazylem jeszce sie pobawic, bo na razie stawialem wszystko na nogi :).

są gusta i gusciki .. ale o zadnych sie nie dyskutuje

Nie gusciki tylko kazdy komp jest inny ;). W moim akurat epox sie lepiej sprawowal jesli chodzi o rozplanowanie smieci w srodku, ale np to co mi sie spodobalo w Abicie to gniazdo stacji dyskow umieszczone tak, ze gdy w przyszlosci zakupie big towera, to nie bedzie problemu z za krotkimi tasmami.

Jak dla mnie to z tych dwoch plyt (8rda+ 1.1 i Abit NF7-S 2.0) wygyrwa jednak ABIT, ale juz w pojedynku 8rda+ 2.2 z abitem jest moim zdaniem remis, a plyte zmienilem bo mnie wkurzala moja 8rda+, ktora niby jest FSB200 Edition, a jednak przy 200fsb nawalala sieciowka i zaliczala losowe zwisy srednio raz na tydzien (tzn uptime 7 dni i boom - reset kompa). Poza tym w ABIcie jest wodotryk w postaci SATA z ta cudna przejsciowka, ktora podpialem pod dysk, bo wprawdzie wydajnosc jest taka sama jak w zwyklym IDE, ale teraz DVD i DVDR maja swoje wlasne oddzielne kanaly :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz .. jak dla mnie Abicik wymiata

a to ze nie wylaczyles w biose tych "zbednych dupereli" typu FSB SPREAD i CPU DISCONNECT (ktory swoaj droga nie wplywa na ilosc mHZ tylko zarzuca IDLE .. tak jak Vcool czy ine progsy chlodzące softowo) ... sa to pierwsze rzecyz jakie wyłączam w biosie .. :)

chce miec to co ja ustawie a nie to co plyta chce miec :>

Nie gusciki tylko kazdy komp jest inny . W moim akurat epox sie lepiej sprawowal jesli chodzi o rozplanowanie smieci w srodku, ale np to co mi sie spodobalo w Abicie to gniazdo stacji dyskow umieszczone tak, ze gdy w przyszlosci zakupie big towera, to nie bedzie problemu z za krotkimi tasmami.

tyle ze to plyta stanowi o kompie :))) potem dopiero procek i reszta :) MOBO najwazniejsze

pozdro ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz .. jak dla mnie Abicik wymiata

a to ze nie wylaczyles w biose tych "zbednych dupereli" typu FSB SPREAD i CPU DISCONNECT (ktory swoaj droga nie wplywa na ilosc mHZ tylko zarzuca IDLE .. tak jak Vcool czy ine progsy chlodzące softowo) ... sa to pierwsze rzecyz jakie wyłączam w biosie .. :)

chce miec to co ja ustawie a nie to co plyta chce miec :>

Tak tylko, ze na Epoxie nie bylo tego CPU disconnect, w instrukcji do ABITa tez o tym nie ma ani slowa, wiec nie wiedzac co to zostawilem na defaultowym ustawieniu ;). Dopiero jak wyszedl problem z czasem zaczalem drazyc i doszedlem co i jak :).

Nie gusciki tylko kazdy komp jest inny . W moim akurat epox sie lepiej sprawowal jesli chodzi o rozplanowanie smieci w srodku, ale np to co mi sie spodobalo w Abicie to gniazdo stacji dyskow umieszczone tak, ze gdy w przyszlosci zakupie big towera, to nie bedzie problemu z za krotkimi tasmami.

tyle ze to plyta stanowi o kompie :))) potem dopiero procek i reszta :) MOBO najwazniejsze

pozdro ..

Tak masz racje, ale mi tutaj chodzilo TYLKO I WYLACZNIE o rozplanowanie rzeczy na Abicie - po prostu w moim przypadku i na moje potrzeby Epox byl pod wzgledem lepszy, chociaz tak sobie teraz mysle ze np podpiecie chasis fan w abicie tez jest w dobrym miejscu - po prostu przewidziane jest do montazu wiatraka z tylu budy a nie tak jak u mnie z przodu (Epox mial Chasis fana bardziej na dole i z przodu). Natomiat juz Power Chasis bezapelacyjnie lepiej umeiszczony jest w Epoxie - zaraz przy krawedzi zasilacza - dobrze ze Chieftec ma dlugi ten kabelek, niemniej jednak to znowu platanina ;). Do tego rozmieszczenie Firewire'ow pomiedzy AGP a pierwszym PCI to tez nienajszczesliwszy pomysl - dodatkowo ja mam jednego sledzia, na ktorym jest i USB i Firewire, a gniazda te na plycie sa dosyc daleko od siebie i musialem troche z tym pokombinowac.

Mialem jeszcze jeden problem - Brokuła (Zalman CNPS7000Cu) ledwo ledwo sie zmiescila - musialem odkrecic delikatnie zasilacz, zeby poszedl do gory, bo inaczej nie wchodzil wentyl razem z zasilaczem (podobnie mialem w Epoxie, ale tam wchodzilo to wszystko na styk bez odkrecania zasilacza).

Oprocz tych mankamentow plytka jest fajniutka - juz chodzi wszystko cacy, Epox na gwarancji, jak wroci idzie do sprzedazy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przechodze na wasza strone.... juz zaraz zamawiam NF7-S ... przyjedzie prosto z TAIWANU....zobaczymy czy te wasze przchwaly maja jakies potewierdzenie....:D

....a do sprzedarzy mam Gigabyte GA-7VT600-1394 !! ...chce ktos?? Dam dobra cene.... :)) <joke> Powaznie, po doswiadczeniach z tym CZYMS chce troche spokoju....a czytajac wasze posty wychodzi na to ze poza ABITem nie mam czego szukac....

Czy moze zainteresowac sie Asusem (mowie oczywiscie o nForce)?!Przekona mnie ktos??:))

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak masz racje, ale mi tutaj chodzilo TYLKO I WYLACZNIE o rozplanowanie rzeczy na Abicie - po prostu w moim przypadku i na moje potrzeby Epox byl pod wzgledem lepszy, chociaz tak sobie teraz mysle ze np podpiecie chasis fan w abicie tez jest  w dobrym miejscu - po prostu przewidziane jest do montazu wiatraka z tylu budy a nie tak jak u mnie z przodu (Epox mial Chasis fana bardziej na dole i z przodu). Natomiat juz Power Chasis bezapelacyjnie lepiej umeiszczony jest w Epoxie - zaraz przy krawedzi zasilacza - dobrze ze Chieftec ma dlugi ten kabelek, niemniej jednak to znowu platanina ;). Do tego rozmieszczenie Firewire'ow pomiedzy AGP a pierwszym PCI to tez nienajszczesliwszy pomysl - dodatkowo ja mam jednego sledzia, na ktorym jest i USB i Firewire, a gniazda te na plycie sa dosyc daleko od siebie i musialem troche z tym pokombinowac. 

Mialem jeszcze jeden problem - Brokuła (Zalman CNPS7000Cu) ledwo ledwo sie zmiescila - musialem odkrecic delikatnie zasilacz, zeby poszedl do gory, bo inaczej nie wchodzil wentyl razem z zasilaczem (podobnie mialem w Epoxie, ale tam wchodzilo to wszystko na styk bez odkrecania zasilacza).

Oprocz tych mankamentow plytka jest fajniutka - juz chodzi wszystko cacy, Epox na gwarancji, jak wroci idzie do sprzedazy :).

Widziały gały co brały.......dla mnie rozplanowanie gniazd i innych portów jest OK.....jedyne co bym zmienił to gniazda IDE...tak jak są w AN7, oraz zasilanie.....wyżej....ale to są tylko detale........ciekawe co mają powiedzieć właściciele ASUSA, nawet Zalmana nie mogą wsadzić na grafike........kumpel ma i sie wscieka.......zalmana sobie juz darował...ostatnio kupil kieszen do dysku i tesz nie moze wsadzic.....bo przeszkadza mu wtyczka od zasilacza......ja mam Abita, mialem zalmana, mam kieszen wiec nie mam na co narzekac.......moze jedyna zmiana jaką bym wprowadził to Dual BIOS......dwie kosci......d23SubZero i d23 Fire byloby juz calkiem w deche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Bądzcie dla mnie wyrozumiali .. bo to moj początek z siecią i woogule ale

jak mam Nf7 z nowszym biosem (nfd_22) to moge wgrac bez obaw NF7D_10b4 ?? i co mam zrobić z tym sciagnietym plikiem NF7D_10b4.BIN ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...