Jump to content
Sign in to follow this  
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Recommended Posts

ja ze swojee strony moge powiedzieć tyle nigdy sobie z tego sprawy nie zdawałem na tyle ale teraz widze jedno :

napiecie 1,78 bez chłodzenia mosfetów komp 15 min blu screen

napiecie 1,78 chłodzenie mosfetów komp chodzi 2 dzien i wszysko stabilne

 

weic jak na takim napieciu mosfety wazyły na stabilnosci to chyba nei musze mówic co sie dzije na wiekszych napieciach

Share this post


Link to post
Share on other sites

fire wire 1394 - miałem podobna sytuacje pare dni temu, na test miałem kamere i okzalo sie ze nie dziala, jednak wystarczylo przelozyc kabelki od sledzie i juz jest ok :-)

Ja Zalmana srebrnego dałem na NB i jest ok, ale minusem pozbycia sie orginalnego wiatraka, było podniesienie sie ogólnie temperatury bo jednak zabrakło rozdmuchiwania ciepełka, jednak po modyfikacji zasilacza jest nawet lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ze swojee strony moge powiedzieć tyle nigdy sobie z tego sprawy nie zdawałem na tyle ale teraz widze jedno :

napiecie 1,78 bez chłodzenia mosfetów komp 15 min blu screen

napiecie 1,78 chłodzenie mosfetów komp chodzi 2 dzien i wszysko stabilne 

 

weic jak na takim napieciu mosfety wazyły na stabilnosci to chyba nei musze mówic co sie dzije na wiekszych napieciach

 

Ciekawe, ja mam u siebie taką sytuacje ze nie moge z Vcore powyżej 1,85V wyjechac bo albo mi system nie wstanie albo chodzi i w pewnym momencie totalny zwis urządzeń I/O tylko winamp działa, klawiatura, mysz, grafa, zamiera.

 

Mosfety z radiatorami ale bez nawiewu gorące, wine zwalałem na procek który nie lubi Vcore dużego (DLT3C) ale dziwiło mnie że na Epoxie śmigał nawet na 2V. Zapodam jakiś wiatraczek i obczaje co i jak ;)

 

 

 

UPADATE

 

Jak powiedziałem tak zrobiłem i .... zonk :evil:

 

Jest poprawa w postaci takiej że moge teraz pracować na Vcore 1,875V. Jednak znowu pojawiają sie dziwy typu zamieranie dzwięku i sieci, jakby padało PCI ( lan i sound osobne nie z płyty). Co ciekawe przy takim padzie prime zasuwa sobie dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziwne Hipo .. ja niedlugo sprawdze co bedzie u mnie WC jzu w drodze .. tylko pompke zamawiam w poniedzialek ... i jak dojdzie to testy i pojade napieciem na proca ..

zobaczymy ..

 

od razu spróbujepobawic sie moim NB... moze ze standardowym wiatrakiem poleci na 250 :)

oby

 

ot: a wogole to moj wiatrak z abita znalazl zastowosowanie

(trzeba tylko bylo te blaszke z wierzchu odkrecic)

http://kejos.republika.pl/grafa.jpg

Black R9200 :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ze swojee strony moge powiedzieć tyle nigdy sobie z tego sprawy nie zdawałem na tyle ale teraz widze jedno :

napiecie 1,78 bez chłodzenia mosfetów komp 15 min blu screen

napiecie 1,78 chłodzenie mosfetów komp chodzi 2 dzien i wszysko stabilne 

 

weic jak na takim napieciu mosfety wazyły na stabilnosci to chyba nei musze mówic co sie dzije na wiekszych napieciach

 

Ciekawe, ja mam u siebie taką sytuacje ze nie moge z Vcore powyżej 1,85V wyjechac bo albo mi system nie wstanie albo chodzi i w pewnym momencie totalny zwis urządzeń I/O tylko winamp działa, klawiatura, mysz, grafa, zamiera.

 

Mosfety z radiatorami ale bez nawiewu gorące, wine zwalałem na procek który nie lubi Vcore dużego (DLT3C) ale dziwiło mnie że na Epoxie śmigał nawet na 2V. Zapodam jakiś wiatraczek i obczaje co i jak ;)

 

UPADATE

 

Jak powiedziałem tak zrobiłem i .... zonk :evil:

 

Jest poprawa w postaci takiej że moge teraz pracować na Vcore 1,875V. Jednak znowu pojawiają sie dziwy typu zamieranie dzwięku i sieci, jakby padało PCI ( lan i sound osobne nie z płyty). Co ciekawe przy takim padzie prime zasuwa sobie dalej.

:wink: :wink: :wink: :wink:

 

ja u ciebe widze brak podstawowej wiedzy :P

 

zobacz zamiera ci dzwiek siec i pci bo za to odpowiada mostek południowy !!!!! i to jego musisz chłdozic a do wiekszego v waiatrak na mosfety

ja miałem dlt3c i śmigał na 2.25v wiedz to raczej nie proc choc po seri nie mozna tego jednoznacznie stwierdzic

 

nie iwem co masz na sb ale najpierw jego zchłodz a jeszce jedno ja u siebie na sb mam radiator który ma 40c a komp lezy na biurku nie kisi sie w biudzie wiec jak nie masz radiatorka to nie wiem ile twój sb ma c :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorki za off topic :D  karta Ci sie nie przegrzewa na tym czyms :?:

nie .. chodzi tak samo jak na poprzedni (core 250@300)

a jest CICHSZY!!! 8O od tego który byl

:) wiatraki z NF7 pracujace w poziomie sa calkiem ciche :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@POWER BY AMD - nie do konca bym sie z tobą zgodził w sprawie tego chłodzenia mostka południowego......moj znajomy ma ABITA i bardzo podobną sytuacje...ze powyżej FSB 230 i Vcore 1,85V nie działa mu karta sieciowa......tesz na początku doradzilem mu montaz chlodzenia....... Zamontował u siebie niebieskiego Zalmana ale sytuacja nie pomogła.......oddal plyte na servis.......a tam powiedzieli mu ze to jest przypadłość wielu ABITów.........ze powyzej jakiegos FSB i VCore...LAN przestaje pracowac............i nawet nie przyjeli plyty na servis bo nie da rady tego poprawić.....a rada jaką dostał......to mniej kręcić !!!!

 

Mozlwie ze u wielu osob montaz chlodzonka pomaga i wszystko dziala.....ale u mojego kumpla nie pomogł.......a fachowcy z servisu twierdzili ze to wada plyty a nie brak chlodzenia........ale wszystko mozliwe......ile osób tyle zdań.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem posiadaczem płyty Abit NF7-S. Zacząłem używać wbudowanego w tą kartę SoundStorma. Jednak ostatnio mam pewien dylemat. Jak wiadomo, standartowo na tej płycie znajduje się wyjście cyfrowe optyczne. I dotąd tak właśnie miałem kartę połączoną ze wzmacniaczem. Obecnie jest to już niemożliwe, musiałem to gniazdo zwolnić. Jedyne jakie mi zostało wolne we wzmacniaczu - to zwykły elektryczny spdif "chinch".

W instrukcji do płyty głównej jest rozpiska zworek do podłączenia opcjonalnego panelu przedniego i widniej tam spdif in i out. Moje pytanie w związku z tym - czy da się wyprowadzić na śledzia z tej płyty gniazdko cyfrowe elektryczne?? Jeśli tak - to gdzie mam takiego śledzia szukać.

 

Wiem że trochę lamerskie to pytanie - ale pilnie potrzbuję pomocy w tej sprawie. I to jak najszybciej - bo obecne podłączenie dzwięku jest tragiczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@POWER BY AMD - nie do konca bym sie z tobą zgodził w sprawie tego chłodzenia mostka południowego......moj znajomy ma ABITA i bardzo podobną sytuacje...ze powyżej FSB 230 i Vcore 1,85V nie działa mu karta sieciowa......tesz na początku doradzilem mu montaz chlodzenia....... Zamontował u siebie niebieskiego Zalmana ale sytuacja nie pomogła.......oddal plyte na servis.......a tam powiedzieli mu ze to jest przypadłość wielu ABITów.........ze powyzej jakiegos FSB i VCore...LAN przestaje pracowac............i nawet nie przyjeli plyty na servis bo nie da rady tego poprawić.....a rada jaką dostał......to mniej kręcić !!!!

 

Mozlwie ze u wielu osob montaz chlodzonka pomaga i wszystko dziala.....ale u mojego kumpla nie pomogł.......a fachowcy z servisu twierdzili ze to wada plyty a nie brak chlodzenia........ale wszystko mozliwe......ile osób tyle zdań.....

tez mialem takiego krzaczka fajnego :D

 

odpalalem kompa,necik smigal ale tylko przez jakies 2-3minuty :D .Po restarcie oczywiscie sytuacja analogiczna.Co dziwne u mnie pomogla zmiana softu do MoBo z CD (niepamietam juz jaki numerek wczesniej wgrywalem,ale cos sie kopalo)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale sory tego niebieskiego zalmana na sb czy na nb zamontował ??

na Chipset <z dziurkami> niebieskiego,

a na SB drugiego tesz niebieskiego ....tylko ze ten drugi juz na klej

Share this post


Link to post
Share on other sites

kris280

ja miałem to samo z SPDIF, od znajomego mam śledzia po Asusie i kabelkiem podłączyłem do pinów na płycie, chodzi super, na allegro jest tego duzo ale szaleja z cenami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na NB mam złotego zalmana, czy na SB tez dawac coś takiego lub mniejszego jeśli kręce spoojnie lub mam zamiar krecic "tylko" 200x11 ?

Czy klej z kompletu zalmana jest potem do usunięcia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na NB mam złotego zalmana, czy na SB tez dawac coś takiego lub mniejszego jeśli kręce spoojnie lub mam zamiar krecic "tylko" 200x11 ?

Czy klej z kompletu zalmana jest potem do usunięcia ?

jesli spokojne OC <FSB=200> to w zupelnosci starczy.......jesli powyzej FSB 220-240 to powinienes chlodzic juz mofsety, SB radiatorem a na Chipset juz radiator nie starczy wiec radiator z wiatrakiem....ale najlepiepszym wyjsciem jest WC

klej jest ciezki do usuniecia........chociaz slyszalem ze schodzi po czyszczeniu acetonem....ale nie probowalem. wiecej o chlodzeniu NF 7 znajdziesz tutaj

Abit NF7-S poradnik krętacza

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli powyzej FSB 220-240 to powinienes chlodzic juz mofsety,

taki mały szczegół paolo .. mosfety sa od Vcore :> :wink:

 

jesli chce sie jeżdzic na wysoki Vcore trzeba chlodzic mosfety .. rowneiz na niskich vcore ale jesli komp jest pod ciaglym obciazeniem jest to zalecane

co do NB to zalman 47 daje rade .. ale nie do 250

tu trza juz cos wiekszego (czyt. pokrywajacego caly NB) + wicherek

na sb wystarczy maly radiatorek .. on sie generalnie grzej tylko z tego powodu ze tam nie ma oplywu powietrza

Share this post


Link to post
Share on other sites

embe12 <--- Czyli generalnie z tego Abita można wyprowadzić na śledziu bez kłopotu z płyty gniazdko cyfrowe elektryczne? Jeśli tak to spoko. Może jeszcze napisz jak to podłączyłeś. Bo faktycznie na allegro spotkałem się z kilkoma śledziami z płyt Asusa i Gigabyta. Na śledziu znajdują się gniazdka cyfrowe optyczne i elektryczne. Całość podpina się do płyty trzypinowym kabelkiem. Na płycie abita zaś wygląda to tak - są dwa piny spdif in i obok dwa spdif out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

embe12 <--- Czyli generalnie z tego Abita można wyprowadzić na śledziu bez kłopotu z płyty gniazdko cyfrowe elektryczne? Jeśli tak to spoko. Może jeszcze napisz jak to podłączyłeś. Bo faktycznie na allegro spotkałem się z kilkoma śledziami z płyt Asusa i Gigabyta. Na śledziu znajdują się gniazdka cyfrowe optyczne i elektryczne. Całość podpina się do płyty trzypinowym kabelkiem. Na płycie abita zaś wygląda to tak - są dwa piny spdif in i obok dwa spdif out.

jesli to ci w czym pomoże...... http://www.motherboardfaqs.com/article.php?11.255

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukuje sterownikow do kary sieciowej zintegrowanej z plyta Abit NF7 pod RH 9.0. Gdyby ktos mnie poratowal jakims linkiem bylbym wdzieczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukuje sterownikow do kary sieciowej zintegrowanej z plyta Abit NF7 pod RH 9.0. Gdyby ktos mnie poratowal jakims linkiem bylbym wdzieczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

paolowawa <--- Wielkie dzięki! Już po wstępnej lekturze widzę że tego właśnie było mi trzeba. Najwidoczniej - nie ma zwyczajnie innej możliwości jak dorobić sobie wtyczkę - ale to wielkim problemem nie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

paolowawa <--- Wielkie dzięki! Już po wstępnej lekturze widzę że tego właśnie było mi trzeba. Najwidoczniej - nie ma zwyczajnie innej możliwości jak dorobić sobie wtyczkę - ale to wielkim problemem nie jest.

jest wyjscie....kupić Panel MediaXp....

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3196

ale to drogi interes....mozna...inwestować jesli potzrebujesz czytnik kart do cyfraka.....albo wygraleś w Totolotka i masz kase

ale najtanszym a zarazem najlepszym wyjsciem bedzie jesli dokupisz sobie na Allegro śledzia ...mala przerobka i wszystko dziala

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26108315

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26349231

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26128477

cena w normie.....do 25PLN mozna zapłacić...pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej jak używałem katy sieciowej z płyty głównej to miałem połączenie przez mostek (który i tak nie wiem skąd się wziął) i miałem sieć 400kb/s. Dzisiaj rano wstaje i net mi zamulał. Zobaczyłęm że teraz mam połączenie lokalne i połączenie 1394 ale nie mam między nimi mostka. Przez to mam połączenie 100kb/s. Jak spowrotem zrobić żeby pojawił się mostek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

paolowawa <--- Dzięki za podpowiedzi. Pozostanę przy śledziu. Panel jest jednak za drogi. Nim kupię - popytam wśród znajomych, może ktoś chce się takiego pozbyć. Jak nie - pozostaje allegro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

paolowawa <--- Dzięki za podpowiedzi. Pozostanę przy śledziu. Panel jest jednak za drogi. Nim kupię - popytam wśród znajomych, może ktoś chce się takiego pozbyć. Jak nie - pozostaje allegro.

popytaj mozliwe ze komus zostal bo kupil razem z płytą a nie używa.....ale 20zł za śledzia to nie jest wygórowana cena

Share this post


Link to post
Share on other sites

paolowawa <--- Cena jest do przyjęcia. Jak tylko się upewnię że żaden znajomy posiadacz nForca2 nie ma śledzia - to kupię na aukcji, bo oddzielnie w sklepie i tak nie dostanę.

Można co prawda podpiąć dwa piny z płyty bezpośrednio do kabla za zero złotych :) Ale jest to żadne rozwiązanie ze względu na niestabilność i małą uniwersalność takiego połaczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czesc

 

no i mam pierwszy powazniejszy problem z moim abitem .

 

Mam abita nf7 kupiony 4 tyg. temu jak wyszedl z fabryki (bez modow, jedynie nb dobrze wysmarowalem pasta;-), a na procku WC.

 

Wczoraj jak ustawilem sobie JIUHB na 202X11 (2.1v-core, 2.7v-dimm,1,6-vdd) to wlaczam i do wina xp wchodzi mi po 20 "przelotach" paska , a wczesniej po 9 !!! Dobra , wszedl ,wylaczylem , ustawilem jak bylo wczesniej ok czyli na 198x11 (2.03v-core reszta to samo). Wlaczam i znow 20 przelotow .

Odpalam colina 4 i w menu sie lekko przycina ,a jak wlacze rajd to za kazdym razem (po wlaczeniu kompa) na pierwszym OS-eie do 30sek. gry tnie sie niemilosiernie a potem przestaje i jest OK - wczesniej colin chodzil jak marzenie !!! Oczywiscie robilem clear cmos i standart 1700+ - TO SAMO !! Mialem d24-3d fire w momencie jak to mi sie zaczelo robic , a potem wgralem d24-subzero (oczywiscie clear przed i po flashu ,Flash Menu - wiec ok) i na subzero tez to jest !!

 

Ps. poza tym wydaje mi sie ze te wszystkie biosy sa takie same-czy to abit czy modowalny - nic sie nie zmienia w wygladzie , temp tez kazdy czyta tak samo ??!!

 

CO sie stalo ?? co robic ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

czesc

 

no i mam pierwszy powazniejszy problem z moim abitem .

 

Mam abita nf7 kupiony 4 tyg. temu jak wyszedl z fabryki (bez modow, jedynie nb dobrze wysmarowalem pasta;-), a na procku WC.

 

Wczoraj jak ustawilem sobie JIUHB na 202X11 (2.1v-core, 2.7v-dimm,1,6-vdd) to wlaczam i do wina xp wchodzi mi po 20 "przelotach" paska , a wczesniej po 9 !!! Dobra , wszedl ,wylaczylem , ustawilem jak bylo wczesniej ok czyli na 198x11 (2.03v-core reszta to samo). Wlaczam i znow 20 przelotow . 

Odpalam colina 4 i w menu sie lekko przycina ,a jak wlacze rajd to za kazdym razem (po wlaczeniu kompa) na pierwszym OS-eie do 30sek. gry tnie sie niemilosiernie a potem przestaje i jest OK - wczesniej colin chodzil jak marzenie !!! Oczywiscie robilem clear cmos i standart 1700+ - TO SAMO !! Mialem d24-3d fire w momencie jak to mi sie zaczelo robic , a potem wgralem d24-subzero (oczywiscie clear przed i po flashu ,Flash Menu - wiec ok) i na subzero tez to jest !!

 

Ps. poza tym wydaje mi sie ze te wszystkie biosy sa takie same-czy to abit czy modowalny - nic sie nie zmienia w wygladzie , temp tez kazdy czyta tak samo ??!!

 

 

CO sie stalo ?? co robic ??

Hmmmm.. .. Wejdz do menarzera urządzeń ... i zobaczy czy nie wywaliło Ci kontrlerów dysku twardego .....

 

A tak ... z innej beczki ... na ile ustawiace u siebie . w biosie AGP freq....?????????

 

JA ma 70 .... bo nie wiedziełęm ile wpisac ..

 

post poprawiony : _Vip_

Share this post


Link to post
Share on other sites

AGP Frequency na default czyli 66 MHz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.