Jump to content
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Recommended Posts

Kolejny problem wylazł na wierzch, wampir podniusł u siebie 3,3 lekko do góry bo to napięcie u niego uwłaszczało wszelkim normom ;) no i zaginęła mu bez wieści mozliwość korzystania z neta. Lan jest widoczny w systemie, niby działa poprawnie a neta nie ma. Jak ktoś ma jakiś pomysł to chętnie przekaże naszemu koledze potencjalne rozwiazania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z innej beczki:

 

konia z rzędem temu kto mi powie dlaczego przy 10x250 nie moge dać core powyżej 1,875V natopmiast przy 10,5x240 mam 1,904 V i sieć oraz dzwięk i prime :D działają poprawnie,  przecież nic nie zmieniałem poza zmniejszniem FSB :evil: qrwica mnie trafia z tym kompem, procek pomyka nawet na 2550 ale na mniejszym FSB.

 

Generalnie wygląda to tak:

 

FSB w dół  =    Vcore i OC proca w góre

FSB w góre =   Vcore i OC proca w dół

 

Reszta ustawień bez zmian (wszystkie odczyty w stresie):

Vdimm 3,5V  

Vtt 1,78V

Vdd 2,0V

5V = 5,25V

12V = 12,03V

Dołączona grafika

 

może AXDA1700DLT3C z 8 tyg 2003 ma ograniczenie co do FSB i czestotliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mavers: skad masz taka mila tabelke?

W marcu 2003 pojawił sie obszerny artykuł o dobieraniu procesora Thoroughbred b0 wg serii i koloru rdzenia.

 

Mi to pomogło wg tej instrukcji dobrałem seriie i kolor rdzenia ... strzał w 10.

 

Potwierdzam skuteczność tej metody.

 

link niestety usunięto.

http://www.lowyat.isentral.com/nuke/guides/athlonxp/

 

tu aktualny

http://www.lowyat.net/guides/athlonxp/

 

 

Teraz mozna sie opierąć na danych typu OC Data Base na różnych linkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I stało się :(

Sflashowałem mojego Abita biosem d10b4 - wsio ok, fsb zwiekszylem do 225 (wczesniej max 220) bez modow ale zaliczylem zwisa, wchodze do biosu wracam do standardowych 11x200 i zonk!!!

Na chwile spuscilem wzrok z ekranu i nie wiem czy dokonczyla zapisywanie ustawiem czy nie, ale zamarla w miejscu i nic.

Resetowalem bios, wyjmowalem baterie i nic.

Czy znalzlby sie ktos zyczliwy z Łodzi by sprobowac hot flasha?

Czy to w ogole ma szanse zadzialac czy tylko serwis mnie ratuje, bo nie usmiecha mi sie trzy tygodnie czekac az przysla z komputronika.

Z gory dzieki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I stało się :(

Sflashowałem mojego Abita biosem d10b4 - wsio ok, fsb zwiekszylem do 225 (wczesniej max 220) bez modow ale zaliczylem zwisa, wchodze do biosu wracam do standardowych 11x200 i zonk!!!

Na chwile spuscilem wzrok z ekranu i nie wiem czy dokonczyla zapisywanie ustawiem czy nie, ale zamarla w miejscu i nic.

Resetowalem bios, wyjmowalem baterie i nic.

Czy znalzlby sie ktos zyczliwy z Łodzi by sprobowac hot flasha?

Czy to w ogole ma szanse zadzialac czy tylko serwis mnie ratuje, bo nie usmiecha mi sie trzy tygodnie czekac az przysla z komputronika.

Z gory dzieki.

jesli to kosc to hot flash pomoze....jesli stalo sie cos innego to raczej zostal ci servis.......ale ja stawiam na kosc biosu......poszukaj kogos z taką samą plytą jak twoja i robcie hot flasha.......zaraz po calym zabiegu bedziesz mial sprawnego kompa

PS. Poczytak dokladnie ten temat

Najlepszy Bios dla NF7-S v2.0 ...tam znajdziesz duzo na temat hot flashu...co i jak zrobic aby sie udal......oraz jak i czym wyjac kosc.....ostatnie 4 strony....wiem bo sam pisalem

PS. Ewentualnie mozesz jeszcze sprobowac....odlaczyc napiecie, wyjac baterie......pozniej na wylaczonym napieciu wcisnac dwa-trzy razy guzik wlaczajacy kompa aby sie upewnic ze nie ma napiecia na plycie....poczekac 10min i zlozyc ponownie kompa.....u niektorym po nieudanym flashu ten patent pomaga.......wiec rozłóż kompa na czescie pierwsze ...odczekaj 10-15min i zloz ponownie......moze pomoze

Share this post


Link to post
Share on other sites

wczoraj zrobilem co kwartalne czyszczenia podzespolow komputera. kiedy zadowolony skonczylem i wlaczylem kompa... nie dziala mysz. klawiatura chodzi bez zarzutu natomiast mysz zdechla :(. sprawdzalem gniazdo PS/2 myszy i napiecie jest. mysz tez sprawna bo sprawdzalem na innym kompie wie ktos co sie moglo stac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

czesc

 

Chlopaki ale jestem happy- chociaz ze nikt mi nie chcial pomoc , to sobie sam poradzilem- sterowniki ze stronny nvidii "nforce drivers" ver. 4.24 (nie system utility)- zainstalowalem z opcja IDE SW (nie wiem czy to wazne ale tak zrobilem) i znow mam 10 przelotow paska do wina xp i colin 4 zachrzania jak kiedys !!!

 

 

Doszedlem do wniosku ze to przez to ze latalem na fsb >200 . Teraz jak dalem probnie 208x10.5 to tez do windowsa wchodzil mi z 15 paskow az w koncu sie zawiesil , a jak zresetowalem to niechcialo wogole wykryc urzadzen IDE !!! Ale ustawilem zaraz pewne,stabilne 191x11.5 i jest wszystko OK .

Wiec albo plyta (ale nie sadze ze na D24-3DFIRE nie da sie na fsb 208 latac bo byli ludzie co na 235 na tym biosie chodzili) , albo proc (pewnie nie trawi wysokiego FSB) . Zrobie L12 moda przy nastepnej rozbiorce kompa to zobacze co bedzie, ale nie wiem czy mod mi pojdzie bo mam fioletowe banki (na moje oko to sa one niebieskie no ale tak sie utarlo mowic ;-) , a slyszalem ze na tych plytach sa z tym problemy :-( !

 

 

OGOLNA RADA: Jak cos wam sie chrzani z praca twardziela to pedem na nvidia.com i "nforce drivers" nowe i powinno byc OKI .

 

 

PS. Mialem w miedzyczasie rozne biosy m.in. D22 alpha 1 bk-turbo , D23 3D fire i jednak juz wiem ze niektore biosy sa z wygladu nieco inne od oficjalnych...czego nie mozna powiedziec o D24-3D fire na ktorym znow lece bo to chyba jednak najlepszy bios do plyt z fioletowymi bankami... (boje sie probowac flashowac D10b4, moze kiedys sprawdze D10 abita) .

 

 

PS 2. Musze sobie na dniach skombinowac jakies chlodzenie mosfetow bo latam sobie aktualnie na vcore 2.1v a mosfety "na paluch" to parza (termometr elektronik przylozony do nich czujnik- po 15 min. prime konczy sie zakres pomiarowy termometru do 50*C- wiec pewnie do jakis 55-60*C dochodza). Ale komp spoko smiga nic sie nie dzieje .

Kupie pewniej jakis uniwersalny radiator na wolumenie i przykleje na niebieski silikon do silnikow jak wczesniej radziliscie - na srodku dam termopoxa a no brzegach silikon (dam jeden radiator na wszystkie).

 

 

pozdrawiam

 

piotres

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludziska mam taki problemos ,mam bartka 2500 (11x200) i chodzil na 3200 ale jak przelozylem ddr żeby był dual (przedtem gniazdo 1i2 teraz 2i3) to nie moze zastartowac podnosilem napiecie na vcore nawet do 1,9 i nic podnoscilem tez na pamieciach i chipsecie czy jest jakies rozwiazanie a jak nie to czy lepiej olac duala i dac na 400 hz a nie 333

PLZ HELP :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I stało się :(

Sflashowałem mojego Abita biosem d10b4 - wsio ok, fsb zwiekszylem do 225 (wczesniej max 220) bez modow ale zaliczylem zwisa, wchodze do biosu wracam do standardowych 11x200 i zonk!!!

Na chwile spuscilem wzrok z ekranu i nie wiem czy dokonczyla zapisywanie ustawiem czy nie, ale zamarla w miejscu i nic.

Resetowalem bios, wyjmowalem baterie i nic.

Czy znalzlby sie ktos zyczliwy z Łodzi by sprobowac hot flasha?

Czy to w ogole ma szanse zadzialac czy tylko serwis mnie ratuje, bo nie usmiecha mi sie trzy tygodnie czekac az przysla z komputronika.

Z gory dzieki.

Wpadni do Bełchatowa to cuś wykąbinujemy :) Ja teszh nie dawno strzelałem hot flasha i gites malines płyta smiga asz miło noj najwieksza w tym zasługa PAOLOWAWY który mi baaardzo pomógł.Naprawde swietny koleś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

To pytanie już na pewno bylo, ale zeby przejrzec 151 stron to trzeba miec dobre zdrowie, wiec osmiele sie zapytac.

Czym fizycznie rozni sie NF7-S rev 1.2 od NF7-S rev 2 ?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

A ja nie mam zdrowia piasac tego 151 razy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje za odpowiedz.

Mi chodzilo o zmiany fizyczne czyli inne niz w rev 1.2 ulozenie elementow na plycie. Juz znalazlem odpowiedz na swoje pytanie, wiec dziekuje za pomoc.

A tak z innej beczki...po to jest forum, zeby zadawac pytanie, a jak ktos nie chce odpowiadac to niech poprostu nic nie pisze, a nie krytykuje.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje za odpowiedz.

Mi chodzilo o zmiany fizyczne czyli inne niz w rev 1.2 ulozenie elementow na plycie. Juz znalazlem odpowiedz na swoje pytanie, wiec dziekuje za pomoc.

A tak z innej beczki...po to jest forum, zeby zadawac pytanie, a jak ktos nie chce odpowiadac to niech poprostu nic nie pisze, a nie krytykuje.

 

Pozdrawiam

Forum jest tez po to zeby ludzie mogli znalezc odpowiedzi na pytania nie proszac o odpowiedzi na nie po raz n-ty.

 

Jak widze jednak udalo Ci sie znalezc odpowiedz na swoje pytanie bez naszej pomocy, tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki Wspinacz. Troche daleko, ale jak nikogo nie znajde w Łodzi, to moge na Ciebie liczyc?

 

Ponawiam prosbe: Czy jest ktos chetny by mnie wspomoc w hot flashu na terenie Łodzi? Za pomoc duzy browar :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

moze juz bylo ale mam modem i nie dam rady przeczytac 150 stron, mam problem z podlaczeniem dysku, mam seagate 120 nja serial ata i na nim jest polozony seystem(win xp pro) ale gdy chce podpiac dysk na ata zeby np filmy od kumpla zggrac to nawet mi sie win nie wlacza tylko wyskakuje blue scrreen(ten drugi dysk to baracuda 20 ale z 80 tez byly problemy, oczywisicie ustawiony na slave)czy ktos mial juz takie problemy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I stało się :(

Sflashowałem mojego Abita biosem d10b4 - wsio ok, fsb zwiekszylem do 225 (wczesniej max 220) bez modow ale zaliczylem zwisa, wchodze do biosu wracam do standardowych 11x200 i zonk!!!

Na chwile spuscilem wzrok z ekranu i nie wiem czy dokonczyla zapisywanie ustawiem czy nie, ale zamarla w miejscu i nic.

Resetowalem bios, wyjmowalem baterie i nic.

Czy znalzlby sie ktos zyczliwy z Łodzi by sprobowac hot flasha?

Czy to w ogole ma szanse zadzialac czy tylko serwis mnie ratuje, bo nie usmiecha mi sie trzy tygodnie czekac az przysla z komputronika.

Z gory dzieki.

Twoje domysły są potwierdzone, nie obejdzie się bez HotFlasha.

 

Mam dokładnie takie same przeboje z d10b4.

W ciągu ostatnich trzech dni miałem już dokładnie 5 HotFlash'y.

Zdarza się czasami, że przy zmianie ustawień biosu, po restacie komp po prostu już więcej nie wstaje.

Sprawdziłem też, iż nie pojawia się to przy ustawianiu jakichś konkretnych wartości, jest to raczej zupełnie przypadkowe.

Nie pomagają później ani kilkugodzinne cleary CMOSa, ani odłączanie napięcia, ani też próby flashowania z dyskietki "w ciemno".

 

Problem występuje też na dwóch różnych kościach biosu uzywanych na tej samej płycie, więc ich fizyczne uszkodzenie można wykluczyć.

 

Nie zdażyło mi się to nigdy na innym biosie, a kombinuję dużo.

Sprawdzałem też 3 różne wersje d10b4, w sensie "ściągane z różnych źródeł" - to samo...

 

Ubolewam nad tym, gdyż jest to jak dotąd jedyny bios, na którym mam stabilnie 250*10@1.75V, a kości w dualu@3-4-4-11 przy CPU Interface enabled...

 

Jeśli to by mogło pomóc w rozwiązaniu problemu:

Płyta NF7-S

kupiona w marcu 2004r.

metalowy lewarek

czarne banki pamięci

płytka "z uGuru"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie dam wam jedną rade ;) jak dojdziecie do stabilnych maksymalnych ustawień to zostawcie bios w spokoju i już, nie rozumem po co co chwile grzebać, ja doszedłem do 10x250 i nie grzebie więcej, zresztą bios ostatni raz widziałem tydzień temu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tesh mam d10b4 i jak dotad nie hotfleshowalem biosa

tesh sie duzo bawie :D

 

250x10 1.75V na mobilu stabilne 250MHz Dual 3 4 4 11 tylko na tym biosie zadnym innym

 

Płyta NF7-S

kupiona w maju 2004r.

plastikowy lewarek

fioletowe banki pamięci

płytka "z uGuru"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hipo, a gdzie twoja dusza odkrywcy? ;)

 

Moja dusza odkrywcy jest zawsze tam gdzie jest jeszcze coś do odkrycia ;) inaczej zwija manatki i zmierza w innym kierunku ;) dlatego mówie że jak sie ma coś dobrego to po co ryzykować i spierzyć :?:

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem czy to juz było ale jezeli nie to moze mi ktos odpowie:

czy ktoś sprawdzał naszego kochanego abita kamerą termowizyjna, jakimś termometrem specjalnym lub dokładnie organoleptycznie czo sie najardzije grzeje na naszeym ulubionym mobo gdy zapewnimy mu spro artrakcji w postaci prime+3dm

 

mam teraz w domu akcji tnij radiator i przyklejej wiec jak jzu sie w to bawie to bym solidnie wszysko chciał obkleić, tylko nemi wiem czy coś jeszcze mi zostało. Pod radiatorkami zchowało sie nb,sb ,mosfety, pll, i teraz tak mysle czy jest sens jeszce coś obklejać ??

moze jeszce jakiś mało zauwazalny elemet sie grzeje ??

znacie jakeis miejsca gdzie warto jeszcze dać radiator ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy ktoś sprawdzał naszego kochanego abita kamerą termowizyjna, jakimś termometrem specjalnym lub dokładnie organoleptycznie czo sie najardzije grzeje na naszeym ulubionym mobo gdy zapewnimy mu spro artrakcji w postaci prime+3dm 

mam teraz w domu akcji tnij radiator i przyklejej wiec jak jzu sie w to bawie to bym solidnie wszysko chciał obkleić, tylko nemi wiem czy coś jeszcze mi zostało. Pod radiatorkami zchowało sie nb,sb ,mosfety, pll, i teraz tak mysle czy jest sens jeszce coś obklejać ?? 

moze jeszce jakiś mało zauwazalny elemet sie grzeje  ??

znacie jakeis miejsca gdzie warto jeszcze dać radiator ??

Epox byl sprawdzany kamerą termowizyjną i efekty masz tutaj

http://homepage.ntlworld.com/bubo/Northbri...orthbridge.html

z tego co pamietam kiedys czytalem podobny artykul o ABICIE ale gdzie on byl......? jak znajde to zrobie update posta....ale szukam juz od godzinki i nic z tego....pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.





×
×
  • Create New...