Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już nie raz wspominaliśmy, chipy te zostaną zastąpione 17 sierpnia procesorami spod znaku Sempron: 2400+ (1.67Ghz), 2500+ (1.75Ghz), 2600+ (1.83Ghz) oraz 2800+ (2.0Ghz). Zyskają one miano układów dla najuboższych użytkowników. "

no to moze byc ciekawie... :twisted:

tylko gdzie im sie tak spieszy :?:

socket A by jeszcze pozylo, ale nie trzeba od ludzi kase wyciagac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już nie raz wspominaliśmy, chipy te zostaną zastąpione 17 sierpnia procesorami spod znaku Sempron: 2400+ (1.67Ghz), 2500+ (1.75Ghz), 2600+ (1.83Ghz) oraz 2800+ (2.0Ghz). Zyskają one miano układów dla najuboższych użytkowników. "

no to moze byc ciekawie... :twisted:

tylko gdzie im sie tak spieszy :?:

socket A by jeszcze pozylo, ale nie trzeba od ludzi kase wyciagac...

Cytat z glownej strony TWEAKa:

"Dobrą informację posiadaczom najnowszych płyt głównych obsługujących procesory Athlon XP i Duron udzielił serwis The Inquirer. Praktycznie każda z tych płyt będzie wspierała nowe procesory AMD Sempr0n. Wymagana będzie tylko aktualizacja BIOSu. Informacja ta, nie została potwierdzona przez firmę AMD. Serwis ten twierdzi, że na pewno płyty obsługujące magistralę 400 MHz będą obsługiwały nowe procesory, nie wiadomo tylko co będzie z posiadaczami starszych płyt działających z niższym taktowaniem magistrali."

Komentarze tutaj - wiec moze nie bedzie tak zle jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale te semtrony będą chyba słabsze od XPeków, ale nie wiem bo nie czytałem jeszcze o nich....czyli abit wypuści bubel i amd i będzie totalny kicz i Intel zacznie byc na topie :(

A te nowe Amd to ma byc chyba konkurencja dla Celerona D, czyżbym się mylił?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i tak lepiej mieć Semprona na starym Abicie (NF7) niż na tych nowych kastrowanych wersjach. Nie wie ktoś jakie będzie jego napięcie? Ciekawe jak się będzie kręcił? No i stety/niestety AMD dało "blaszkę" :( Skończy się malowanie mostków :( ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stety/niestety AMD dało "blaszkę" :( Skończy się malowanie mostków :( ;)

Jak znam życie demontaż takiej blaszki to bedzie 5 min roboty.......nie sadze aby zamontowana na stałe.........

PS napiecie jest takie jak na tym foto z CPU-Z, SuperPI i Prime

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1088588100.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i tak lepiej mieć Semprona na starym Abicie (NF7) niż na tych nowych kastrowanych wersjach. Nie wie ktoś jakie będzie jego napięcie? Ciekawe jak się będzie kręcił? No i stety/niestety AMD dało "blaszkę" :( Skończy się malowanie mostków :( ;)

Ale ten Sempron to taki kicz nie jest jak pisałeś... popatrz na tabelkę Wyniki w miare ok w porównaniu z Athlonem 64 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można pokombinować z drut modem. Może zastosują coś w stylu Cool&Quiet jak w Opteronach. W końcu częściej wykorzystuję komputer do przeglądania internetu i pracy niż do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie poto jesteśmy, żeby biernie się przyglądać nowym AMD'kom. Napewno coś się wykombinuje ;) Jak nie zdjęcie blaszki, to drutmod. Cena ~ 300zł. hmm... kusząca, ale trzeba będzie poczekać znowu, który model będzie się najlepiej kręcił, lub wszystkie będą tych samych lotów, jak narazie niewiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron z heat spreader'em będzie zapewne wyższy od zwykłego Athlona, co wtedy. Trzeba trochę odgiąć zapinkę coolera :?: Mam V11+, zapinka jest dosyć twarda, nie chcę żeby pękła, a z drugiej strony to nie sztuką połamać ząbki od socketa NF7-S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forums.techwatch.com.au/viewtopic.p...hp?t=3838&sid=8

http://www.madshrimps.be/forums/showthread...=&threadid=6228

The Sempron is just 2.1% slower in 3dmark2001, 0.4% slower in Superpi ,4.4% faster in Prime95 ,only 1.2% slower in PC-Mark2004 (0.25% Memory score / 2.2%CPU score) and only 4.5% slower in CPUMark 99 compared to the A64 2800+ wich runs at the same clockspeed!

Other details...

*only 32bit

*pr rating compares it to celeron

*124$ @release !

*1.4v core voltage!

Zapowiada sie całkiem ciekawy procek.....napewno lepsze wyjscie kupic sobie takiego Semprona 3100+ niż Celerona D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam (po raz pierwszy) !

Właśnie kupiłem plyte Abita NF7-S za 406 zł, mysle ze to dobra cena ? za taką plytkę i mam pytanko, którego jakos nie moglem znaleźć w archiwum ( czytałem ten watek gdzies do 30 strony i od 130 do końca :? , jakie polecacie wersje sterow no nforca , ukł. SS i IDe. Szcególnie interesuje mnie kwestia sterów IDE NVIDII, podobno były cos z nimi problemy , czy obecne wersje sa OK?.

Dzieki za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich uczestników tego forum , a szcz. posiadaczy NF7-S :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peter_P gdzieś ty tak tanio S kupił?

Nieźła cena , co :D . W Rzeszowie, w Apollo na Grunwaldzkiej, ale jeszcze dwa dni temu były po 445 zł, widocznie była teraz niezla obnizka.

Mają tez strone w Inecie :

http://www.apollo.pl/?menu=store&grp=9

Mam do niej 2 kostki 512 INFINEONÓW CL 3, i nie wiem jeszcze , jak to bedzie chodzić (kupowane na Allegro )

Zobaczę, będę jutro składał z kumplem, do tego stara Barracudka V 30, A1700 DLT3C JIUHB, obud. Chiefteca i TAGAN TG 380.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Panowie przejrzałem większość tego jakże rozwiniętego tematu ale mam kilka krótkich pytań co do płyty Abit NF7-S:

...

.

...

Przeglądając ten temat zauważyłem osoby które się skarżyły na Abita, gdyż ta płyta czasami powoduje dziwne anomalia typu: klawiatura nie działa lub mysz, czasem rozłożenie kompa na czynniki pierwsze pomaga żeby płyta wstała. Jak z tym jest tak naprawde ?

No własnie...

po 1. Raz mi się zdarzyło, że myszka mi się zawiesiła(poprostu kursor stanął bez ruchu 8O ). (mysz ps2/klawiatura ps2)

Od tak zostawilem komputer na godzinę coby się coś skończyło ściągać, przychodzę a tu ani w lewo ani w prawo :(.

Po kilku resetach to samo było. Pomogło ponowne włozenie wtyczki.

po 2. Co jakiś czas mam pikniecie w pc speakerze, nie jest to związane z temp(bo one w CPU=47Prime,MB=30), żadnego monitoringu nie instalowałem --> więc skąd to pikanie i co moze znaczyć ?

po 3. Miałem raz dziwny zwis komputera. Podczas przeglądania WWW -- poprostu wszystko się zatrzymało. Przestraszyłem się więc po resecie odkręciłem wszystko w biosie do default. Następnie uruchamiam WinXP i podczas startu zwis :o . No nie pozostało nic tylko znowu reset. A tu po resecie płyta udaje umarłą. Startują wentyle, dyski, cdromy i koniec nie pika, nie bootuje. No już miałem czarne myśli, jednak po kilkunastu minutach płyta ruszyła jak za zwyczaj i chodzi do dzisiaj bez dalszych problemów. Co to mogło być, ktoś wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieźle, może taką kupie...zamiast NF7 wezme sobie NF7-S tylko ile przesyłeczka??

Ceny przesyłki masz w dziale Regulamin, osobiscie można tylko w glownej siedzibie w krakowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieźle, może taką kupie...zamiast NF7 wezme sobie NF7-S tylko ile przesyłeczka??

Ceny przesyłki masz w dziale Regulamin, osobiscie można tylko w glownej siedzibie w krakowie.
Trochę OT ale ja w Apollo kupiłem swoją NF7 rev2.0 za 310zł. I jak osobiście tylko w Krakowie? Dr. Pulse zależy gdzie mieszkasz, może Apollo jest w twoim mieście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...