Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

@Crazy John - mój wstaje 11x220 na 2.0V, wyżej nie próbowałem (z napięciem) bo mam niestety Megabajta 350, a ostatnio za dużo czytałem o zasilkach co to ciągną resztę do grobu. :D

Pojawił sie u mnie mały problem.

Niekiedy, tak raz, dwa na 10 uruchomień komputer jakby sie zamraża podczas ładowania WinXP, ten pierwszy ekran Win XP Profesional z niebieskim paskiem u dołu. Wyglada to tak ze ten ekran nie ładuje sie jakby do konca, t.j. pozostaje taki szarawy, wyblakły czyli nie ma intensywnego czarnego koloru jak byc powinno. I w tym momencie zwiecha. Restart pomaga w 99%, jak nie to nastepny restart. Tak jest na zimnym i ciepłym kompie. Nie ma znaczenie czy coś jest podkręcone czy nie, nawet na FSB133 to sie dzieje. Najpierw myslałem ze to pamięc niedowoltowana, ale to nie to.

:D Niewiem, moze to urok taki Abita, jeszcze dodatkowo niekiedy włacza mi sie, pracuje bez powodu stacja dyskietek.

Generalnie mnie to nie zraża ale cos chyba nie tak . :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam probelm z troche innej beczki 8O

Otóż nigdy dotąd nie korzystałem z porów Com1 ani Com2 płyty.

Obecnie kupiłem Nokie 3510i oraz kebelek zeby sobie cos powgrywac do telefonu.

I tu zonk :(

W zadnym z portow telefon nie jest wykrywany.

Moj kolega ma identyczna plyte i to samo.

Zeby bylo smieszniej to moj drugi komp, serwerkowe padlo ktore ma 3 lata od razu wykrywa telefon z chwila podlaczenia go do kabla.

I teraz pare pytan :?:

- czy porty komunikacyjne sa jakos domyslnie wylaczone i trzeba je aktywowac w biosie :?:

- czy nalezyo zrobic z pozycji windowsa xp? jak :?: ( sterowniki nforce instaluja com'y i nie ma na nich konfliktow )

- czy w windowsie xp nalezy cos zmienic w konfiguracji :?:

Prosze o jakies konstruktywne wskazówki :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz pare pytan  :?:  

- czy porty komunikacyjne sa jakos domyslnie wylaczone i trzeba je aktywowac w biosie  :?:  

- czy nalezyo zrobic z pozycji windowsa xp? jak  :?:  ( sterowniki nforce instaluja com'y i nie ma na nich konfliktow )

- czy w windowsie xp nalezy cos zmienic w konfiguracji  :?:

mozliwe ze masz wylaczone w biosie....ja tesz wylaczylem te rzeczy ktorych nie uzywam....przy bootowaniu nacisnij klawisz del. wejdziesz do biosa....niebieski ekran...i zólte literki..........albo poczytaj w instrukcji tam napewno znajdziesz co zrobić....i jak przestawić aby byly aktywne....

drugą opcją jest jakiś bład....mozliwe ze kabel.........ktory łaczy kompa z telefone.....albo jeszcze cos innego........nigdy nie podlaczalem telefonu przez com......tylko przez IRDE a tam nie ma kabli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm

Kabel na pewno dziala poniewaz sprawdzalem go pod inna plyta glowna.

Telefon napewno tez jest sprawny w tym wzgledzie, zreszta mam dostep az do 4 takich samych telefonow i zaden nie dziala na abicie ( wszystkie zatomiast wykrywa stary zlom ktory robi u mnie jako serwer pod neo+ )

Problem raczej dotyczy Abita ( skoro nie dziala u mnie i kumpla ) :cry:

Co do windowsa XP to nie mam pojecia czy jest to kwestia konfiguracji czy ustawien systemu.

Jesli chodzi o ustawienia w biosie to mozna tu wlaczyc lub wylaczyc prawie wszystko ale nie ma opcji wlaczajacej/wylaczajacej com-y czy lpt :?: chyba ze czegos nie dostrzegam :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze kazdemu nalezy sprobowac pomoc ale to jest forum overclockerskie a nie topic "Jak podlaczyc komorke do kompa bez wlaczania COMa" Wiec sorry panowie ale minimum poswiecenia i nie mowcie mi ze w biosie nie mozna comow powlaczac.

PS. Moze troche przesadzilem ale ta ksywka to nie jest taz zawod prawda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TheDed - spoks, ale ja mam inny problem

raz mi widzi kabel a raz nie :(

tak mialem kiedys jak podlaczylem do com2 czujke od 'pilota tv' a do com 1 kabel, czujka dawala caly czas sygnal i nie bylo komunikacji z com1 - a teeraz mam pusty com 2 i dalej mam losowo polaczenie i nie wiem co jest ;((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótkie pytanie.

Czy jak zamienie chlodzenie na NB na pasywnego Zalmana, to bede mogl bez obaw ustawic FSB powyzej 220? Bo ten wyjec doprowadza mnie juz do szalu.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótkie pytanie.

Czy jak zamienie chlodzenie na NB na pasywnego Zalmana, to bede mogl bez obaw ustawic FSB powyzej 220? Bo ten wyjec doprowadza mnie juz do szalu.

Pozdr.

Raczej tak o ile masz jakis wicherek w kompie co by owiewal radiator.

raz mi widzi kabel a raz nie 

tak mialem kiedys jak podlaczylem do com2 czujke od 'pilota tv' a do com 1 kabel, czujka dawala caly czas sygnal i nie bylo komunikacji z com1 - a teeraz mam pusty com 2 i dalej mam losowo polaczenie i nie wiem co jest ;((

No to sproboj na niepodkreconym kompie. Moze SB ci sie grzeje i wywala comy. Najlepiej ustaw magistrale na jakas niska 166 np i sprobuj wtedy jezeli tak to albo nizsza magistrala albo chlodzenie sb nawet aktywne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raz mi widzi kabel a raz nie 

No to sproboj na niepodkreconym kompie. Moze SB ci sie grzeje i wywala comy. Najlepiej ustaw magistrale na jakas niska 166 np i sprobuj wtedy jezeli tak to albo nizsza magistrala albo chlodzenie sb nawet aktywne...

hmm gut idea... sprobuje i napisze...

szczerze powiem, ze o tym nie pomyslalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pytanko. Nie bijcie mnie od razu bo na pewno odpowiedź gdzieś tu jest ale 160 stron to troche dużo. Do tej pory nie założyłem żadnego niepotrzebnego topicu ani nie zadałem pytania dopuki dobrze nie poszukałem ale 160 stron troche mnie przeraża. Także proszę o wyrozumiałość jeżeli było już o tym pisane.

Chodzi o to że wjechałem dzisiaj do swojej budy z miernikiem taki multimetr pomarańczowy za 20zł z kręciołem na środku :) i pomierzyłem napięcia na płycie.

Napięcie - Miernik

5V - 5.18V

12V - 12.02V

3.3V - (2.9 do 3.4)V strasznie skacze :roll:

Rozumię że 2 pierwsze są ok ale te skoki 3.3V są normalne?

Druga sprawa to Vcore. Mierzyłem zgodnie z poradnikiem Chaos'a i straszna lipa. Ogromne różnice między ustawionym w biosie a rzeczywistym. W pierwszej chwili myślałem że coś źle mierze.

Bios - Miernik

1.6V - 1.433V

1.65V - 1.478V

1.7V - 1.525V

Czy aż takie różnice są normalne. Czy mam jakieś zwalone mosfety. Czy wierzyć miernikowi? Cały czas się dziwiłem że mi proc nie chce iść stabilnie na 3200 nawet na 1.7V. Ale jak on ma rzeczywiście 1.5V to nic dziwnego. Czy update biosu rozwiązuje ten problem? Do tej pory nie zmieniałem biosu bo wszystko chodziło ok a ekstremalne kręcenie mnie nie interesuje. Mam bios 12/24/2020. Please pomóżcie.

Ostatnia rzecz. Czy do pracy tego sprzętu na 200MHzx11 będe potrzebował radiatora na SB lub zmiany chłodzenia na NB?

Jeszcze raz sorry jak już było o tym. Będe wdzięczny za odpowiedź. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm

Kabel na pewno ...................

Miałem to samo u mnie, sprawdzałem dwa kable i na żadnym komp nie widział telefonu, natomiast na KT333 oba kable działały poprawnie.

Po długich walkach sie poddałem bo w sumie to i tak nie był mój telefon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mogiel

radiator na sb zawsze sie przydaje szczególnie na fsb> 166 a na nb trzeba paste zmienic narazie moze zostac org napiecia no cóz juz gdzies to bylo ... no ale to chyba nie mozliwe zebys miał az tak zaniznone napiecia, spróbuj zmiezyc do drugiej nózki tranzystora :)te skoki napiecie sa dosc nie pokojace :/ moze to byc wina przegrzewania sie mobo ... mosfetów sb itd

@CrazyJohn

na każdym biosie masz tak samo ?? moze trzeba spróbowacj innego coolera moze ten ma cos w sobie sfalone ....

pecet to czasami prawdziwe archiwum X ;)

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie trzeba jakiegos innego biosu spróbowac no moze akurat Twój cooler daje troche za male sygnaly na mobo zaduzy opór .... jakas sciezka slabiej przylutowana albo cos takiego .... ciezko cos powiedziec najlepiej spróbowac innego takiego samego

no oficjalnie ma obsluge fsb 200 ale inna sprawa ze strasznie sie na niej grzeje sb i mobo bedzie dzialac pewnie tylko czy stabilnie i kiedys pewnie zaliczy wizyte w serwisie wiec raczej nie ma na co czekac tylko sobie cos nakleic niz potem 2-3 byc bez kompa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa, mowisz o tym, ze jak dam na low to MB nie lapie :) hehe sprobuje ale sie stracham :) co bedzie jak mi padnie prad w trakcie? :) ja chce upsa :P :D

no tak, niby masz racje... ale specyfikacja mowi co innego :D

zebym ja tylko wiedzial gdzie w gda znajde tasme 2str termoprzewodzaca... :( kupilbym od razu... ehhh :|

boje sie kleic na termopoxa bo potem nie odkleje, a widelec bede sprzedawal MB i co wtedy? ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym sie zapytac, czy ktos z Was ma zamontowany na Abicie zarowno cooler Pentagrama jak i jeden z radiatorow Zalmana (ZM-NB47J albo ZM-NB32J) :?: Czy byly jakies problemy z montazem :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@CrazyJohn

nie bój nic sie nie stanie wrazie czego jakiegos hotflasha albo programator ale uwierze do tego jeszcze daleko :)

wrazie czego ctrl+home i dyskietka z biosem i sie samo zrobi do dziela i powodzenia

specyfikacja nie klamie, tylko ze nie mówi ile to moze dzialac :D i nie mówi całej prawdy zreszta jak to zwykle bywa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Linoge a gdzie ja znajde kogos do hotflasha? :) hehe

no to zobaczymy, abit wypuscil osatnio 24 a ja mam 22 moze cos sie zmienilo :) ale nie sadze...

aa czy mozna zrobic backup tego co mam teraz? bo ja tak srednio w temacie jestem... wiem, ze np do serwisu jak odpukac bede musial dac to moga nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> z innym biosem... wie cjak backup? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa czy mozna zrobic backup tego co mam teraz? bo ja tak srednio w temacie jestem... wiem, ze np do serwisu jak odpukac bede musial dac to moga nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> z innym biosem... wie cjak backup? :)

poszukaj tutaj ...tam znajdziesz wystko o biosie, hot flashu i innych

Abit NF7 .. KOMPENDIUM

Najlepszy Bios dla NF7-S v2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@paolowawa juz zrobilem flasha na 24, poszlo gladko, ale dalej bios nie widzi obrotow mniejszych niz 1600 :(

update - teraz jak dam 1.8V to nie przechodzi prime, a wtedy szlo :(

jakis pomysl czemu? niby taki sam bioc - oryginalny od abita, tylko, ze nr wyzej... :( :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...