Dimek Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Na Abicie nf7 (s) wg wiekszosci ludzi da sie osiagnac wiecej, bez koniecznosci majsterkowania. Epox tez jest git ale czest potrzeba dokonac vmoda aby smignac dalej. Wyniki sa i tak bardzo zblizone aczkolwiek ja sklanialbym sie w kierunku Abita. No chyba ze 8rda33+. Tak czy siak roznice sa minimalne i odczuc je mozna tylko w podpisie. Obydwie plyty sie grzeja aczkolwike sa tak zaprojektowane ze daja sobie z tym rade. Wow - to jakas nowa plyta :wink: Ale ja tez sklanialbym sie ku Abitowi, bo tego modelu Epoxa nie znam :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zauwazylem, ze osoby z Epoxem 8DRA maja bardziej @ procki niz ci z NF7.. z czego to wynika? chcialem kupic NF7 v2, ale widze, ze chyba epox ma wieksze mozliwosci.. ktora plyta jest stabilniejsza, i ktora sie mniej grzeje? Na kijowym zasilaczu na razie 2400MHz (12x200) @ 1,74V Mam płytę drugi dzień .... Nie wiem jeszcze jak ze stabilnośią ... Mostek południowy parzy ... Na razie max asynchro FSB 219, synchro 205 ... liczę na więcej (nap na chipsecie 1,7 mem 2,9 ...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pal55 Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 drugiego dnia zabawy 10x220 i pieknie chodzi - prime95 8h bez jednego bledu :). Mialem tez problem z zalozeniem volcano 7+ - prade powiedziawszy nie udalo mi sie zalozyc prawidlowo - za to Xdream za pierwszym razem. Czy zdjecie wentyla z NB wymaga wyjecia plyty z budy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Czy zdjecie wentyla z NB wymaga wyjecia plyty z bud chyba ze utniesz kolki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Do czego jest właściwie ta Abit Serilel Jest to przesciowk umozliwiajaca podlaczenie dyskow ATA100 lub ATA133 do kontrolera serial ATA150. Czyli uzyskuje na dysku ATA100 transfer 150MB/s jak przy normalnym ata150?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Do czego jest właściwie ta Abit Serilel Jest to przesciowk umozliwiajaca podlaczenie dyskow ATA100 lub ATA133 do kontrolera serial ATA150. Czyli uzyskuje na dysku ATA100 transfer 150MB/s jak przy normalnym ata150?? Pewnie, ze nie uzyskasz 150MB/s. Dysk dziala z niemal identyczna predkoscia "normalnie" (jako EIDE) jak z przejsciowka na SATA. Ja uzywam przejsciowki, bo chcialem sprobowac i podobaja mi sie te cieniutkie kabelki :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pal55 Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 z tego co pisza ludzie, ktorzy tak podlaczyli dyski wydajnosc jest minimalnie wyzsza - a poza tym mozesz w ten sposob podlaczyc wiecej urzadzen :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 [quote="Dimek Ja uzywam przejsciowki, bo chcialem sprobowac i podobaja mi sie te cieniutkie kabelki :wink: Trochę sztywnę są te kabelki - myślałem że będą bardziej elastyczne ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g3rwazy Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 AHAHAHA ! kilka godzin temu przyjechal moj nf7s, niestety wciaz nie otrzymalem hyperxow :/ tak czy siak wzialem z magazynu plytke i zwyklego kingstona value 333mhz i... bez podnoszenia napiecia i na standardowym chlodzeniu 200x11 :twinstaluje winde (na podkreceniu takim jak wyzej pisalem) a pozniej zapuszcze prime'a. Jak dotre do domu to pobawie sie dalej, ale poki co totalny wypas... licze na jeszcze troche wiecej po zmiane pamiatki na hyperxa 400mhz i zamontowaniu chlodzenia na sb (jaki stary gowniany maly radiatorek ale zawsze cos). p.s. puszczone asynchro ... zaraz sprobuje synchro tylko skocnze instalowac winzgroze :P ... i'm happy as fuck :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pal55 Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 mnie tam zawsze uczyli zeby winde instalowac na ustawieniach defaultowych a dopiero potem krecic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 mnie tam zawsze uczyli zeby winde instalowac na ustawieniach defaultowych a dopiero potem krecicA ja tak sobie staram przypomniec i jeszcze chyba nie instalowalem Windowsa na niepodkreconym sprzecie :twisted: Zadnych problemow nie mialem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Czasami po wejściu do Biosu miast standardowego ekranu, pojawia się tylko cieniutki błękitny pasek i zwis... - Za każdym razem gdy w biosie wejdę w opcje podglądu temperatur i napięć, po paru sekundach następuje zwis... No więc jestem po zkupie nowej zasilki (Chieftec 36oW), chodzi pięknie cichutko, ale problemu to on niestety nie rozwiązał. Dalej jest to samo. Na domiar złego teraz nie mogę sobie poradzić z tą pierd***** syreną. Czasami zaraz po starcie, czasami gdy temperatutra na procu dojdzie do 50 st., gdy proc nie jest kręcony oraz gdy jest kręcony, wyje nie zważając na to, że jest noc :x W biosie powyłączane funkcje monitoringu temperatur/wenylatora. Alarm ustawiony na 120 st. Próbowałem zresztą wszystkich kombinacji. Wciąż to samo- syrena+shutdown :!: Wcześniej miałem dwukrotnie płyty od MSI i nigdny nie było z nimi żadnych problemów. To jest prawdopodobnie mój pierwszy i ostatni ABIT. Wina tego całego zamieszania leżała po stronie coolera :!: Właśnie jestem po zamianie wysłużonego Titana na Spire FalconRock II + coppershim. Nie dość,że temperatura spadła o jakieś 10 stopni, to w/w problemy ustąpiły no i zapadła błoga "cisza". P.S. Jednakże Abit jest jak dla mnie "ciut" problematyczną płytą i kosztował mnie zbyt dużo nerwów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Przymierzam sie do zakupu Abit NF7 2.0 i osprzetu do tej mobo i z tej okazji mam kilka pytan :) Poniewaz ciezko obecnie dostac z Athlona 1700+ bede musial wybrac jakis wyzszy, czy powyzej 1700 tez tak dobrze sie kreca, jaki wybrac ? Jaki wiatrak, bez szalenstw oczywiscie :) ? Pamiec 256 DDR 333, czy warto doplacic do Kingstonow (zwykle 135, Kingston 145zl), na co zwrocic uwage kupujac Kingstona, wiem ze sa rozne serie ? Jaka dobra obudowe z dobrym zasialczem za rozsadna cene 130-150zl, byc moze ze dogadam sie zeby do wybranej przeze mnie obudowy wlozyc jakis inny zasilacz, bo wiekszosc obudow w ofercie to Codegane :))), jak wymiane wtedy przeprowadzic, za rozsadna cene oczywiscie ? Prosze o opinie, po weekendzie bede musial dokonac zakupu, bo stary sprzet sprzedany, a bez kompa to jak bez reki :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 proponuje zakupic dobrego 1700 dlt na allegro-maja jeszcze naprawde niezłe serie pamieci-jak ogranicza budżet wez twinmosy na mtec pc 3200 -256 są za jakies 160-170 do dostania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitman Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Poniewaz mam obecnie Epoksa 8rda+ i Abita NF7-S 2.0 mam skalę odniesienia do obu tych płyt. Wiec krótkie porównanie . Epoks 8rda+ to płyta uboższa w dodatki ale na tym nie bede sie skupial. Tej plyty nie kupuje sie dla Serial Ata , Fire Wire , Sound Storma czy innych śmieci. Nie jest to płyta dla piszących w Wordzie lub robiących tabelki w Excelu :lol: Co można z niej zrobic TUTAJ http://www.krzysztofj.gower.pl Porównam wiec tylko bezposrednie osiagi w overlockingu. W eposkie max stabilna FSB u mnie to 205 synchronicznie. Po zrobieniu VDD moda 221 FSB stabilna na kosciach Twinmosa 2x256 333 Mhz. :lol: Epoks ma jedna przewage. Kontrolery ( czytaj NB i SB ) są naprawdę kiepskie a widać to w ich wydajności a raczej w przepsustowosci. Zrobilem taki test: kopiowalem film 700 Mb z partycji na partycję , robiłem klona partycji Nortonem Ghostem i potem go wczystywałem na jedenj i drugiej płycie. Wnioski : na Epoksie przekopiowanie filmu 700 MB zajęło 15 s :lol: a na Abicie 45 sekund , :cry: zrobienie klona partycji 3,5 GB ( system + programy ) po skompresowaniu 1,5 GB - epoksowi zajęło 2 min 51 sek. Abitowi ok 7 miniut. Podczas wczytywania Epoks predkosc prawie 800 MB /min !!!!!!!!!!!!!!! Abit 350 MB/ min ( do duppy !!!!!! ) :evil: Jesli chodzi o max FSB i stabilność to w Abicie zmiana vdd z 1,5 - 1,6 - 1,7 to tylko zabawka, prawie nic to nie daje . Co prawda stabilna FSB u mnie to 223 czyli lepiei niz w Epoksie nawet po vdd modzie ale spodziewalem sie wiecej :cry: Wniosek: na Abicie i tak trzeba zrobic vdd moda aby podnies napiecie do 2,0 - ja robie to w sobote, zdjęcia zapodam na Forum. Co do ustawień Timingów i pamięci. Timingi ok natomiast dzielniki w Abicie do duppy !!! :cry: Tryb asynchro prawie nie istniej ( tzn. istnieje ale wydajność katastrofalna !!! ) Epoks bije na głowę Abita. :lol: Jesli chodzi o napiecie na procu. W epoksie max to 2,2 w Abicie 2,3. W weekend testuje i zobaczę czy pobiję swój rekord ustanowiony na Eposkie 15x175=2630 przy napieciu 2,2 ( i tu mi troche brakowało wyższego napięcia ) W Abicie jest napiecie do 2,3 wiec zobaczymy czy pobiję rekord. Wtedy tez wystawię tej płycie końcową notkę. Jesli to coś da to ocenię ze warto kupic tą płytę do overlockingu. Jesli nie to Epoks poprostu bedzie najlepszy i juz nikt tego nie zakwestionuje. ( chyba ze przez zazdrość czy złośliwość ) I jeszcze jedno . Flashowanie biosu na Abicie to paranoja. Tak robiło się kilka lat temu . Teraz gdy kazdy sznujacy sie overlocker zmienia bios kilka razy dziennie ( bo tak skatuje kompa) takie rozwiazanie flashowania biosu jak na Abicie to ciach!ooooo !!! To ma byc tak jak w Epoksie . Wkładasz dyskietkę Alt + F2 , ziewniesz i juz bios zflashowany !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 !! Po pierwsze proponuję ci przeglądnięcie całego topicu. Przymierzam sie do zakupu Poniewaz ciezko obecnie dostac z Athlona 1700+ bede musial wybrac jakis wyzszy, czy powyzej 1700 tez tak dobrze sie kreca, jaki wybrac ? Jak to ciężko. W komputroniku są, w sklepie Tweaka też... Jaki wiatrak, bez szalenstw oczywiscie :) ?Za 48 zeta masz Spire Falcon Rock II - cichy i wydajny Pamiec 256 DDR 333Lepiej dozbieraj do 512 w dwóch kościach bo obsłuży ci wtedy Dual Channel co daje kopa czasem. Jaka dobra obudowe z dobrym zasialczem za rozsadna cene 130-150zlZa taką cenę to możesz mieć jedynie sam zasilacz. Za tyle powinienieś kupić Hunt Keya to już coś lepszego niż Codgen ale Chieftec to też nie jest. W ModeComach są Huntkeye ale ich ceny zaczynają się od 250 zeta... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Poniewaz mam obecnie Epoksa 8rda+ i Abita NF7-S 2.0 mam skalę odniesienia do obu tych płyt. Wiec krótkie porównanie . Epoks 8rda+ to płyta uboższa w dodatki ale na tym nie bede sie skupial. Tej plyty nie kupuje sie dla Serial Ata , Fire Wire , Sound Storma czy innych śmieci. Nie jest to płyta dla piszących w Wordzie lub robiących tabelki w Excelu :lol: Co można z niej zrobic TUTAJ http://www.krzysztofj.gower.pl Porównam wiec tylko bezposrednie osiagi w overlockingu. W eposkie max stabilna FSB u mnie to 205 synchronicznie. Po zrobieniu VDD moda 221 FSB stabilna na kosciach Twinmosa 2x256 333 Mhz. :lol: Epoks ma jedna przewage. Kontrolery ( czytaj NB i SB ) są naprawdę kiepskie a widać to w ich wydajności a raczej w przepsustowosci. Zrobilem taki test: kopiowalem film 700 Mb z partycji na partycję , robiłem klona partycji Nortonem Ghostem i potem go wczystywałem na jedenj i drugiej płycie. Wnioski : na Epoksie przekopiowanie filmu 700 MB zajęło 15 s :lol: a na Abicie 45 sekund , :cry: zrobienie klona partycji 3,5 GB ( system + programy ) po skompresowaniu 1,5 GB - epoksowi zajęło 2 min 51 sek. Abitowi ok 7 miniut. Podczas wczytywania Epoks predkosc prawie 800 MB /min !!!!!!!!!!!!!!! Abit 350 MB/ min ( do <font color="#FF0000">[ciach!]</font> !!!!!! ) :evil: Jesli chodzi o max FSB i stabilność to w Abicie zmiana vdd z 1,5 - 1,6 - 1,7 to tylko zabawka, prawie nic to nie daje . Co prawda stabilna FSB u mnie to 223 czyli lepiei niz w Epoksie nawet po vdd modzie ale spodziewalem sie wiecej :cry: Wniosek: na Abicie i tak trzeba zrobic vdd moda aby podnies napiecie do 2,0 - ja robie to w sobote, zdjęcia zapodam na Forum. Co do ustawień Timingów i pamięci. Timingi ok natomiast dzielniki w Abicie do <font color="#FF0000">[ciach!]</font> !!! :cry: Tryb asynchro prawie nie istniej ( tzn. istnieje ale wydajność katastrofalna !!! ) Epoks bije na głowę Abita. :lol: Jesli chodzi o napiecie na procu. W epoksie max to 2,2 w Abicie 2,3. W weekend testuje i zobaczę czy pobiję swój rekord ustanowiony na Eposkie 15x175=2630 przy napieciu 2,2 ( i tu mi troche brakowało wyższego napięcia ) W Abicie jest napiecie do 2,3 wiec zobaczymy czy pobiję rekord. Wtedy tez wystawię tej płycie końcową notkę. Jesli to coś da to ocenię ze warto kupic tą płytę do overlockingu. Jesli nie to Epoks poprostu bedzie najlepszy i juz nikt tego nie zakwestionuje. ( chyba ze przez zazdrość czy złośliwość ) I jeszcze jedno . Flashowanie biosu na Abicie to paranoja. Tak robiło się kilka lat temu . Teraz gdy kazdy sznujacy sie overlocker zmienia bios kilka razy dziennie ( bo tak skatuje kompa) takie rozwiazanie flashowania biosu jak na Abicie to <font color="#FF0000">[ciach!]</font> !!! To ma byc tak jak w Epoksie . Wkładasz dyskietkę Alt + F2 , ziewniesz i juz bios zflashowany !! no i extra przez chwile sie zastranawiałem nad zamiana na własnie abita ale jestes kolejną osobą której wypowiedz odczytuje ze nie ma to najmniejszego sensu-mnie i tak fsb powyzej 200-210 niepotrzebne do szcześcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Przymierzam sie do zakupu Poniewaz ciezko obecnie dostac z Athlona 1700+ bede musial wybrac jakis wyzszy, czy powyzej 1700 tez tak dobrze sie kreca, jaki wybrac ? Jak to ciężko. W komputroniku są, w sklepie Tweaka też... Ro ze sa w cennikach to nie oznacza ze maja jes na stanie, ja oblecialem dzisiaj wszystkie sklepy w Gdansku we Wrzeszczu i wszedzie maja w cennikach ale nie tlumacza sie ze procek jest nie do zdobycia. Proponowali mi 1900+ w cenie 240zl, czy to dobry wybor ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitman Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Poniewaz mam obecnie Epoksa 8rda+ i Abita NF7-S 2.0 mam skalę odniesienia do obu tych płyt. Wiec krótkie porównanie ..................... no i extra przez chwile sie zastranawiałem nad zamiana na własnie abita ale jestes kolejną osobą której wypowiedz odczytuje ze nie ma to najmniejszego sensu-mnie i tak fsb powyzej 200-210 niepotrzebne do szcześcia I teraz Cię powalę na kolana :( Nie mogłem wytrzmać do jutra i zacząłem katować Abita. Wiec od razu przejde do wyników koncowych bo szkoda czasu. Epoks 8rda+ - 15x175 =2630 przy 2.2v - pełna stabilność :lol: temperatury wg wskazań USDM 30 stopni celsjusza podczas calych testow Abit NF7-S ver2.0 15x173=2595 przy 2.2 WIĘC JUZ GORZEJ !!! 15x174=2610 przy 2,25V ( WCPUID pokazuje 15x175) ale stabilny 15x176=2640 przy 2,3V brak stabilności ( brak tez FSB 175 , jest 174 potem 176 ) :evil: temperatury w biosie i w tym smiesznym winbond cos tam cos tam 23 stopnie Temperatury tak niskie osiagnałem w następujący sposóB: blok Orbital, nagrzewnica na cinquecento + 2 wentyle na 5v, dodatkowo do wiadra z woda destylowawną ok 10 litrów włożyłem dwie butelki 1,5 L z zamrożoną wodą dystylowaną . W pokoju mam jakies 28 stopni bo gorąco jest jak h....... :lol: Wniosej jest prosty i tylko jeden : EPOX 8RDA+ TO MISTRZ OVERLOCKINGU. NIECH NIKT GO NIE SPREDAJE I NIE ZAMNIENIA NA NIC INNEGO A NA PEWNO NIE NA ABITA NF7-S VER 2.0. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 haha wszytsko przez pojemnosc kondensatorow zasilajacych caly mobo i cpu... poprostu kondensatory i kosntrukcja 8RDA jest bardziej poddatna na wyzsze czestotliwosci na nizszym lub takim samym napieciu przez co mozna na niej wycisnac troche wiecej mhz ,przy wyzszych napieciach pisalem juz o tym duzo wczesniej... Ja bym wolał abita z prostego powodu jest bardziej "elastyczna" przez 5cio bitowy mnoznik i ma SATA! ktore w koncu sie przyda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitman Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 haha wszytsko przez pojemnosc kondensatorow zasilajacych caly mobo i cpu... poprostu kondensatory i kosntrukcja 8RDA jest bardziej poddatna na wyzsze czestotliwosci na nizszym lub takim samym napieciu przez co mozna na niej wycisnac troche wiecej mhz ,przy wyzszych napieciach pisalem juz o tym duzo wczesniej... Ja bym wolał abita z prostego powodu jest bardziej "elastyczna" przez 5cio bitowy mnoznik i ma SATA! ktore w koncu sie przyda Twoje słowa zdają się potwierdzać , ale co za pożytek z napiecia 2,3 skoro nie mozna pobic osiagów epoksa na napieciu 2,2. A co do serial ATA to bez dysku pracujacego a serialu to psu na budę ten badziew. Podłącznie zwykłego dysku ( ATA 100 lub ATA 133 ) nie daje właściwie nic lepszego. Po drugie paranoidalne jest ładowanie sterów Serial Ata pod widnowsem. W systuacji kiedy dokonasz formatu partycji syatemowej, np. system po cięzkich testach nie nadaje sie do użytku to zapomnij o ponowym wgrani systemu przy np. bootowaniu systemu xp z płyty. Trzeba wszystko rozłączyć czyli podpiąć pod taśmę w kanale IDE 1 i dopiero wgrywać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz81 Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Epox naprawde jest super w o/c, ale nie kazdy chce albo ma mozliwosc zrobienia VDDmod'a ja np balbym sie, ze strace gwarancje :( pozdrawiam Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 haha wszytsko przez pojemnosc kondensatorow zasilajacych caly mobo i cpu... poprostu kondensatory i kosntrukcja 8RDA jest bardziej poddatna na wyzsze czestotliwosci na nizszym lub takim samym napieciu przez co mozna na niej wycisnac troche wiecej mhz ,przy wyzszych napieciach pisalem juz o tym duzo wczesniej... Ja bym wolał abita z prostego powodu jest bardziej "elastyczna" przez 5cio bitowy mnoznik i ma SATA! ktore w koncu sie przyda Twoje słowa zdają się potwierdzać , ale co za pożytek z napiecia 2,3 skoro nie mozna pobic osiagów epoksa na napieciu 2,2. A co do serial ATA to bez dysku pracujacego a serialu to psu na budę ten badziew. Podłącznie zwykłego dysku ( ATA 100 lub ATA 133 ) nie daje właściwie nic lepszego. Po drugie paranoidalne jest ładowanie sterów Serial Ata pod widnowsem. W systuacji kiedy dokonasz formatu partycji syatemowej, np. system po cięzkich testach nie nadaje sie do użytku to zapomnij o ponowym wgrani systemu przy np. bootowaniu systemu xp z płyty. Trzeba wszystko rozłączyć czyli podpiąć pod taśmę w kanale IDE 1 i dopiero wgrywać. Jak już pisałem wcześniej , płyta być może nadaje sie do overlockingu ale EPOKSOWI NIE DORASTA DO PIĘT :lol: Tu chodzi o maksymalne korzysci i wydajność a nie tylko same dodatki. Dla osób które ciągle podkrecaja i testują rózne ustawinia Abit jest porażką. Natomiast napewno zadowolene z Abita beda osoby, ktore krecą w umiarkowany sposób, czasami korzystają z tych bajeranckich dodatków, kupują Abita dlatego ze inni też go masowo kupują, a jak go juz maja to WORD, EXCEL, .......... Takim ludziom wystawczyłby ECS i mieli by to samo. Ale samo podniecenie - mam Abita, druga co do popularności płyta w Polsce, co drugi ma ją z czytelników Forum - to pewne jakaś tam nobilitacja. co do napiecia to juz nie tylko plyta nie daje rady! raczej procek juz tez nie wytrzymuje! ,ale i tak na korzysc Epoxa idzie :D bo na 2.2V robi wiecej. Zgodze sie do o/c epox rox! ,ten kontroler HDD troche mnie zaszokował! ,wydaje mi sie ze abit tak skonstruował płyte głownie z nakładem na kontroler SATA Si który tutaj miesza i dzieje sie to co sie dzieje... pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitman Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 haha wszytsko przez pojemnosc kondensatorow zasilajacych caly mobo i cpu... poprostu kondensatory i kosntrukcja 8RDA jest bardziej poddatna na wyzsze czestotliwosci na nizszym lub takim samym napieciu przez co mozna na niej wycisnac troche wiecej mhz ,przy wyzszych napieciach pisalem juz o tym duzo wczesniej... Ja bym wolał abita z prostego powodu jest bardziej "elastyczna" przez 5cio bitowy mnoznik i ma SATA! ktore w koncu sie przyda A co do serial ATA to bez dysku pracujacego a serialu to psu na budę ten badziew. Podłącznie zwykłego dysku ( ATA 100 lub ATA 133 ) nie daje właściwie nic lepszego. Po drugie paranoidalne jest ładowanie sterów Serial Ata pod widnowsem. W systuacji kiedy dokonasz formatu partycji syatemowej, np. system po cięzkich testach nie nadaje sie do użytku to zapomnij o ponowym wgrani systemu przy np. bootowaniu systemu xp z płyty. Trzeba wszystko rozłączyć czyli podpiąć pod taśmę w kanale IDE 1 i dopiero wgrywać. co do napiecia to juz nie tylko plyta nie daje rady! raczej procek juz tez nie wytrzymuje! ,ale i tak na korzysc Epoxa idzie :D bo na 2.2V robi wiecej. Zgodze sie do o/c epox rox! ,ten kontroler HDD troche mnie zaszokował! ,wydaje mi sie ze abit tak skonstruował płyte głownie z nakładem na kontroler SATA Si który tutaj miesza i dzieje sie to co sie dzieje... pzdr Pozostaje jeszcze tylko sprawdzic jak wyglądają transfery po podłączniu dysku z Serial ATA. Ja chyba jednak nie dam drugiej szansy ABITOWI i napewno nie zainwestuje w dysk z serial ata. Dla mnie liczyły się tylko możliwości OC ( jak dla większości USERÓW :lol: ) więc już ją zdyskwalifikowałem. Teraz czekam tylko aż w sprzedaży w Polsce pojawi się Epox 8rda+ ver. 2.0 z mostkami A1 ( czyt. C1 ) takimi samymi jak w 8rda3 i Abicie. To da pewność w osiąganiu super osiagów i wysokie stabilne FSB . A tak nawiasem mówiąc to 8rda+ ver. 2.0 mam juz regulwacje w biosie vdd do 2.0 a w Abicie do 1,7 - Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Hitman przeczytalem Twoje ostre slowa skierowane w kierunku Abita, moze nawet troche za ostre. Moim zdaniem Abit nie jest plyta skierowana do osob, ktore komputer znaja tylko od zewnatrz. Nie jest skierowany nawet do tych, ktorym udalo sie raz w zysiu zlozyc samemu komputer z czesci. Jak wiekszosc nowych konstrukcji, przygotowanych do OC wymaga dobrego prowadzenia. Tak samo jest z Epoxem. Jezli ktos nie umie/nie chce/ nie lubi grzebac w kompie niech kupi sobie cos Asusa lub Ecsa i najlepiej nie na Nforce2. Z drugiej strony overclocking overclockingiem. Nie sadze jednak aby bylo az tylu maniakow, ktorzy po to by wycisnac z procka parenascie MHz wiecej postawia w domu dwa wiadra z lodem, nagrzewnice od Stara i pingwina do zabawy. Jestem posiadaczem Abita i przyznaje poczatkowo mialem problemy z ta plyta. Jednak po dokladnych ogledzinach okazaly sie one wynikac z bledow natury ludzkiej (czytaj moja pomylka). W tej chwili smigam na procku ustawionym na 2220MHz (10x222MHz) z nominalnego XP1700+. System dziala zupelnie stabilnie a ja jestem zadowolony. Posiadam chlodzenie wodne ale glownie dlatego, aby miec w pokoju totalna cisze, zwlaszcza wtedy gdy spie 1metr od chodzacego kompa. Zbudowalem je w oparciu o kaloryfer konwekcyjny, ktory dostalem na Allegro za 130PLN. Zamontowalem go za biurkiem tak ze nawet zupelnie nie widac, ze sprzet chodzi na WC. Nie mam dodatkowych wiatrakow na chlodnicy, ani tez w obudowie. Temperatura w najwieksze upaly na CPU to 44C a normalnie okolo 38 (Przy temp w pokoju 20C spada nawet do 36). Na SB mam Zallmana a na NB standardowe chlodzenie. Temp na NB okolo 34-36C. Sala obudowa od wewnatrz wytapetowana jest mata korkowa 5mm a za obieg powietrza w obudowie odpowiedzialny jest tylko wiatrak zasilacza Chieftec420W. Moglbym wycisnac z procka wiecej W tej chwili vcore 1,72V tylko po co? Ile bym wiecej wcisnal, a przede wszystkim jakim kosztem??? Tak wiec pomijajac sprawe strownikow do Nforca, ktore nVidia musi jeszcze dopracowac (i to nie tylko dla Abita ale i dla Epoxa Asusa itp), to nie widze mankamentow tej plyty. Co do szybkosci kopiowania z partycji na partycje - to nie zauwazylem aby dzialo sie to wolno. Mozliwe ze Epox robi to szybciej ale szczerze watpie czy roznice sa tak olbrzymie. Niby co mialoby je powodowac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Jeszcze jedno - to co udalo mi sie zauwazyc w temacie stabilnosc systemu system jest zupelnie stabilny nawet na znacznie wyzszym taktowaniu i nizszym napieciu (petle 3dmarka przez pol dnia, sisoftsandra burn-in wizard, cpu stability test) jednak gdy puszczam UD to co jakisz czas program przerywal liczenie jednostki, porzucal ja i pobieral nowa. Dlatego dzialam na takich ustawieniach jak wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 hitman: moglbys powiedziec cos wiecej o tych testach z kopiowaniem. pomysl ciekawy to trzeba przynznac szczegolnie zwazywszy na wyniki. jakie stery na obu plytach i jak z ide sw. chyba trudno dosc takie testy przeprowadzic - instalowales od nowa system (nie wiem czy to konieczne w koncu nforce to nforce). jestes w 100% procentach pewnie ze nie bylo zadnych innych zewnetrzynch czynnikow? ktory ghost i jakie ustawienie (partycja nfts czy fat32)? napisz wszystko bo bardzo ciekawy temat imho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 hitman: moglbys powiedziec cos wiecej o tych testach z kopiowaniem. pomysl ciekawy to trzeba przynznac szczegolnie zwazywszy na wyniki. jakie stery na obu plytach i jak z ide sw. chyba trudno dosc takie testy przeprowadzic - instalowales od nowa system (nie wiem czy to konieczne w koncu nforce to nforce). jestes w 100% procentach pewnie ze nie bylo zadnych innych zewnetrzynch czynnikow? ktory ghost i jakie ustawienie (partycja nfts czy fat32)? napisz wszystko bo bardzo ciekawy temat imho Hehe ja też kcem więcej detali ... Napisz jaki biosik w abicie ... Kurde mam ABITA - od trzech dni i nie wiem już czy to dobrze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Po takiej niskiej ocenie przydałoby sie więcej szczegółów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kap00ch Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 widze ze niektorzy wpadaja juz w lekka paranoje;p zmiana plyty co tydzien lol ;p w kazdym badz razie moja mala opinia :) sam mialem RDA+ , niestety na A2 :/ stabilne synchro mialem do 180...po zmianie chlodzenia i modach ...195 :/ masakra ....wiec przesaidlem sie na Abita i od razu 220 fsb bez problemu :) wiec sadze wybor sluszny:) tak wiec uwazam ze jesli ktos ma rda+ na C1 to nie ma najmnijeszego sensu wymiany na nf7 i na odwrotgdyz sa to plyty ROWNOWAZNE :) wiadomo na jedej cos lepiej pojdzie na drugiej gorzej ale to zaley od serii , modelu itp...qmpel na nf7 rev 2.0 ma fsb 233 bez problemu a ja dopiero na modach, z drugiej strony na rda c1 inny ma 205 a kolejny juz 230 :) wiec trzeba po prostu miec szczescie i tyle:) a kase z wymiany plyt lepij zaoszczedzic i wydac na powiedzmy lepsze pamiatki...koniec kropka:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...