yakoob Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Linoge o życiu w akademiku to mi niemasz co mówić w końcu już 4 lata mieszkam!! :lol: A propo nie pytalem jak założyć tylko jaki założyć ale to już nieważne bo kupiłem pred chwilą łotego zalmana tylko teraz nie bardzo wiem jak go złożyć??Są dwie tubki zielonym i pomarańczowym skladnikiem ale co tym zrobić niemam pojęcia??!!Czy może lepiej na taśmie termoprewodzącej(mam jeszcze kawałek zostało z gray)????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Jak z kolorami, to na pudelku jest napisane. Nawet 2 razy, a 3 w instrukcji. Sam zakładałem na taśmę => może będę chciał zdjąć??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoob Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Spoko dzieki cos mi sie na oczy zuciło!! :lol: chyba tez założe na taśmie!! :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoob Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 No i mosz!!!!!!!!piękny złoty zalmanek niestety nie zmieści sie pod pięknego srebrnego silencera!!!! :evil: Ci tera robić ciąć zalmana???????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAZIK STASZEWSKI Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 a której wersji Awdflash-a do tego uzyc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Np. 8.33 Flash8.33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOyA Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 No i kupiłem NF7-S 2.0 -i mam problem bo zamiast dobrej muzyki w głośnikach słysze ją ale bardzoc icho a na dodatek rozlega sie buczenie.... - druga sprawa czy jest cos do obslugi SoundStorm-a ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Driver nVidii... Np. z płyty, albo ze strony nVidia.com (wersja 5.10) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Ja napisze cos od siebie o tempereturach. Moim zdaniem jezeli ktos mowi ze plyta zawyza temperature to sie po prostu osmiesza!!!!. Mam nf7-sl wczesniej mialem kv7 ktora to plyta miala odczyt z diody w procesorze wiec to byla temp prawie rzeczywista a nie jakas wyssana z palca jak na nf7 series. Sam mam bartona 2500@3200 1,7V chlodzi go pentagram qc80 cu@low. Bude mam co prawda dobrze wietrzona bo mam w bocznej sciance 120mm 1200rpm z tylu pod zasilaczem mam 80 na 1500 obrotow w zasilaczu mam 120 mm@7v no i silencer powitrze wyrzuca z tylu. I teraz temperatura jak wloncze kompa to czasmi mam ponizej 20 stopni toz to nawet smieszne nie jest!!!!! Najwyzsza temp jaka zobaczylem w historii speedfan'a to bylo 43 stopnie. Osobiscie uwazam ze to jest nie do osiagniecia na kv7 ktora byla blizsza prawdy pokazywalo 53 stopnie. Takze mysle ze mozna smialo doliczac stopnie a nie jeszcze odejmowac jak gdzies przeczytalem nawet 10 stopmi. Takie jest moje zdanie. Tylko jest jedna rzecz pewna ze z kompami nic nigdy nie wiadomo wiec z ciekawosci kiedys po godzinie prime'a zdjelem obudowe i zaczalem tam macac tego pentagrama i ku mojemu zdumieniu jest rzeczywicie letni. A zalozony jest na pewno dobrze i do tego wypolerowany i posmarowany as ceramique. Wiec sam nie wiem do konca jak to jest z tymi abitami. Pomiar temp jest jedna z dwoch rzeczy ktora mi w tej plycie nie lezy druga to jest obsluga duala 2*512. Dobrze ze sa biosy merlina cpc off bo na "stocowym" biosie to mozna co najwyzej miec duala na 333 fsb. Merlin RULEEEEEZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Mi tam NF7-S zawyża temperaturę o 4/5 stopni. Sprawdzane Termometrem i na innych płytach. Również mam B2500@3200 tyle, że jade na 1.65V (mogę nawet niżej, ale to dla pewności) Temperaturę mam normalnie 36stopni w IDLE po godzinie pracy. A NF7-S pokazuje 40/42 stopnie... Procka chłodzi Pentagram Freezone QC-92 Cu jak w opisie. A co do Merlina, to nie tylko przy Dualu 512, ale również i przy pojedynczych 512kach jak np. wspominany przeze mnie Kingston CL3-8-3-3 PC3200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoob Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Yupiii fsb 220 rock stable!!!!!wystarczyło założyć zalmana na mostek południowy!! :lol: co prawda musiałem go "delikatnie" przerobić bo niestety silencer sie rozpanoszył jak król koło mostka południowego ale tu przyciąłem tam odgiąłem i spoko!!!!Co prawda Vcore juz 1.85 chociaz Abiteq pokazuje 1,8 :?: a sandra 1,825 :? Pytanko cy superpi jest dobrym programem do badania stabilnosci??!!i przy jakim PI najlepiej sprawdzac stabilnosc??!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 SuperPI jest najwygodniejszy... bo szybki... ale daje także dosyć duży dowód stabilność... licz 16MB... no i jeszcze 3d01... powinie pójść... ale ma problemy z dużym FSB... u mnie 258FSB superPI 16MB stable a 3d01 nie ma szans... :/ A odczyt z progów to se można... MIERNIK ( ile razy można to pisać :/ ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaa Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Witam mam pytanie odnosnie chipsetu tej plyty: Mam na nim zalozonego ZALMANA NIEBIESKIEGO a proca podkreconego jak w podpisie, Jaka jest maksymalna temperatura na chipsecie aby go nie uszkodzic ?????? Naraze sprawdzalam reka to jest CIEPLY nawet BARDZO CIEPLY ale nie GORACY Czy chipset sie grzeje bardziej jak proc jest uzywany w 100%??? Narazie testowalem go w NFS UNDERGROUND2 Prima nie moge zrobic bo mnie denerwuja moje pamieci bo sie wywala po 2-5min!!!!!!! ZA wszystkie odpowiedzi THX Ja mam około 25 st. cały czas... . Obniż napięcie chipsetu w biosie. U mnie teraz chodzi na minimalnym - 1.2 V - spadek 10 st. Przy Twoim zalmanie będzie jeszcze niższa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Witam mam pytanie odnosnie chipsetu tej plyty: Mam na nim zalozonego ZALMANA NIEBIESKIEGO a proca podkreconego jak w podpisie, Jaka jest maksymalna temperatura na chipsecie aby go nie uszkodzic ?????? Naraze sprawdzalam reka to jest CIEPLY nawet BARDZO CIEPLY ale nie GORACY Czy chipset sie grzeje bardziej jak proc jest uzywany w 100%??? Narazie testowalem go w NFS UNDERGROUND2 Prima nie moge zrobic bo mnie denerwuja moje pamieci bo sie wywala po 2-5min!!!!!!! ZA wszystkie odpowiedzi THX Ja mam około 25 st. cały czas... . Obniż napięcie chipsetu w biosie. U mnie teraz chodzi na minimalnym - 1.2 V - spadek 10 st. Przy Twoim zalmanie będzie jeszcze niższa. skad macie te tempuy :?: chyba nie z odczytów mobo ps przy zmalmanie temp ~40-45* fsb 180 min napiecie dla chipa to 1.5 skad 1.2 :?: chipset sie grzeje jak musi obsugiwac jednoczesnie grafe, proca i ram .... ps face pomysl jak mozesz miec 25* na czyms co sie grzeje jak w pokoju temp jest ok 23-24 :?: chyba nie trzeba wyjasniac ... praw fizyki nie oszukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 No moich temperatur chyba się nie czepiasz. Poza tym mierzone termometrem u podstawy radiatora (najczęściej ;)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 No moich temperatur chyba się nie czepiasz. Poza tym mierzone termometrem u podstawy radiatora (najczęściej ;))a gdzie ten termometr wsadzasz jak dotykasz radiatora nim to masz zanizona temp roznica na jadrze pascie i radiatorze to ok 5* zalezy od jego konstukcji pasty przebiegu powietrza itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Czujnik termometru wkładam pod radiator (Zalman ma węższą podstawę, więc można dotknąć samego Chipa). Pastę mam AS5. A temperatura procka była mierzona poprzez zdjęcie radiatora. Nie wiem jak szybko stygnie procek, ale staraliśmy się zrobić to dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Wlasnie zmienilem ten wiatraczek na NB na zalmana zlotego, chyba zrobilem wszystko dobrze, wyczyscilem wszystko, troche pasty polozylem, rozprowadzilem (mam nadzieje ze pasty nie za duzo), podlaczylem all i jak na razie all dziala, chyba wporzadku? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm$[mm]_ Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 plis o helpa zrobilem seobie raid 0 z 2x wd80gb i bledy wali corupt data hcialem zmienic ustawienia na udma 1 zeby tak nie bylo (ponoc dziala) mam program sata gui tam niby jest ale nie zmienia zna ktos inny progream albo wie jak to robic ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Witam Pewnie już było, no i w faqu pisze by założyć radiator na southbridge, ale chce sie upewnić, jakby ktoś mógł mnie uświadomić... Mam problemy z pamięciami z częstotliwością pow 333mhz, pamiątki są 400, czy problemy z tymi pamięciami( małe możliwości zmiany timingów przy wyższych częstotliwościach, freezy i piski z głosnika przy fsb 400 i więcej) mogą wynikać właśnie z nieschłodzonego SB?? Dotykałem palcuhem, na 333 gorący, na 400 prawie parzy Mofsety mam schładzane Memtest, goldmem i wmd przechodzone są w dosie z ilością błędów 0, na fsb 210-220, czyli 420-440Mhz takt pamięci Prime wywala na tych częstotliwościach, nie od razu, czasem pół godziny luz, a czasem po 10 min(choć to może być winą niedowoltowania proca, nie testowałem tego za bardzo) Zauważyłem też że przy wyższych fsb musze dać więcej napięcia na procu, mimo że czestotliwość taktowania proca jest praktycznie stała (1.775v dla 2Ghz) Czy założenie radiatora na SB rozwiąze problem, lub choć część problemów? Czy to może jednak wina pamięci, gryzą sie z płytą? Biosy różne próbowałem, większość merlina, discowery, mantarys.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 @Gregu tak trzeba go schlodzic :!: poprzednia strona :evil: z tym fsb to chyba normalne ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awernes_ Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Witam Mam mały problemik, mianowicie w EVEREST Professional dostaję następujące wyniki Stan AGP: wyłączone Urządzenie AGP: nVIDIA GeForce4 MX440 with AGP8x Obsługiwane szybkości AGP: 1x, 2x, 4x, 8x Bieżąca szybkość AGP: 4x Fast-Write: Obsługiwane, Wyłączone Side Band Adressing: Obsługiwane, Wyłączone W biosie mam ustawione AGP na 8x, więc nie rozumiem dlaczego Everest wypisuje mi tylko 4x Czy da się gdzieś jeszcze (oprócz BIOSU) powłączać ??????? pozdrawiam MarekP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 no to moze sterowniki agp x8 i tak Ci nic nie da szczegolnie na takiej karcie to chwyt marketingowy .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitx1 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Gregu mnie sie to samo działo tez pamieci 400 MHz ale musiały isc na 333 MHz bo jak szły By SPD to mnie windows niebieskim ekranem witał. pierwsze myslałem ze to wina pamięci ale wkładałem inne i działo sie to samo i dlatego płyta na serwis poszła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoob Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 Od razu powiem ze założenie radiatora na southbridge nioewiel pomaga!!!ja bez tego mialem 210 fsb a teraz "zaledwie'220 napięcie na proca juz 1.85V wiecej sie boje dac (moze sie cos skopcic??) pamieci Hynixa D43 memtesty goldmemy czysto i nie wiem co jeszcze moge zrobic żeby fsb poszło chociaż do 240 :lol: L12 mod pomożecos??A może jeszcze dorzucić tego napięcia???!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 pomaga jak nie masz to gorący mostek a jak masz to gorący radiator :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 Od razu powiem ze założenie radiatora na southbridge nioewiel pomaga!!!ja bez tego mialem 210 fsb a teraz "zaledwie'220 napięcie na proca juz 1.85V wiecej sie boje dac (moze sie cos skopcic??) pamieci Hynixa D43 memtesty goldmemy czysto i nie wiem co jeszcze moge zrobic żeby fsb poszło chociaż do 240 :lol: L12 mod pomożecos??A może jeszcze dorzucić tego napięcia???!!!no a chlodzi Ci go cos czy tak poprostu jeszcze trzeba mosfety ochlodzic ... i czy mem wyrabiaja .. . bios jakis modowany :?: jak masz cos na mosfetach to mozesz i sa letnie albo cieplawe to max 1.95 ale nie zawsze chce dzilalac poprawnie ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoob Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 Linoge mosfety zimniutkie nawet lekko się nie grzeją!!!!Owiewa je freezone ogólnie w budzie jest niezły przewiew w końcu jest 7 wentyli.Na układach PLL założyłem radiatorki ale takze nie grzeja sie zbytnio. Czy pamięci wyrabiają?? sprwadzałem je memtestem i goldmemem z pod dosa i zero erorów więc cyba tak (chodzą na 3V) Co mi zostało??!!!L12 mod??!!Ale o ile to może pomóc jeśli wogóle pomoże???!!!Noi czy po modzie trzeba zaczynać od default ustawień biosu i kręcić od początku czy mozna zostawić dotychczasowe ustawienia???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 no sprawdz moze jakis bios z l12mod built in np Merlina allbo TT'a ... mniej roboty no chyba ze to koniec mozliwosci mobo ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 No to się dziw, że takie FSB... jak nawet L12 nie masz :lol: Odrazu zdejmuj proca i dawaj... ;] A chłodzenie zawsze się przydaje i przedłuża [powinno] żywotność komponentów.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...