Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie dzwieku tej plyty tzn NF7!!!!

W najblizszym czasie chcialbym sobie kupic glosniki Creative P5800 i nie wiem czy ma to sens? Z tego co wyczytalem gdzies tam cos (dawno dawno temu to bylo) ze na niej nie ma dzwieku przestrzennego / nie chodzi mi tylko o SaundStorm lecz o dzwiek 5.1 / Więc czy jest sens kupna tych glosnikow do tej plyty????? Czy bede mial dzwiek przestrzenny (5.1) ?????? / Jakiej jakasci jest zintegrowana karta na tej plytce?????

Za wszystkie odp THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ _HuBi_: mam te głośniki i taką płytę i powiem ci że jak dla mnie jest bardzo dobrze. płyta ta ma codec ac97 realteca alc650 i jest 5.1. dzwięk jest przyzwoity jak na tak prostą zintegrowaną dzwiękówkę. muzyka brzmi spoczko, filmy ogląda się super a i wgierkach jest nieźle. ostatnio grałem w far cry i ustawiłem 5.1 i to na prawdę działa np za plecami wyła syrena i naprawdę grało z tylnych głośników !!!!

nie zastanawiaj się tylko bierz te głośniki a jak masz jakieś 50 pln więcej to weź p 5900 to to samo tylko przednie głośniki są dwudrożne, kto wie może w przyszłości kupisz lepszą dzwiękówke i wtedy to zagra !!!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Ta dźwiękówka potrafi obsługiwać ASIO!!! A dla Audiofili, to wręcz marzenie. Do SB 5.1, Audigy czy innych podobnych trzeba instalować sterki KX'a albo inne, które wprowadzały obsługę ASIO, ale zabierały Akceleraję EAX (bo jej nie obsługiwały)...

Oczywiście by wykorzystać ASIO trzeba mieć wtyczkę do Winamp'a, lub Foobar'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ALL

Czy ktoś spotkał się z takim problemem dysk sata 160GB, dwie partycje: pierwsza sys 10GB, druga pozostałe GB. System WinXP Pro+SP2 płyta Abit NF7-S. Przy włączaniu kompa włącza się chkdsk i sprawdzanie spójności danych na dysku/dyskach. Próbowałem inne stery do sata ale problem nie zniknął.

Proszę o jakieś rady, sugestie... dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz przypadkiem włączonego np przez program xp antyspi szybkiego zamykania systemu lub czegoś podobnego. ja mam co prawda zwykły dyska ale po włączeniu tej opcji sprawdzał mi dysk w ten sposób przy każdym uruchomieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako nowy witam wszystkich na forum. NF7-S posiadam od jakiegos czasu. Nie mialem z nia problemow. Teraz jak sie przesiadlem na sound storma jest jedna bardzo denerwujaca mnie rzecz: podczas startu kompa w glosnikach slychac pikniecie (to to samo pikniecie co w glosniczku tylko ze ten mam odlaczony). Czy jest jakakolwiek mozliwosc wylaczenia tego? W biosie szukalem ale sie nie doszukalem. Czy jest taka opcja w jakims modyfikowanym biosie? Z gory dzieki za info. PozdrawiamJako nowy witam wszystkich na forum. NF7-S posiadam od jakiegos czasu. Nie mialem z nia problemow. Teraz jak sie przesiadlem na sound storma jest jedna bardzo denerwujaca mnie rzecz: podczas startu kompa w glosnikach slychac pikniecie (to to samo pikniecie co w glosniczku tylko ze ten mam odlaczony). Czy jest jakakolwiek mozliwosc wylaczenia tego? W biosie szukalem ale sie nie doszukalem. Czy jest taka opcja w jakims modyfikowanym biosie? Z gory dzieki za info. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

numalek: Nie nie ma. I nie wiem dlaczego denerwujące... Ciche, krótkie - miej wyłączone głośniki jeszcze i po sprawie.

el@Pajaco ja mam WD S-ATA 160 i nie mam problemów. Albo jurasjo zasugerował dobrze (coś z software'm) albo też w BIOS'ie spróbuj zmienić opcję Integrated Peripherals=>EXT-P2P'S Discard Time z 30 us na 1 ms (czasami pomaga).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz przypadkiem włączonego np przez program xp antyspi szybkiego zamykania systemu lub czegoś podobnego. ja mam co prawda zwykły dyska ale po włączeniu tej opcji sprawdzał mi dysk w ten sposób przy każdym uruchomieniu.

nie mam, co gorsze raz na jakiś czas wyskakuje blue screen i trzeba instalować system od nowa. Próbowałem oryginalnych sterów dołączonych do płyty jak i zassanych z netu: disk121.exe i disk132.exe, zarówno Si3112r jak i SI3114r. Zmieniałem kabel sygnałowy na inny i też bez rezultatu. Może kontroler albo dysk jest padnięty jak możnaby było sprawdzić czy jest dobry kontroler i dysk w warunkach domowych. Są może jakieś programy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musi ci pikać ponieważ ss jest kartą tzw zintegrowaną włączaną lub wyłączaną w biosie i przy starcie pika tak samo jak głośniczek systemowy- niestety. wyłączyć można ale całą dźwiękówkę. jeżeli chodzi o zmodyfikowane biosy to sprawdź w temacie : biosy by merlin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

numalek: Nie nie ma. I nie wiem dlaczego denerwujące... Ciche, krótkie - miej wyłączone głośniki jeszcze i po sprawie.  

el@Pajaco ja mam WD S-ATA 160 i nie mam problemów. Albo jurasjo zasugerował dobrze (coś z software'm) albo też w BIOS'ie spróbuj zmienić opcję Integrated Peripherals=>EXT-P2P'S Discard Time z 30 us na 1 ms (czasami pomaga).

okej dzięki spróbuję, może pomoże:)

też mam WD 160GB 8MB SATA150...

czy mógłbyś mi wysłać swoje stery do sata? na merams@tlen.pl

z góry dzięki

pozdrawiam all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

el@Pajaco: Sterki muszą być SI3112r!!! bo taki jest kontroler. Ja mam te 121 dla XP (to też istotne) i nie mam żadnych problemów. Na początku poprostu przy instalce Windka wsadziłem tą dyskietkę daną z Płytą. F6, Silicon 3112r dla Windows XP i było też ok. Więc ja osobiście nie miałem problemów nigdy.

Na dysku jest zamknięta zworka => zostaw ją tak, a jeśli wyjąłeś, zmieniłeś, to wróć do standardowego położenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hirotaro:

próbowałem wszystkich sterów SI3112r z http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...hp?showtopic=25

przy instalce dałem F6 gdy pytał o dodatkowe sterowniki scsi itp.

Mam BIOS'a 26(08/19/2004) tego ze strony abita może spróbować sflashować na innego? da się wgrać biosa starszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Kupilem abitka nf-7SL i semptron 2200+, chce zainstalowac jakiegos win xp a tu zonk. Po wyskoczeniu tego niebieskiego ekranu z licencja wszystkie wiatraczki staja i komputer zaczyna piszczec jak karetka pogotowia czy cos w tym stylu. Wszystkie czesci podociskame zmienilame grafike itp caly czas to samo To zapewne wina procka w soft menu widnieje procek Athlon XP z mnoznikiem 9.0 i szyna 166 mhz Jedyne co mam w CPU Operating Speed to User Define... Czy to wina biosa ? Jaki bios wgrac do NF-7-SL?

PS: Na stronie abita w ogole nie ma takiej plyty jak nf-7sl! czy nf-7-sl = nf-7s2 ???

Z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Kupilem abitka nf-7SL i semptron 2200+, chce zainstalowac jakiegos win xp a tu zonk. Po wyskoczeniu tego niebieskiego ekranu z licencja wszystkie wiatraczki staja i komputer zaczyna piszczec jak karetka pogotowia czy cos w tym stylu. Wszystkie czesci podociskame zmienilame grafike itp caly czas to samo To zapewne wina procka w soft menu widnieje procek Athlon XP z mnoznikiem 9.0 i szyna 166 mhz Jedyne co mam w CPU Operating Speed to User Define... Czy to wina biosa ? Jaki bios wgrac do NF-7-SL?

PS: Na stronie abita w ogole nie ma takiej plyty jak nf-7sl! czy nf-7-sl = nf-7s2 ???

Z gory dzieki za pomoc

zasilacz :?:

chlodzenie procesora :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłany: 26 Lis, 2004 9:43    Temat postu:  

--------------------------------------------------------------------------------

Zmieniłem tak jak sugerowałeś: z 30us na 1ms i jak na razie problem ze sprawdzaniem spójności danych nie występuje, choć z drugiej strony robiłem format i od początku instalowałem WinXP i zauważyłem że strasznie długo formatował systemową 10GB(około 5 minut stał na 20%) i nie wiem czy coś się nie kasztani z dyskiem.

Mom jeszcze jedno pytanie(troche lamerskie) bo mi windows jak i sandra wykrywa ten dysk jako SCSI! Czy tak powinno być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej PPL

CO JEST GRANE?

Wczoraj spowolniłem sobie wiatrak, dmuchający na mofsety.

Przed tą operacją miałem 41-42 max stopni w stresie(PRIME95 -po paru godzinnym grzaniu) - of coz temp CPU AMD 2.2Ghz, bartek, 1,875v(real 1,82v).

Teraz dochodzi mi do 45...

Gdzie ten cholerny czujnik jest i jak to działa. Przecież mam wodne, temp powinny być constans.

Na MSI była podobna sytuacja - przed założeniem wiatraka temp kolo 45-48 max, po założeniu wiatraka 8cm spadło 5-8 stopni.

Troche to nielogiczne, rozumiem temp czipsetu moze wzrosnąć, mofsetów, ale czemu to oddziałuje na czujnik pod procem??I jak??

BTW - prime działa mi bez problemów na 184Mhzx12 (2.23Ghz), a na 202x11 wywala na drugim teście - hardware failure possible (0,5 expected 0,4). Napięcie na rdzeniu ciągle to samo -1,875v - zgaduje ze pamięci nie są zbyt dobre - może to być właśnie ich wina, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moze mi ktos powiedziec przy jakich ustawieniach wszelakiego typu trzebaby oradiatorowac cala plytke tzn mosfety,pll sb itp...... Co sie dzieje w przypadku wizyty w serwisie plyty ?? Wysylal juz ktos z radiatorami ?? Zastanawiam sie czy nie beda kombinowac z gwarancja jak zobacza cos niestandardowego na plycie:) Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... sprawdź w jakiej pozycji jest zworka cmos...czy czasem nie na clear ;-)

Moim zdaniem jak by zworka byla na clear to komp by sie wogole nie podniosl ... :wink:

... zasiłke 350w Codegena

Sprobuj pozyczyc od kogos inna zasilke ... Codegen ... :?

Taka jest moja sugestia ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z abitem nf7-s. Otóż w menadżerze urządzen widnieje tam nvidia controller network to jest chyba ta karta sieciowa ale ona nie jest wyświetlana w połączneiach sieciowych i nie moge żadnych konfiguracji ani nic gdy biore konfigurator połączeń to odrazy wyskakuje mi mostkowanie z internetem. Ale najbardziej dziwi mnie to czemu w połączeniach sieciowych nie ma Połączenie lokalne. Wie ktoś w czym tkwi problem? zainstalowałem najnowsse stery i nic nie pomogło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...