Destiny Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 A i pozwole sobie na jeszcze jeden post. Wsumie to przegladnolem wypowiedzi i podpisy ludzi wypowadajacych sie i musze z przykrosia stierdzic ze ludzi ktorzy maja ABITy i Epoxy nie maja jakis kosmicznych szybkosci procka . tyko teraz pytanie czego to wina --> sprzetu czy brak umiejetnosci ? Tak prawde powiedziawszy zeby sie nie naprzykrzac wam to chyba sprzetu :wink: wiec wydaje mi sie ( po chwili kontemplacji ) ze ABIT jest poprostu przereklamowany prosciej mowiac w gre wchodzi czysty marketing - najgorszy wrog power user'a. Nie przecze ze ABIT NF7 jest zla plyta glowna jednakze jak na lidera podkrecania ( wraz z Epoxem 8RDA ) jakos tych niewiarygodnych mozliwosci podkrecania nie widac ( sorry - moze w Biosie rzeczywiscie ale w praktyce ? Takie sa moje spostrzeznia. A moja uwaga jest taka że większość woli chyba stabilne ustawienia a nie maxymalne wyżyłowanie proca i płyty. Lepiej popracować dłużej na troszkę mniej wykręconym Antku niż krótko na full power. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 BTW to wykombinuje jakis maly radiator na mostek poludniowy chyba, niestety normalnego nie zaloze bo mam na grafice zalmana zm80HP i nie ma na to miejsca. Moja sugestia odnośnie radiatora na SB to taki jak ja mam czyli Zalman NB32J. Mostek mam na krzyż przesmarowany klejem od Zalmana a reszta to ASIII. Radiator jest ledwoo ciepławy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 a wlasnie.... z ktorego tygodnia macie NB i SB i ile wyciagacie na nich fsb. ja mam NB z 12 tyg, a SB z 8. Moja mobo jest do <font color="#FF0000">[ciach!]</font>. Nie dość, że się SATA zjeb..o to max fsb to 219 na vdd 1,6v, nawet jak dam 1,7v to zostaje przy 219. Nie zdejmowałem radiatora z NB. SB jest z 306. W ogóle mój Abit to wcześniak jeśli chodzi o rev 2.0.U mnie dokladnie to samo.219 chodzi,220 nawet nie wlacza :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 A i pozwole sobie na jeszcze jeden post. Wsumie to przegladnolem wypowiedzi i podpisy ludzi wypowadajacych sie i musze z przykrosia stierdzic ze ludzi ktorzy maja ABITy i Epoxy nie maja jakis kosmicznych szybkosci procka . tyko teraz pytanie czego to wina --> sprzetu czy brak umiejetnosci ? Tak prawde powiedziawszy zeby sie nie naprzykrzac wam to chyba sprzetu :wink: wiec wydaje mi sie ( po chwili kontemplacji ) ze ABIT jest poprostu przereklamowany prosciej mowiac w gre wchodzi czysty marketing - najgorszy wrog power user'a. Nie przecze ze ABIT NF7 jest zla plyta glowna jednakze jak na lidera podkrecania ( wraz z Epoxem 8RDA ) jakos tych niewiarygodnych mozliwosci podkrecania nie widac ( sorry - moze w Biosie rzeczywiscie ale w praktyce ? Takie sa moje spostrzeznia. .::XP3000+@2300MHz //GA-7VA//512DDR//G4Ti4400@4600//Huntkey 300W::. Zdawalo mi sie ze to nie jest o Gigabyte ale o Abit post.Po co ci to bylo ?.Dowartosciowac sie chciales ? :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 U mnie dokladnie to samo.219 chodzi,220 nawet nie wlacza :evil: No to ja też w klubie 219 na 220 nie wstawa :( (chłodzenie standardowe ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qpa111 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 wezcie mnie tu nie straszcie z tym fsb :!: :!: :!: bo jesli rzeczywiscie tak bedzie i na natku 2000+ nie wycisne min, 220 to w niemczech gigabyte`a vxxp kupuje czy jak mu tam :roll: a szkode troche tego abita... zaraz musze sie LucAss`a spytac jak on tam ciagnie na swojej 240mhz skubaniec jeden 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qpa111 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 a swoja droga to jakie macie rewiziej plyty-yotomeczek, Grolshek??? moze to jest przyczyna. Dexter ma chyba NB z 8 tygodnia i jemu ladnie all smiga, Dexterku prosimy o wypowiedz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tigrris Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zakupilem wczoraj Abita NF7-S, od razu zabralem sie za instalacje - zlozylem wszystko do kupy - Athlon XP 1700+, pamieci Kingstona 2x256MB na 333MHz (kosci nanya), karta graf. GF 2MX 400, dyski twarde to dwa stare seagate'y 4,3 i 8.4 GB - ten drugi to U6 czy U8) - odpalilem kompa i... nic. Nie wstaje. Na monitorze tylko wiadomosc "no signal". Pierwszym moim podejrzanym zostala wiec karta graficzna -bo jest "stara" i w dodatku produkcji Mint'a. Moze ktos z was mial podobna karte i ma w tej sprawie doswiadczenie jakies? Czy moze to byc sprawka napiecia na jakim powinna pracowac karta? Ijescze takie pytanie: na plycie u dolu znajduja sie dwie diody - jedna czerwona (zapala sie po podlaczenia kompa do zasilani) druga zielona - zapala sie po wcisnieciu przycisku "power". Co oznacza ta czerwona? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Ijescze takie pytanie: na plycie u dolu znajduja sie dwie diody - jedna czerwona (zapala sie po podlaczenia kompa do zasilani) druga zielona - zapala sie po wcisnieciu przycisku "power". Co oznacza ta czerwona? Że płyta dostaje zasilanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 a swoja droga to jakie macie rewiziej plyty-yotomeczek, Grolshek??? moze to jest przyczyna. Dexter ma chyba NB z 8 tygodnia i jemu ladnie all smiga, Dexterku prosimy o wypowiedzRev. widac u mnie w podpisie.Nie jest to wina pamieci bo Geile smigaja wyzej niz 220 i asynchro rowniez nie wstaje powyzej 219fsb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 u mnie bez problemu Antek xp 1700+@10x222MHz Ram Geil433@444 6-2-2-2 sprobujce przestawic na wyzsza czestotliwosc niz 220 moze pojdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tigrris Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Pierwszym moim podejrzanym zostala wiec karta graficzna -bo jest "stara" i w dodatku produkcji Mint'a. Moze ktos z was mial podobna karte i ma w tej sprawie doswiadczenie jakies? Czy moze to byc sprawka napiecia na jakim powinna pracowac karta? No wiec plyta zostala sprawdzona z inna karta i innymi pamieciami (noname) i niestety ten sam problem... Sprzedawca ze sklepu sugerowal, ze moze to byc spowodowane przebiciem ze srubek, ktorymi przykrecona jest plyta, ale podlozenie podkladek nic nie zmienilo... Moj zasilacz to Codegen 300Watt, ale mam go pona 1,5 roku i dzialal bez problemow (na plycie shuttle z amd 1GHz i sdram-em). Chyba bede musial dac do serwisu kompa bo juz nie wiem co moze byc nie tak. :cry: arrrgh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAttX Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zdawalo mi sie ze to nie jest o Gigabyte ale o Abit post.Po co ci to bylo ?.Dowartosciowac sie chciales ? Nie koles chcialem tylko powiedziec ze kupiles przereklamowana plyte na ktorej wyciagasz mniej niz ja chociaz dales dwa razy tyle kasy 8) co ja za swojego gigabyta. A opocz tego nie widzialem tabliczki z napisem "Tylko dla posiadaczy Abitow NF7 " :P . A oprocz tego kolesia ( ktorego zrzera chyba zazdrosc) to rzeczywiscie lepiej troche zjechac z zegarow dlatego postanowilem zjechac na 2800+ -- > to calkiem wystarczajaco jak na dzisiejsze potrzeby. .::XP2800+//GA-7VA//512DDR//G4Ti4400@4600//Huntkey::. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekko Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Czy u was tez po odpaleniu kompa piszczy wiatrak na NB? Bo u mnie tuz po odpaleniu wydaje dziwny piskliwy odglos :lol: Slyszalem tez ze serial ata w NF7 iepoprawnie wspolpracuje z niektorymi dyskami maxtora czy ktos mial tego typu problemy , bo u mnie dziala OK a kumpla po podlaczeniu dysku do seriala dysk nie dziala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leThal Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 po wielu probach w koncu udalo mi si epodkrecic moj sprzecik, ale juz sie tym nie chwalilem - pisze jednak tego posta w innej sprawie: otoz problem jest z Spire Falcon Rock II - wentyl wlacza sie normalnie po odpaleniu kompa, ale kak urachamia sie winshit i hardware doctor 2.7 odczytuje ze proc jeszcze nie rozgrzany jakies 27-28 stopni i wylacza wiatrak, oczywiscie po uzyskaniu przez proca temperatury tam chyba 31 stopni powienien sie wlaczyc - otoz nie to ze od razu do wymiany (chyba?) bo uzywalem go juz jakis czas i pracowal normalnie czyli wylaczal i wlaczal kiedy trzeba - takie dziwne schizy zlapal po tym jak qmpel przyniosl EXCALIBUR'a 9000 (bez pro - z radiatorami na pamieciach i duzym wentylam na jajku) chcielismy zobaczyc jak to bedzie sie krecilo - i jak tylko wlozylem ta karte zaczely sie te dziwne akcje - qmpel do mnie krzyczy TY! wentyl na procu sie nie kreci! a ja na to spoko czlowieku ona tak ma ze jak nie osiagnie odpowiedniej temperatury to milczy - no zeby mu to udowodnic to pokazuje hardware doctora i pokazuje temperature, mowie o patrz teraz sie wlaczy - i ajakie bylo moje zdziwienie gdzy sie nie wlaczyl patrze temperatura jedzie 33,34,35,36,37,38 - a o q***!!! i wylaczam kompa - ale jak jest juz proc rozgrzany i startuje od poczatku wiatrak nie wylaczajac sie w systemia na chwile to chodzi - tak wiec chcialem zasiegnac opini na ten temat... AXP 1700+@1910MHz (stable) + Spire FalconRock II ABIT NF7-S ver.2.0 + hand-made radiator na SB HyperX 370@380 (bo wszystko synchro - normalnie chodza na 421) zasilka no-name 250 (wiem porazka jak na taki sprzet, czekam na HPC-360-202) + 2x SUNON na 12V chlodzenie budy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qpa111 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 hej. ja tez mam problem z hardware doctorkiem-nie pamieta ustawien v core. ciagle mi piszczy ze za duze i mimo ze go przestawie, zrobie save to sie dupek pozniej resetuje. a inne pamieta... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 u mnie bez problemu Antek xp 1700+@10x222MHz Ram Geil433@444 6-2-2-2 sprobujce przestawic na wyzsza czestotliwosc niz 220 moze pojdzie To ustaw u siebie rowne 220 to zobaczymy.Dosc mam restartowania :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zdawalo mi sie ze to nie jest o Gigabyte ale o Abit post.Po co ci to bylo ?.Dowartosciowac sie chciales ? Nie koles chcialem tylko powiedziec ze kupiles przereklamowana plyte na ktorej wyciagasz mniej niz ja chociaz dales dwa razy tyle kasy 8) co ja za swojego gigabyta. A opocz tego nie widzialem tabliczki z napisem "Tylko dla posiadaczy Abitow NF7 " :P . A oprocz tego kolesia ( ktorego zrzera chyba zazdrosc) to rzeczywiscie lepiej troche zjechac z zegarow dlatego postanowilem zjechac na 2800+ -- > to calkiem wystarczajaco jak na dzisiejsze potrzeby. .::XP2800+//GA-7VA//512DDR//G4Ti4400@4600//Huntkey::. Kolesia to ty sobie znajdz w sklepie Adidasa.Wole 10x200 od twojego 15xpincet :twisted: 2800+ wyciagam na moim zastepczym Asrocku za ktorego dalem grosze.Chcialem tylko powiedziec ze kupiles przereklamowana plyte na ktorej wyciagasz tyle samo co ja chociaz dales dwa razy tyle kasy :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qpa111 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 ej chlopaki wylajtujcie, nie klocic sie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 ej chlopaki wylajtujcie, nie klocic sie :PJakie tam klotnie....normalna dyskusja miedzy 15-latkami.Nie wiecie moze co z tym fsb.Chcialbym przynajmnie tyle co na moim Śp. Solteku FRN2-L wyciagnac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 u mnie bez problemu Antek xp 1700+@10x222MHz Ram Geil433@444 6-2-2-2 sprobujce przestawic na wyzsza czestotliwosc niz 220 moze pojdzie Sprawdzilem.220-225.To samo nie wstaje synchro i asynchro :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 u mnie bez problemu Antek xp 1700+@10x222MHz Ram Geil433@444 6-2-2-2 sprobujce przestawic na wyzsza czestotliwosc niz 220 moze pojdzie To ustaw u siebie rowne 220 to zobaczymy.Dosc mam restartowania :(Na pewno da sie zmusic do pracy na FSB=220, bo u mnie proc chodzi na FSB=220 bez problemu :arrow: patrz podpis. Wyzej tez idzie (max co mialem wchodzac do Windy to 235 ale sie pozniej sypalo :? ). Wiecej nie daje, bo pamieci musialbym "zwalniac" i 220 mi wystarcza :wink: Moze zwolnij troszke timingi :arrow: u mnie za nic nie chce chodzic przy FSB=220 na 5-2-2-2cl, a jak zmienie na 5-3-2-2cl to rock stable :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qpa111 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 hej. nie wiem nie wiem.... jak bede miec nowego AXP2000+ to pwiem. bdzie u mnie wtorek/sroda to sie dowiecie. moze rzeczywiscie te timimigni macie za ostre :idea: napiszcie na jakim napieciu macie ramy, moze za male. dajcie na 2.9 i wtedy.moje TwinMOSY ida na 240(480) przy 2.9v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 u mnie bez problemu Antek xp 1700+@10x222MHz Ram Geil433@444 6-2-2-2 sprobujce przestawic na wyzsza czestotliwosc niz 220 moze pojdzie To ustaw u siebie rowne 220 to zobaczymy.Dosc mam restartowania :(Na pewno da sie zmusic do pracy na FSB=220, bo u mnie proc chodzi na FSB=220 bez problemu :arrow: patrz podpis. Wyzej tez idzie (max co mialem wchodzac do Windy to 235 ale sie pozniej sypalo :? ). Wiecej nie daje, bo pamieci musialbym "zwalniac" i 220 mi wystarcza :wink: Moze zwolnij troszke timingi :arrow: u mnie za nic nie chce chodzic przy FSB=220 na 5-2-2-2cl, a jak zmienie na 5-3-2-2cl to rock stable :idea: Niestety...timingi 6-3-3-2.0 i 8-4-4-2,5 juz byly grane.Asynchro przeciez wytrzymuje moje pamiatki.Wymieniony radiator na zalmana 32 na nb.Na sb jeszce nie wymieniony.Moze to byc przyczyna ?Uwazam ze ze nie ale moze.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qpa111 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 a ktos tu pisal ze x-dream nie jest kompatybilny z nf7. to dziwne jakos u mnie smiga ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Niestety...timingi 6-3-3-2.0 i 8-4-4-2,5 juz byly grane.Asynchro przeciez wytrzymuje moje pamiatki.Wymieniony radiator na zalmana 32 na nb.Na sb jeszce nie wymieniony.Moze to byc przyczyna ?Uwazam ze ze nie ale moze....Dziwne... Mi sie trafilo FSB=220 "out of the box", pamieci na 5-3-2-2cl przy 2,7V rock stable. Jaki masz bios :?: Moze jakies ustawienie :?: :arrow: u mnie bios w wersji 14 naprawil wszystkie problemy, wprowadzil 100% stabilnosc i obnizyl temperature :wink: a jest juz wersja 16... Jaka masz zasilke :?: Moze to cos z tego :?: :idea: Da sie dac FSB>=220 przy nizszym mnozniku :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Niestety...timingi 6-3-3-2.0 i 8-4-4-2,5 juz byly grane.Asynchro przeciez wytrzymuje moje pamiatki.Wymieniony radiator na zalmana 32 na nb.Na sb jeszce nie wymieniony.Moze to byc przyczyna ?Uwazam ze ze nie ale moze....Dziwne... Mi sie trafilo FSB=220 "out of the box", pamieci na 5-3-2-2cl przy 2,7V rock stable. Jaki masz bios :?: Moze jakies ustawienie :?: :arrow: u mnie bios w wersji 14 naprawil wszystkie problemy, wprowadzil 100% stabilnosc i obnizyl temperature :wink: a jest juz wersja 16... Jaka masz zasilke :?: Moze to cos z tego :?: :idea: Da sie dac FSB>=220 przy nizszym mnozniku :?: 1.bios oryginalny 1.4 i 1.6 sprawdzone. 2.ustawienie-moze byc. 3.zasilacz Enlight 300W z tej slynnej starej serii. 4.dzialalo wsio ze sprzetu na Solteku :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 Hmmm... A sprawdzales na innym - mocniejszym zasilaczu :?: U mnie np jak mialem jeszcze Abita KT7A (VIA KT133A) z tym procem co mam i zasilka noname 230W wszystko smigalo na 133x12,5=1666MHz. Pozniej kupilem 8RDA i przez pierwszy tydzien nie mialem jeszcze nowej zasilki (czekalem na Chiefteca 360W DF). I co dziwne, z nowa plyta komp przy calej reszcie konfigu takiej samej jak na Abicie za nic nie chcial dzialac po jakimkolwiek OC :? Proca musialem dac standard na 133x11=1466 i wtedy dopiero bylo spoko :idea: Jak dostalem zasilke, to problemy zniknely doslownie jak reka odjal :idea: Widac, ze nForce2 potrzebuje mocy :twisted: Daj znac 3 FSB 220 i ponad dziala z nizszymi mnoznikami :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 Hmmm... A sprawdzales na innym - mocniejszym zasilaczu :?: U mnie np jak mialem jeszcze Abita KT7A (VIA KT133A) z tym procem co mam i zasilka noname 230W wszystko smigalo na 133x12,5=1666MHz. Pozniej kupilem 8RDA i przez pierwszy tydzien nie mialem jeszcze nowej zasilki (czekalem na Chiefteca 360W DF). I co dziwne, z nowa plyta komp przy calej reszcie konfigu takiej samej jak na Abicie za nic nie chcial dzialac po jakimkolwiek OC :? Proca musialem dac standard na 113x11=1466 i wtedy dopiero bylo spoko :idea: Jak dostalem zasilke, to problemy zniknely doslownie jak reka odjal :idea: Widac, ze nForce2 potrzebuje mocy :twisted: Daj znac 3 FSB 220 i ponad dziala z nizszymi mnoznikami :?: Przypominam ze na FRN2-L dzialalo na tych samych bebechach.Sprobuje poprawic chlodzenie nb.Tylko tyle mi zostalo :evil: W tej chwili pisze to na 5x100 1,07V 7,5W poboru nizej juz sie nie da.Nie da rady nic wyzej wyciagnac to zobacze jak nisko uda mi sie zejsc z napieciem :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 Przypominam ze na FRN2-L dzialalo na tych samych bebechach.Sprobuje poprawic chlodzenie nb.Tylko tyle mi zostalo :evil:To niczego nie gwarantuje, ze na Solteku dzialalo... Przeciez na niektorych mobo z tym samym chipsetem zeby proc dzialal (albo chociaz wstal) trzeba dawac wyzsze/inne napiecie Vcore/Vddr/Vdd. Podobno Epox nie wymaga tyle Vcore, co np Abit zeby ten sam proc dzialal/wstawal z taka sama czestotliwoscia :idea: Podobnie moze byc i tu... Dodam jeszcze, ze po tym jak dostalem zasilke Chiefteca tez zmienilem chlodzenie NB - na Zalmana ZM32NB-J + napiecie na NB na 1,7V i wszystko smiga spoko na FSB=220. Kilka dni temu zalozylem bloczek na NB by Popixs & Witchhunter i tez jest spoko :wink: Szkoda, ze nie ma czujnika temp na NB, bo sprawdzilbym roznice miedzy Zalmanem, a bloczkiem wodnym i wplyw tego na OC, a tak to mi sie na razie nie chce :wink: Ja caly czas obstawiam, ze twoj problem, to zasilka :wink: Warto sprawdzic :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...