Gość Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 proste pytanko: co mi da jak podlacze swojego Maxtora ATA133 przez przejciowke do SATA :?: (bo chyba do tego sluzy ta przejsciowka?) Jedyne co Ci może dać to problemy ze stabilnością, blędy zapisu i inne tego typu bonusy ;) To bardzo dziwne co piszecie na temat SATA, od samego poczatku mam podpiety pod SATA dysk Barracuda V 7200 (przez Serilela), proc dziala na 11x200 przy 1.625V... nie ma zadnych problemow, NAJMNIEJSZYCH... Zreszta inne problemy tez sa dziwne, ja od samego poczatku, a mam plyta juz 2 miesiace nie mialem najmniejszych problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 WCZORAJ PODŁĄCZYŁEM DYSK NA SATA I ZROBIŁEM DEFRAGMENTACJĘ DYSKU C W WYNIKU CZEGO PO URUCHOMIENIU PRZYWITAŁ MNIE NIEBIESKI EKRAN, NIEDA SIĘ URUCHOMIC KOMPUTERA W TRYBIE AWARYJNYM, MOŻE KTOŚ MA POMYSŁ CO Z TYM ZROBIĆ OCZYWIŚCIE POZA FORMATEM. Po pierwsze to wgraj najnowszego biosa do płyty głównej, a potem spróbuj reanimować system płytką instalacyjną windowsa. Stary bios który najprawdopobodniej posiadasz powodował takie właśnie kwiatki jakie tobie się zrobiły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qpa111 Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 ja bylem chetny na tego moda ale niestety wszystko wiaze sie z utrata gwarancji a do tego sie zbytnio nie pale ;) moze jakas pasta na sreberku??? bo olowek to z pewnoscia odpada, paste nalozyc obficie na mostek i zalapic tasma klejaca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Tomek24 na jakim napięciu chodzą te Twoje TwinMOSy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Jakbyscie dobrze poczytali to byscie wiedzieli ze zeby zrobic moda nalezy ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> cienki przewod najlepiej jedna nic np. z kabla od FDD i wsadzic w odpowiednie dziurki w sockecie albo poczateki koniec mostka polaczyc (czyli na ukos) albo poczatek(? a moze to koniec) z masa ktora jest dokladnie obok (czyli na prosto) i juz gotowe no oczywiscie teraz wsadzamy procek aplikujemy paste itd Zero lutowania etc Tylko kompletny idiota bedzie mial problemy z gwarancja, oczywiscie jak przyniesie kompa zlozonego z drutem w plycie hehe Nie wiem czy dalo sie przeczytac o tym przewodzie ale ten genialny sposob znam od L12, bo kiedys chcialem kupic 2400+ i A7N8x a po to aby odblokowac nizsze mnozniki (nawet mam gdzies przygotowany przewod) co prawda nie chce mi sie teraz tego robic jakbym to slyszal kolo 1ms temu to bym zrobil bo akurat zakladalem znowu AS3 a zeby wyciagnac ta plyte to sie natrudzilem a teraz mi sie nie chce jej znowu wyciagac ale dane sobie zapisalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaCa Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Moja metoda nie jest za prosta ale za to pozwala solidnie połączyć mostki Osoby potrafiące trzymać lutownice powinny sobie poradzić, a zresztą jak to zrobisz to jest Twoja sprawa ja zrobiłem z części które miąłem pod ręką. Co do możliwości OC to potwierdzam, na tych samych ustawieniach pozwoliło mi obniżyć Vc o 0,125V (wszystko torturowane w prime95). Temat dość ciekawy a u nas niestety nieporuszony... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Panowie koniec klopotow z fsb 220.Na biosie 1,7 dziala wszystko okej tyle ze pamieci nie wyrabiaja nawet na najwyzszych timingach i 2,9V.Przydalyby sie Twinmosy 466 na testy...Co ciekawe nie dziala tryb asynchro.6/5 daje powyzej 220 fsb bo sie nawet nie odpala,5/4 daje dokladnie to samo co 5/5,cos zrabane jest z dzielnikami.Sprawdzalem 220 i 221 fsb ale niestety pamieci sypia bledami.Testy przechodza ale co mi po testach jak Memtest wywala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Tomek24 na jakim napięciu chodzą te Twoje TwinMOSy?? 2.7V ale lecą też na 2.6V - podniesnione napięcie to w sumie tak tylko dla pewności :) Timingi 2.5-3-3-7 może żadna rewelacja ale ja myśle że spisują się świetnie. Kosteczki to Mtecki 60ns :P Te timingi to mi płyta rozpoznaje jako optymalne przy 333 także sam rozumiesz że nie jest tak źle. Aktualizacja :D Właśnie się pobawiłem biosem i wyciągnełem przy napięciu 2.8V 422MHz timingi 2-3-3-5 :P masakra :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Moja metoda nie jest za prosta ale za to pozwala solidnie połączyć mostki Osoby potrafiące trzymać lutownice powinny sobie poradzić, a zresztą jak to zrobisz to jest Twoja sprawa ja zrobiłem z części które miąłem pod ręką. Co do możliwości OC to potwierdzam, na tych samych ustawieniach pozwoliło mi obniżyć Vc o 0,125V (wszystko torturowane w prime95). Temat dość ciekawy a u nas niestety nieporuszony... Metoda ktora ja zaproponawalem tez daje solidne metody dlaczego: to proste nie polecalbym tej metody na podniesienie zadnego napiecia i gdzie sa przeplywy pradu, Twoja metoda ale tu treba uwazac kolbowka malej mocy ponizje 25W, cieniutka cyna itd. a rezultaty widac i moze sa lekko lepsze Trudniej cofnac Dlaczego porownywalne no wiesz nawet sygnal LO idzie przez ten rezystor (powiedzmy 1K) a w cyfrowce (w mostkach nie wchodzimy w HIGH Frequency) rezystancja jak najmniejsza nie ma znaczenia czyli drucik da takie same rezultaty jesli oczywiscie jest dobrze wsadzony, szczegolnie ze procek tez jest wsadzany w gniazdo a nie lutowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Tomek24 na jakim napięciu chodzą te Twoje TwinMOSy?? 2.7V ale lecą też na 2.6V - podniesnione napięcie to w sumie tak tylko dla pewności :) Timingi 2.5-3-3-7 może żadna rewelacja ale ja myśle że spisują się świetnie. Kosteczki to Mtecki 60ns :P Te timingi to mi płyta rozpoznaje jako optymalne przy 333 także sam rozumiesz że nie jest tak źle. Aktualizacja :D Właśnie się pobawiłem biosem i wyciągnełem przy napięciu 2.8V 422MHz timingi 2-3-3-5 :P masakra :) To zabójcze te Twoje Twinmosy. Ja mam niby takie same jak Twoje i jakoś nie moge ich zmusić do współpracy, heh jeszcze z nimi powalcze BTW: jak ustawiłem w biosie 2.7V to speed fan pokacuje mi 2.82V :roll: 8O Update: Timingi (patrząc od góry ;) 9 3 3 3, niby na chodzą na 6 3 3 2 ale wydajność jakaś dzika :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Hmm to rzeczywiście porażka. Chyba trafiłeś na jakąś kiepską serie. Najlepsze jest to że umnie te twin mosy nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa. Bo wczoraj puszczałem je na 426 przy 5-3-3-2 (od góry patrząc :wink: ) i działały, ale proc się przegrzewa przy 2343 (bo mu musz napięcie podnieść na 1.75V) i dlatego działa narazie tak jak jest. Zastanawiam się nad puszczeniem go 220x10.5 będe dzisiaj testować i zobaczymy jak się spiszą pamiątki :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 :?: pytanko :?: na mojej starej plycie (ECS) zasilacz (HyntKey 300W) trzymal napiecie +12 na poziomie min 11.95.. po zmianie mobo na Abita bios pokazuje 11.79 i mniej :? z poprzedniej konfiguracji zmienilem tylko pamieci na TwinMos'ki no i mobo. nic nie jest krecone. CZY TO NORMALNE? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blade Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 czy ta plytka ma RAIDA??? Na komputroniku pisza, ze nie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 czy ta plytka ma RAIDA??? Na komputroniku pisza, ze nie....ma RAIDa ale tylko dla SATA.. przynajmniej tak pisza w instrukcji 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkB Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Ludzie już nie wiem czy brać tą płyte czy nie, mam teraz ESC'a takieog jak w podpisie i się kopie freezy non tomp na niepodkręconym sprzęcie, ale czytam tutaj i tez macie tyle problemów że neiw iem czy to nie będzie kolejna klapa z płytą, w komputroniku mi wymieni na Abita tylko jakiuego czy tego S czy SL czy zwykłego, napiszcei takie krótkie relacje , i czy któryś z was kupił w komputroniku ta płytę?? Powoli zbliżam się do grona ABITOWCÓW:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Odpowiadając na twoje pytanie uważam że najnowszy bios numerek 17 rozwiązuje praktycznie większość jak nie wszystkie problemy które do tej pory wystąpiły z tą płytą zktórymi ja się spotkałem. Popierwsze jak może przejżałeś dokładnie posty początkowo problemem była umnie syrena strażacka, wyłączanie się kompa przy 60C, problemy z serial ATA, z wyciem syreny bo płycie się wydawało że wentylator na procku nie działa. Teraz tego nie ma, jak ręką odjoł. Płytka działa super stabilnie, nic się nie wiesza anie nie sypie. Hehehe nawet napisałem kiedyś do abita maila w związku ze swoimi problemami i najpierw mi odpisali (pewnie to był automat) żebym odpowiedzi szukał na grupie dyskusynej abita, tam zresztą szukałem odpowiedzi ale nikt nic sesnownego nie napisał (same bzdury). Ale odziwo po tygodniu dostałem drugie maila od kolesi którzy piszą biosy że wezmą pod uwagę moje spostrzeżenia i oto w pliku nfo biosu 17 napisali: Calibrated readings of "CPU Over Temp. Protect" option in SoftMenu III. Fixed the intermittent sirens when getting into Windows 2000 or XP with both "Shutdown when CPUFAN Fail" and "CPU Shutdown Temperature" enabled in PC Health Status. Czyli wzieli sobie do serca moje i pewnie innych też uwagi :P Także abit pracuje nad swoim sprzętem cały czas i na początu żałowałęm że kupiłem tą płytę, ale dzisiaj nie mam już żadnych powodów żeby czego kolwiek żałować. Jest poprostu miodzio :) Jaki typ albo model to już zależy od twoich potrzeb. Moim zdanie najlepiej jest brać z S bo jest soundstorm, sata i firewire. Z ostatniego narazie nie korzystałem ale mam kamerke w pracy także sobie ją podłącze prędzej czy później. Model bez S jest okrojony o w/w element. Kupowanie zresztą płyty na NVIDI bez soundstormu i w dodatku od abit mija się z celem. Jeżeli nie chcesz SS to weź płytę jakąś inną tańszą np FIC, EPOX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Ludzie już nie wiem czy brać tą płyte czy nie, mam teraz ESC'a takieog jak w podpisie i się kopie freezy non tomp na niepodkręconym sprzęcie, ale czytam tutaj i tez macie tyle problemów że neiw iem czy to nie będzie kolejna klapa z płytą, w komputroniku mi wymieni na Abita tylko jakiuego czy tego S czy SL czy zwykłego, napiszcei takie krótkie relacje , i czy któryś z was kupił w komputroniku ta płytę?? Powoli zbliżam się do grona ABITOWCÓW:) Ja z Komputronika mialem juz dwie takie sztuki i wszystko jest ok, no i jeszcze raz powtarzam 99% problemow to wina czlowieka nie maszyny (np. jak podlaczasz NF7 pod zasilacz od swojego starego Celerona 433Mhz to nie dziw sie ze Ci np. nagrywarka plyty wypala z max predkoscia x4 a na x40 wypluwa czysta plyte, albo ze masz zwisy - a znam takie przypadki ;) ) Bierz plyte z S i walcz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 czy macie jakieś problemy ze stabilizacją napięcia w ABIT NF7-s rev. 2.0 po chłopsku : są jakieś problemy z uzyskaniem Vcore powyżej 1,775V na procku z szyną FSB 200 :?: dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 :cry: qrza melodia :cry: wiedzialem, ze jak ja cos kupie to na pewno bedzie walniete. eh.. ale od poczatku: w niedziele zakupilem sobie NF7-S v.2. do dnia wczorajszego grzecznie sobie lezala gdyz nie mialem pamieci. wczoraj wieczorkiem nabylem pamiatki (TwinMos'ki 256 PC2700 za 130 zl), wsadzilem do kompa i.. "blad sumy kontrolnej biosu". poniewaz byla juz pozna godzina postanowilem sie z tym przespac. dzis po pracu odpalam kompa, i... qpa, "blad sumy kontrolnej biosu" a jak wchodze do biosu pojawia sie tylko i wylacznie niebieski pasek na dole ekranu i migajacy kursor :x reset cmosu nic nie daje. caly czas "blad sumy kontrolnej" :evil: po ktorejs probie udalo sie wlaczyc bios ale w trybie czarno bialym (???) i po kilku kliknieciach w klawisze sie zawiesil :cry: czy ktos z was mial juz taki problem? czytajac posty zamieszczone w tym temacie natknalem sie na wasze problemy z biosami.. czy byly to wlasnie takie problemy? co z tym zrobic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Odpowiadając na twoje pytanie uważam że najnowszy bios numerek 17 rozwiązuje praktycznie większość jak nie wszystkie problemy które do tej pory wystąpiły z tą płytą zktórymi ja się spotkałem. Popierwsze jak może przejżałeś dokładnie posty początkowo problemem była umnie syrena strażacka, wyłączanie się kompa przy 60C, problemy z serial ATA, z wyciem syreny bo płycie się wydawało że wentylator na procku nie działa. Teraz tego nie ma, jak ręką odjoł. Płytka działa super stabilnie, nic się nie wiesza anie nie sypie. Hehehe nawet napisałem kiedyś do abita maila w związku ze swoimi problemami i najpierw mi odpisali (pewnie to był automat) żebym odpowiedzi szukał na grupie dyskusynej abita, tam zresztą szukałem odpowiedzi ale nikt nic sesnownego nie napisał (same bzdury). Ale odziwo po tygodniu dostałem drugie maila od kolesi którzy piszą biosy że wezmą pod uwagę moje spostrzeżenia i oto w pliku nfo biosu 17 napisali: Calibrated readings of "CPU Over Temp. Protect" option in SoftMenu III. Fixed the intermittent sirens when getting into Windows 2000 or XP with both "Shutdown when CPUFAN Fail" and "CPU Shutdown Temperature" enabled in PC Health Status. Czyli wzieli sobie do serca moje i pewnie innych też uwagi :P Także abit pracuje nad swoim sprzętem cały czas i na początu żałowałęm że kupiłem tą płytę, ale dzisiaj nie mam już żadnych powodów żeby czego kolwiek żałować. Jest poprostu miodzio :) Jaki typ albo model to już zależy od twoich potrzeb. Moim zdanie najlepiej jest brać z S bo jest soundstorm, sata i firewire. Z ostatniego narazie nie korzystałem ale mam kamerke w pracy także sobie ją podłącze prędzej czy później. Model bez S jest okrojony o w/w element. Kupowanie zresztą płyty na NVIDI bez soundstormu i w dodatku od abit mija się z celem. Jeżeli nie chcesz SS to weź płytę jakąś inną tańszą np FIC, EPOX. A ja jeszcze tylko dodam ze problemy z przekroczeniem 219fsb wraz z biosem 1,7 minely.Plyta zaczyna mi sie wreszcie podobac.Przestaly natomiast pamieci ktore sypia bledami przy 220(440). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Pomozcie : //// Dzisiaj kupilem abita NF7-S = wlozylem coolera na to spire RaptorCool 1 z biala pasta , w agp geforcea 4 ti 4200 256 pamiatek elixirow w 3 bank pamieci podlaczylem zasilanie (swoja droga tam sa dwie wtyczki mala i duza - ktora trzeba podlaczyc ? ) do tego dysk twardy i cdka podpialem wszystkie male kabelki pod wlacznuik wlaczam (zasilacz mam narazie niezbyt dobry bo kasy niema 300 codegena czy cos podobnego jakies power supply ;P) . Wlaczam i co no 2 sek wszystko sie kreci i syrena wrrr = co mama zrobic ? : ///plytka jest rev 2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 dobra plyta ruszyla wlazlem do biosu - zrobilem save i cisz a nic sie neidzieje to go wylaczylem - wlaczam ponownie i napisane "do not cos tam cos tam zeby niewylaczac go jak zapisuje - czekam i czekam i cisza wiec znow go wylaczylem i teraz niewstaje nawet po clear CMOS :/// kto wie co mam z tym fantem zrobic : //// : ( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Mam problemy z 2x OCZ PC3200 Rev.2. Za nic nie chce mi sie Windows ladowac przy 200FSB. Pada zaraz, lub sie zawiesza etc. Nie wiem zabardzo jak to naprawic. System chodzi ok na PC2700. Mysle ze to sa timings na pamieci. Ktos moze wie jakie sa najlepsze dla tej pamieci aby system dzialal poprawnie na 200FSB ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 dobra plyta ruszyla wlazlem do biosu - zrobilem save i cisz a nic sie neidzieje to go wylaczylem - wlaczam ponownie i napisane "do not cos tam cos tam zeby niewylaczac go jak zapisuje - czekam i czekam i cisza wiec znow go wylaczylem i teraz niewstaje nawet po clear CMOS :/// kto wie co mam z tym fantem zrobic : //// : (masz bardzo podobne objawy jak ja.. jednak u mnie mobo wstaje, tyle ze pojawia sie ten piiipiiipiii komunikat. mam nadzieje ze ktos nam pomoze :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkB Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Ludzie już nie wiem czy brać tą płyte czy nie, mam teraz ESC'a takieog jak w podpisie i się kopie freezy non tomp na niepodkręconym sprzęcie, ale czytam tutaj i tez macie tyle problemów że neiw iem czy to nie będzie kolejna klapa z płytą, w komputroniku mi wymieni na Abita tylko jakiuego czy tego S czy SL czy zwykłego, napiszcei takie krótkie relacje , i czy któryś z was kupił w komputroniku ta płytę?? Powoli zbliżam się do grona ABITOWCÓW:) Ja z Komputronika mialem juz dwie takie sztuki i wszystko jest ok, no i jeszcze raz powtarzam 99% problemow to wina czlowieka nie maszyny (np. jak podlaczasz NF7 pod zasilacz od swojego starego Celerona 433Mhz to nie dziw sie ze Ci np. nagrywarka plyty wypala z max predkoscia x4 a na x40 wypluwa czysta plyte, albo ze masz zwisy - a znam takie przypadki ;) ) Bierz plyte z S i walcz :) no mama ndzieje ze to bęzie dobry wybór bo się troche boje że bios się skopie czy coś, autentycznie się boje, bo jednak sporo jest ludzi co im się kopie mobo jak nic jeszcze nie zmieniali, ani kombinowali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atari Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 dobra plyta ruszyla wlazlem do biosu - zrobilem save i cisz a nic sie neidzieje to go wylaczylem - wlaczam ponownie i napisane "do not cos tam cos tam zeby niewylaczac go jak zapisuje - czekam i czekam i cisza wiec znow go wylaczylem i teraz niewstaje nawet po clear CMOS :/// kto wie co mam z tym fantem zrobic : //// : (Niestety coś tam, coś tam oznacza, że w przypadku wyłączenia zasilania w momencie zapisywannia nowych ustawień, bios może ulec uszkodzeniu - najczęściej tak się dzieje. Można spróbować wyjąć baterię na dłużej (całą noc) - może pomóc ale niekoniecznie. W innym wypadku pozostaje jedynie próba wymiany gwarancyjnej. A propo, na niektórych egzemplarzach zapisywanie nowych ustawień częśtotliwości trwa dłuższą chwilę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 dobra plyta ruszyla wlazlem do biosu - zrobilem save i cisz a nic sie neidzieje to go wylaczylem - wlaczam ponownie i napisane "do not cos tam cos tam zeby niewylaczac go jak zapisuje - czekam i czekam i cisza wiec znow go wylaczylem i teraz niewstaje nawet po clear CMOS :/// kto wie co mam z tym fantem zrobic : //// : (Niestety coś tam, coś tam oznacza, że w przypadku wyłączenia zasilania w momencie zapisywannia nowych ustawień, bios może ulec uszkodzeniu - najczęściej tak się dzieje. Można spróbować wyjąć baterię na dłużej (całą noc) - może pomóc ale niekoniecznie. W innym wypadku pozostaje jedynie próba wymiany gwarancyjnej. A propo, na niektórych egzemplarzach zapisywanie nowych ustawień częśtotliwości trwa dłuższą chwilę. No wlasnie lezy bez bateri teraz do rana (kto mi powie po jakim czasie od wyjecia bateri sie tam wszystko czysci - i wsumie po co sie ja wyjmuje bo chyba nie po to zeby wyczyscic cmos jak mozna to zrobic zworka) . Btw cmos wyczyscilem tez chyba przy wlaczonym kompie przez przypadek wiec pewni nie za dobrze ://// wrrr ciach!a czemu tu tak latwo mozna zwalic bios na starszych plytach wszystko gralo : (((((( wrrr. Aha i kto mi jeszcze powie ile jest procent szans odzyskania takiej plyty zeby ruszyla - po wlaczeniu kreci wiatrakami pali sie tez zielona dioda na plycie i dysk twardy cos tam sobie chwile pracuje ale monitor w stanie czuwania i kicha ://// tak jakby bios zapomnial zalaczyc grafiki i procka : (((( . Niech ktos pomoze jak zaniose do sklepu to mi 2 tyg przetrzymaja ; (((( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 dobra plyta ruszyla wlazlem do biosu - zrobilem save i cisz a nic sie neidzieje to go wylaczylem - wlaczam ponownie i napisane "do not cos tam cos tam zeby niewylaczac go jak zapisuje - czekam i czekam i cisza wiec znow go wylaczylem i teraz niewstaje nawet po clear CMOS :/// kto wie co mam z tym fantem zrobic : //// : (Niestety coś tam, coś tam oznacza, że w przypadku wyłączenia zasilania w momencie zapisywannia nowych ustawień, bios może ulec uszkodzeniu - najczęściej tak się dzieje. Można spróbować wyjąć baterię na dłużej (całą noc) - może pomóc ale niekoniecznie. W innym wypadku pozostaje jedynie próba wymiany gwarancyjnej. A propo, na niektórych egzemplarzach zapisywanie nowych ustawień częśtotliwości trwa dłuższą chwilę. No wlasnie lezy bez bateri teraz do rana (kto mi powie po jakim czasie od wyjecia bateri sie tam wszystko czysci - i wsumie po co sie ja wyjmuje bo chyba nie po to zeby wyczyscic cmos jak mozna to zrobic zworka) . Btw cmos wyczyscilem tez chyba przy wlaczonym kompie przez przypadek wiec pewni nie za dobrze ://// wrrr <font color="#FF0000">[ciach!]</font> czemu tu tak latwo mozna zwalic bios na starszych plytach wszystko gralo : (((((( wrrr. Aha i kto mi jeszcze powie ile jest procent szans odzyskania takiej plyty zeby ruszyla - po wlaczeniu kreci wiatrakami pali sie tez zielona dioda na plycie i dysk twardy cos tam sobie chwile pracuje ale monitor w stanie czuwania i kicha ://// tak jakby bios zapomnial zalaczyc grafiki i procka : (((( . Niech ktos pomoze jak zaniose do sklepu to mi 2 tyg przetrzymaja ; (((( hhmm....a mowilem, nie brac Abit'a :wink: wyglada na to ze uwaliles plyte.Chyba jedyne wyjscie zeby ja odpalic ,to wsadzenie kosci do programatora i zaprogramowanie calej kostki od nowa.Koszt takiej operacji to ok.30zl wyjscie drugie (troszke bardziej ryzykowne) to flashowanie biosu "na goraco" tzm. idziesz do kumpla z identyczna MoBo ,przy wlaczonm kompie podmieniasz kostki i flasciach!esz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Nie znam nikogo kto ma programator -chyba zostaje mi tylko odniesc do sklepu i powiedziec ze walniety egzemplarz jest : / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Nie znam nikogo kto ma programator -chyba zostaje mi tylko odniesc do sklepu i powiedziec ze walniety egzemplarz jest : /jak wlasnie ide z tym samym do sklepu.. trzymajcie za mnie kciuki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...