makakus Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Nie znam nikogo kto ma programator -chyba zostaje mi tylko odniesc do sklepu i powiedziec ze walniety egzemplarz jest : /jak wlasnie ide z tym samym do sklepu.. trzymajcie za mnie kciuki :) Ja trzymam :) Sam juz raz oddawałem swojego abita do servisu, winny był oczywiście bios, naszczęście następnego dnia miałem nowe mobo :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 nie chce tu nikogo obrazic,ale widze ze Wam te abity dosc gesto padaja :wink: i gdzie tu teraz ulubiony tekst AMD Rulezz "abit to w koncu abit (czy jakos tak :wink: )" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hulk Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Na poczatek przeczytac trzeba dokladnie instrukcje nawet jezeli sie juz wszystko wie to podstawa, nie na darmo czesto wrzucane do opakowania ulotki lub naklejki na sprzet z oznaczeniem RTFM (co oznacza read the fucking manual). Wtedy bedze wszystko ok chyba ze mamy pieskie szczescie w wybralismy akurat zwaloną płyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Nie znam nikogo kto ma programator -chyba zostaje mi tylko odniesc do sklepu i powiedziec ze walniety egzemplarz jest : /jak wlasnie ide z tym samym do sklepu.. trzymajcie za mnie kciuki :)Ja wlasnie spakowalem plyte i to samo robie - trzymajcie kciuki rowniez :// Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz81 Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 witka, to mi sie udalo, tez jak robilem flasha biosu do 1.2 i pozniej sobie zapisywal ustawienia, zatrzymal sie na 10 min z tym czerowonym napisem, to po 15min go resetlem i wstal ok, uffff sobie pomyslalem. a tutaj spore problemy, bios uwalony po takim manewrze, dobrze ze mnie to nie spotkalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Ok bylem w sklepie i wymeinili mi od reki na szczescie - ale teraz mam do was pytanbie - czy jak cos zmieniam w biosie to po wybraniu opcji "save and exit" komp powinien sie zresetowac i po ponownym uruchomieniu pokazac sie ten czerwony ekran i znowu zresetowac ??? - bo mi sie tak dzieje :/// neiwiem czy to normalne : / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 kolejne problemy - na poczatku plyta wykrywala kilka razy ramy jako 333 mhz czyli tak jak powinno byc teraz wykrywa 266 i nieiwem o co chodzi : /// Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Abit :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Abit :lol: :lol: :lol: to bylo w **** inteligentne .... - jeszcze cos chciales doradzic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 z winbond doctor takie wyniki odczytuje vcore 1,49 V Vcc 2,66 V Vio 3,20 V +5V 4,92 V +12V 11,92 V -12 V -12,11 V -5V -5,29 V VSB 4,82V 3,3 V dual 3,47 V CPU FAN 2312 RFM Temp system 30 C Temp CPU 36,5 C Czy to moze byc wina zasilki - z tego co widzialem temp proca narazie maks doszla mi do 50 stopni zaraz po zwieszce jak chwilke gralem wlazlem do biodu i bylo 49 ; ) Prosze o jakas pomoc :> Wylaczylem w biosie AGP x8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hulk Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 He he miro mialem tą płyte co ty i powiem tak płyta jak płyta nic specjalnego. Jedyne co mi sie w niej podoba to dołaczone kable FDD i HDD. Poza tym płyta wywineła mi niezłego psikusa kiedy włączałem u znajomej kompa na tej płycie, wszystko zdechło i było martwe, a wcześniej komp chodził u mnie przez tydzen bez zająknięcia, musiałem rozebrac grata jeeszcze raz i jakoś te mobo odżyło więc MSI nie jest takie wspaniałe jak ci się wydaje. JA mam abita miro i nie mam z nim zadnych problemów a wcześniej na powyższej konfiguracji jechałem na badziewnym zasilaczu Rubikon 300W bez dodatkowej wtyczki 4 pinowej, i wszystko było stabilne jak skała Panter X Ustaw recznie taktowanie pamieci i procka. Z biosem jest tak jak cos w nim robiles i wychodzisz pojawia sie komunikat w czerwonej ramce nie resetuj kompa i nie wyłączaj zasilania wtedy nic nie spiepszysz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hulk Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Zwieksz napiecie vcore na 1.6 V i sprawdz kompa Prime95 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Zwieksz napiecie vcore na 1.6 V i sprawdz kompa Prime95 Btw a nic niespale jak zwieksze napiecie i dalej bedzie 1500 mhz ??? - bo ja sie na oc nieznam : / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hulk Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Słuchaj jeżeli masz Athlona 1700 to ważne są oznaczenia DLT to 1.5V a DUT3 to 1.6V więc nic nie spalisz. Szynę ustawiasz na 133 a mnożnik na 11X daje to w sumie 1466Mhz wiec => 1700+ XP. DLT możesz puścić bez problemu na 1.6V. Z napięciem zaczynają się kłopoty powyżej 1.7V gdyż tam gwałtownie rośnie temp i trzeba dobrego coolera lub WC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 niewiem jaka mam serie musialbym luknac - w kazdym razie puscilem na 1.6 dziala ale w grze nadal zwiecha - czasami mi nawet monitor w windzie przygasa albo na chwile ciemnsoc i znowu good - mam ustawienie 166x9 bo mam ramy 333 mhz co robicdalej bo jestesm zrozpaczony ;(( - same problemy :/// niemoge pograc kuwa : / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hulk Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Podaj dokładniejsze dane firma zasilacza ile ma wat oraz jakie kości pamięci (jaka firma) , podaj wersje biosu to 2 ostatnie cyfry. I w ktorym slocie masz włożon pamięć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 zasilacz 300 w nowy ale jakis beznadziejny tzn power suply jakis noname - tak jak codegen ;) - wersja biosu w biosie do wyboru maam jakies 1.1 czy 1.2 i 1.4 i to chyba o to chodzi kosci mam 256 Mb 333 Mhz na elixirach timingi default karta graficzna a tek geforce 4 ti 4200 sterowniki ze strony a teka najnowsze probowalem na direct 8.1 sprobuje jeszcze inny jakis : > ramy mam w 3 bank pamieci - tzn w tym osobnym kaawalek dlaej od tych dwoch pozostalych ;) wentylatorek RaptorCool 1 Spire temp w granicach 35-40 stopni wiec watpie zeby temp byly za duze zasilacz tez raczej numerow nierobi bo komp by sie chyba raczej resetowal niz zieeszal - i to tylko w grach ... : / Pomozcie ja hcce pograc jeszcze dzis ; ( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 jaka wersja biosu jest najlepsza do nf7-s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz81 Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 ja ma 1,4, ktos pisal ze 1,7 rozwiazuje praktycznie wszystkie dotychczasowe problemy. do PANTHER X jabym proponowal sprobowac inna zasilke narka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 :> a jest gdzieś po polsku opisane fleszowanie abita i jak można ominąć problemów z biosem kwestia szczęścia czy czegoś jeszcze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkB Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Jestem coraz bliższy aby zamówić tego Abita ale jutro amm jeszcze czas i w poniedziałek zamawiam, ale boje się że będę miał jakieś problemy z nim,czy te nowe biosy już rozwiązują wszystkie problemy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 udalo mi sie w koncu pociagnac CPU na 200FSB. Dziala jak narazie. Na ABITa forum znalazlem ciekawe informje na temat tej plyty NF7-S FAQ Takze zrobilem to co pisalo na tej stronie i jak na razie oveclocking dziala jak nalezy System Bios Cacheable : Disable (For better stability) Video Ram Cacheable : Disable (For better stability) AGP Aperture size : 128MB (For me that is sufficient) FSB Spread Spectrum : Disable (For better stability when oc:ing) AGP Spread Spectrum : Disable (For better stability when oc:ing) CPU Thremal Throttling : Disable (For better stability when oc:ing) Enhance PCI Performance : Disable (For better stability when oc) CPU disconnect feature : Enable (For lower idle temp) Takze jest tam napisane aby wylaczyc PCI Enhanced performace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 nie chce tu nikogo obrazic,ale widze ze Wam te abity dosc gesto padaja :wink: i gdzie tu teraz ulubiony tekst AMD Rulezz "abit to w koncu abit (czy jakos tak :wink: )"Mi padly dwa piepszone Solteki FRN2-L.Nie chcialbym cie obrazic ale co ty na to ? Czy to wedlug ciebie "dosc czesto" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 Abit :lol: :lol: :lol:miro :? :? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 nie chce tu nikogo obrazic,ale widze ze Wam te abity dosc gesto padaja :wink: i gdzie tu teraz ulubiony tekst AMD Rulezz "abit to w koncu abit (czy jakos tak :wink: )"Mi padly dwa piepszone Solteki FRN2-L.Nie chcialbym cie obrazic ale co ty na to ? Czy to wedlug ciebie "dosc czesto" ? miales pecha :wink: Ja juz zlozylem w trzy i troche zestawow na tej plycie i jakos wszystkie chodza.Druga sprawa,piszac tamten post mialem na celu wykazac ze ten Abit wcale nie jest taka doskonala plyta jak coniektorzy glosza wszem i wobec.Ze wszyskich trzech plyt na NF2 wiodacych prym (wiadomo jakie) to wlasnie Soltek jest najmniej problemowy.Co do wydajnosci i stabilnosci to wszystkie prezentuja zblizony poziom i nie ma co debatowac na ten temat.Kazda z nich ma swoje plusy i minusy. EOT p.s - i nie stresuj sie sie tak nastepnym razem :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 nie chce tu nikogo obrazic,ale widze ze Wam te abity dosc gesto padaja :wink: i gdzie tu teraz ulubiony tekst AMD Rulezz "abit to w koncu abit (czy jakos tak :wink: )"Mi padly dwa piepszone Solteki FRN2-L.Nie chcialbym cie obrazic ale co ty na to ? Czy to wedlug ciebie "dosc czesto" ? miales pecha :wink: Ja juz zlozylem w trzy i troche zestawow na tej plycie i jakos wszystkie chodza.Druga sprawa,piszac tamten post mialem na celu wykazac ze ten Abit wcale nie jest taka doskonala plyta jak coniektorzy glosza wszem i wobec.Ze wszyskich trzech plyt na NF2 wiodacych prym (wiadomo jakie) to wlasnie Soltek jest najmniej problemowy.Co do wydajnosci i stabilnosci to wszystkie prezentuja zblizony poziom i nie ma co debatowac na ten temat.Kazda z nich ma swoje plusy i minusy. EOT p.s - i nie stresuj sie sie tak nastepnym razem :wink: pozdrawiam Ale ci co tak pisza nie maja na mysli blizonych frn2-l i nf7 tylko nf7-s ktoremu soltek do piet nie dorasta ze wzgledu na brak ss.Dlaczego soltek w zadnej plycie nie wstawil mcp+t.Nie rozumiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 nie chce tu nikogo obrazic,ale widze ze Wam te abity dosc gesto padaja :wink: i gdzie tu teraz ulubiony tekst AMD Rulezz "abit to w koncu abit (czy jakos tak :wink: )"Mi padly dwa piepszone Solteki FRN2-L.Nie chcialbym cie obrazic ale co ty na to ? Czy to wedlug ciebie "dosc czesto" ? miales pecha :wink: Ja juz zlozylem w trzy i troche zestawow na tej plycie i jakos wszystkie chodza.Druga sprawa,piszac tamten post mialem na celu wykazac ze ten Abit wcale nie jest taka doskonala plyta jak coniektorzy glosza wszem i wobec.Ze wszyskich trzech plyt na NF2 wiodacych prym (wiadomo jakie) to wlasnie Soltek jest najmniej problemowy.Co do wydajnosci i stabilnosci to wszystkie prezentuja zblizony poziom i nie ma co debatowac na ten temat.Kazda z nich ma swoje plusy i minusy. EOT p.s - i nie stresuj sie sie tak nastepnym razem :wink: pozdrawiam Ale ci co tak pisza nie maja na mysli blizonych frn2-l i nf7 tylko nf7-s ktoremu soltek do piet nie dorasta ze wzgledu na brak ss.Dlaczego soltek w zadnej plycie nie wstawil mcp+t.Nie rozumiem... aha czyli Twoim zdaniem Soltek FRN2-L nie dorasta Abitowi NF7-S do piet ze wzgledu na SS :wink: no...dobra Twoje zdanie.Dla mnie to nie jest zaden argument. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tigrris Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 zasilacz 300 w nowy ale jakis beznadziejny tzn power suply jakis noname - tak jak codegen ;) Pomozcie ja hcce pograc jeszcze dzis ; ( Może jednak zmień zasilacz... mój codegen 300W niestety sobie nie poradził z Abitem NF7-S, a po zmianie zasilacza na chiefteca 360W wszystko chodzi ok. Wcześniej miałem podobne problemy jak ty - włączałem kompa i nie udało mu sie wystartować ani razu (choc może to i lepiej, bo przynajmniej nic sobie z biosem nie skopałem), na ekranie pojawiał się tylko napis "no signal"... i qpa. Płytę dałem do servisu - i tam powiedzieli, ze to wina zasilacza bo nie ma dodatkowej wtyczki 12V - trochę się mylili bo nie jest ona niezbędna (co jest napisane w instrukcji, zresztą taką samą odpowiedź otrzymałem od abita), tak czy owak zmiana zasilacza pomogła. pozdr. tigrris Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Jestem coraz bliższy aby zamówić tego Abita ale jutro amm jeszcze czas i w poniedziałek zamawiam, ale boje się że będę miał jakieś problemy z nim,czy te nowe biosy już rozwiązują wszystkie problemy? Ja miałem ich kilka, wymieniłem z tego powodu zasilacz,a następnie cooler. Dopiero wymiana tego drugiego pomogła :evil: Problem leżał jednak nie w słabych podzespołach (zasilacz codogen, went. Titan), a w spartolonym biosie. Ten z numerkiem 1.7 rozwiązałby wszystkie moje wcześniejsze kłopoty, niestety Abit dość długo do tego dochodził. P.S. Płytkę nabyłem z wersją biosu 1.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Ok bylem w sklepie i wymeinili mi od reki na szczescie - ale teraz mam do was pytanbie - czy jak cos zmieniam w biosie to po wybraniu opcji "save and exit" komp powinien sie zresetowac i po ponownym uruchomieniu pokazac sie ten czerwony ekran i znowu zresetowac ??? - bo mi sie tak dzieje :/// neiwiem czy to normalne : /a ja po wizycie w sklepie wyszedlem ze swoja plyta :| podlaczyli i wszystko zaczylo normalnie dzialac. co prawda dopiero na drugim komplecie pamieci (na pierwszym nie dzialala) i trzecim, najmocniejszym, zasilaczu (300W codeshity nie dzialaly) ale zadzialala. bios sie odpalil, post przeszedl.. wszystko ok. coz mi pozostalo, wrocilem do domu.. zlozylem jeszcze raz kompa.. i wszytko zadzialalo :) nie wiem co mu pomoglo ale dziala :o mam tylko pytanko: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...