Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Do niedawna byłem przeciwnikiem rozwiązań nVidii na polu układów płyt głownych. Niestety, jak kolejni kumple zaczeli się "przesiadać" na NForce 2 poczułem sie trochę jak pustelnik.

Największy ubaw jest z tego, że wszyscy maja płyty innych producentów. Jest Epox, Gigabyte, MSI, FIC i Asus. Brakuje chyba tylko Chaintech' a, DFI i Leadtek'a. Prawda brakuje jeszcze Abit'a.

Najlepszy ubaw jest jak podpinamy kompy w sieć aby pograć i coś się komuś wykrzaczy. Wtedy wszyscy na jednego - ubaw maksymalny.

Jutro mam zamiar stać sie (szczęśliwym) posiadaczem NF7 v.2.0. Coż, jak nie możesz ich pokonać to się do nich przyłącz.

Śledząc ten wątek na forum dochodze do wniosku, iż nie jest to płyta bezproblemowa ale jak przebrnie sie przez możliwe przeszkody to .... to wtedy to jest to.

I tu mam pytanie. Jak sądzicie, czy z moim hardwarem i tą płytą nie bedzie zgrzytów. Wiem, że trudno tak jest określić. Ale tak na "czuja" :-)

Zamierzam kręcić procesor na 12.5 x 166 Mhz, nie więcej. Chłodzeniem zajmie się TT Volacano 9. Zasilacz mam 300 W Codegen - niestety :-( We wrześniu planuje zakupić Chiefteca 360W dual Fan. Jak myślicie, poradzi sobie ten Codegen. Mam jeden napęd optyczny, jeden dysk, 3 karty (grafa, SB Live, modem).

Jeszcze jedno. Jakie timingi uważacie za najlepsze do moich ram'ów.

Byłnym wdzięczny jakbyście napisali co dokładnie oznacza dana cyfra.

Ja w moim podpisie mam 2-2-2-1, czyli kolejno CAS LAtency, RAS to CAS delay, RAS Precharge, Time Command.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu mam pytanie. Jak sądzicie, czy z moim hardwarem i tą płytą nie bedzie zgrzytów. Wiem, że trudno tak jest określić. Ale tak na "czuja" :-)

Zamierzam kręcić procesor na 12.5 x 166 Mhz, nie więcej. Chłodzeniem zajmie się TT Volacano 9. Zasilacz mam 300 W Codegen - niestety :-( We wrześniu planuje zakupić Chiefteca 360W dual Fan. Jak myślicie, poradzi sobie ten Codegen. Mam jeden napęd optyczny, jeden dysk, 3 karty (grafa, SB Live, modem).

...z tym Codegenem to zycze wszystkigo najlepszego i trzymam kciuki... moj sobie niestety nie poradzil (nawet po odlaczeiu wszelkich zbednych elementow) :[ - ale jesli przeczytales caly watek, to pewnie wiesz, ze nie ma reguly... teraz mam w/w chiefteca i wszystko dziala bez problemu - mam Athlona XP 1700+, 2 dyski, CD-ROM, DVD, grafe + cooler z dwoma turbinkami (odzielne zasilanie na kazda) ale skrecony do minium czyli 6V.

pozdr.

tigrris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa wszystko jest stabilne na tych ustawieniach ale niestety chodzi 2 razy wolniej. Podejżewam' date=' że procek sie przegrzewa bo jak ustawię na 200*10 po chwili wszystko wraca do normy. Przegrzał ktoś z was już procka? Czy objawy były podobne? POMOCY[/quote']

Dzieje sie tak poniewaz masz wlaczona w biosie opcje CPU Thermal .... cos tam cos tam ;) i dlatego im wyzsza temp proca (potencjalne zagrozenie przegrzania rosnie) tym nizsza wydajnosc. Wg mnie powinno byc to wlaczone i lepiej zadbac o odpowiednia temperature niz to wylaczac.

Jesli sie myle to prosze mnie poprawic. :roll:.

Miałem wyłączoną tą opcję... :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze raz zapytam jak spisuja się wasze zalmany na NB????

Mam ZM-NB-23J i jest ok. - nie ma zadnych zwiech, tyle ze:

- komp prawie nie krecony (FSB 166, procesor ×11) z odkrecona jedna boczna scianka (lenistwo :wink: ).

pozdr.

tigrris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze raz zapytam jak spisuja się wasze zalmany na NB????

Mam ZM-NB-23J i jest ok. - nie ma zadnych zwiech, tyle ze:

- komp prawie nie krecony (FSB 166, procesor ×11) z odkrecona jedna boczna scianka (lenistwo :wink: ).

pozdr.

tigrris

Przed tym jak zalozylem blok wodny na NB mialem Zalmana ZM-32NB-J i spisywal sie calkiem spoko. Proc chodzil 220x10 synchro, napiecie NB=1,7V i radiatorek byl co najwyzej letni (ale mostek w wersji C1).

Po zalozeniu malutkiego (40x40) wiatraczka powienien sprostac na prawde duzemu obciazeniu cieplnemu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz bloczki? Chyba nie będe się bawił w radiatory i od razu trzasnę sobie wc. Pisałes coś o swoim chłodzeniu w innym dziale, ale juz nie pamietam, za dużo informacji na tym forum.

Ja juz mam bloczek wodny kupiłem na allegro za 50zł. Jutro jade kupić jkiś kawałek pożądnej plexi na zapinke. Bo plexi co mam jest za cienka (2mm), nadaje się tylko na okienko lub jakiś wzór.

Co do wzoru, jak tylko przyjdą katody z chiftec.pl to zaprezentuje Wam mojego pierwszego moda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz bloczki? Chyba nie będe się bawił w radiatory i od razu trzasnę sobie wc. Pisałes coś o swoim chłodzeniu w innym dziale, ale juz nie pamietam, za dużo informacji na tym forum.

Na CPU i GPU mam bloczki od Mate'a, a na NB bloczek by Popixs & Witchhunter.

Niedawno zlozylem swoje WC rev 3.0 (whql), a ostatnio kupilem cyfrowke i moglbym porobic kilka(nascie/dziesiat) zdjec, tylko nie mam ich gdzie za bardzo sensownie zamiescic :?

Jak ktos ma jakas sensowna propozycje, to moge porobic fotki w wolnej chwili i przeslac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko od wczoraj posiadam nowego abita i o ile sie orientuje na plytce jest tez wejscie od zasilania takie jak w P4 jak podlaczylem do niego zasilacz to komp sie nie odpalal odpala sie tylko ze standardowego. Wiec tu nasuwa sie pytanie po co ono jest? Dziekuje za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko od wczoraj posiadam nowego abita i o ile sie orientuje na plytce jest tez wejscie od zasilania takie jak w P4 jak podlaczylem do niego zasilacz to komp sie nie odpalal odpala sie tylko ze standardowego. Wiec tu  nasuwa sie pytanie po co ono jest? Dziekuje za odpowiedzi.

Jak podlaczac, to tylko oba zasilania... tylko z tego dla P4 oczywiscie, ze nie ruszy :idea:

Ja mam podpiete oba i wszystko smiga jak w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak podłącz oba. Napięcia sa stabilniejsze. Polecane jest to przy szczególnie prądożernej konfiguracji (czyli każdej) Daje ci to dodatkowe napięcie 12 VCD. Przy 2000 Mhz nie było za wielkiej róznicy, ale bez tego zasilania zbuntował sie przy 2200, a tak daje radę. Jeśli chodzi o mostki to pewnie grzeją się podobnie bo są takie same. Serial ATA ma osobny kontroler na płycie tak samo jest z FireWire (IEEE-1394). Pytanie tylko jaki wpływ ma obsługa tego na temperature SB. Ja mam wyłaczone oba ustrojstwa i kartę muzyczną, a i tak grzeje się jak diabli. Więc radiator jak najbardziej wskazany (na 100% nie zaszkodzi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasny gwint. Widzę, że kolega ładnie na Codegenie 300 W wyciągnął proca. U mnie za nic nie daje się podkręcić. nawet nie udaje mi się ustawić 12.5 x 166 mhz. Po zapisaniu do biosu, restart i napis "Bios Rom checksum error" i szuka dyskietki w napędzie. Co jest ?

Podnosiłem napięcie na proca, na pamięci.

Chodzi 14 x 133, 10 x 166, 12.5 x 145, ale 12.5 x 150 juz nie. Chyba musze poczekać do wrześnie, aż kupie Chiefteca 360 W Dal Fan.

Aha, jakiej wersji sterowników do NForce 2 używacie ?

2.03 czy najnowsze 2.45 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A daj mu 200 x 10 a napięcia nie ruszaj. Temperatura skoczy ci minimalnie. Moim zdaniem pamięci nie wytrzymują takich ustawień. Ja o cl2 mogę sobie pomażyć, ale magistrale 210 znoszą dzielnie. Jeśli chodzi o codegena to jest do [gluteus maximus]. Temperatura mnie zabija przy 2200 więc nie mogę pisać o stabilności, ale jak puściłem go z podkręconym radkiem to codegen w 3dmarku natychmiast skapitulował. :( Tak oglądałem cenniki i lepiej chyba kupić tego 420W. (300 zł) Czekam tylko na gotówkę :) ale najpierw WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A daj mu 200 x 10 a napięcia nie ruszaj. Temperatura skoczy ci minimalnie. Moim zdaniem pamięci nie wytrzymują takich ustawień. Ja o cl2 mogę sobie pomażyć, ale magistrale 210 znoszą dzielnie. Jeśli chodzi o codegena to jest do <font color="#FF0000">[ciach!]</font>. Temperatura mnie zabija przy 2200 więc nie mogę pisać o stabilności, ale jak puściłem go z podkręconym radkiem to codegen w 3dmarku natychmiast skapitulował. :( Tak oglądałem cenniki i lepiej chyba kupić tego 420W. (300 zł) Czekam tylko na gotówkę :) ale najpierw WC.

Mam prawie identyczny konfig co Ty. I po przesiadce z feel`a 300W nie zauważyłem żadnej różnicy w możliwości podkręcania, ani stabilności napięć. No 3.3V ma lepszy parametr na Chiftecu 360W...

Też zastanawiałem się czy nie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 420W, ale stwierdziłem że do mojej konfiguracji, której nie będę zmienial przez najbliższy rok spokojnie wystarczy. Bo za rok to kto wie jak prądożerne będa maszyny....

Update, dopiero zauważyłem, późno już, że nie masz jeszcze WC, więc słabe chłodzenie może być przyczną niestabilności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm kombibnowałem z podkręcaniem.

Chpodzi stabilnie 9x200. 10x200 - zwisy pomimo lekkich timingów, podniesienia napięcia do 2.7 V. Jak mam ustawione 9x200 to pamięci chodzą bez problemu na DDD400 przy timingach 5-2-2-2.0 bez podnoszenia napięcia!!??? Co jest grane.

Przy FSB 166 maksymalnie co wyciągnąłem to 11x166, podnoszenie napięć na proca nic nie daje, restarty w 3dmarku.

Chyba jednak zasilacz się nie wyrabia. A może to procesor ?

Mam pytanie odnośnie biosu. Jak macie poustawiane trzy opcje :

Allocate IRQ to VGA - Disabled czy Enabled ?

System BIOS Cacheable - D czy ?

Video Ram Cacheable - D czy N ?

Pytam sie bo jak ustawie Allocate IRQ to VGA to przy poście pokazuje mi, że karta graficzna wspóldzieli przerywanie z modemem.

Jak wyłącze to już nie, ale czy to nie powoduje spadku wydajności.

Mam tak ułożone karty, czwart slot PCI - SB Live, piąty modem. Może ułożyć jakoś inaczej, co o tym sądzicie ?

Aha, jake sterowniki do nForce 2 ? 2.03 czy najnowsze 2.45 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo! Wkrotve najprawdopodobniej stane sie posiadaczem Abita NF7 rev. 2.0 :D. W zwiazku z tym chcialbym sie dowiedziec czy uzywacie najnowszego biosu (na stronie Abita bodajze 21) czy zostaliscie przy starszych. pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak staniesz się już posiadaczem NF7 rev. 2.0 to najnowszy bios znajdziesz tu:

http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/nf7-s2.htm

i jest to w tej chwili 1.8 a nie 21. Z resztą było o tym niedawno (sam 2x pisałem) ale rozumiem, że nie miałeś czasu czytać wszystkich postów :)

Jeśli chodzi o to jak się sprawuje ta wersja [1.8] to u mnie bez problemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak staniesz się już posiadaczem NF7 rev. 2.0 to najnowszy bios znajdziesz tu:

i jest to w tej chwili 1.8 a nie 21. Z resztą było o tym niedawno (sam 2x pisałem) ale rozumiem, że nie miałeś czasu czytać wszystkich postów :)

Przeczytalem wszystkie posty :) i zaintrygowalo mnie to ze nie znalazlem zadnego postu o tych biosach powyzej 18 :D, a przegladajac strone Abita znalazlem to. Wiec jak dla mnie ten bios najnowszy to 21.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo! Wkrotve najprawdopodobniej stane sie posiadaczem Abita NF7 rev. 2.0 :D. W zwiazku z tym chcialbym sie dowiedziec czy uzywacie najnowszego biosu (na stronie Abita bodajze 21) czy zostaliscie przy starszych. pzdr

:wink: hehehe przeciez ja o nf7 bez Sa pytam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem wszystkie posty :) i zaintrygowalo mnie to ze nie znalazlem zadnego postu o tych biosach powyzej 18 :D, a przegladajac strone Abita znalazlem to. Wiec jak dla mnie ten bios najnowszy to 21.

Może i nie mam racji, bo sam mam płytę z S, ale na tej stronie którą Ci podałem jest wyraźnie napisane:

Model: NF7 / NF7-S

Revision: 2.0

No ale zawsze mogę się mylić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...