Druss Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 To troszke malo jak na taki sprzet. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@tynbury Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 A tak w ogóle to instalować IDE SW? Nie chcę mieć problemów z nagrywaniem a podobno po wgraniu IDE SW są same problemy. Chociaż gdzieś widziałem jak ktoś napisał, że po podpięciyu dysku pod SATA (właśnie tak mam) wszystko jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Nie instaluj tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@tynbury Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Nie instaluj tego.A jak z obciążeniem procka podczas pracy dysku bez tych sterów NV? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Pozbyłem się Epoxa 8k9a i dołączyłem do grona użykowników Abita NF7 S :) Jesteście ze mnie dumi? ;) Czy dual ddr włącza się sam, czy trzeba go jakoś specjalnie uaktywniać?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 A jak z obciążeniem procka podczas pracy dysku bez tych sterów NV? mam jeden dysk na IDE1 bez sterow NV i podczas kopiowania z jednej partycji na druga obciazenie waha sie w granicach 3-7 % nie wiem ile bedzie dla np. 1 duzego pliku (film, etc) ja kopiowalem mptrojki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Czy dual ddr włącza się sam, czy trzeba go jakoś specjalnie uaktywniać?? wlacza sie sam, musisz tylko odpowiednio wsadzic pamiec - wszystko jest w manualu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polaros Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 looknijcie tutaj http://www.8rdafaq.com/NF7/index.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viper Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Czy ktos ma na tych Abitkach pamiatki NONAME? czy komus wystartowaly pamiatki NONAME? bo mnie to bardzo ciekawi... bo u mnie nie chca i zastanawiam sie czy to wyjatkowo moj egzemplarz czy ogolnie tak maja te plyty.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@tynbury Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Czy ktos ma na tych Abitkach pamiatki NONAME? czy komus wystartowaly pamiatki NONAME? bo mnie to bardzo ciekawi... bo u mnie nie chca i zastanawiam sie czy to wyjatkowo moj egzemplarz czy ogolnie tak maja te plyty....Mi Wilki na Wilkach =] chodzą good. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Czy ktos ma na tych Abitkach pamiatki NONAME? czy komus wystartowaly pamiatki NONAME? bo mnie to bardzo ciekawi... bo u mnie nie chca i zastanawiam sie czy to wyjatkowo moj egzemplarz czy ogolnie tak maja te plyty.... mi specteki wiec nie zadna rewelacja chodza na 133x12 a jak kupie zasilke lepsza to sproboje wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 No i mam pierwszy poważny problem :( Płyta nie wstaje: Co się dzieje? Objawy: wlącza się tak jakby normalnie, świecą się diody, wiatraczki się kręcą, wszstkie. Żadnych dziwięków nie wydaje... Resetowanie CMOS nic nie daje, wyjęcie bateryjki na 2h też nie... Pomocy! Płyta działała mi 5 godzin i klapa! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Jestem szczesliwym posiadaczem Abit'ka NF7 - zakupilem dzis na gieldzie w Warszawie za 400zl !!! :D Wszystko dziala poprawnie - troche denerwuje dosc glosny cooler na NB - zapewne bede go musial wymienic na radiator zalmana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Jestem szczesliwym posiadaczem Abit'ka NF7 - zakupilem dzis na gieldzie w Warszawie za 400zl !!! :Dno to niezla cena, mi najtanszy nf7 jaki sie udalo znalesc to 440 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polaros Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 No i mam pierwszy poważny problem :( Płyta nie wstaje: Co się dzieje? Objawy: wlącza się tak jakby normalnie, świecą się diody, wiatraczki się kręcą, wszstkie. Żadnych dziwięków nie wydaje... Resetowanie CMOS nic nie daje, wyjęcie bateryjki na 2h też nie... Pomocy! Płyta działała mi 5 godzin i klapa! witaj w klubie :D wez zrob tak wyciagni wzystkie karty pci i agp wlacz kompa niech popiszczy wylacz go z powera odczekaj z 5 min. Wloz wszystko spowrotem odpal kompa . Jak nie pomoze powtorz ta czynnosc tylko jeszcze wyjmij proca. U mnie pomaga ale niemilosernie wq#$@ bo dzieje sie tak co jakis czas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertolek Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 wlasnie te temperatury na NF7 mnie troche zastanawiaja. mam 53 C w stresie na Spire Falcon Rock II (fakt faktem ze na radiatorze zostala ta slaba pasta silikonowa, ale i tak uwazam ze ciut za duzo) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 co do temperatur ... na nf7s pod procem jest cos na ksztalt diody termicznej ... nie znam sie wiec moge sie mylic, a na rda+ nie mialem nic takiego ... w jaki sposob wiec byla mierzona tam temperatura i ktory sposob jest lepszy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 To nie zadna dioda tylko termistor. IMHO taki pomiar z wykorzystaniem termistorka pod spodem procka jest dosc dobry. Panowie z Abita na dodatek zawyzaja odczyty o pare stopni zeby pokazywac temperature jak najbardziej zblizona do temp rdzenia. Co do montowania Zalmana na NB to wlasnie to zrobilem i jezeli ktos ma dodatkowo cooler Zalmana np. CNPS 6000 AlCu (tak jak ja) to wszystko ledwo sie miesci na styk. Wokol socketa robi sie cholernie malo miejsca. Ja zamienilem ten wentylator Zalmana na "nieco" wiekszy wentyl AVC 12x12cm :) Za jednym razem chlodzi mi procka, NB, MOSFETY przetwornicy a powietrze odbite od plyty zachacza rowniez o RAM :) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 No i mam pierwszy poważny problem :( Płyta nie wstaje: Co się dzieje? Objawy: wlącza się tak jakby normalnie, świecą się diody, wiatraczki się kręcą, wszstkie. Żadnych dziwięków nie wydaje... Resetowanie CMOS nic nie daje, wyjęcie bateryjki na 2h też nie... Pomocy! Płyta działała mi 5 godzin i klapa! witaj w klubie :D wez zrob tak wyciagni wzystkie karty pci i agp wlacz kompa niech popiszczy wylacz go z powera odczekaj z 5 min. Wloz wszystko spowrotem odpal kompa . Jak nie pomoze powtorz ta czynnosc tylko jeszcze wyjmij proca. U mnie pomaga ale niemilosernie wq#$@ bo dzieje sie tak co jakis czas. I nic... cisza... wiatraki się kręcją diody świecą (obydwie) i du.pa! Calą noc siedział bez baterii i zworka na kasowaniu cmos. Dzwięków żadnych niewydaje. Tak samo wygląda sytuacja gdy nie mam grafiki, ramu, cpu, bararii, zworka na kasowanie cmos, standardowo. Nic, nie ważne co wsadze. czy nic nie włoże zawsze to samo. Diody się świecą, wiatrak na chipdecie się kręci. I żadnego dzwięku nie wydaje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro_w Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 No to masz kolego Bios u....bany . Miałem to samo wymienili na nową. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 No to masz kolego Bios u....bany . Miałem to samo wymienili na nową. :( Ile czekałeś i gdzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro_w Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Kupowałem w Komputroniku w 3 dzni miałem spowrotemprzez servisco. /Po rozmowie telefonicznej z kierownikiem servisu/. Teraz jest gut płyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertolek Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 mam problem z abitem. dalem CPU Interface Enabled i magistrale "tylko" 140 MHz i co po zachowaniu? a no nic tylko wyswietlil mi na czerwono "Do not shutdown power while saving BIOS" czy cos w ten desen. wyswietlil mi tak ze 3 sekundy, a pozniej sam zrobil restart i przywrocil ustawienia i znow mam 1700+. oprocz tego przy post'cie cos wyswietla chyba zwiazanego z tasmami od dyskow (jakies 80 condu****). nie wiem co jest grane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Kurcze..... czytanie tego wątku doprowadziło mnie do frustracji... :? Tydzień wybierałem płytę do modernizacji kompa i po uwzględnieniu wielu czynników wybór padł na NF7-S v2.0. (to byłby historycznie mój czwarty Abit) A tu nagle czytam, że ta płyta zapewnia pełen zestaw atrakcji 8O Palą się BIOSy, irytująco brzęczy alarm przegrzania procka, wybrzydza w pamięciach, pokazuje dziwne temperatury, szwankuje dźwięk i nie jest on najwyższej jakości, kontroler SATA zawodzi, płyta gaśnie i nie wstaje, czasem pomaga wyjmowanie kart i procka a czasem dopiero wymiana płyty...... Kurcze.... to kupować czy nie kupować...... :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Kurcze..... czytanie tego wątku doprowadziło mnie do frustracji... :? Tydzień wybierałem płytę do modernizacji kompa i po uwzględnieniu wielu czynników wybór padł na NF7-S v2.0. (to byłby historycznie mój czwarty Abit) A tu nagle czytam, że ta płyta zapewnia pełen zestaw atrakcji 8O Palą się BIOSy, irytująco brzęczy alarm przegrzania procka, wybrzydza w pamięciach, pokazuje dziwne temperatury, szwankuje dźwięk i nie jest on najwyższej jakości, kontroler SATA zawodzi, płyta gaśnie i nie wstaje, czasem pomaga wyjmowanie kart i procka a czasem dopiero wymiana płyty...... Kurcze.... to kupować czy nie kupować...... :cry: Kupowac :!: IMHO to BARDZO dobra plyta i jak bedziesz sie z nia umiejetnie obchodzil i zapewnisz jej konieczne minimum do dzialania, to na pewno nie bedziesz zawiedziony :idea: Ja sobie chwale i osobiscie nie mam z nia zadnych problemow 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Ja tez nie natrafilem na zaden ZONK. Nie jestem zachlanny i pewnie dlatego wszystko smiga bez problemu. IMHO 200 czy 220 FSB to praktycznie zadna roznica w ogolnej wydajnosci systemu. 10% wieksza przepustowosc pamieci to 1-2% wieksza wydajnosc aplikacji. Najwiecej zyskuja tylko prgramy pakujace bo niemalze ich wydajnosc wtedy rosnie liniowo. Abit gwarantuje CI tylko poprawna prace do 200 MHz powyzej tego to juz loteria i wielki bonus jezeli wszystko dobrze smiga. Raz z ciekawosci na noc zapuscilem na 220 FSB i rano wszystko nadal sobie smigalo, ale dla mnie liczy sie mocna stabilnosc i cisza wiec jade na 200 i jestem happy jak nigdy. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Ojej.... 200! .... 220!!! Na początek zadowolę się w zupełności 166-180 MHz. Owszem, wydajność mi się przydaję przy kompresji video w locie, ale bez przesady. Zdecydowanie bardziej zalezy mi na stabilności, bo obecnie to Eksplorator fika mi 2-5 razy dziennie (zamiera np. na minute po usunięciu czy założeniu pliku). W drugiej kolejności potrzebuję działającego SATA->ATA, bo mam 5 urządzeń i szkoda mi kasy na ekstra kontroler PCI. Po trzecie muszę zdecydować, czy zostaję przy Aureal Vortex 2, czy też warto wejść w Sound Storm (wiem, że Dolby itp, ale ja i tak głownie słuchaweczki). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Jak narazie nie mam problemow z plyta. Tylko zauwazylem ze lewy kanal ( glosnik) gra minimalnie ciszej, tez tak macie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Jak narazie nie mam problemow z plyta. Tylko zauwazylem ze lewy kanal ( glosnik) gra minimalnie ciszej, tez tak macie? u mnie jest wszystko ok ... sproboj w mikserze zapodac lekkie wzmocnienie na lewy, albo jeszcze lepiej wykorzystaj to jako podstawe gwarancji ps. cos tu zegarki na forum szwankuja bo u mnie jest juz 3:07 a godzina posta jest zla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertolek Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 czy ktos wie/mial podobny problem jak ja? jesli ustawie fsb = lub > 135 to wyje syrena, a monitor sie nie wlacza, moge krecic jedynie mnoznikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...