Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

No i stalo sie - wlasnie przed chwila dostalem Abita nf7 rev 2 - kolor niestety sraczkowato-pomaranczowy :(, nie mam jeszcze swoich Twisterkow, ale mam miec pozyczone Kingstony do testow plyty :). No to turn off i skladam :D pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przekopalem "na szybko" ten temat i odpowiedzi nie znalazlem.. wiec zadaje proste i konkretne pytanie:

czy ktos montowal ZM-NB32J na NB? jak wrazenia? czy nie bylo problemu ze zmieszczeniem cooleraCPU i NB?

:arrow: p.s. czy ktos juz wie czym roznia sie.. procz koloru.. ZM-NB32J od ZM-NB47J :?:

oj to chyba za szybko kopales :wink:, bo bylo o tym ostatnio ze dwie stroniczki wstecz...

pozdr.

tigrris

proponuje zebys jeszcze raz przeczylat te "dwie strony wczesniej".. czy tam "pokopal" i wskazal mi gdzie jest napisane czy mozna go zamontowac bez problemu, czy nie gryzie sie z chlodzeniem powietrznym (badz co badz jest wieksze od bloku wodnego).

jak znajdziesz, to zwroce honor i oddam poklon :wink:

Mostek posmarowany pastą z kompletu Zalmana a przyklejony klejem "Kropelka", po jednej kropelce w narożnikach.

to znaczy ze nie da sie go przyczepic za pomoca kolkow tak jak jest zamontowany oryginalny radiator z wentylkiem? przeciez ten zalman ma moliwosc wstawienia kolkow (patrz: strona zalmana). nie chce kliec :cry: .. chce przyczepic, zeby nie stracic gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mostek posmarowany pastą z kompletu Zalmana a przyklejony klejem "Kropelka", po jednej kropelce w narożnikach.

to znaczy ze nie da sie go przyczepic za pomoca kolkow tak jak jest zamontowany oryginalny radiator z wentylkiem? przeciez ten zalman ma moliwosc wstawienia kolkow (patrz: strona zalmana). nie chce kliec :cry: .. chce przyczepic, zeby nie stracic gwarancji

No tak, ale ja mam Zalmana na mostku południowym :). Na północnym siedzi orginalny wiatraczek przesmarowany tylko Arctic Ceramique :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze wszystkim

wlasnie wracam ze sklepu, gdzie mnie zastrzelili ceną za NF7-S: 620,0 pln

za tyle moga mi sciagnac Abita na zamiane za my Epox, normalnie poszedł bym do innego ale na nich jestem zdany

co prawda zalezało mi na SS, ale w takim układzie biore NF7 i wyciagam mojego stargo LIVE'a

czy oprócz innych dodatków jak fire wire, sata (na których akurat mi nie zależy) dostane cos gorszego??? inne mosty or something

no bo kolor pewno buraczany... eh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze wszystkim

wlasnie wracam ze sklepu, gdzie mnie zastrzelili ceną za NF7-S: 620,0 pln

za tyle moga mi sciagnac Abita na zamiane za my Epox, normalnie poszedł bym do innego ale na nich jestem zdany

co prawda zalezało mi na SS, ale w takim układzie biore NF7 i wyciagam mojego stargo LIVE'a

czy oprócz innych dodatków jak fire wire, sata (na których akurat mi nie zależy) dostane cos gorszego??? inne mosty or something

no bo kolor pewno buraczany... eh

Cena iście złodziejska 8O . Taniej mnie wyszło kupić w necie + pasta termoprzewodząca + przesyłka servisco :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie: czy zasilacz 235 W pociagnąłby takiego klamota: Abit nf2 barton 2500+, dysk 5400 cd-rom i radeon9600Pro ?

Wątpie... A zapewne ten bartek długo na 2500+ u ciebie nie pochodzi (3200+ :twisted: :twisted: :twisted: ) a wtedy to 100% kicha. Radek potrzebuje kupe prądu :) Jeszcze jak go podkręcisz masakra :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje zebys jeszcze raz przeczylat te "dwie strony wczesniej".. czy tam "pokopal" i wskazal mi gdzie jest napisane czy mozna go zamontowac bez problemu, czy nie gryzie sie z chlodzeniem powietrznym (badz co badz jest wieksze od bloku wodnego).

jak znajdziesz, to zwroce honor i oddam poklon :wink:

masz racje - nie jest jak byk i prosto z mostu napisane, ze nie ma problemow z montazem, masz jednak odpowiedz na 2 pierwsze pytania - czy ktos montowal i jakie sa wrazenia, a na brak miejsca tez nikt nie klnie...

osobiscie mam chlodzenie powietrzne - wymiary radiatora: dl. 80, szer. 56 mm (zamontowane tak, ze 80 jest w poziomie 56 w pionie), cooler ma 2 turbinki, ale one nie wystaja z bokow poza radiator wiec zadnych problemow z umieszczeniem coolera i zalmana nie bylo. mam nadzieje, ze to w miare wyczerpujaca odpowiedz :wink:

mozesz spokojnie przyczepic na koleczki - tak jest przeciez zamontowany standardowy radiatorek z wiatraczkiem - ja mam zalmana zamontowanego na koleczkach (bez kleju czy tasmy).

A tak btw - to zastanawiam sie Marechi, na ktorym mostku ty masz tego zalmana, bo z tego co widze na zdjeciu twojej karty, to po jej zamontowaniu cooler jest na dole i chyba nic nie przeszkadza w montowaniu zalmana na NB (o ile nie masz jakiegos dodatkowego chlodzenia)? Masz go na SB (co sugerowaloby uzycie kleju do montazu)?

pozdr.

tigrris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się tigrris Zalmana mam na SB, pisałem o tym parę postów wyżej :)

Wysłany: 11 Sie, 2003 16:24 Temat postu:

ma3ek napisał:

Marechi napisał:

to znaczy ze nie da sie go przyczepic za pomoca kolkow tak jak jest zamontowany oryginalny radiator z wentylkiem? przeciez ten zalman ma moliwosc wstawienia kolkow (patrz: strona zalmana). nie chce kliec .. chce przyczepic, zeby nie stracic gwarancji

No tak, ale ja mam Zalmana na mostku południowym . Na północnym siedzi orginalny wiatraczek przesmarowany tylko Arctic Ceramique .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie... A zapewne ten bartek długo na 2500+ u ciebie nie pochodzi (3200+ :twisted: :twisted: :twisted: ) a wtedy to 100% kicha. Radek potrzebuje kupe prądu :) Jeszcze jak go podkręcisz masakra :evil:

prorok czy co..

To bedzie jedyny barton2500+ ktory ani chwili nie bedzie chodzil z nominalna predkoscia, radona tez pogonie az milo . :lol: . chyba bez 350 - 400 w sie nie obejdzie.. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie: czy zasilacz 235 W pociagnąłby takiego klamota: Abit nf2 barton 2500+, dysk 5400 cd-rom i radeon9600Pro ?

jak mialem 8RDA i reszta to co w podpisie + zasilacz 230W noname to wszystko chodzilo spoko, ale przy procku ustawionym na 1700+. jakakolwiek proba OC konczyla sie w ciagu kilku(nastu) minut zwisem.

po zmianie zasilki na chiefteca 360w 2fan wszystkie problemy zniknely jak reka odjal i komp smiga jak w podpisie :idea:

wymiana zasilki w przypadku twojej konfiguracji IMHO jest koniecznoscia :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie probuj nawet !!! Wlasnie przed chwila przeszedlem cos podobnego :D. Mialem to co w podpisie + Abit nf7 i gdy probowalem wlaczyc ta maszynke po zlozeniu to zaczelo dziac sie nie ciekawe rzeczy :D - w calym pokoju zaczelo wariowac napiecie (bardziej to wina slabego UPSa niz zasilki). Wlasnie przed chwila pozyczylem Hunt Keya 300W i na razie smiga az milo, a HK bardzo cichutki jest (jeszcze nie OC :)). Zamowie chyba Chiefteca 420 W DF i bedzie po problemie bo tego HK bede musial oddac :(. W tym miejscu chcialbym przestrzec wszystkich ktorzy biora nowe flaki liczac na to ze ich stara zasilka 235 pociagnie - to naprawde glupie wyjscie, bo po paru chwilach okazuje sie ze i tak trzeba bedzie qpowac zasilke :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się tigrris Zalmana mam na SB, pisałem o tym parę postów wyżej :)

aaargh... racja - przeczytalem dokladnie tylko co napisal ma3ek a reszte po lebkach... :oops:

ma3ek mozesz mi teraz napisac "przyganial kociol garnkowi" lub cos w tym stylu :wink:

pozdr.

tigrris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodniej się robi.... WKOŃCU!!!! Mieszkam w górkach i wczoraj w nocy temp. spadła do około 10 stopni. Mój athlonek od razu poszedł na 2200 :twisted: :twisted: :twisted: posmigał w prime95 i przeszedł 3dmarka. Oj żeby tylko dozbierać do

WC. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie komp chodzi tak jak w podpisie. Próbowałem wyższych ustawień 240x10, 220x10, 210x10 itd. bo lubie okragle liczby. Nic z tego mimo że napięciem doszedłem już do 1.825V. Pamiątki cały czas tak jak w podpisie. Albo się wieszała Winzgroza, albo się komp wogóle nie odpalał (clear CMOS) albo wywalał z 3DMarka 01. Możecie mi coś podpowiedzieć odnośnie wyżego podkręcenia tego procka?? Chyba że jest to dla niego już szczyt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie komp chodzi tak jak w podpisie. Próbowałem wyższych ustawień 240x10, 220x10, 210x10 itd. bo lubie okragle liczby. Nic z tego mimo że napięciem doszedłem już do 1.825V. Pamiątki cały czas tak jak w podpisie. Albo się wieszała Winzgroza, albo się komp wogóle nie odpalał (clear CMOS) albo wywalał z 3DMarka 01. Możecie mi coś podpowiedzieć odnośnie wyżego podkręcenia tego procka?? Chyba że jest to dla niego już szczyt...

Podkręcaj mnożnikiem. Masz bardzo wyżyłowane taimingi pamięci. Stabilnej magistrali 240 chyba jeszcze nikt na Abicie nie wyciągnoł. Właśnie WYCIĄGNOŁ KTOŚ ???? Jak bardzo się uwziołeś na magistrale to pobaw się ustawieniami pamieci (asynchro itp.), ale moim zdaniem się nie opłaca, bo ładnie śmigają. Więc mnożnik i tylko mnożnik Do 2200 powinien iść bez bólu. Uważaj na temperaturę. :twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj na temperaturę. :twisted: :twisted: :twisted:

Obecnie mam max 44 w stresie. Od ilu mam się zacząć obawiać o żywotność Antka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Hmmmm Od czego by tu zaczac???

A wiec jakies 1,5 micha temu wlasciwie z przypadku stalem sie posiadaczem Abitka NF7-S i nie mialem wlasciwie pojecia ze to taka super plyta. Polookalem tu i tam znalazlem ten wlasnie watek i do tej pory przy pomocy postow tu przeczytanych rozwiazywalem swoje drobne problemiki.

Nadszedl jednak czas ze musze swoja skromna osoba zawrocic Wam glowe.

Na wstepie zaznaczam jednak ze nie jestem zawodowym overclockerem i moja wiedza jest czyto amatorska wiec przepraszam jesli spytam o rzeczy oczywiste. Zaznaczam tez ze przewalkowalem cale 41 stron (nielada zajecie), co nie oznacza ze czegos nie przeoczylem.

Moj konfig to Abit NF7-s v 2.0 do tego A 1,7 XP z tej dobrej serii (nie pamietam ale wiem ze tak wlasnie jest) pamiatki to jakas lipa elixira 333 2x256 (dzialaja w dualu) radek 9100 sapphire 64MB 128 bit, wszystko to jest zasilane przez chiefteca 360W dualfan. Procek jest chlodzony przez wentyl speeze (daje sobie rade) a z chipa wywalilem ten przeciag i zalozylem Zalmana ZM-NB32j (poza tym to dwa cd i dysk seagate) Najnowszy bios i stery do NF. pozaostale stery tez najnowsze. Winda xp pro + SP1 +SP1a.

Max co udalo mi sie wycisnac to 200x11 przy 1.9V, okreslilem to jako max poniewaz przy takim ustawieniu wszystkie testy (prime 3dmark katowanie gier) chodza bajecznie

I teraz moje pytanie czy lepiej ustawic 210x10,5 czy 200x11?? w obu przypadkach testy przechodza pomyslnie ciekawi mnie tylko co jest wydajniejsze.

Drugie pytanie dotyczy ustawienia radka nie moge (nie potrafie) wlaczyc szybiego zapisu. Opcja ta niby daje sie przestawic w ustawieniach karty w windzie, domaga sie resetu a po resecie znowy jest off. Nie wiem czemu tak sie dzieje na MSI KT3V opcja ta dala sie wlaczyc. Domyslam sie ze to kwestja jakis ustawien w biosie ale .... jesli byl by ktos tak mily i podpowiedzial .....

No dobra chyba wystarczy juz katowania Was moimi wypocinami.

Bede bardzo wdzieczny jesli ktos sie zainteresuje moim malym problemem i pomoze w jego rozwiazaniu.

pozdrawiam

Golu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Golu napisał

I teraz moje pytanie czy lepiej ustawic 210x10,5 czy 200x11?? w obu przypadkach testy przechodza pomyslnie ciekawi mnie tylko co jest wydajniejsze.

Drugie pytanie dotyczy ustawienia radka nie moge (nie potrafie) wlaczyc szybiego zapisu.

1. odpal 3dmarka i zobacz gdzie masz więcej

2. twoja karta nie obsługuje fast write (mimo, że na niektórych płytach mozna włączyć)

A teraz ja mam pytanko:

instalując sterowniki do płyty gł (Abit NF7-S) nvidia (2.00 2.03 2.41 - próbowałem chyba wszystkich) na czystym W98

wywala mi:

"Nie można załadować sterownika urządzenia za pomocą programu(ów) ładującego(ych) NDIS.VXD NTKERN.VXD (Code 2)"

- dotyczy zintegrowanej karty sieciowej (reszta OK)

Poradźcie coś, bo próbowałem już wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Golu napisał

Drugie pytanie dotyczy ustawienia radka nie moge (nie potrafie) wlaczyc szybiego zapisu.

2. twoja karta nie obsługuje fast write (mimo, że na niektórych płytach mozna włączyć)

Od kiedy to Radki 9100 nie obsługują fast write?? Ja mam włączone i w biosie i w opcjach karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak włączyć Fast Write.

W biosie mam włączone i w Catalystach 3.6 jak włącze to chce restart. OK. Po restracie dalej w sterownikach jest pokazane, że jest wyłączone.

Co jest ??!!!

Mam to samo i nie potrafie tez tego zrobic. Moze znajdzie sie jakis dobry czlowiek ktory nam pomoze ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna/dwie osoby sie chwalily, ze do 240 MHz dojechaly. Ja osobiscie przy 220 skonczylem.

U kumpla płyta odpala na 230FSB (chyba nawet na 233) ale pamiątki są w dualu i synchro a to w końcu TwinMoski DDR333 ;)

U mnie max 223 (225 już nie odpala :( )

A do stabilnego prime >217 musi być Vdd 1,7V (trza w końcu moda walnąć ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jestem kolejny z zapytaniem co z tym fast writh'em w 9100 i abicie nf7? Jakieś 4 godziny temu stałem się posiadaczem tego mobo i szafirka 9100. Instaluje płyte, instaluje dx9, instaluje najnowsze omegi, instaluje 3dsmarka i patrze a tu 150 klatek tam gdzie na starym kompie ( GA7-VA i powercolor 9100 ) mniałem 210. Lukam w stery czy czasami nie ustawiło się AGPx2, ale jest ok. Natomiast fast writh jest na "of". To ja go "on", restart i to samo. Zmiana sterów na wcześniejsze i to samo. Telefon do sklepu, gość sie zmarszczył i powiedział cobym w poniedziałek przyniósł to sie zobaczy. Ale wolał bym sam jakoś to załatwić, zwłaszcza jeśli to sprawa płyty. A więc co jest nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps:

Posprawdzałem różne kombinacje sterów do karty i do płyty i dalej to samo. Ręce mnie opadaja panowie. A miało być tak pięknie. Zaczynam tęsknic za moim GA7-VA. Ma ktoś jakiś pomysł jak to jednak włączyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...