Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

no więc tak. osiągnąłem stabilne FSB 240 MHz na Abicie NF7-s 2.0. Niestety mocno ogranicza mnie pamięć (podpis)... maksymalnie startuje na 233 MHz. Niestety przy wyluzowanych timingach (8-4-4-2.5). Jak dopadne jakąś lepszą to dam znać. Dodam tylko, że 250 MHz startuje ale Windows się nie ładuje.

moje gratulacje :wink: jak widac trafila Ci sie prawdziwa perelka,nie czesto sie zdarza zeby ten abit dolecial tak wysoko

ja mozesz to zapodaj jakies wyniki

cos w stylu tego albo przynajmnie wcpuid i stability test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc tak. osiągnąłem stabilne FSB 240 MHz na Abicie NF7-s 2.0. Niestety mocno ogranicza mnie pamięć (podpis)... maksymalnie startuje na 233 MHz. Niestety przy wyluzowanych timingach (8-4-4-2.5). Jak dopadne jakąś lepszą to dam znać. Dodam tylko, że 250 MHz startuje ale Windows się nie ładuje.

moje gratulacje :wink: jak widac trafila Ci sie prawdziwa perelka,nie czesto sie zdarza zeby ten abit dolecial tak wysoko

No to moja tez jest perelka bo bez moda chodzi 233 synchro i 240 asynchro(jakbym mial lepszy ram byloby 240 synchro)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chłodzenia. Jest moim zdaniem bardzo słabe - zamówiłem kilka części ale niestety dostawa do sklepu będzie w poniedziałek :(. W tej chwili na NB jest Zalman NB32J (zmiana na NB47J wkrótce), na SB jest tylko mały radiatorek (taki jak na NB na BX-ie). Bez v-moda :). Nie uważam jakoby trafiła mi się perełka... do wczoraj miałem "tylko" 218 MHz. Zrobiłem małego modzika :) i jest 240 MHz :). Potem opiszę to w tym wątku jakoś sensownie. Jak się komuś pali to proszę na gg.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... zacznijmy od początku :)

Teoria:

Mod sprawia, że płyta (Abit NF7-S 2.0 i kilka innych) wykrywa procesor, który pracował domyślnie z FSB 133, jako procesor o FSB 166 bądź 200. Daje to możliwość uzyskania FSB wyższego o kilkanaście MHz. Nikt nie wie dlaczego tak się dzieje. Np u mnie, przed modem płyta puszczała maksymalnie 218 MHz, po modzie mam już 240 MHz. Czyli mniemam, że jest nieźle :)

Praktyka:

-Najpiew wchodzisz tutaj: http://www.xtremesystems.org/forums/showth...25&pagenumber=1 i zapoznajesz się z problemem. Opisany tam sposób jest prostacki i odrobinę ryzykowny (zależy od poziomu umiejętności ;)). Jest prostszy sposób na takiego moda.

-Odpalasz http://www.geocities.com/trats102002/nf7sFsbsense.html

-najlepiej jest sobie wydrukować zdjęcie - jest łatwiej

-bierzesz kabel telefoniczny. sciągasz izolację i wyjmujesz druta Drut będzie się składał z 6 cieńszych - to za dużo i wtedy nóżki procesora nie wejdą do gniazda. Mi wystarczyły 3 drtuki.

-włożenie drutu w otwory oznaczone ah32 i ag31 daje FSB 166, a włożenie w otwory ah28 i ah30 daje FSB 200. Można jeszcze spróbować włożyć w oba - nie wiem co to daje, nie próbowałem.

-wkładasz drut w odpowiednie otwory w podstawce procka. następnie wkładasz procesor i gotowe! Płyta wykrywa Twojego proca jako 3200+ (200 MHz) lub jako procka o FSB 166 MHz.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos mi pomoze: chodzi o odczyt temperatury proca - proc chodzi (chwilowo) 9,5x166@1,5 rano odpalam prime95 mecze max proca i pokazuje max temp na poziomie 36 C, wieczorem robie to samo i temp na 48 (tyle nie pokazywalo mi na kt7e przy procku 12,5x140@1,7). O co chodzi ?? bios 18 | nf7 rev 2 | Sandra i Winbond Hardware Monitor pokazuja to samo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teraz 35 stopni. Bios ten sam a wentylator to porażka... Temperatura w cieplejsze dni wynosiła nawet 41 stopni... . Ja na 11x200 1,7v miałem dokładnie tyle samo, a w upały nawet 59... Jakie masz napięcie na procu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teraz 35 stopni. Bios ten sam a wentylator to porażka... Temperatura w cieplejsze dni wynosiła nawet 41 stopni... . Ja na 11x200 1,7v miałem dokładnie tyle samo, a w upały nawet 59... Jakie masz napięcie na procu?

Ja mam proca na 1,5 V na razie puszczonego, ale najdziwniejsze jest to ze temperatura zalezy od pory dnia - rano chlodny, wieczorem goracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Jak ma się kodek dźwiekowy na Abit NF7 do SB Live ! Player 1024 ? Dużo gorszy ? Jak z obciążeniem procesora ?

SoundStorm na Abicie NF7-S jest zdecydowanie lepszy od SB Live! Porównywany jest do Audigy.

Polecam:

http://www.motherboardfaqs.com/article.php?4.255

http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-107

Natomiast jeśli chodzi o kodek na Abitcie NF7 (bez -S) to jednak jest on sporo gorszy od SB Live!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadziłem drucik

To DZIAŁA :D

Przed modem max boot 223MHz

Po 245MHz :D

Chłodzenie fabryczne (mostków)

Hurra - teraz wzrośnie popyt na szybkie pamiątki ...

WoW !! Chyba trzeba bedzie tego sprobowac kiedys :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomeczek - moje gratulacje. to już druga osoba po mnie, której się udało :)

Panowie Uwaga! Uwaga! Wczoraj zrobiłem moda vdd i vmem dla tej płyty!

Udało mi wejść do Windows 2000 przy FSB=256 MHz!! Niestety zrobiłem zwarcie na płycie i jest gotowa do wysłania na serwis ;(. Jak wróci to zapodam cały zestaw screenów i testów z FSB 250! :)

Pozdrawiam i proszę o więcej wyników, bo FSB ok 240 na standardowym chłodzeniu jest sprawą ciekawą!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomeczek - moje gratulacje. to już druga osoba po mnie, której się udało :)

Panowie Uwaga! Uwaga! Wczoraj zrobiłem moda vdd i vmem dla tej płyty!

Udało mi wejść do Windows 2000 przy FSB=256 MHz!! Niestety zrobiłem zwarcie na płycie i jest gotowa do wysłania na serwis ;(. Jak wróci to zapodam cały zestaw screenów i testów z FSB 250! :)

Pozdrawiam i proszę o więcej wyników, bo FSB ok 240 na standardowym chłodzeniu jest sprawą ciekawą!

U mnie na fabrycznym chłodzeniu 243,5 FSB :D /asynchro/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie. Wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem Abita NF7 :)

dzieki wam oczywiscie.W zwiazku z tym mam pytanie:

Jak i na ile mozna durona 1300 podkrecic bo udalo mi sie dzisiaj 1505 mhz(nie wiem czy robilem to tak jak nalezy) ale przy tescie w 3 d mark "draghotic-high detail" sie powiesił i musialem zworke wyciagac.Co ciekawsze, chyba spaliłem nowy zasilacz megabajta :lol: (podobno syf) bo na starym codegenie 200W dziala wszystko nadal.

Dzieki za odpowiedzi (w "szukaj" nie znalazlem narazie nikogo z takim konfigiem tzn. duron i abit)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duron 1300 to ciężka materia na podkręcanie. On właściwie jest już niźle wyżyłowany przez AMD, dlatego twój rezultat jest jak najbardziej pozytywny. Zmień tylko ten zasilacz i kręć dalej. Z proca za wiele już megaherców nie wyciągnież. Spróbuj może z wyżseym FSB i niższym mnożnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, facecik jest kozacki.Mozesz po krotce opisac jak to robic bo z tym mnoznikiem to chyba tak robilem, obnizylem do 8.0 (chyba to) a fsb było chyba 112, ale wole jednak posluchac rady fachowca.

P.S. zasilki nie spalilem jednak tylko miałem wlaczanie kompa ustawione z pozycji klawiatury na hasło a nie z przyciska power w obudowie :lol:

Czas do pracy wiec napiszcie cos, jak wroce to bede mial co czytac i podkrecac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z USB na NF7-S.

Sytuacja wygląda następująco: w Menedżerze urządzeń pod WinXP widnieją 3 wpisy dla kontrolerów USB (w tym jeden rozszerzony - chyba ten obsługujący USB 2.0) oraz 3 wpisy dla wbudowanych koncentratorów USB. Wydaje mi się, że każdemu kontrolerowi przypisany jest jeden koncentrator.

A teraz przyłaczanie urządzeń. Dwa porty są zamontowane fizycznie na płycie razem z innymi złączami. Ponadto na płycie znajdują sie 2 tzw. headery (złącza szpilkowe) - do jednego przyłączyłem zamieszczony w zestawie bracket (śledź) z dwoma dalszymi złączami, a do drugiego - dwa porty wbudowane w obudowę - łacznie 6 portów.

Podłączałem kolejno pod złącza urządzenia i sprawdzałem pod którym koncentratorem się zgłaszają. Problem w tym, że urządzenia pojawiały się tylko pod pierwszym i pod drugim koncentratorem - nie pojawiały się pod trzecim - tym rozszerzonym. Na dodatek wyglądało na to, że złącza wbudowane w płytę i te przyłączone na dodatkowym śledziu współdzielą koncentrator. Ma to dla mnie duże znaczenie, ze względu na ograniczenia w poborze prądu na koncentrator - 500 mA. Mam dwa urządzenia które taki pobór zgłaszają: czytnik kart SM oraz skaner - nie powinny więc one współdzielić koncentratora. A gdzie teraz podłaczyć PenDrive i drukarkę?

Dlaczego nic nie melduje się pod 3 koncentratorem? Czy pod nim zgłaszają się tylko urządzenia zgodne USB 2.0 (oczywiście w BIOSie mam włączone)?

Czy ktoś może ma jakieś dokładniesze informacje, jak to właściwie funkcjonuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie drut mod dla Abita sie klania !!!

Opowiesc od poczatku.Abit NF-7 jak w podpisie i pamieci Geil 400 Ultra.Jaki skutek ??? Stabilnie na max fsb synchro 217 asynchro 219...co jest ???

Nastepny krok: post Sebastian_Bach o zmianie domyslnej fsb.

Realizacja: zdjecie Glacialtecha z procka,zdjecie procka,wlozenie drucika tak aby domyslnie bylo 11x200(3200+..???)

Efekt:na razie 220 fsb prime stable,przeszlo 225 Memtestem na 8-3-3-2.0 w trakcie Prime`a w tej chwili...Chlodzenie mostkow Zalmanami pasywnie.

Cdn...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opowiesc od poczatku.Abit NF-7 jak w podpisie i pamieci Geil 400 Ultra.Jaki skutek ??? Stabilnie na max fsb synchro 217 asynchro 219...co jest ???

Realizacja: zdjecie Glacialtecha z procka,zdjecie procka,wlozenie drucika tak aby domyslnie bylo 11x200(3200+..???)

Efekt:na razie 220 fsb prime stable,przeszlo 225 Memtestem na 8-3-3-2.0 w trakcie Prime`a w tej chwili...Chlodzenie mostkow Zalmanami pasywnie.

Cdn...

Śmiało w górę - bo jak będziesz testował stabilność co 1 MHz to Ci miecha zabraknie. U mnie ograniczeniem szyny jest RAM (max 460 stabilnie) - co do mobo spokojnie jedź co 5 w górę ...w okolicach 240 zwolnij. Na FABRYCZNYM chłodzeniu płyty Prime stabolnie biega na FSB 240 ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cdn...

Śmiało w górę - bo jak będziesz testował stabilność co 1 MHz to Ci miecha zabraknie. U mnie ograniczeniem szyny jest RAM (max 460 stabilnie) - co do mobo spokojnie jedź co 5 w górę ...w okolicach 240 zwolnij. Na FABRYCZNYM chłodzeniu płyty Prime stabolnie biega na FSB 240 ....

Eee...nieee...fabryczne odpada.Wiatraczek na NB mnie mierzi.Jade na 230 fsb,dalem 8-3-3-2,5 wlaczylem Prime`a i....czekam.

Cdn...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...