Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

no jakie shit skombinowałem zasilacz napiecia dalej nie za bardzo 11.62 a płyta dalej nie idzie wiecej niż 228fsb no nie wiem co to jutro jeszzcze zapodam pożądniejszy coolerek na nb moze coś pomoże.

Moze ktoś wie czemu u mnie taka bieda z tym fsb

update: teraz zapodałem zasiłke hunt keya 350w fsp-350-60pn(pf) kosztuje 270 i ma fajny 120mm wentyl cichutki mmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dni temu zakupiłem produkt Abita tj NF7s :D i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony

ta błyta bardzo lubi napięcie 12V u mnie na moim EN250W wacha się od 11.13 do 11.37 przy procku puszczonym na 1.9V 2300MHz i pamięciach 2.8V na poprzednim Abicie miałem >12V

a i jeszce jakoś się nie doszukałem w topicu do czego służy opcja stwórz kanał LFE może mi ktoś pomoże? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Wlasnie udalo mi sie zajechac durona tak jak w podpisie i wszystko stabilnie dziala :D . Problem jest w tym ze jak ustawie go na 133x10 to pokazuje 1266 i dopiero na ustawieniu x11 idzie na 1470, w czym problem?????. Temp to max 43 st (tuba w obudowie robi swoje 8) ) Aha i napiecia wszystkie stabilne bo nie zwiekszalem nic

P.S. bede krecil dalej tylko czekam na odpowiedzi bo nie chce czegos zjarac i na ile moge mnoznik puscic zeby nie bylo problemow(bo z magistrali to juz raczej wiecej nie wyciagne) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie jak jest u was z napięciem na pamięciach. Ja mam ustawione w biosie 2.6V (czyli minimum, swoją drogą ciekawe czemu nie ma 2.5?), ale po restarcie i wejściu do opcji dotyczących napięć itp w biosie pokazuje 2.7V 8O , tak samo AIDA32. Z ciekawości podniosłem napięcie na 2.8V aby zobaczyć, czy dalej będzie trzymało te napięcie 2.7V i niespodzianka, zmieniło się na 2.7V.

Pamięci, takie jak w podpisie.

Jak jest u Was ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie jak jest u was z napięciem na pamięciach. Ja mam ustawione w biosie 2.6V (czyli minimum, swoją drogą ciekawe czemu nie ma 2.5?), ale po restarcie i wejściu do opcji dotyczących napięć itp w biosie pokazuje 2.7V  8O , tak samo AIDA32. Z ciekawości podniosłem napięcie na 2.8V aby zobaczyć, czy dalej będzie trzymało te napięcie 2.7V i niespodzianka, zmieniło się na 2.7V.

Pamięci, takie jak w podpisie.

Jak jest u Was ?

ja zawsze po ustawieniu danego napięcia odczytuję wynik o 0.1V wyższy :D

Panowie czy wtykacie zasilanie do tego małego kwadracika na płycie Ja nie i nie wiem czy to dobrze :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Wlasnie udalo mi sie zajechac durona tak jak w podpisie i wszystko stabilnie dziala :D . Problem jest w tym ze jak ustawie go na 133x10 to pokazuje 1266 i dopiero na ustawieniu x11 idzie na 1470, w czym problem?????. Temp to max 43 st (tuba w obudowie robi swoje   8)  ) Aha i napiecia wszystkie stabilne bo nie zwiekszalem nic

P.S. bede krecil dalej tylko czekam na odpowiedzi bo nie chce czegos zjarac i na ile moge mnoznik puscic zeby nie bylo problemow(bo z magistrali to juz raczej wiecej nie wyciagne) ??

A nie lepiej Ci mnoznik zmniejszyc i wyzsze FSB zapodac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się czy jest sens dorabiać kabelek 12V specjalnie dla tego gniazdka, czy to coś da :?:

Bez tego dodatkowego +12 V podobno bardzo grzeje sie wiazka +12 we wtyczce ATXowej, wiec to dodatkowe mogloby sie przydac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz ja...

wczoraj miałem ciężką noc :)

1. Radek niechciał nowego biosu

2. najprawdopodobniej czarnobyl skasował mi podział na partycje :(

3. Moja płyta dostała jobla:

Wszysko działa spox do puki nie zrestartuje kompa. Po restarcie

już mam kruciutki sygnał z biosu :( następnie w trakcie ładowania windy jeszcze jeden sygnałek. Płyta nie wykrywa myszy i klawiatury. Zauważyłemten motyw jeszcze przed atakiem wira.

Przyczyną problemu jest najprawdopodobniej mysz bo po jej odłączeniu problem znika. Próbowałem już 2 myszy. To samo. System mam 30 minutowy :) O 8 rano miałem w98, wszystko się wieszało... Macie jakieś pomysły???

ps. kocham 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Wlasnie udalo mi sie zajechac durona tak jak w podpisie i wszystko stabilnie dziala :D . Problem jest w tym ze jak ustawie go na 133x10 to pokazuje 1266 i dopiero na ustawieniu x11 idzie na 1470, w czym problem?????. Temp to max 43 st (tuba w obudowie robi swoje 8) ) Aha i napiecia wszystkie stabilne bo nie zwiekszalem nic

Wlasnie tak robilem tylko nie chcial wstac juz na wyzszym fsb, natomiast dzisiaj rano przesmarowalem ponownie olowkiem, ustawilem mnoznik x10 i poszedl na 1333. Nie wiem o co chodzi ale jakos dziwnie jest z tym mnoznikiem na tej plycie, raz wstaje na tych ustwieniach a czasami nie i tylko reset biosu pomaga.

Ent a moze wiesz, tak orientacyjnie, na ile moge fsb na max puscic w tym duronie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie tak robilem tylko nie chcial wstac juz na wyzszym fsb, natomiast dzisiaj rano przesmarowalem ponownie olowkiem, ustawilem mnoznik x10 i poszedl na 1333. Nie wiem o co chodzi ale jakos dziwnie jest z tym mnoznikiem na tej plycie, raz wstaje na tych ustwieniach a czasami nie i tylko reset biosu pomaga.

Ent a moze wiesz, tak orientacyjnie, na ile moge fsb na max puscic w tym duronie ??

Motyw jest taki ze to nie wina mobo ani plyty ale slabo przesmarowabych mostkow olowkiem :D, tak samo mialem na D850 (nie wszystkie mnozniki dzialaly tak jak trzeba) - maxymalne FSB to maxymalne FSB pyty - dla procka mala roznica czy chodzi 10x100 czy 5x200. Proponje sprawdzic dany mnoznik na FSB np 100 i jesli dziala to go z 200 :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz ja...

wczoraj miałem ciężką noc :)

1. Radek niechciał nowego biosu

2. najprawdopodobniej czarnobyl skasował mi podział na partycje :(

3. Moja płyta dostała jobla:

Wszysko działa spox do puki nie zrestartuje kompa. Po restarcie

już mam kruciutki sygnał z biosu :( następnie w trakcie ładowania windy jeszcze jeden sygnałek. Płyta nie wykrywa myszy i klawiatury. Zauważyłemten motyw jeszcze przed atakiem wira.

Przyczyną problemu jest najprawdopodobniej mysz bo po jej odłączeniu problem znika. Próbowałem już 2 myszy. To samo. System mam 30 minutowy :) O 8 rano miałem w98, wszystko się wieszało... Macie jakieś pomysły???ps. kocham 13

Windows XP + SP1(a) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: :oops: :oops: Panie i Panowie możecie ze mnie brechtac ile wlezie... :oops: :oops: :oops:

Po ciemku pomyliłem porty zamieniając klawiature i mysz :evil:

Abit dał radę i tym mnie zmylił :evil:

Co do artykułu o SS to nie myślałem, że to nastapi, ale mój sb LIVE 5.1 idzie do szuflady na tymczasowy urlop... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: :oops: :oops: Panie i Panowie możecie ze mnie brechtac ile wlezie... :oops: :oops: :oops:

Po ciemku pomyliłem porty zamieniając klawiature i mysz :evil:

Abit dał radę i tym mnie zmylił :evil:

Co do artykułu o SS to nie myślałem, że to nastapi, ale mój sb LIVE 5.1 idzie do szuflady na tymczasowy urlop... :P

Moj Sb Live! Value roowniez lezy w poodle od czasu jak koopilem NF7-S z jego SoundStormem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich granicach Abit NF7 (S) ma regulację napięcia chipsetu, napięcia CPU oraz pamięci ? ? ?

Thanx z góry za odpowiedź

CPU: 1,1~2,3V

RAM: 2,6~2,9V

NB: 1,4~1,7V

AGP: 1,5~1,8

Faktycznie sa to troszke inne napiecia, albo blad programow pomiarowych, bo ja mam np RAM na 2,7V a programy pokazuja 2,82 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich granicach Abit NF7 (S) ma regulację napięcia chipsetu, napięcia CPU oraz pamięci ? ? ?

Faktycznie sa to troszke inne napiecia, albo blad programow pomiarowych, bo ja mam np RAM na 2,7V a programy pokazuja 2,82 8O

no u mnie też zawyża zawsze o 0.12 ile bym nie ustawił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no u mnie też zawyża zawsze o 0.12 ile bym nie ustawił

Uffff, a już myślałem, że u mnie jest coś rąbnięte bo choćbym nie wiem jakie zasilanie na pamięci ustawił to zawsze podwyższa się samo o 0.1V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel, ktoremu skladalem kompa na NF7S truje mi tylek, ze mu myszka (logitechOEM, ps2, optyczna, kabel) ucieka co jakis czas na brzeg ekranu.

Na starej plycie bylo ok

Wiecie osochosi?

u mojego brata na Logiteh Optical jest to samo a ja u siebie na opticalu czegoś takiego nie obserwuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka fajna płytka a fsb tak cieniutko. Bede w szkole robił pokas podkręcania i pokazywał różnice po oc i potrzebuje mieć możeliwość regulacji z 133 na 250 czy ta płyta jest w ogóle w stanie sie na tyle bujnąć ?? Bede miał na pewni takie pamiątki i zasiłke na tej to chyba nie pujdzie co ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...