Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

no walsnie wczoraj sie troche meczylem z roznym podpinaniem, zworki usrawialem na master, slave, cable select, zmienialem kolejnosc podlaczenia tasm i pupa zadnego efektu pozytywnego :( chyba sprobuje wgrac najnowszy bios moze pomoze a jak nie to bede musial sprzedac dobry naped Teac i kupic inny, eh bezsensu :cry:

dzisiaj wzialem od mojej panny jej naped i po podlaczeniu z nagrywarka wszystko chodzi ok, bez problemu, natomist po wypieciu jej cdroma i podlaczeniu mojego teaca znowu naped (teac) jest niewykrywany, juz nie wiem o co chodzi :roll: :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. Po pierwsze chyba nikt takiego fsb w dualu niewyciągnoł (250). Po drugie ciężko dobrac pamięci, które dobrze śmigają przy wysokim fsb. Nawet te fabryczne niezawsze sa spasowane. Trzecie nasze Athlonki nie mają aż takiego zapotrzebowania na przepustowość jakie niesie ze sobą dual. Jak chcesz dokładniejszych danych to poszukaj... Moim zdaniem lepiej kupić jedną kosći pamięci i kręcić ją magistralą. A ceny są podobne :)

I tu się mylisz - parę osób dojechało do 250FSB synchro w dualu ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. Po pierwsze chyba nikt takiego fsb w dualu niewyciągnoł (250). Po drugie ciężko dobrac pamięci, które dobrze śmigają przy wysokim fsb. Nawet te fabryczne niezawsze sa spasowane. Trzecie nasze Athlonki nie mają aż takiego zapotrzebowania na przepustowość jakie niesie ze sobą dual. Jak chcesz dokładniejszych danych to poszukaj... Moim zdaniem lepiej kupić jedną kosći pamięci i kręcić ją magistralą. A ceny są podobne :)

ano zgadza sie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano zgadza sie 8)

no napiszcie jakim cudem macie te 250 w dualu mam pamiątki ale mobo staje przy 230

napiszcie wszysko jakie mody jakie chłkodzienie,biosy,temp wszysko co może sie przydać wiecie jak zal pupe sciska jak ma sie pamiątki 250 a mobo nie idzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem sobie radiatorek ZM-NB47J i chce go zamontować na Abicie NF7-S 2.0. Jak proponujecie go zamontować? Na SB; na NB bez witraczka a z NB przełożyć na SB firmowy? Czy da się na tym radiatorze zamontować wiatraczek z NB bo ma on takie dziwne podwyższenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem sobie radiatorek ZM-NB47J i chce go zamontować na Abicie NF7-S 2.0. Jak proponujecie go zamontować? Na SB; na NB bez witraczka a z NB przełożyć na SB firmowy? Czy da się na tym radiatorze zamontować wiatraczek z NB bo ma on takie dziwne podwyższenie?

cos mi sie wydaje ze sam radiator nie wystarczy ja mialem na abicie kd7-e zalmana zoltego i musialem szybko wentyla zalozy bo sam radiator byl goracy :? ale nie mam pojecia jak zalozysz na tego niebieskiego wentyla chyba ze na sledziu jaka 80mm i puscisz na 7V jesli chesz bez wiatraczka to taki moze wystarczyc na SB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh to nie bedę się trudził i zamontuje tego Zalmana na SB. A właśnie czytałem, że na Abicie NF7-S 2.0 przydaje się wymienić pastę na NB. Czy toi prawda? Czy moge tam zamontowac Arctic Ceramique?

ja przesmarowałem zwykłym silikonem to co dał Abit to jakiś majonez był :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAm pytanie. Na dniach mam sobie kupić płytkę i nie stać mnie na NF7-s jednak mogłbym kupić NF7-SL, wiecie coś może o tej płytce bo gdy patrzyłem to brakuje jej tylko 1 złączki która ma wersji S. Jednak po tym co przeczytałem że różnica w podkrecaniu pomiedzy Epoxem 8rda+ a 8rda3+ (mimo że płytki róznia się chyba tylko SATA; 3 ma) to wole się was spytać, jak to jest z podkrecanie na SL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAm pytanie. Na dniach mam sobie kupić płytkę i nie stać mnie na NF7-s jednak mogłbym kupić NF7-SL, wiecie coś może o tej płytce bo gdy patrzyłem to brakuje jej tylko 1 złączki która ma wersji S. Jednak po tym co przeczytałem że różnica w podkrecaniu pomiedzy Epoxem 8rda+ a 8rda3+ (mimo że płytki róznia się chyba tylko SATA; 3 ma) to wole się was spytać, jak to jest z podkrecanie na SL

ja od paru dni mam wersje najbardziej okrojaona i chyba nie ma roznicy w podkrecaniu, jak na razie osiagnalem 218mhz fsb synchro bo juz pamieci nie wyrabiaja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.... więc mam pytanie... czy do płyty N7-SL mogę bezpośrednio podłaczyć dysk ATA :?:

Jak najbardziej. Ta przejściówka służy podłączeniu dysku ata do portu serial ata. Oprucz tego masz rozwiązania standardowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może powinieneś spróbować ustawić zworki na CS (Cable Select) i odpowiednio podłączyć taśmy ? U mnie zadziałało ! :D

Bez problemu dysk WD działa sam na kanale IDE1, a nagrywarkę podłączyłem na IDE2 - WD i nagrywarka jako mastery.

A więc spróbuj tego ! - ostatnie gniazdo na taśmie to Master, środkowe to Slave ...

pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może powinieneś spróbować ustawić zworki na CS (Cable Select) i odpowiednio podłączyć taśmy ? U mnie zadziałało !  :D  

Bez problemu dysk WD działa sam na kanale IDE1, a nagrywarkę podłączyłem na IDE2 - WD i nagrywarka jako mastery.  

A więc spróbuj tego ! - ostatnie gniazdo na taśmie to Master, środkowe to Slave ...  

pozdrawiam wszystkich

dzieki za rady ale naprawde wyprobowalem juz wszystkieggo (oprocz aktualizacji biosa) i nic wina chyba lezy po stronie niekompatybilnosci Teaca i abita bo skoro inny naped dziala ... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może powinieneś spróbować ustawić zworki na CS (Cable Select) i odpowiednio podłączyć taśmy ? U mnie zadziałało !  :D  

pozdrawiam wszystkich

dzieki za rady ale naprawde wyprobowalem juz wszystkieggo (oprocz aktualizacji biosa) i nic wina chyba lezy po stronie niekompatybilnosci Teaca i abita bo skoro inny naped dziala ... :roll:

a na serial ATA ci chodzi ten TEAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanko o krecenie FSB, czy mozna zabic plyte przez zbyt duze ustawienie tego parametru ?? czytalem wczesniej o osobach ktore oddawaly plyty do serwisu po zabawie z FSB .. czy to kwestia biosu ?

Wczoraj dzieki Zalmanowi 7000A pociagnlem sprzet jakw podpisie i teraz sie przymierzam do FSB, probowalem nawet asynchro sie pobawic, do 225 spokojnie, tzn ustawiam -> czerwoan plansza DO NOT POWER OFF .. -> potem syrena i reset, po resecie komp wstaje na danej szynie i sysko dziala az do 230 kiedy to zamiast syreny uslyszalem jakies dziwne dzwieki i o malo co nie narobilem w pory ze juz po plyciem, ale na szczescie restat z insertem zadzialal .. teraz mam stracha i nie wiem czy cos zle robie czy to juz granica mojej mobo .. na NB mam zalozonego miedzianego TITANA, miedziane radiatory na mosfetach, proc zdrutowany na 166 FSB (na 200 nie da rady bo to 2000+) .. jesli sie okaze ze plyta nie wytrzymuje 240 FSB to nie bawie sie w zmiane pamiatek : takze wszelkie sugestie mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...