Dimek Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zamontowałem dziś sobie na tej płycie Zalmana NB47J i mam mieszne uczucia... bo w ciszy raczej niewielka różnica, a chłodzi gorzej niz przedtem (wtedy 40*C teraz 41*C) jak dla mnie klapa :? Moje pytanie jest takie czy on ma tak normalnie czy poprostu musiałem coś przy montażu skopać :| :?: A czym niby mierzysz temperature NB :?: Czujnik, o ktorym zapewne myslisz pokazuje temperature "otoczenia" - zlokalizowany jest niedaleko SocketA i nie mierzy wcale temperatury NB... Chyba, ze masz jakis zewnetrzny, to sorki :wink: Sam mialem NB32J + Arctic Silver III swego czasu na NB i spokojnie smigalem na FSB=220, wiec NB47J tym bardziej sie sprawdzi, choc minimalny obieg powietrza powinien wokol niego byc :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 moze ktos sie zlituje i pomoze :-) w biosie wykrywa mi procesor AMD Athlon XP 2000+ jako 12.5x100 czyli 1250 MHz recznie sobie ustawiam na 12.5x133 czyli 1666MHz i jest ok jednak po wylaczeniu komputera BIOS nie trzyma ustawien i wszystko zaczyna sie od poczatku co robic? Moze zrob dluzszy (kilka minut) clear cmos i wtedy ustaw jak tam sobie chcesz i save... Jesli to nie pomoze, to sprobuj wymienic baterie biosu i dalej probuj :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ballo Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 niedawno kupiłem caviara, po podłączeniu, zinstalowaniu windyXP service pack 1 okazało się że w czasie pracy dysku występuje bardzo duże obciążenie procesora(barton) potwierdza to HD Tach 2.61 ok 58% obciążenia CPU, inne dyski działają oki na tej płycie (abit nf7s 2.0) tak samo po podłączeniu caviara do innej płyty też oki, co jest grane jakiś konflikt??? aha wersja sterów do płyty 2.45 POMOCY :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Poszukaj na forum tematu o remixach serow do nForce'a. Najlepsze sa 3.14j ... zajmuja cos 5 mb i odciazaja mocno dysk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Poszukaj na forum tematu o remixach serow do nForce'a. Najlepsze sa 3.14j ... zajmuja cos 5 mb i odciazaja mocno dysk.No wlasnie to jest dziwne... Mam te stery - wszystko smiga, ale obciazenie proca przy pracy dysku wg HDTach 2.70 wynosilo 5-7%... Teraz podlaczylem dysk do kontrolera SATA i tez wszystko smiga, ale obciazenie CPU jest na poziomie ~60% :? :?: Nie wiem 3 ufac tym programom, bo przeciez to dosc dziwne zeby byla taka roznica... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Jedzie ktos moze na NF7 z tymi slawnymi Hynixami 4.3 ns? Jesli tak to powiedzcie ile wyciagneliscie z nich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowiczek Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Ludziska, powiedzcie mi jakie pamieci bed najlepsze do tej plytki bo na moim konfigu ciagle mam blue screeny i podejrzewam ze to wina moich pamieci dlatego to pytanie. Chodzi mi o cos w miare taniego tzn. 512 PC3200 za max 500zl. No to jak, pomozecie :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Ludziska, powiedzcie mi jakie pamieci bed najlepsze do tej plytki bo na moim konfigu ciagle mam blue screeny i podejrzewam ze to wina moich pamieci dlatego to pytanie. Chodzi mi o cos w miare taniego tzn. 512 PC3200 za max 500zl. No to jak, pomozecie :?: :?: Najlepiej takie do kupienia w Wawie ;) Chetnie bym sie w takie zaopatrzyl... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowiczek Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Mysle ze najlepszym zakupem beda GAILe lub HyperXy. Zauwazylem ze ceny pamiatek spadly wiec po nowym roku wybieram sie na zakupy. Niech ktos mi tylko potwierdzi ze te pamieci nie beda sie gryzly z plyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Jedzie ktos moze na NF7 z tymi slawnymi Hynixami 4.3 ns? Jesli tak to powiedzcie ile wyciagneliscie z nich. podlaczam sie do pytania bo na obecnych moich kosciach Gold Mem pokazuje mi bledy juz przy 237fsb :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metyl Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Gold Mem v6.52 ktos posiada i mógłby urzyczyc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harbi Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Mam zamiar wymienić moje TwinMosy (2x256) na jakieś inne pamięci. Przejżałem kilka ofert i wybrałem następujące propozycje: 1. GeIL 512MB PC-400 CL2.5 - 442 zl 2. Kingston DDR 512MB PC-400 CL2.5 - 469 zl 3. Kingston HyperX DDR 2x 256MB PC-400 CL2 - 551 zl Które pamiątki radzilibyście mi wybrać do Abita NF7-S? A może macie jakiś inne typy :?: Czekam na Wasze propozycje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=55937 << wpisujcie sie, niech powstanie cos na ksztalt wielkiego podsumowania naszego mobo! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 harbi jeśli te khx są bez literki "A" w oznaczeniu to beda najlepszym wyborem bo będa na kostkach winbonda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark Icon Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Mam pytanko. W trakcie gry w Battlefield 1942 czasem mi wychodzi z gry i w mgnieniu oka widac jakiś alarm (żółty trójkąt z wykrzyknikiem). Niestety nie wiem o co chodzi ponieważ po wyłączeniu gry zaraz znika (stąd to mgnienie). Jak to cholerstwo przeczytać by było wiadomo o co chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 moze ktos sie zlituje i pomoze :-) w biosie wykrywa mi procesor AMD Athlon XP 2000+ jako 12.5x100 czyli 1250 MHz recznie sobie ustawiam na 12.5x133 czyli 1666MHz i jest ok jednak po wylaczeniu komputera BIOS nie trzyma ustawien i wszystko zaczyna sie od poczatku co robic? A jakie napiecia podajesz? I czy ustawiasz w Biosie czy wg NV system utility Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 POJAWIL SIE W SIECI NOWY BIOS WERSJA 2.1 DO REV 2.0.... Add fan speed monitor support in the nVidia System Utility. Update SATA BIOS to version 4.2.43. BIOS compile date: 12/01/2003. http://fae.abit.com.tw/download/bios/nf7-s..._2.0/nf7d21.exe CZY LEPSZY OD EQuito ABIT Bios rev.2.0 NIE WIEM NIEDŁUGO SPRAWDZE I DAM WAM ZNAĆ...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 POJAWIL SIE W SIECI NOWY BIOS WERSJA 2.1 DO REV 2.0.... Add fan speed monitor support in the nVidia System Utility. Update SATA BIOS to version 4.2.43. BIOS compile date: 12/01/2003. http://fae.abit.com.tw/download/bios/nf7-s..._2.0/nf7d21.exe CZY LEPSZY OD EQuito ABIT Bios rev.2.0 NIE WIEM NIEDŁUGO SPRAWDZE I DAM WAM ZNAĆ...... Zainstalowalem wlasnie ten bios i na szybko powiem, ze w biosie pojawia sie jedna nowa funkcja "SATA Bios ROM enable/disable", ze w OC zmian nie widze - ani na plus, ani na minus - te same temperatury... ale za to HD Tach pokazuje uzycie procka na poziomie 11-15% a na biosie 20 od EQuito pokazywal okolo 50-60%... Moze to przypadek, a moze to ten nowy bios kontrolera SATA... Dalsze testy w trakcie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Hmm ciekawe może tez zaaktualizuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 1 spostrzeżenie. Przy tych samych założeniach jakby bardziej stabilne napiecie na rdzeń Vcore. Zadane 1,525 V z wahaniami 1,520-1,535 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 kurcze zginal mi link do remixów Gdzie znajde te najlepsze remixy do nforca... jakie to byly 3,22 czy cus? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Jedzie ktos moze na NF7 z tymi slawnymi Hynixami 4.3 ns? Jesli tak to powiedzcie ile wyciagneliscie z nich. podlaczam sie do pytania bo na obecnych moich kosciach Gold Mem pokazuje mi bledy juz przy 237fsb :( Jak mialem jeszcze antka z odblokowanym mnoznikiem to do 250 FSB na nich dochodzilem, z tym ze przy 2.9v ( _Vip_ robi tyle przy 2.6v bodajrze, moze to kwestia wygrzewania a moze czego innego) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Jedzie ktos moze na NF7 z tymi slawnymi Hynixami 4.3 ns? Jesli tak to powiedzcie ile wyciagneliscie z nich. podlaczam sie do pytania bo na obecnych moich kosciach Gold Mem pokazuje mi bledy juz przy 237fsb :( Jak mialem jeszcze antka z odblokowanym mnoznikiem to do 250 FSB na nich dochodzilem, z tym ze przy 2.9v ( _Vip_ robi tyle przy 2.6v bodajrze, moze to kwestia wygrzewania a moze czego innego) hmm ale mowisz o tych co akualnie mam czy o tych hynixach 4,3ns (bo jakos sie pogubilem :roll: ) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Powiedzcie mi... i jezeli mozecie dajcie linki do modow ( oprocz L12 bo tego to mam juz za soba )... abita nf7-s. Zrobilem moda L12 , dalem asynchronicznie pamieci, ustawilem mnoznik 5, dalem vcore 2V i puscilem proca asynchronicznie 230... i qmpa ( wylaczylem tego cpu cos tam interface... ). PS: na nb mam niebieskiego zalmana ( chlodny jest ) a na sb mam cooler od NB tylko ze puszczony na 5V ( tez jest zimny... ) W czym tkwi problem? czy to jest za male vdd ( 1,7 .. ) i czy musze jeszcze cos podciagnac? Aha, na mosfery wieje wentyl... one takze sa zimne.. Bios to 1,9... nie wiem czy wgrywac shackowanego ;) d10... bo mam dysk na przejsciowce serial ata... Zalezy mi na magistrali okolo 230 bo chce wymienic wkrotce pamieci na cos lepsiejszego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Powiedzcie mi... i jezeli mozecie dajcie linki do modow ( oprocz L12 bo tego to mam juz za soba )... abita nf7-s. Zrobilem moda L12 , dalem asynchronicznie pamieci, ustawilem mnoznik 5, dalem vcore 2V i puscilem proca asynchronicznie 230... i qmpa ( wylaczylem tego cpu cos tam interface... ). PS: na nb mam niebieskiego zalmana ( chlodny jest ) a na sb mam cooler od NB tylko ze puszczony na 5V ( tez jest zimny... ) W czym tkwi problem? czy to jest za male vdd ( 1,7 .. ) i czy musze jeszcze cos podciagnac? Aha, na mosfery wieje wentyl... one takze sa zimne.. Bios to 1,9... nie wiem czy wgrywac shackowanego ;) d10... bo mam dysk na przejsciowce serial ata... Zalezy mi na magistrali okolo 230 bo chce wymienic wkrotce pamieci na cos lepsiejszego... abit (bynajmniej u mnie tak jest) nie radzi sobie za dobrze z asynchronicznym taktowaniem tazke jak nie bedziesz mial szybszych memorek to za duzo nie zwojujesz :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poisson5 Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 jeśli te khx są bez literki "A" w oznaczeniu to beda najlepszym wyborem bo będa na kostkach winbonda Ja dzis kupilem z literka "A" i nie cca zabardzo dzialac :| A moze ktos ma wsadzone KHX3200/256 ??? Bo jutro chce na takie wymienic i nie wiem czy beda dzialac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Jest nowy bios dla NF7 (S) rev 2.0 - wersja 2.1 Do ściagnięcia tutaj - www.abit-usa.com Na razie cytuję maniaca z benchmarka.pl "Chyba to jest jakiś Overclocker`s Dream BIOS... 232 FSB przy 1.6 VDD... :))))))))))) Wcześniej moim maksimum było 225 MHz z 1.7v Gorąco polecam. Póki, co bugów nie zauważyłem. ;D" Jak na razie mile się zapowiada 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 u mnie tez nie złą róznica przed krzaki przy 217 a teraz stabilnie 225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Kurde, może i ja się wezmę w końcu za to wysokie FSB?? Po nowym roku też pocisnę te TwinMosy i NB ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Przy niezłym stresie przy zadanym Vcore=1,5V napiecie nie siada mniej niż do poziomu 1.488V W idle nastepuje overvolting Vcore stałe na 1.504V Jest stabilnie szczegóły w linku http://mavers.w.interia.pl/MS200stress1.5V..._30-12-2003.png a wczesniej z biosem 2.0 było tez ok: ttp://mavers.w.interia.pl/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...