pbor2 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Witam mając dość w domu tylko laptopa postanowiłem złożyć skromny zestaw PC z: 1. A-DATA VITESTA EXTREME EDITION 2x1gb 800mhz+ Dual DDR2 2. Celeron 420 1.6Ghz 3.Asus P5B (wersja podstawowa, nie deluxe, premium e.t.c) BIOS po update. Jak wiadomo te celiny bardzo dobrze się kręcą do tego płyta i ramy nie najgorsze więc postanowiłem się bawić w oc :) Ale problem już na starcie : - gdy podkręciłem FSB na 380 procesor poszedł na 3050mhz czyli ok ale niestety napięcie podskoczyło na 1.472V (a w biosie wszystko na auto nic nie ustawiałem) -gdy nie podkręcam nic wszystko mam fabryka zegar skacze mi między 1200mhz~1600mhz (w tym oczywiście nap., a ja tak nie chcę nie wiem jak to zmienić). -przez te skoki nap. nie mogę się dowiedzieć nigdzie jakie jest standardowe napięcie mojego celerona? -problem z pamięciami - to już chyba standard CL5 nie CL4 - w biosie wiem tylko jak zmienić te oczywiste timingi 4-4-4-12 ... dalej się gubię co ma być - no i jakie dać taktowanie pamięci czy ok. 800mhz i CL4 czy może mhz w górę kosztem CL5 ? Ogólnie jak to wszystko podobierać bo ta płyta ma tyle opcji że powinienem się cieszyć ale chyba będę płakał :) Przekopałem purepc i inne fora ale wiadomo jak jest info do tej płyty to nie w duecie z tymi ramami i procem ... Jeszcze dodatkowe pytanie odnośnie napięć na NB i SB i częst. PCI EX - jak to podobierać ? Uff... zasypałem was tymi pytaniami ale mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto ma już za sobą oswajanie p5b i mi pomoże. Z góry dzięki za każdy post. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 A na samym procku nie masz info o napieciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 A czy nie ma przypadkiem tematu o tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Temat nadaje się do podstawowych zagadnień, więc pomogę: - domyślne napięcie procesora sprawdź Core-Temp i takowe ustaw w biosie, może +10% bo płyta może mieć spory spadek napięć pod obciazeniem. - zegar i napięcia skaczą bo włączona jest opcja EIST odpowiedzialna za zmianę mnożnika procesora w locie, oraz C1 odpowiedzialna za obniżanie napięcia. - podstawowe 4 timingi ci wystarcza do podkrecania. Pozostale możesz zignorować na początku. Dopiero przy większym OC mogą się okazać potrzebne. - lepiej mieć większą magistralę a niżeli węższe timingi. Dlatego proponuję ustawić cl 5-5-5-15. Oczywiście lepiej mieć 850CL4, niż 900CL5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...