Skocz do zawartości
pbor2

A-data / Celeron 420 / Asus P5b / Kłopotliwe Trio ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mając dość w domu tylko laptopa postanowiłem złożyć skromny zestaw PC z:

1. A-DATA VITESTA EXTREME EDITION 2x1gb 800mhz+ Dual DDR2

2. Celeron 420 1.6Ghz

3.Asus P5B (wersja podstawowa, nie deluxe, premium e.t.c) BIOS po update.

Jak wiadomo te celiny bardzo dobrze się kręcą do tego płyta i ramy nie najgorsze więc postanowiłem się bawić w oc :)

Ale problem już na starcie :

- gdy podkręciłem FSB na 380 procesor poszedł na 3050mhz czyli ok ale niestety napięcie podskoczyło na 1.472V (a w biosie wszystko na auto nic nie ustawiałem)

-gdy nie podkręcam nic wszystko mam fabryka zegar skacze mi między 1200mhz~1600mhz (w tym oczywiście nap., a ja tak nie chcę nie wiem jak to zmienić).

-przez te skoki nap. nie mogę się dowiedzieć nigdzie jakie jest standardowe napięcie mojego celerona?

-problem z pamięciami - to już chyba standard CL5 nie CL4 - w biosie wiem tylko jak zmienić te oczywiste timingi 4-4-4-12 ... dalej się gubię co ma być

- no i jakie dać taktowanie pamięci czy ok. 800mhz i CL4 czy może mhz w górę kosztem CL5 ?

Ogólnie jak to wszystko podobierać bo ta płyta ma tyle opcji że powinienem się cieszyć ale chyba będę płakał :)

Przekopałem purepc i inne fora ale wiadomo jak jest info do tej płyty to nie w duecie z tymi ramami i procem ...

Jeszcze dodatkowe pytanie odnośnie napięć na NB i SB i częst. PCI EX - jak to podobierać ?

Uff... zasypałem was tymi pytaniami ale mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto ma już za sobą oswajanie p5b i mi pomoże.

Z góry dzięki za każdy post.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat nadaje się do podstawowych zagadnień, więc pomogę:

- domyślne napięcie procesora sprawdź Core-Temp i takowe ustaw w biosie, może +10% bo płyta może mieć spory spadek napięć pod obciazeniem.

- zegar i napięcia skaczą bo włączona jest opcja EIST odpowiedzialna za zmianę mnożnika procesora w locie, oraz C1 odpowiedzialna za obniżanie napięcia.

- podstawowe 4 timingi ci wystarcza do podkrecania. Pozostale możesz zignorować na początku. Dopiero przy większym OC mogą się okazać potrzebne.

- lepiej mieć większą magistralę a niżeli węższe timingi. Dlatego proponuję ustawić cl 5-5-5-15. Oczywiście lepiej mieć 850CL4, niż 900CL5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi